НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 8:37 pm Вижте мненията без отговор
Босилекът убива микроорганизмите
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Мар 29, 2007 6:17 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ????? ????????????????
Отговорете с цитат

Индусите познават босилека от дълбока древност и го ценят високо. Римляните го смятали за символ на ненавист, може би защото с него лекували депресии и меланхолии. Други пък смятали, че този, който го употребява, става особено красив и привлекателен. У нас босилекът е широко използвана лечебна билка, особено пък в лекарствениците от 18-19 век.

Употребяват се надземните части на едногодишния висок до 40 см МИРИЗЛИВ БОСИЛЕК. Те има силен, приятен аромат и сладникъв вкус вследствие съдържанието на етерично масло. Последното е жълтеникава течност със същия аромат и вкус.

На международния пазар се срещат съветско, българско, френско, алжирско, испанско етерично масло, което подобрява стомашната дейност, засилват апетита и действат спазмолитично и антисептично.

Боселекът намира шороко приложение особено в кухнята на южните народи, където поради топлия климът се развиват по-бързо микроорганизми в храната. В този случай главно се проявява антисептичното действие на етеричното масло.

Може би затова се и използва надземната част на растението при християнски обреди /кръщене, прогонване на зли сили и т.н./, където се изисква антисептичност.

Вследствие на не особено токсичния си състав босилекът може да се прилага и в диетични блюда. Листата и надземната част на босилека се използват в готварството пресни /няколко листа/ или изсушени /равна супена лъжица/. Те могат да се съхраняват по-дълго време натопени в олио, а още по-добре в зехтин или замразени.

Пресните листа се използват предимно като подправка на зеленчукови салати, а сушените - за подобряване вкуса на супи, сосове, местни и рибни ястия, сирена, ястия от птиче месо. Листата се поставят в последните 10 мин. от варенето. В някои страни босилекът замества плодовете на кардамома като подправка.

В българската традиционна медицина босилекът се употребява като диуретично средство, при спастичен бронхит, за гаргара при заболяване на венците, както и при хрема.

Приема се вътрешно - 2 чаени лъжички изсушен и ситно стрит босилек се залива с 600 мл кипяща вода, кисне се 2 до 4 часа, прецежда се и се разделя на три равни порции, които се вземат преди хранене сутрин, обед и вечер.

За трудно заздравяващи рани зелената маса на босилека и етеричното му масло се прилагат външно под формата на лапи.

За по-сериозни проблеми мога да ви насоча към най-добрия в България билков лечител, който работи с изключително чисти екологични и "живи" билки!

Продава ги на съвсем достъпни и ниски цени за клиентите си!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov