НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 5:55 am Вижте мненията без отговор
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНАТА КОНСТИТУЦИЯ - важно
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 05, 2007 9:35 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ?? ?????????????? ??????????? - ?????
Отговорете с цитат

ЕТО НАЙ-ПОСЛЕ И ОБЕЩАНИТЕ ОТ МЕН КОНСТИТУЦИИ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВАШИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ, КЕТАБОЛИЗЪМ И АНАБОЛИЗЪМ!


Много е важно да разберете, че тези описания илюстрират основните типове конституция - вата, питта и капха, но никоя индивидуална конституция не се състои само от един принцип. Всеки човек е комбинация от трите принципа (сили), с преобладаване на един или два.

Характерните типове трябва да бъдат преоценени според расово обусловени наклонности и културни предпочитания. Различните раси и култури проявяват естествена склонност към специфичен начин на живот и притежават характерни физически белези. Например: африканците имат тъмна кожа, а индийците предпочитат ястия с остри подправки.

Ето защо предупреждаваме читателя да не прави крайни и окончателни заключения за собствената си конституция само на базата на тези основни описания. Определянето на индивидуалната конституция според тази таблица трябва да служи само за обща оценка (например на диетата), за да се подкрепи един дневен режим, който ще осигури добро здраве.


ВАТА-КОНСТИТУЦИЯ

Хората, притежаващи вата-конституция, най-често са физически слабо разбити. Те обикновено са с плосък гръден кош; сухожилията и вените им се очертават добре; имат тъмен тен. Кожата е студена, груба, суха и напукана. Често се виждат по няколко родилни петна, които обикновено са доста тъмни.

В общи линии вата-хората са по-високи или по-ниски от нормалното; с фина костна система; с изпъкнали стави и костни краища. Мускулатурата е слабо разбита. Косата е къдрава и рядка; миглите - тънки, а очите без блясък. Очите може да са хлътнали, малки, живи, със суха и мътна конюктива. Ноктите са груби и чупливи. Носът е гърбав.

Апетитът и храносмилането са променливи. Вата-хората предпочитат сладко, кисело, солено. Обичат горещите напитки. Отделят малки количества урина. Изпражненията са твърди, сухи, оскъдни. Тези хора се потят по-малко в сравнение с другите конституционални типове. Техният сън може да бъде нарушен или се задоволяват с по-малко сън. Краката и ръцете им често са студени.

Те са творчески активни, будни и неспокойни личности. Говорят и ходят бързо, но лесно се изморяват.

В психично отношение те се отличават с къса памет, но с бърз ум и разбиране. Те могат веднага да схванат или разберат нещо, но и бързо забравят.

Имат слаба воля. Психически са лабилни; притежават недостатъчна вяра в собствените си сили; нетолерантни са. Тези хора са нервни, неспокойни и изпитват много страхове.

Всеки конституционален тип показва и определен начин на поведение и взаимодействие с околната среда.

Вата-хората са способни бързо да печелят пари, но и бързо да ги харчат. Следователно в повечето случаи остават бедни.


ПИТТА - КОНСТИТУЦИЯ

Тези хора са средни на ръст, стройни, често с нежни кости. Гръдният кош не е толкова плосък, както при вата-хората. Сухожилията и вените са нормално изпъкнали. Имат много бенки и лунички, които са синкави или кафяво-червеникави. Костите не са така изпъкнали, както при вата-конституция. Мускулатурата е умерено развита.

Питта-тенът може да бъде меден, Жълтеникав, червеникав или светъл. кожата е мека, топла и по-малко набръчкана от тази при вата-тип. Косата е тънка, копринена, червена или кафеникава, има тенденция към преждевременно побеляване и косопад. Очите може да бъдат сиви, зелени или медно-кафяви, изразителни. Очните ябълки са умерено изпъкнали. Конюктивата е влажна и с цвят на мед. Ноктите са меки. Формата на носа е заострена, права, върхът на носа често е червен.

Във физиологичен аспект тези хора имат интензивна обмяна на веществата, добро храносмилане и в резултат на това повишен апетит. Хора с питта-конституция приемат големи количества храна и течности; имат естествени предпочитания към сладко, горчиво и стипчиво; обичат студените напитки. Сънят е със средна продължителност и без пробуждания. Урината е в голямо количество, а изпражненията са жълтеникави, меки, течни и обилни. Потят се много. Телесната температура може да е леко повишена; ръцете и краката са топли. Питта-хората не понасят особено добре нито слънчевата светлина и жегата, нито тежката работа.

По отношение на психиката питта-хората имат побра способност за възприемане и разбиране на нещата. Те са много интелигентни, остроумни; добри оратори са. В емоционален план са склонни към омраза, гняв и ревност.

Те са амбициозни хора, които в общи линии обичат да ръководят. Питта-хората умеят да ценят материалното благополучие и са сравнително добре във финансов план. Обичат да демонстрират пред другите хора своето благосъстояние и луксозните предмети, които притежават.


КАПХА КОНСТИТУЦИЯ

При хората с капха-конституция тялото е добре развито. Те са обаче с подчертана склонност към напълняване. Гръдният кош е обемист и широк. Вените и сухожилията не се виждат, тъй като имат дебела кожа. Мускулатурата е добре разбита, костите им не изпъкват.

Имат светъл тен. кожата е мека, лъскава и мазна, а също така студена и бледа. Косата е гъста, тъмна на цвят, мека и къдрава. Ирисът е тъмен или син с плътна структура. Склерата често е много бяла, очите са големи и привлекателни. Конюктивите не са склонни към зачервяване.

Във физиологичен аспект капха-хората имат редовен апетит, храносмилателните функции протичат сравнително бавно и те приемат по-малко храна. Обичат да се движат бавно. Имат предпочитание към лютиви, горчиви и стипчиви храни. Изпражненията са меки и може да са със светъл цвят. Изпразването на червата става бавно. Потоотделянето е умерено; сънят - дълбок и продължителен. Те притежават голяма Жизненост, на която дължат добрата си издръжливост. Хората тип капха в общи линии са здрави, щастливи и спокойни.

От психична гледна точка, те притежават качества като толерантност, спокойствие, незлобливост и любов. Не са им чужди черти като алчност, привързаност, завист и желание да притежават. Те усвояват бавно, но задълбочено - когато веднъж вече нещо са разбрали, то им остава като трайно знание.

По правило капха-хората са богати. Те могат да печелят пари и да ги задържат.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov