Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2007 5:01 pm
Заглавие : ??????????? - ????? ? ?????????
|
|
|
Подправките се разделят на две групи - ароматно-вкусови подправки, вкусови и други подправки към самите тях. В случая други подправки се разбират главно тези, които променят цвета на ястията.
В първата група влизат подправките, при които основната действаща съставка е етеричното масло. С тях трябва да се борави особено внимателно - да се използват малки дози.
За разлика от тях количеството на подправките от втората група /сол, оцет, сусам, соев сос/ се определя от индивидуалния вкус. Разбира се, и тук има изключения.
Растителните подправки се използват в прясно и сухо състояние. Изсушените подправки се използват в количества, около 2,5 пъти по-малки от пресните, тъй като при сушенето губят от теглото си и процентното съдържание на съставките им се изменя.
Те трябва да се пазят на сухо и хладно място в добре затворени съдове /порцеланови, стъклени/. Срокът на съхранение на сухите подправки е 2 год., а за съдържащите дъбилни вещества - до 3 год.
Не се препоръчва използването на полиетиленови опаковки за съхранение на подправки, съдържащи етерични масла, тъй като те пропускат летливите им съставки.
С малки изключения всички подправки се поставят в края на приготвянето на храната. В противен случай при високата темпуратура на кулинарната обработка може да се промени ароматът или вкуса им.
Като правило несмлените растителни подправки се постатят по-рано в храната, отколкото смлените.
Подправките като правило се използват в малки количества, но приети в големи дози и при продължителна употреба, могат да предизвикат тежки поражения главно на храносмилателната, отделителната и нервната системи.
Въпреки безспорната полза от тях с употребата им не бива да се прекалява. Към подправките трябва да се подхожда както към лекарствата - да се спазват точно препоръчаните дози.
И тук именно искам да ви кажа, че подправките са незаменимо лекарство. В тази тема на форума - за здравето - ще продължа да пиша за тях и техните лечебни свойства.
Като начало мога да ви кажа следното: например кимьонът, ментата и резенето засилват секреторните функиции на черния дроб и задстомашната жлеза; чесънът, кромидът, карамфилът и хрянът действат антисептично в малки количества; чубрицата, копърът и анасонът са добри средства против газове и колики; канелата пък е кръвоспиращо и антибактериално средство; шафранът има тонизиращо действие; индийското орехче се прилага за стимулиране на организма; копърът и девисилът действат благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове; магданозът и керевизът пък са диуретици.
Оттук нататък мога само да предложа както много рядко срещани лечебни рецепти, така и да дам възможност на вас самите да проявите въображение и творчество, като споделите също какво знаете за подправките като лечебно средство и дори да предложите някои изпитани рецепти от самите вас! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
reveta
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 2:55 pm
Заглавие :
|
|
|
Здравейте. Никога преди не съм писала в този раздел, но днес ще го направя. Една от любимите ми подправки е босилекът. За него съм чувала какво ли не, но странно, че това ме кара да го харесвам още повече. Вкусът му е много приятен (според мен), а действието му е основно нервноуспокоително. Знам също че се слага "на умряло" (с извинение) и затова някои се отвращават от вкуса му. А не трябва да бъде така. Все пак билката си е билка с всичките си лечебни и полезни свойства, и това че хората по селата я слагат "на умряло", говори още повече за свойствата й. Но може би има защо да я слагат, знам отнякъде че босилекът гонел и зли духове. Доколко това е вярно не знам. Помня че в селото ми едни хора се оплакваха че нощем им тропало нещо като полтъргайст и някой ги посъветвал да сложат китка босилек в стаята си и силния му аромат щял да прогони полтъргайса. Беше преди доста години. А тия хора определено бяха на себе си. Бяха си съвсем нормални като всички нас и само това чудо им липсваше на главата.
Не мислете, че си измислям. Просто говоря по памет всичко което си спомням. Ако не ми вярвате, ще ви разбера. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 4:30 pm
Заглавие :
|
|
|
Всичко може да е билка,сиреч-да лекува.А билките са концентрирана храна.Използват се при дифицит на определени вещества или като средство за извличане,ако сме се предозирали.
В Аюрведа пише че на всяко растение за храна имало антидот-нещо,което неутрализира неблагоприятните въздействия върху организма ни.А идеално в това отношение растения няма.
Какво беше учудването ми,когато на боба антидотъ бил...джодженът.Предположих,че на лещата е чубрицата и се оказах прав.Т.е. излиза,че нашите баби използват модното сега учение ежедневно,но не им обръщаме внимание.
Друго,на което да обърнем внимание е името на всяко растение на колкото семоже езици и диалекти.То не е случайно.Обикновено е свързано с външен вид,действие,място на виреене или друг важен факт.
Например всеки е виждал живовлека.Мислех че3 името му идва от "жила",т.е. че е жилаво,но хне намерих потвърждение.Имаше диалектни форми"попътниче","подрумниче''...т,е, среща се покрай пътя,друма.Същият смисъл е в ложен и в руските варианти.
Но веднъж в пръст от ръката ми се заби шип от крушево дърво.След седмица-две нещата станаха ужасни и...листо от живовлек ме спаси.Не помнех как се слага,но правех така:
измивах листото.После гo облизвах по лицевата,горната по-зелена и лъскава страна и го слагах на раната.След няколко часасменях с ново листо.
Най-обикновения лист от живовлек направи това,което няколко дена се мъчех-да махна гнойта и пръстът ми да престане да е голям колкото палец...както и да не се събуждам посред нощ от болки.
Тогава се сетих защо се нарича ЖИВО-ВЛЕК-защото ВЛЕЧЕ ЖИВЕЦА,жилото на глойната рана.
Замислете се и над други имена-очеболец(ясно,че е за болки в очите),здравец(прави ни здрави,явно е общоукрепващо имунната система),дилянка(на български ДИЛЬ е сърце,т.е. билка за сърдечни болести),маточина(предполагам за болести на матката и въобще за репродуктивната система при жената),страшниче(лек срещу уплах) и т.н. и т.н. Всеки може сам да продължи нататък.
Като писах за здравеца се сетих,че Червения/Кръмния/Кръвния здравец може да лекува от лъчевя болест и ще потърся статия за това.
Та,хора,полюбопитсвайте за името и произхода му на растенията около нас.Те може да се окажат вашето съдбовно лекарство! |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 5:42 pm
Заглавие :
|
|
|
Хайде тази тема да си я направим за дъдрене кой какво знае , какво е чувал и т.н., пък аз отделно в друга тема ще давам по-пълна информация за отделните билки, за които ще споменаваме тук!
Много ви благодаря! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
penka
Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 7:19 pm
Заглавие :
|
|
|
Преди години аз си оправих един много досаден здравословен проблем със смрадлика /тетра/.Имахме нападение в офиса и за лош късмет аз бях сама /всички колеги ги нямаше/, та го отнесох.Няма да изпадам в подробности, но в следствие на стреса получих рани по ръцете и по краката, които не искаха да зарастнат над 4-5 месеца, въпреки, че докторите изпробваха доста лечения над мен.Тогава един възрастен доктор ме посъветва да си правя бани със смрадлика - сварява се и си киснеш ръцете и краката два пъти дневно. Оправих се за 4-5 дена.След това дъщерята на една моя позната /пак в следствие на силен стрес/ получи рани по ръцете и аз /разбирайки случайно за това/, я посъветвах да направи същото. Помогна изцяло и на нея, така че явно действа. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Мар 29, 2007 7:33 pm
Заглавие :
|
|
|
Знаеш ли Пенке, че най-простичките и съвсем елементарни билкови рецептички помагат най-много понякога?!
Пък и са съвсем безплатни понякога, а в повечето случаи съвсем евтини ... не като някоиииии ... дето продават едно пакетче билкови смески за по 40 лв. Онзи ден видях едни такива, дето висяха в една квартална аптека, която аптека се намира точно до "5-та многопрофилна болница" в София, естествено ...
Аз искрено се радвам, че тук хората могат да прочетат за тези неща и да се избавят сами от здравословния си пролем, щотооооо ... аааааа, няма да говоря нищо против ония 99% набедени лекари! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2007 11:13 am
Заглавие :
|
|
|
В продължение на темата:
Много от подправките,които подобряват вкуса на ястията, са едновременно и лекарство
Розмарин: регулира храносмилането,зарежда с енергия,забавя стареенето,подобрява паметта.Помага при главоболие и стомашночревни проблеми.Действа спазмолитично на жлъчния мехур.Стимулира детосксикиращата функция на черния дроб.Прилага се успешно при атеросклероза,хронична кандидоза,рематоиден артрит,нарушения в храносмилането.
Коендро: подобрява храносмилането,оказва отхрачващ ефект.
Риган: подпомага отхрачването,успокоява кашлицата,премахва спазмите при болки в стомаха и червата.Действа тонизиращо.
Копър: действа газогонно,спазмолитично,покочогонно и противоглистно.Наджемната му част оказва антибактериален ефект,повишава съпротивителните сили на организма,подобрява апетита.Прилага се при хронична коронарна недостатъчност,като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия,както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина.Употребява се и като нервоуспокояващо средство,особено при кърмачета.Семената се използват при безсъние,стомашни болки,болести на жлъчката и далака,хълцане,за повишаване количеството на млякото у кърмачките.И още при кашлица,главоболие,за укрепване на кръвоносните съдове,при камъни в бъбреците и пикочния мехур,болезнено уриниране.
Майорана: подобряваапетита,действа обезболяващо и противовъзпалително.Употребява се при колики,кашлица и бронхит при децата.
Мента: подобрява храносмилането,действа противовъзпалително,успокоява стомашните болки.
Маточина: действа успокояващо,прилага се при сърдечна невроза и безсъние.Стимулира секрецията в стомаха,червата и жлъчката.Подобрява апетита.Разширява кръвоносните съдове.
Магданоз: стимулира храносмилането,освежава дъха,действа дюретично и спазмолитично,особено при камъни и пясък в бъбреците.В големи количества лекува анемия. |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|