НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Ное 24, 2024 5:45 am Вижте мненията без отговор
МЪНИЧКО ЗА СПАНЕТО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 5:59 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Нали се бях заканил да ви представям света, такъв, какъвто го виждам. Понякога е много трудно да го направя без някой от потребителите да се почувства обиден от казаното, затова обикновено чакам сгода.

Преди време бях попаднал на тази история, докато ровех из едни стари книги и го скътах за черни дни, тъй като описваното от Успенски е преживяваното, изпитваното, понасяното от мен. Не, не се изхвърлям, просто е така. Не става въпрос да се движиш сред идиоти по обеден пек насред центъра – тоя да ти пречи, онзи да те дразни, трети да го е хванало слънцето. Става въпрос именно за описваното, всеки ден, при всякакви обстоятелства. Rolling Eyes

Та предисторията е следната. Успенски (за онези, които не знаят, това е най-изтъкнатият ученик на Гурджиев) бил затворен от учителя си в продължение на три месеца в една къща и изпълнявал една доста проста, но трудна за изпълнение техника за осъзнаване на илюзорността на така наречената реалност, която ни заобикаля. А ето и историята като цитат:

„Три месеца той престоял в къщата и не му било разрешавано да излиза навън.
След това Гурджиев казал: „Ела с мен”. Те били отседнали в един руски град - Тифлис. Гурджиев го повикал навън и те излезлия на улицата. Успенски пише в своя дневник: „За първи път разбрах какво е искал да каже Исус, когато е твърдял, че човекът е заспал. Целият град ми изглеждаше заспал. Хората се движеха насън; дюкянджиите продаваха насън: купувачите купуваха насън. Целият град беше заспал. Погледнах Гурджиев: само той беше буден. Целият град беше заспал. Те се ядосваха, те се биеха, те се обичаха, купуваха, продаваха, правеха всичко.”

Успенски казва: „Сега можех да видя лицата им, очите им: те бяха заспали. Те не бяха тук. Липсваше вътрешния център; него го нямаше”. Успенски казал на Гурджиев: "Не искам повече да ходя тук. Какво става с града? Всички изглеждат заспали, упоени."

Гурджиев казал: "Нищо не е станало с града. Случило се е нещо с тебе. Ти не си упоен. Градът е същия. Това е същото място, където ти се разхождаше преди три месеца. Но ти не можеше да за бележиш, че другите са заспали, защото ти също беше заспал. Сега може да го видиш, защото си постигнал известно качество на съзнанието... Ти си станал осъзнат! Една част от твоето съзнание се е издигнала над сънуването. Затова сега забелязваш, че всички са заспали, умрели, ходещи като насън, все едно, че са хипнотизирани."

Успенски добавя в дневника си: Не мога да проумея това явление - всички спят! Каквото и да правят, те не са отговорни за него. Не са! Как могат да бъдат отговорни?"

Ако ви харесва като гледка и преживяване, като постоянно състояние, мога да ви кажа как се постига Very Happy

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 6:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Question Question Question

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 6:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Question Question Question

Не зная какво се крие зад такъв тучен въпрос, но понякога и на мен ми се говори, за неща, за които ми се говори, а не за неща, за които трябва да говоря Cool

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 6:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Имах подобно усещане по едно време като работех на едно място,където окло мен минаваха стотици хора на ден - правех застраховки в голям супермаркет и имах възможност да ги наблюдавам как влизат,пазаруват,излизат,поединично или групово.Понякога беше доста уморително и четях,за да се откъсна от тая гмеж дето ме заобикаляше,беше и доста шумно.По едно време ми изглеждаха не точно заспали/въпреки,че си бяха доста будни - едни съсредоточени,други изнервени,някои каращи се,други смеещи се,някои даже си говореха самички/,изглеждаха ми като зомбирани,май някои наистина са си били такива.Тогава си дадох сметка,че в подобна ситуация сигурно и аз изглеждам по същия нахин отстрани,като съм улисана в някакви ежедневни задачи и ангажименти.Но неприятното беше,че голяма част от хората просто имаха някакви празни погледи,чак на моменти ми ставаше страшно. Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:05 pm
МнениеЗаглавие : Re: ??????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Ако ви харесва като гледка и преживяване, като постоянно състояние, мога да ви кажа как се постига Very Happy

3-те въпроса бяха вместо :"Как?"

Не знам какво точно е чувствал Успенски,но мога да разкажа 3 случая за нещо подобно...предполагам.

След 2г8м казарма,най-сетне бях свободен,а околните бяха като сомнамбули(тогава още не бях гледал филми със зомбита).

През октомври 1988 дойдох у Големото село,за да уча.Вървях по улиците и не разбирах как може някой да живее в този град,където има театър до татър,кино до кино и т.н.Тогава запплатите за мнозина стигаха за всичко.

3-тият момент бе,когато след месеци се върнах в родния си град-Исперих.Казват,че в Провинцията било спокойно.Е,за мен не беше "скойствие",а като забавени кадри на филм.

Ако някой каже:"Ти си бил в приповдигнато настроение заради особените неща,коирто си преживявал",ще се съглася.Но може,пък,именно в такива моменти да сме "буди"..."будни",т.е.

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

за случай 2 пропуснах да напиша,че вървях и се радвах на всичко наоколо,а наоколо хората бяха нацупени.Та затова не разбирах защо го правят

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Скоро писаха за полякa,който се събудил след 19 г.кома.Когато пострадал,страната била в криза,магазините празни.Като се събудил.по негови думи:"Навсякъде "от пиле млъко",всички хора по улиците говорят по мобилни телефони и се оплакват,оплакват...От какво се оплакват,a аз съм толкова щастлив?!" Rolling Eyes Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Тогава си дадох сметка,че в подобна ситуация сигурно и аз изглеждам по същия начин отстрани,като съм улисана в някакви ежедневни задачи и ангажименти.

Кати, ако поне от време на време те забелязват, значи не са зомбирани, а просто заспали, заспали онзи сън, от който може да ги разбуди само един ИСТИНСКИ ВЗРИВ НА ДУХОВНО НИВО /знаеш за какъв взир става въпрос/, но само ако се гърми много продължително, да не казвам постоянно, непрекъснато и ... много яко!!!

Защото само така - МОЖЕ БИ!!! - до тях е възможно да стигне онзи приятен звук, който - МОЖЕ БИ!!! - ще ги събуди!

Но ... щом си ги забелязала ,че спят и си НАБЛЮДАВАЩ, това означава, че ти си събудена.

Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Юли 16, 2007 6:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Там до мен работеше една "събудена"жена/била е журналистка,бизнесдама и не знам си каква още,твърдеше,че има и ясновидски способности/,та донякъде и тя спомогна за "събуждането",коментирахме заедно тези си наблюдения.Защото аз само го усещах и това ме натъжаваше,а тя го коментираше в прав текст. Smile
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Smile Скоро писаха за полякa,който се събудил след 19 г.кома.Когато пострадал,страната била в криза,магазините празни.Като се събудил.по негови думи:"Навсякъде "от пиле млъко",всички хора по улиците говорят по мобилни телефони и се оплакват,оплакват...От какво се оплакват,a аз съм толкова щастлив?!" Rolling Eyes Smile

Това е съвсем друго ... спане!!!!!!!

Ти прекрасно разбираш, че говорим за умствената ограниченост на хората, които не искат да се събудят от онзи сън, наречен
МААААЙЙЙЯЯЯЯ .... Т.Е. ИИИЛЛЛЮЮЮЗЗЗЗЗИИИИЯЯЯЯЯ ...

Лично нас с Ммаг Живин хората не ни забелязват изобщо, когато се движим в тълпата ... разлика е ужасяващо драстична!!!

До такава степен драстична, сякаш ние сме наистина невидими, сякаш живеем в друго измерение и биваме забелязвани единствено, ако ги извадим от дълбокия им трансов сън с някой "вик" ... но и когато уж са ни видели, те и тогава не реагират, стоят и се чудят "сън ли сме или ни има" ... и недоумението им ги отвежда незабавно в Матрицата, защото там са на истинското си и най-удобно място - В СЪНЯ!!! - там действат и имат някакви си реакции ... на спящи ... т.е. на НЕОСЪЗНАТИ, че са повече от Егото си и от незавидното си невежество ... и жалък ум ...

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile След като се събудил от онова "спане",явно се е "събудил" и по-иначе,сигурно е нормално за човек в такова положение,въпреки,че не с всички става така,започнал е да забелязва неща,които другите в Матрицата не виждат.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Юли 13, 2007 7:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Smile След като се събудил от онова "спане",явно се е "събудил" и по-иначе,сигурно е нормално за човек в такова положение,въпреки,че не с всички става така,започнал е да забелязва неща,които другите в Матрицата не виждат.

НЕ ... ЗАБРАВИ, ПРОСТО СЕ Е ОБЪРКАЛ ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЗАЩОТО СЪЗНАНИТЕО МУ Е ОСТАНАЛО НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО!!!

И вероятноста да навакса изгубеното инфо през тези 19 год. - е изключително малко, а поради тази вероятност съществува и още една - да излезе извън релси в един момент и да стигне до психиатрия!

Възможността за СЪБУЖДАНЕТО му е изключително малка, защото в него е нарушен времевия континиум!!!

Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Нед Юли 15, 2007 2:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това същия Сън ли е за който говори Дон Мигел. Да виждаш нещата безкритично такива каквито са и да виждаш нещата в Съня Rolling Eyes - осъзнах че разликата е в това как емоционалното тяло реагира на възприятието, ако изобщо може да реагира де...

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 15, 2007 3:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това е онзи "СЪН", в който присъства неразбирането, незнаенето, невежеството, илюзията ... а би могло да се каже, че е и "онзи сън, за който говори Дон Мигел

Пуснато наПуснато на: Нед Юли 15, 2007 9:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Често се чудя, ако има някакъв висш замисъл във всичко това, защо са оставени толкова много години, векове всъщност и варианти за грешки или за спане?То бива свободна воля, ама чак толкова! Very Happy Ако си една възпитателка в детска градина за чак толкова много "свободна воля" спрямо подопечните ти - ще те уволнят. Very Happy Сигурно висшият замисъл не мисли с моите понятия за време и на него не му е чак толкова много, а все пак е важна "чистотата" на експеримента - иначе може да не му се признае. Като гледам заобикалящите ме хора, пък и мен самата, ако има да се чака да стигнем такова равнище на духовно развитие, че да няма нужда повече да се прераждаме, то Вселената ще се гътне преди нас и май няма да има къде да се прераждаме.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта