НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 7:22 am Вижте мненията без отговор
ВАЖНО ЗА ОПАКОВКИТЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЕТ ПРОДУКТИ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 5:35 pm
МнениеЗаглавие : ????? ?? ?????????? ?? ????????????? ????????
Отговорете с цитат

Забрана за нарушаване първичната или вторичната опаковка на лекарствените продукти е въведена още през 2000 г. с измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се забранява търговията и предоставянето за употреба на лекарствени продукти, които не отговарят на условията на издаденото разрешение за употреба, неразделна част от което са одобрените първична и вторична опаковка на лекарствения продукт.

В приетия през м. април 2007 г. Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина е установен само по-висок размер на глобата при нарушаване на първичната или вторичната опаковка на лекарствените продукти.

Изключение от забраната е въведена с чл. 23, ал. 1 от Наредба № 8 от 2000 г. на министъра здравеопазването, за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти. Съгласно разпоредбите на този член лекарствени продукти в количества, по-малки от разрешената за употреба опаковка се отпускат в опаковки, осигуряващи условия за правилното им съхранение.

Върху опаковките се поставя етикет, съдържащ всички данни от оригиналния етикет.

Бихме искали да подчертаем, че цитираната по-горе наредба е в сила и се прилага и към настоящия момент, на основание § 36 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Видно от разпоредбите й, не съществува проблем при отпускането на лекарствени продукти на отделни блистери, ампули или сашета, стига магистър-фармацевтите в аптеките да познават добре реда и условията, при които това може да бъде направено.

В проекта на новата наредба, касаеща организацията на работа в аптеките също са залегнали разпоредби, допускащи продажбата на лекарствени продукти в количества, по-малки от разрешената за употреба опаковка при спазване на съответните процедури.

Към настоящия момент Изпълнителната агенция по лекарствата не е налагала глоби на аптеки при продажба на лекарствени продукти в нарушени опаковки, нито по стария Закон за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, нито по новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина.

МЗ и ИАЛ изразяват своето огромно съжаление, че сред българското население бе създадено напрежение в резултат на непознаването на основни принципи, права и задължения за работа на магистър-фармацевтите в аптечната мрежа, установени в нормативната уредба и непознаването и неприлагането на етичните норми за Добра аптечна практика .


ИЗЯВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПО ПОВОД ЗАБРАНАТА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ОПАКОВКИТЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov