НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:55 pm Вижте мненията без отговор
ЛЮБОПИТНО ЗА АЛЕРГИЯТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 08, 2007 7:49 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ?? ?????????
Отговорете с цитат

Тази сутрин явно беше една от ония сутрини, в които долавям най-силно и точно нещата ...

Та ... имам един случай, по който работя, и който ме тревожи доста отдавна. Става въпрос за жена, която страда от АЛЕРГИЯ. Алергията при нея се появява след един дълбок стрес.

Та ... преди да влезна в "работната си фаза", попитах кое е това, което я води до тази тежка и продължителна алергия?!



ОТГОВОРА БЕШЕ: ХИСТАМИНИТЕ!!! Не знаех какво означава това понятие до преди малко, но като се поразрових из нета, ето на какво попаднах в един здравен сайт:

Цитат:
Що за болест е алергията...

Когато повечето хора мислят за алергията, те си представят течащ нос и зачервени очи, предизвикани от полените. Всяка година с настъпването на пролетта (сезон на алергиите) хиляди хора започват да страдат от сенна хрема. Как могат хората, чувствителни към полените да избегнат това страдание?

Алерген е всяко вещество, което ядем, пием, вдишваме или се докосва до нашата кожа и което може да предизвика алергична реакция при повторно действие. Най-разпространени са: полените, домашният прах, животинска слюнка, ухапвания от насекоми, някои лекарства, храни като ядки, морски храни, шоколад, яйца и др.

Склонността към алергични реакции се нарича атопия - състояние, което освен че предизвиква редица неприятни симптоми, като сълзене и зачервяване на очите, може да 'отключи' други състояния като сенна треска, екзема, астма, синузит, възпаление на ушите. В действителност алергиите може да се предизвикат от всяко едно вещество.

Алергиите обхващат около 40% от населението, но не спират до тук. Имунната система на организма е активна от главата до пръстите на краката. Алергиите може да предизвикат редица кожни проблеми - копривна треска, екзема, обриви. Някои типове алергии водят до смущения в стомашно-чревния тракт, в други случаи може да предизвикат главоболие, загуба на обоняние, безсъние, умора.

Какво представлява хранителната алергия?

Хранителната алергия е прекалено силна реакция на имунната система към безвредни за другите хора храни и хранителни съставки. По принцип причината за появата на алергия е претоварване на имунната система. Тя по погрешка счита, че приетата субстанция, в случая храна, е вредна. В желанието си да защити организма, тя произвежда специфични антитела (имуноглобулини) към тази храна. Следващият път, когато човек консумира същата храна, с цел да защити тялото, имунната система освобождава голямо количество хистамини.

Тези хистамини предизвикват каскада от алергични симптоми, които може да поразят респираторната система, стомашно-чревния тракт, кожата или сърдечно-съдовата система. Независимо от това, че всеки един може да развие хранителна алергия, значение оказва и наследствения фактор.

При деца, с един родител с алергия, има два пъти по-голяма вероятност от проявата й, спрямо деца с родители без алергии. Ако и двамата родители са алергични, детето е четири пъти по-склонно към проява на хранителна алергия, в сравнение с другите деца. Много деца с хранителни алергии, проявяват чувствителност към вдишвани алергени като прах, полени и котешка слюнка, или по-късно може да развият други алергии. Като допълнение, възрастните, които развиват хранителна алергия, често имат като предистория респираторни алергии, като сенна хрема или астма.

Разграничават се два вида алергии - първични и вторични. Те се характеризират с образуването на различни антитела - имуноглобулин Е (IgE) и имуноглобулин G (IgG).

Първични са тези алергии, при които алергичната реакция настъпва от няколко минути до два часа след излагането на алергени. Реакцията към единичен причинител може да бъде огромна, а понякога животозастрашаваща.

Вторичните алергии са резултат от непоносимост към храна или латентна хранителна алергия. Те много често се появяват, когато молекулите на преработената в стомаха храна попаднат в кръвта.

Вторичните алергии се дължат на недостиг от стомашни сокове и слаби черва. Недостигът на стомашни сокове може да се дължи на атрофия на лигавицата на стомаха и червата, причинено от паразити, Кандида Албиканс, Хеликобактер Пилори или други микро-организми. Ако причината е присъствие на микро-организми в червата, употребата на екстракта може ефикасно да премахне това страдание.

Екстрактът от грейпфрут има допълнителен положителен ефект - когато вторичните алергии се лекуват, тялото се освобождава от много токсини и имунната система става по-силна. Първичните алергии може почти или напълно да изчезнат.
Около 6% от децата и 4% от възрастните имат хранителни алергии.

Кои храни може да предизвикат хранителна алергия?

Почти всяка храна може да провокира алергична реакция, като шест вида храни са причина за 90% от хранителните алергични реакции при децата: мляко, яйца, соя, фъстъци, пшеница и лешници. Следните храни са предпоставка за 90% от хранителните алергии при възрастните: ядки, риба, стриди и миди.

Кои са симптомите за хранителна алергия?

Най-честите симптоми включват стомашно-чревния тракт, като започват с подуване или сърбеж на устните, устата или гърлото. След като храната навлезе в стомаха може да се появи гадене, повръщане, диария или спазми. Често се срещат сърбеж, червени петна по кожата. В някои случаи може да се получи анафилактичен шок - изключително затруднено дишане, неритмична работа на сърцето, понижаване на кръвното налягане и, ако не се вземат необходимите мерки - дори смърт.

Както споменахме, алергичните реакции към храната обикновено започват от няколко минути до няколко часа след приемането на забранената храна. При много чувствителните хора самото помирисване на дразнещата храна може да предизвика алергична реакция.

Дори ако ви целуне човек, който (за пример) е ял ядки, той може да предизвика реакция при свръх-чувствителните индивиди. Анафилаксията (свръхчувствителността) е рядко, но силно смъртоносно състояние, при което няколко жизнено важни части от тялото претърпяват едновременно хранителна алергична реакция. Симптомите може рязко да прогресират и да включат силни обриви, копривна треска, поява на оток на гърлото, затруднения с дишането, спадане на кръвното налягане, изпадане в безсъзнание. При получаване на такава реакцияе е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ!

Каква е разликата между хранителната алергия и хранителната непоносимост?

Много хора смятат, че термините "хранителна алергия" и "хранителна непоносимост" означават едно и също нещо, но не е така. Хранителната непоносимост е неблагоприятна реакция, предизвикана от храната, която не е свързана с имунната система. Непоносимост към лактозата е един пример за "хранителна непоносимост". Човек с непоносимост към лактозата има недостиг на ензим, необходим за преработването на млечната захар. Когато този човек консумира млечни продукти, симптомите са: газове, повръщане, диария, може да се появят и коремни болки.

Кое е най-доброто лечение при хранителни алергии?

Все още няма лекарства, които да лекуват хранителни алергии. Единственият начин за предпазване е като се избягват тези храни, които може да предизвикат реакция. Болшинството хора "израстват" техните хранителни алергии, независимо,че алергиите към ядките, рибата и морските храни често се считат за продължителни. Епинефрина, наричан още адреналин, е лекарството, с което може да се контролира анафилактичната реакция.


Ако имате какво да добавите по темата ... просто го направете!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov