НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 6:24 pm Вижте мненията без отговор
Красива и поддържана коса
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Дек 01, 2008 10:29 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ? ?????????? ????
Отговорете с цитат

Кожата на главата се състои от дерма (дълбок слой) и епидермис (повърхностен слой). Космите са
част от кожата на главата на нивото на дермата, понякога в група по два и три. Коренът на косъма, наречен фоликула, е свързан с мастна жлеза, която произвежда себум.

Видимата част на косъма е изградена от три слоя. Отвътре навън:
- сърцевина;
- кора;
- кутикула (повърхностният слой на кожата, където клетките са вдадени едни в други).

Всеки косъм расте според свой ритъм. Добре е да знаете, че:

- фазата на израстването трае средно две години при мъжа и три до четири, понякога и повече при жената - това важи за около 85 % от косата;

- фазата на покоя: три месеца (около 1 % от косата);

- фазата на падането: три месеца (около 14 % от косата)

Циклите на израстването и на падането са повлияни от определени фактори:

Генетични, хормонални, клетъчни, хранителни, емоционални. Цикълът на живот на косъма е като цяло четири години и включва средно 25 цикъла на израстване.

- на ден средно падат 60 косъма
- космите растат от 1, 5 до 2 см за около месец
- те могат да абсорбират вода или водни изпарения и да се надуят
- след шок - физически или психологически, ще минат 3 месеца, преди космите да започнат да падат
- цветът на косата се дължи на меланина - естествен пигмент, съдържащ се в кората на косъма
- косъмът е изграден от кератин. Балансираното хранене играе основна роля по отношение на здравето на косата
- кожата
- на главата на един възрастен наброява от 100 000 до 150 000 косъма

Сухите коси

Разпознайте сухата кожа на главата

Хората със сух епидермис обикновено имат суха кожа на гла­вата и сухи коси. По­някога кожата на главата е толкова суха, че провокира сърбежи и зачервявания. Може да бъде чувствителна към натиск.

Разпознайте сухата коса
Ако прокарате една къдрица през пръстите си няколко пъти, тя остава нелъскава и чиста. Космите се заплитат лесно. Когато се раздвояват краищата им, се наричат цъфтящи коси. На тях трудно може да им се направи прическа. Често става въпрос за обезцветени, боядисани или трерирани коси. Най-често те са чупливи и безжизнени.

Произход
Сухите коси може да се дължат на тироидната жлеза. Най-често обаче причините трябва да се търсят в генетичните пред­шественици, стреса, зле подбраните шампоани, твърде топлите изсушавания, неподходящите бои за коса, твърде дългото и интензивно сресване. Слънцето, вятърът, морската вода, хлорът, замърсяването, но­сенето на шапка също са причина за този тип проблем.


Мазните коси

Разпознайте мазната кожа на главата

Кожата на главата е мазна и блести. Може да отделя силна ми-ризма. В определени случаи мазните частици се натрупват около основата на ко¬съма. Понякога могат да се появят малки пъпчици (себорейното акне). Хората, които имат мазен епидермис са често с мазна кожа на главата.


Разпознайте мазната коса

Тя стои мазна и има тенденция да прилепва към кожата на главата. Когато се прекара къдрица между пръстите се забелязва този проблем. Също появата на акне върху челото и в основата на косата може да сигнализира за съществуването на мазна коса.


Произход

Хората, които имат мазна кожа трябва да наблюдават отблизо за възможна хиперсекреция на себума. Той подтиска кожата на главата и се разпространява върху цялата коса. Този феномен може да се дължи на хор-монален проблем, но също на преумора, неправилно хранене твърде богато на мазнини и захар, лошо функциониране на храносмилателният апарат, на депресивно състояние, на емоционален шок, на някои медикаменти...Тя може да бъде директно следствие от лоша хигиена на живот и липса на оксигенация, замърсяване на околната среда и употребата на неподходящи продукти за коса.

Различните типове кожа на главата и коса

Още от раждането на индивида природата на косата и на кожата на главата е определена. През годините тази първоначално зададена природа може да претърпи вариации, провокирани от хормонални промени - пубертет, бременност, менопауза, а така също и от физиологични дисбаланси, болести, стрес...


Разпознават се три комбинации на кожа на главата и коса, обобщени като най-характерни:
- мазна кожа на главата и мазна коса
- суха кожа на главата и суха коса
- мазна кожа на главата и суха коса


Кризисни състояния

Пърхот
За да бъде третиран правилно този проблем, нужно е първо той да бъде дефиниран: дали става въпрос за мазен пърхот/мазна кожа на главата или сух пърхот/ суха кожа на главата.

Обратно на сухия и фин пърхот, който се отделя от сухата кожа на главата и посипва неприятно раменете, мазният пърхот образува струпеи. Те се срастват с мазната кожа на главата и провокират сърбеж. Ако се съмнявате в диагностиката, може да направите следния тест: смачкайте няколко пърхота между две попивателни или копринени хартии. Ако петното е мазно, става въпрос за мъртви клетки, обвити със себум, които се врастват в основата на косъма. Това е мазен пърхот. При липса на петно пърхотът е сух.

Косопад
Подновяването на космите се извършва под влиянието на природния ритъм. През пролетта космите никнат обикновено по-бързо и в по-голямо количество. През есента падането на косата е естествено подчерта¬но в сравнение с останалата част от годината. Необичайните и продължителни излагания на слънце също могат да обяснят повишеното падане на коса¬та, особено след завръщане от летен отпуск. Нормалното падане на космите е също функция на цикъла на косъма, а количеството е различно за все¬ки човек. По тази причина е твърде трудно да се конкретизира цифра, която вече би ви накарала да се обезпокоите. Все пак специалистите отчитат, че може да се говори за анормално падане на коса, когато човек губи на ден от 30 до 40 косъма. Някои специалисти приемат, че е нужно падналите косми да са от 30 до 100 дневно и това да продължава в течение на повече от три седмици. Подобен косопад няма как да остане незабелязан. За сметка на това обаче понякога предхождащите симптоми са по-малко очевидни. Например фактът, че космите никнат по-малко и на места са по-фини. За да се установи този симптом, е достатъчно да отскубнете няколко косъма от върха на черепа и от задната част, към тила. Ако сравните космите с лупа, може да констатирате значителни разлики в дебелината.


Произходът на косопада

Различават се два вида косопад:

* прогресивно падане на косата: хронично или андрогенетично, от наследствен или хормонален произход
* реактивно падане на косата

В първия случай еволюцията може да се забави, като се удължи цикълът на живот на косъма. Във втория случай е възможно да се въздейства, като се стопира падането и се стимулира растежът чрез подходящо лечение.

Реактивното падане на косата може да се дължи на:

- емоционална или физическа травма, понесена три месеца преди падането на косата
- хормонален дисбаланс
- хранителен дефицит, изразяващ се в липсата на калций, цинк и протеини
- раждане
- болест, стрес
- силна преумора
Себореята, излишъкът от себум и появата на пърхот могат да бъдат предварителни симптоми за падането на косата.


Чувствителна и раздразнена кожа на главата

Чувствителните кожи на главата са все по-често срещани. Чувствителността на кожата на главата се изразява чрез:

- субективни белези: сърбежи
- обективни белези: зачервявания и лющене на кожата
- непоносимост към определени продукти за коса
Задачата ни в случая е да помогнем на кожата на главата дa си възвърне спокойствието и комфорта, гъвкавостта, здравината, блясъка и силата на косата.


Внимание!
Не трябва:
- да се употребява неподходящ за типа коса шампоан
- да се мие косата всеки ден
- да се нанася шампоан в твърде голямо количество върху недостатъчно мокра коса
- да се търка силно косата при измиването
- да се измива косата във ваната, тъй като това не позволява елиминирането на мръсотията
- да се сресва мократа коса
- да се суши с твърде топъл сешоар
Косата и слънцето
На слънце косите страдат: стават сухи, чупливи, безжизнени и трудни за сресване. Някои коси се обезцветяват. Поради това косата трябва ефективно да се предпазва от неблагоприятните слънчеви влияния. Това може да стане с продукти, съдържащи UV филтър, който позволява ефикасно да се предпазва кератинът.

Трябва да се знае, че неблагоприятно влияние върху косите особено през лятото оказват морската вода и хлорът в басейните.

В началото при една хубава коса клетките са слепени по дължината на косъма, вдадени една до друга подобно керемидите върху покрив. Косата е гъвкава и блестяща. Под влияние на ултравиолетовите лъчи обаче повърхностните клетки се увреждат и чупят. Увредената коса става безжизнена и трудна за сресване. Затова е необходимо:

- да се използва пяна със знак за защита, водоустойчиво олио
- да се възстанови структурата с възстановяваща маска, да се използва грижа с масло от карите
- да се подхрани, да се възвърне хидролипидният филм
- да се възстановят връхчетата на косата
-----------------------------------------------
angelface-bg.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Mega-V




Регистриран на: 30 Авг 2009
Мнения: 26
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 11:27 am
МнениеЗаглавие : :
Отговорете с цитат

Преди доста години, след казармата получих силен косопад. Притесних се, защото не исках да си губя косата, толкова рано. Ходих на дерматолог, който ме прати в една билкова аптека, на ул "Поп Богомил" до лъвов мост. Там ми изготвиха една рецепта, гланво състояща се от корени от репей. Останалото в допълнение беше коприва, бръшлян и още 2 корена, които съм забравил. От това цялото, трябваше да се направи извлек като дълго трябваше да стои затворено и накиснато в силна ракия. След като се получи, започнах да го използвам по предназначение 3 пъти седмично се нанасяше върху главата, внимателно се разтрива около минута, след което се заформя нещо като прическа, защото все пак е течен разтвор Smile Резултатът - косопадът напълно спря, косата се възстанови. Вече 9 години ходя 1 път годишно в тази аптека за въпросният билков микс, много съм доволен, до тогава не вярвах особено, че от билкови извлеци и отвари, има особена полза, сега съм на коренно противоположното мнение. Всяка част от нас изисква грижа и внимание и от нас самите зависи, колко искаме да й отделим. Разбира се, не трябва и да се вманиячаваме Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 12:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Оооооо ... бях забравила за тази рецепта, Mega-V! Smile

Наистина е страхотна.

Че какво друго освен билките могат да помогнат в този случая?!

Химията е бич за тялото ни. Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Mega-V




Регистриран на: 30 Авг 2009
Мнения: 26
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 12:38 pm
МнениеЗаглавие : :
Отговорете с цитат

Да, така е. Аз много четох по въпроса и се оказа, че абсолютно всички лосиони против косопад, се правят от сходни извлеци. Ясно е, че химията не може да възстанови косата Cool Въпросът е, че продуктите на лидерите в индустрията Kath & Phytoderm струват много пари, а тези отвари, човек може сам да си ги прави със същият успех, стига да има желание Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 01, 2010 9:19 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

след стрес за по-малко от 10 дни ми опада изцяло косата.
след 4 месеца израсна нова много здрава и къдрава-единственото нещо което пиех беше витамин А и Е.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 01, 2010 11:38 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много правилно! Very Happy Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Singh




Регистриран на: 24 Юни 2011
Мнения: 8
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 30, 2011 11:52 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За да се радваме на здрава и красива коса, не бива да пренебрагваме масажа с кокосово или бадемово масло, а ето и още няколко подсказки за правилната посока на дейстивие, запазени от древността и изпитани от времето Arrow Из поляните със Свами Дев Мурти Idea

_________________
http://www.devmurti.info/
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 02, 2018 8:43 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Прекрасно и познато! Very Happy

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov