НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 12:29 pm Вижте мненията без отговор
Световното Славяно-Арийско Дърво на Живота
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Яну 24, 2014 4:30 pm
МнениеЗаглавие : Световното Славяно-Арийско Дърво на Живота
Отговорете с цитат

Славяните си представяли вселената като едно гигантско дъбово дърво, наричано днес Световното дърво. В короната му гнездо е свила вълшебната Жар-птица, която е Вестителят на Боговете, пътувайки мужду световете на хората и Боговете. В корените пък живее огромна митологична змия, която свързва света на живите и света на мъртвите.

По вертикалата на Световното дърво са разположени трите Вселенски Свята - Прав, Яв и Нав.




Прав е короната на Световното дърво, горният свят, Небесните Селения, обитавани от Боговете. Името му се свързва с правда, право, правилно, т.е. това е светът на върховната истина, на справедливостта. Там живеят Боговете, които се подчиняват на основните Космични принципи, на Вселенския ред и Божествената йерархия, установени от Прародителя - Бог Род. Всред тези Богове пръв е Бог Сварог - Небесният Господар, родител на Божествата. Той управлява над Прав, грижи се за поддържането на Вселенския Огън - един от четирите основни елемента - и не се интересува от земния свят Яв.

Светът на видимото, на хората, се нарича Яв и е стволът на Световното Дърво. Яв е всичко около нас, материята, сред която живеем, която е ЯВна, т.е. видима. Тук най-силно се усеща типичният за Славянския мироглед дуализъм и противопоставяне; тук се сблъскват живот и смърт, добро и зло, щастие и страдание, ден и нощ, светлина и мрак, здраве и болест, топлина и студ.

Затова и Яв се възприема като преходна реалност между двете крайни реалности Прав и Нав.



Над света на хората властва Бог Перун - Господар на Мълнията и Възмездието, онзи когото наричаме Всемогъщия. Той следи дали се спазва Божественият Закон на Земята, и ако бъде нарушен, въздава заслушеното на престъпилите го. А на ония, които спазват закона, почитат Боговете си, уважават ги и се вслушват в поученията им, Перун донася благополучие.

В корените на Световното дърво е Нав - подземният свят на смъртта и злото. Там обитават духовете на мъртвите хора (нави), змейовете и други злотворни чудовища, а над всички властва богът на злото и мрака - Чернобог, придружаван от своята престаряла спътница - богинята на смъртта Марена. Нав е пълният противовес на Прав, но съвсем в дуалистичен дух, насред Нав се намира и вечнозелената, винаги топла и светла градина Рай, където праведниците намират покой след смъртта си.

В Рай живее Богът на Познанието, вълшебствата, богатството, и стадата на Велес, край когото често седят праведните души и водят дълги беседи. Точно тия души, които обитават Рай, усвояват големи свръхестествени способности, и когато живите им роднини са в затруднение, могат да помогнат.

Над трите Вселенски свята бди бог Триглав. Него наричаме Всевишния. С трите си глави, той вижда и знае всичко в Прав, Яв и Нав; следи за съблюдаването на световния ред и възможно най-бързо възстановява Космичния баланс, ако бъде нарушен. Именно балансът е основна грижа на Триглав, не благодеянието, не налагането на светлото, доброто над тъмното, злото, а равновесието между стихиите.




Източник: slavpagan.hit.bg
Превод: © Н.Т.Н.Селена (Волхвиня Ярослава)

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov