НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 6:00 pm Вижте мненията без отговор
Мълчанието
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 17, 2008 7:36 am
МнениеЗаглавие : ??????????
Отговорете с цитат

Мълчанието създава най-добри условия за натрупване на духовни сили. Всяка дума, насочена към друг човек ни поставя в зависимост от него и задължава с нещо, насочвайки цялото мислене в определен канал. След първата дума непременно следва втора, след нея трета и така нататък.

Мълчанието не задължава с нищо. Мълчащият е свободен в избора на своите мисли. Тази зависимост се проявява особено силно когато се налага да се изслушват цели потоци от чужди словоизлияния, ненужни и скучни. Получава се изтгощаване на духа.

Крадящите чуждото време и сили с бъбрене предсктавляват освен това и пространстни вредители, тъй като замърсяват пространството с мислена слуз. Може да се приеме правилото да се говори само тогава, когато е нужно и само това, което е нужно, като се избягват излишните приказки.

Културата на речта изисква точност и краткост на изразяването, а следователно и определеност на мисленето. Умението ясно, точно и кратко да се изрази своята мисъл ще бъде показател за дисциплинираност на мисленето.

По думите на човека може лесно да се съди за това доколко е дисциплинирана неговата мисъл.

Хората обикновено не разбират, че речта е явление от огнен порядък и поради това се нуждае от строг контрол на волята. Често астралният палячо се изявява в ненужно и ярко емоционално словоизвержение.

Ако не е обуздан езикът, не може да се постигне нито равновесие, нито сдържаност, нито самообладание. Език мой, враг мой, когато го управлява палячото. Колко съжаления за казаната не на място дума, колко разногласия, кавги и раздразнение заради несдържани думи.

Тази сфера на човешката огнена активност трябва да се приведе в порядък с разбирането на това, че говорещият е отговорен за всяка своя дума пред себе си и пространството. Думите могат да се оприличат на документи, непредпазливо разпръскани навсякъде, всеки от които може да бъде предявен на този, който го е издал.

Думата не изчезва, а остава в пространството като огнен знак, свързан чрез нишка със своя създател. Празните дума са подобни на боклук. Колкото са повече, толкова повече е боклукът, с който човек се огражда и в обкръжението на който живее. Собствената аура може да бъде проголена не само от безпорядъчни движения, но и от подобни на тях думи.

Много несъобразности има в поведението на човека. Не напразно народната мъдрост счита мълчанието за злато. Много неща трябва да се преразгледат в баналното ежедневие и много да се променят коренно.

Някои разбират колко наситено и многозначително може да бъде мълчанието. Разговорът без думи, мълчаливото общуване ще бъде предверие към общуването в Тънкия свят. Наситеното огнено мълчание е признак на голяма култура на духа.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 19, 2008 11:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Изключително важна тема за разговор!

Има и такава йога - казва се мауна йога.

Лично мен дългите обяснения и безбройно изречени думи ме затрудняват прекалено много, те ми изчерпват енергийните ресурси, всъщност таково точно е самото предназначение на безразборното, безконтролно и безсмилено бъбрене!

Затова умишлено избягвам всякакви дълги разговори и контакти с когото и да било.

И предпочитам индиректното, но кратковременнно общуване.

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 19, 2008 8:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Аз съм забелязала някои хора как като говорят въобще не гледат кой ги слуша! Говорят просто , за да се намират на работа.А според мен много от приказките им са излишни и аз преди да кажа нещо се опитвам да помисля за смисъла на думите, защото честно да Ви кажа ме натоварват.Даже на няколко пъти като говорех по телефона се усещам, че ми се вдига и кръвното Rolling Eyes Много обаче от хората си мислят, че щом мълчи някой значи му има нещо!А напротив, според мен мълчанието е по-добро от думите.Може да те спаси понякога и е по спокойно на душата определено!Но аз познавам хора , на които им е по-трудно да мълчат, отколкото да говорят и им се чудя после какво толкова говорят! Понеже аз се опитвам да не се впускам в безмислени разговори ,и предпочитам да мълча , защото ми харесва , не защото си го налагам да е така, но хората около мен си викат : нещо не си на кеф! а напротив: много ми е хубаво даже! Както и не мога да разбера защо , когато някой е мълчалив , смятат, че е скрита лимонка! Shocked И че да си мълчалив е лошо, защото не знаят за какво си мисли! А тия дето говорят много да не би да знаят за какво говорят?!?!Имаше една поговорка, че неизказаното може да се изкаже, а изказаното не може да се върне.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 20, 2008 9:46 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
.....Smile Но аз познавам хора , на които им е по-трудно да мълчат, .......

Тези хора с абсолютна сигурност са енергийни вампири.

Те говорят за да привличат вниманието и докато съответната жертва слуша безсмислените им брътвежи, енергийните вампири с наслада й изпиват жизнените "сокчета". Rolling Eyes

Но ... ако се замислим ще видим, че няма нищо друго, което да се стимулира толкова много колкото говоренето.

Говори се до безкрайност по GSM-те, говори се до пълно премаляване в интернет, говори се до окончателна самозабрава пред кварталното кафе, на детската площадка, в заведенията1 по коридорите на болниците и т.н.

Просто живеем в една убийствена говорилня ... Confused

Това да ви говори нещо?!

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 20, 2008 9:58 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

99 % процента от населението са енергийни вампири ... това ми говори ! Embarassed Crying or Very sad
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 20, 2008 10:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хммммммм ... така е, и е много неприятно да ти кажа. Confused

Напоследък, когато дойде човек при мен, нуждаещ се от помощ изключително рядко се случва той да не е енергиен вампир.

И когато не разрешавам на подобен да прави дълги и широки описания, и разкази за страданията си трябва да ви кажа, че на него започва да става зле.

Получава се така поради простата причина, че в същото това време вече съм си сложила добра защита против консумация на жизнена енергия.

А ако му позволя да си дръпне, макар и малко, от моята енергия, ей Богу, направо ще ме залепи за себе си - толкова силно и жадно го прави! Rolling Eyes Laughing

Не ви съветвам да позволявате на когото и да било да ви "пие" енергията ... после трудно се наваксва, а ако не се навакса на време просто следва стабилна диагноза, в зависимост от факта от коя чакра най-много е засмукал енергийния вампир?! Confused Rolling Eyes

Обожавам мълчанието и тишината, и ... мъркането на котката!
Smile

Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 21, 2008 2:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това с енергийния вампиризъм на търсещите помощ мисля, че си има логично обяснение: Когато човек има сериозен проблем и е в затруднено положение е затормозен психически, сигурно се получава нарушение и на енергийния му баланс, каквото при нормално състояние може да го няма, вследствие на което неволно търси начин за възстановяването му и вампиризма е на лице, без да го осъзнава. Мисля, че всеки в дадени моменти може да се превърне в такъв, особено ако не е на ясно какво се случва с него и няма съзнателен стремеж да не го допусне, а с повечето хора, които не са и чули за това явление сигурно е така. Ако им се обърне внимание, може би ще се научат как да контролират нещата /ако проявят разбиране и имат желание естествено/.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 21, 2008 5:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Мълчанието е най-сигурният отговор за всички противоречия, предизвикани от дързост, грубост и завист!!!"
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 22, 2008 9:55 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Това с енергийния вампиризъм на търсещите помощ мисля, че си има логично обяснение: Когато човек има сериозен проблем и е в затруднено положение е затормозен психически, сигурно се получава нарушение и на енергийния му баланс, каквото при нормално състояние може да го няма, вследствие на което неволно търси начин за възстановяването му и вампиризма е на лице, без да го осъзнава.

За това си абсолютно права, Кати! Лошото е, че има и такива, а те не са никак малко да ти кажа, които съвсем съзнателно идват да се "набозаят", дори някои от тях ми го заявяват диретно и най-нагло! Rolling Eyes

Ама всеки си поема рисковете на "професията", нали знаеш?

kati написа:
Мисля, че всеки в дадени моменти може да се превърне в такъв, особено ако не е на ясно какво се случва с него и няма съзнателен стремеж да не го допусне, а с повечето хора, които не са и чули за това явление сигурно е така. Ако им се обърне внимание, може би ще се научат как да контролират нещата /ако проявят разбиране и имат желание естествено/.

За първото съм съгласна, наистина когато човек прави нещата несъзнателно поради незнание или пък има праг на висока тревожност би могъл да бъде оправдан, но само в една известна степен.

Ама веднага се сещам за онази мъдрост или по-скоро закономерност: "Незнанието не оневинява."

Да, има и такива, които наистина искат да научат как да не се хранят с жизнената енергия на хората около себе си, но те са твърде малко и само единици от тях (преди всичко тези, които се занимават с йога!) пристъпват към съответни действия.
Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 22, 2008 10:01 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
"Мълчанието е най-сигурният отговор за всички противоречия, предизвикани от дързост, грубост и завист!!!"

Супер!

Това мога да го потвърдя от личен опит, че е абсолютно точно казано и оправдано при това.

Може да прозвучи банално, но аз изпитвам едва ли не ужас от многословни тиради, в които не се казва нищо съществено, нищо умно, нито полезно, а се дъдри просто така, да си излее някой мъката например, да убие времето си докато чака нещо или някого, да задоволи Егото си докато преживя на масата или пък се налива някъде в някакво заведение ...

Кошмарни истории ...
Sad

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 22, 2008 10:19 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Натоварващо е ... и когато от състрадание започнеш да ги изслушваш или пък да им помогнеш по някакъв начин после ходи се отърви .

За това и спрях да споделям с хората .Време е всеки да решава проблемите си сам и да търси решение без чужда помощ ,както и да се научи да поема отговорност за своите постъпки и резултата от тях !

В мълчанието можеш да чуеш неизказани истини ... да намериш решение на проблема си !

Разрешаването на проблема не е винаги в това да го споделяш с някои ,това е начин да ти олекне и да се отървеш от отговорност ,според мен !
merigi

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 26, 2008 8:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да Ви кажа, бях на един семинар.Имаше избрани говорители от всяка страна.От наша страна бяхме много лаконични поради липсата на опит. Всичко беше нормално , докато не взе думата говорителя на италианската група,Той беше толкова многословен... Shocked , че се засиня да говори уж за темата , а накрая не се разбра какво е казал! По едно време никой не го слушаше и това негово говорене нямаше никакъв успех. Само изглеждаше накрая маловажен.А защо толкова приказки?! За да блесне? ! Е, не успя!
Не, просто не е нужно толкова приказки не само в случая , а и въобще, защото животът е много къс, за да занимаваме другите хора с излишни приказки.
Имам в работата една колежка, която още с отварянето на входната врата и започва да говори.Казвам ви, поне да говореше нещо свястно, а то порой от думи, които са толкова сиви , колкото самата нея.Не само, че пречи на другите да си вършат работата, но и за самата себе си не е полезна.Изглежда глупава и разсеяна така.Мълчанието за нея не е познато или се страхува от него?! За да не остане сама със себе си?!Тя сигурно черпи енергия от такива като мен, които искат ,не искат я слушат.Вече съм сигурна, че има такива хора, защото когато я заслушам някой път и се чувствам скапана на края на деня.
А мълчанието е злато както са казали хората...зарежда те и те кара да "чуваш" много неща, които никой не може да ти ги каже.
А иначе, ако хората знаят как да говорят правилно, то ще имат успех и ще имат влияние върху хората.А не само да бъбрят.Аз имам щастието да имам приятелка, която има способността да говори толкова добре, че да я слушам с интерес. Smile
merigi

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 26, 2008 8:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А винаги ми е било чудно следното: В разговор , единият е многословен, а другия - не.Изведнъж като спре разговора, този много говорещия казва на другия : Говори де! Защо млъкна! Smile А той въобще или малко е говорил. Просто си го обяснявам така:Явно някои хора се страхуват от мълчанието! Объркват се и не могат да мислят.А когато говорят , то думите им изпреварват мислите им.Нямам друго обяснение... Rolling Eyes Вие как мислите?
Didi

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 27, 2008 8:36 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

merigi написа:
А винаги ми е било чудно следното: В разговор , единият е многословен, а другия - не.Изведнъж като спре разговора, този много говорещия казва на другия : Говори де! Защо млъкна! Smile А той въобще или малко е говорил. Просто си го обяснявам така:Явно някои хора се страхуват от мълчанието! Объркват се и не могат да мислят.А когато говорят , то думите им изпреварват мислите им.Нямам друго обяснение... Rolling Eyes Вие как мислите?

Моето мнение е същото като твоето !

Има хора ,които умишлено дъдрят с часове ,за да изкопчат ей така случайно нещо много важно от теб и после естествено го използват срещу теб ,а когато не успеят почват да те питат "Защо нищо не казваш?" Smile

Мълчанието е много приятно ,особено в приятна компания ! Последния път когато се видях с Живин и Селена .... доста дълго мълчах .... на мен ми стигаше ,че са тук.Разхождахме се по едни много красиви места , слънчицето печеше и подухваше лек ветрец,всичко около нас беше разцъфнало ,морето също беше наблизо,чуваха се вълните,които се разбиваха в скалите... как да нарушим това спокойствие с дъдрене !

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 27, 2008 11:14 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Беше прекрасно! Very Happy

В такива мигове просто трябва да съзерцаваш живота във всичките му форми на проявление и да се сливаш с това Цяло, да чувстваш, че си една част от Него.

А шума на безсмисленото дъдрене само би заглушил тази величественност! Wink Very Happy

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта