НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 11:27 am Вижте мненията без отговор
УНИКАЛНИТЕ СВОЙСТВА НА ГРЕЙПФРУТА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:35 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ???????? ?? ??????????
Отговорете с цитат

Понаписах доста за бактериалните инфекции, гъбичките, паразитите. Сега искам да ви дам едно уникално и универсално средство за лечението им, което е по-добро от антибиотика и ИЗОБЩО НЕ Е ВРЕДНО, И ОТ НЕГО НЯМА НИКАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ!!!

ЗАПОВЯДАЙТЕ ...



Растенията с лечебни свойства са познати на човека от най-дълбока древност. Известно е, че още в древна Асирия са били отглеждани лекарствени растения. Египтяните, използвали постиженията на медицината на асирийците, са познавали около 700 лекарства от животински и растителен произход. Преди 5000 години китайците употребявали редица лекарства от растителен, а също така от минерален и животински произход, като са били известни повече от 900 вида растения. Не може да не споменем Индия и Тибет, където лекуването с растения е било много добре развито. След откриването на Америка медицината се обогатява с редица лекарства от растителен произход - хининовите кори, коката. Независимо, че много наши съвременници считат лекарствените растения за нещо остаряло и ненужно, не бива да се смята, че растенията са дали всичко, което могат да дадат за здравето на хората. Растенията с лечебни свойства съдържат редица химични вещества, които оказват влияние върху биологичните процеси, протичащи в човешкия организъм. Действието на някои от тези вещества и досега не е надминато от синтетичната химия. Редица от тези химически съставки са ценни не само за самото растение, но и за живота на хората, защото освен за храна, те служат и за опазване на здравето на човека и още дълго време ще спомагат за укепването му. Затова през 1978 г. Световната здравна организация (СЗО) издаде резолюция, изразяваща желанието през 2000 г. хората по цял свят да имат адекватно здравеопазване. Според СЗО, средствата за терапия, различни от тези на западната или конвенционалната медицина, трябва да станат по-достъпни и да се употребяват за постигането на тази цел. Резолюцията завършва с препоръката, че ползата от хилядолетната билкова медицина трябва да се изследва по-обстойно, с цел да отговори на нарастващите здравни нужди на човечеството. Изследователската работа, предприета от СЗО след тази резолюция разкри, че медицината на нашите предци е включвала редица растения, притежаващи силни антибактериални качества, които в голяма степен са равни или превъзхождащи по сила днешните антибиотици. Едно от тези растения е грейпфрутът. Полученият от него екстракт действа срещу гъбички, бактерии, вируси и паразити и е една природна алтернатива на антибиотиците.
Екстрактът от грейпфрут е открит от немския физик и имунолог Якоб Хариш. През 60-те години на миналия век той завършва в Университета на Флорида експерименталните си изследвания за употребата на екстракта от грейпфрут като алтернатива на тогавашните препарати за съхраняване на плодове и зеленчуци. Допълнителните изследвания доказват през 1980 г., че той е ефикасен не само при дрожди, но и при вируси, гъби и паразити. Накрая, през 90-те години практикуващите холистична медицина в САЩ започват да прилагат с терапевтична цел този изключителен продукт и при хората. През 1995 г. д-р Хариш посещава Европа като почетен гост на Института Пастьор във Франция, тъй като в продължение на няколко години в института се провеждат изследвания за възможността екстракта от грейпфрут да се използва в профилактиката срещу HIV-вируса на СПИН, както и срещу някои вторични инфекции, съпровождащи това заболяване.



ЗА НЕГО ЧЕТЕТЕ И ПО-НАДОЛУ!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Какво представлява екстрактът от грейпфрут?

Екстрактът от грейпфрут е органичен продукт, с химическо наименование diphenol hydroxybenzene complex, разработен на основата на стандартизиран екстракт, получен от семената и месестата част на грейпфрута. Екстрактът е комбинация от следните природни съставки: флавоноиди, аминокиселини, захариди, токофеноли и до 30 мг/г аскорбинова киселина (Вит. С). Тази киселинна течност е четвъртично съединение, богато на полифенолни състaвки, включително куерцин, хесперидин, нарингин, камперол гликозид, апигенин, рутинозид, понцирин и др. Екстрактът съдържа следните минерали: фосфор, калий, желязо, натрий, магнезий и всички витамини от група B, особено биотин (важен за обмяната на веществата). Полифенолите, сами по себе си са нестабилни, но химически се преобразуват в стабилна субстанция, която спада към един широк клас продукти, наречени четвъртични амониеви съединения. Процесът на получаване на екстракта концентрира и преобразува флавоноидите, съдържащи се в грейпфрута, в изключително ефективна противомикробна, антибактериална, противогъбична и антипаразитна смес. Крайният продукт, получен при извличането на екстракта от семената и месестата част на грейпфрута, е жълта на цвят течност с висок вискозитет, характеризираща се с вкус, който е едновременно горчив и кисел. Практикуващите китайска и Аюрведа медицина считат, че двата вкуса са важна част от терапевтичния процес. За намаляване на горчиво-киселия вкус до поносимо ниво, се прибавя растителен глицерин, който също така намалява възможността от инцидентен директен контакт, водещ до раздразване на кожата или лигавицата. Така описаното биологически активно, сложно съединение се нарича Цитрисидал. Цитрисидал съдържа 60% екстракт от грайпфрут и 40 % растителен глицерин. В концентрирана форма екстрактът от грейпфрут е силно киселинен и неподходящ за директна консумация от хората, но разреден с растителен глицерин или вода, той става високоефективен противомикробен препарат. Изследванията показват, че активните съставки на екстракта разрушават цитоплазмената мембрана на патогена по такъв начин, че микроорганизма е неспособен да приеме необходимите амино-киселини. В същото време започва излизане на клетъчно съдържание с ниско молекулярно тегло през цитоплазмената мембрана и се спира клетъчното дишане. Това не е полезно за организмите 'нашественици' и патогените се инактивират и умират. Необходимото време за въздействие е по-малко, или в най-лошия случай-равно на повечето сравними препарати за унищожаване на микроорганизми. Екстрактът въздейства на редица патогени, без да оказва неблагоприятен ефект върху човешкия организъм. Не е извстно как екстрактът от грейпфрут въздейства върху вирусите, тъй като вирусите нямат собствена клетъчна мембрана. Но се знае, че той е изключително ефикасен срещу огромен брой микроби, гъби, вкл. Е-коли, Кандида, Стафилококи, Стрептококи, Салмонела, Пзеудоминас, Кактобацилус, Клебсиела, Шигела, Хламидия, Хеликобактер Пилори, Херпес Симплекс и Гардиа Ламблиа. Разгадаването на мистерията за екстракта и неговия механизъм на действие, без съмнение ще осигури изключително ценни знания за активността на микробите. Можем да се надяваме, че научните изследвания ще могат да дадат отговор на въпроса как може екстрактът да е толкова силен и едновременно с това безопасен.
Екстрактът от грейпфрут не е токсичен, не съдържа тежки метали, безопасен е за околната среда. Изследвания, проведени съгласно 'Стандартни методи за тестване и определяне на възможната анаеробна биологическа разложимост на органичните химикали' (ASTM стандарт, Част 11, 1993 г.), доказват, че екстрактът от грейпфрут е биологически разложим. Екстрактът е тестван в съответствие с техническите изисквания, посочени в Правилника за изпълнение на Федералния закон за опасните субстанции ( Глава 11 от 1976 г.) на САЩ. Базирайки се на получените резултати екстрактът от грейпфрут е класифициран като нетоксичен за вътрешен прием, като недразнещ кожата и некорозивен материал.
Как действа екстрактът от грейпфрут? Може би няма да е изненада, ако признаем, че повече се знае за това какво може екстрактът, отколкото как точно действа. Да вземем аспирина. След неговото откриване през 1899 г. милиони хора по цял свят го използват срещу простуда, като обезболяващо средство, но едва през последните години започна да се изяснява как точно действа.
Екстрактът от грейпфрут се предлага под течна или прахообразна форма. Независимо, че прахообразният екстракт в капсули е без вкус (течния концентрат е горчив), екстрактът под формата на разтвор е по-удобен за ползване, тъй като по-лесно се отмерва необходимата доза и по-лесно се разтваря.
Екстрактът от грейпфрут, под формата на течност или капсули, не съдържа захар, нишесте, сол, оцветители, изкуствени аромати, консерванти, мляко, соя, или деривати на яйцата.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как се получава екстрактът от грейпфрут?

Химическото му наименование е diphenol hydroxybenzene complex. На цвят е бледожълт, с приятен цитрусов аромат. Екстрактът има сравнително висока точка на кипене - над 140о С, разтваря се във вода, алкохол, органични разтворители, което го прави приложим в козметиката.
Екстрактът от грейпфрут се получава по следния начин: пулпа и семките, получени при производството на сок от грейпфрут се изсушават и смилат много фино. Полученото прахообразно вещество се разтваря в пречистена вода и се дестилира за да се отстранят влакната и пектина. Дестилираният разтвор се суши при ниска температура, докато се получи прах, богат на флавоноиди. Този концентриран прах се разтваря в растителен глицерин и се загрява. Добавят се амониев хлорид (нишадър) и аскорбинова киселина (Вит. С). Получената смес отново се загрява под налягане. Полученото вещество се неутрализира чрез натурални катализатори (включително солна киселина и ензими). Следва ново охлаждане, филтриране и обработка с ултравиолетова светлина. Крайният продукт съдържа между 15% - 17% амониев хлорид (нишадър) и между 25 - 30 мг/г аскорбинова киселина (Вит. С).
Чрез тези специални процеси се комбинират полифенолите с киселинните извлеци от семките и пулпа, докато не се превърнат в стабилна четвъртична амониева смес. Някои четвъртични съединения са отровни за човека. Но екстрактът притежава много широка антибактериална активност, без да проявява токсичност. Той се смесва с растителен глицерин, за да не дразни кожата и лигавицата. Така разреден, екстрактът от грейпфрут е напълно безопасен. Не съдържа никакви консерванти, например като парабен, тъй като самият екстракт е консервант. Докато 33% разтвор на екстракта е удобен за обичайните домакински нужди, 60% концентрат се препоръчва за козметични цели - употреба в кремове, сапуни, шампоани, води за дезинфекция и др. В селското стопанство се използва като антибактериален и противогъбичен препарат, преди и след прибиране на реколтата. Другите индустриални приложения включват: консервиране и дезинфекциране на риба и птици, премахване на плесени и паразити от храната на животните, консервант и антиоксидант за храната на хората, дезинфектант на замърсена вода. Приложението в домакинството е изключително богато - може да се използва за почистване на четката за зъби и дъската за рязане, за дезинфекциране и съхраняване на зеленчуци, плодове, месо; като добавка към препарата за миене на съдове, за обезпаразитяване и дезинфекциране на дрехите. Подходящо разреден, екстрактът от грейпфрут може да се използва вътрешно за плакнене на устата, гаргарене на гърлото, вагинални промивки. Външното приложение включва почистване на лицето, кожата, заздравяване на ноктите и косата. И най-накрая, в малки количества, той може да се използва с терапевтична цел.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Силата на екстракта от грейпфрут

Доказано е, че екстрактът от грейпфрут унищожава повече от 800 разновидности на бактерии и вируси, 100 разновидности на гъбички и плесени и много паразити. Например: Стафилококи, Стрептококи, Салмонела, Е.Коли, Клебсиела, Шигела Дизентерия и Хламидия, Хеликобактер Пилори, Листерия, Кандида Албиканс и Аспергилус Нигер. Също така Херпес Симплекс тип 1 и грипни вируси.
Екстрактът от грейпфрут унищожава Гардиа Ламблиа и Ентамоеба Хистолитика. Тези амебни паразити поразяват както хората, така и животните. Предават се чрез заразена или развалена храна (сурови плодове и зеленчуци), чрез водата (потоци, езера, плувни басейни) или замърсени повърхности. Този вид паразити са причина за много болестни състояния, включително диария и дезинтерия. Доказано е, че екстрактът предпазва от и спира т.н. 'пътническа' диария - дизентерията. Той може да бъде взиман като превантивно средство преди или след консумиране на замърсена храна или вода.
Сравнявайки го с 30 вида ефективни антибиотици и 18 доказани средства за унищожаване на гъбички, лабораторни изследвания показват, че екстрактът от грейпфрут действа така добре, както и тестваните агенти, без да притежава вредните странични ефекти, които обикновено съпътстват употребата на антибиотици. Лекарите натуропати са открили ползата от прилагането на екстракта върху техни пациенти, страдащи от различни стомашни проблеми. Според д-р Л. Галанд от Ню Йорк, при Кандидози прилагането на екстракта от грейпфрут се оказва също толкова ефикасно, както редица лекарства срещу Протозоа (Едноклетъчни паразити, които може да се намират и в здрав организъм, без да причиняват заболяване. Болестотворните си свойства проявяват, когато човешкият организъм е с намален имунитет). Тези лекарства, като цяло, са токсични и не може да бъдат прилагани продължително време, докато екстрактът може да се употребява в продължение на седмици или месеци, като продължителното приложение е успешно при хронични инфекции, предизвикани от протозоа.
Чрез екстрактът се подобрява чревната флора, като се премахват вредните бактерии. Той облекчава организма при много страдания, предизвикани от патогените и подпомага имунната система. Поради широкоспектърните си качества екстрактът от грейпфрут се използва успешно при редица заболявания, свързани с понижаване на имунитета. Непрекъснато нараства броят на хората, които го използват като предпазно средство срещу гъбички, бактерии, вируси, паразити и вторичните инфекции, които са често срещани при болните от СПИН.
Екстрактът от грейпфрут оказва благоприятен ефект върху сърцето - той съдържа съставки, които намаляват холестерола и почистват някои от артериалните отлагания, известни като плаки.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кое прави екстрактът от грейпфрут идеалния противомикробен препарат?

Широко действие - Изследванията показват, че екстрактът от грейпфрут е ефикасен срещу приблизително 800 бактерии и щамове на вируси, 100 вида гъби и голям брой едноклетъчни паразити. В проучване, проведено в САЩ и публикувано в Списанието по Ортомолекулярна медицина (бр. 5, 1990 г.), се доказва, че екстракта от грейпфрут при концентрация 0.001%-2% е ефикасен срещу 249 щама Стафилококи, 86 щама Стрептококи, 232 щама Ентерококи, 86 щама Протеус, а също така и 71 щама гъбични дрожди и 22 щама гъбични плесени.

Силен и ефикасен - екстрактът от грейпфрут проявява своите противомикробни свойства при нива на концентрация от 1000 ppm (части на милион), което отговаря на 8 капки в 150 мл вода. Международен екип изследвал приложението на екстракта от грейпфрут върху 770 вида бактерии и 93 вида гъби, като го сравнил с 30 ефикасни антибиотика и 18 противогъбични препарата. Изследванията показали, че екстрактът от грейпфрут има същата сила на въздействие върху отделните микроорганизми.

Нетоксичен - нетоксичният ефект на екстракта от грейпфрут най-добре е бил проследен при пиян работник в Перу, който по погрешка изпил 120 мл концентрат. Освен, че се 'освободил' от някои паразити, работникът не проявил никакви форми на отравяне или заболяване. Изследванията показват, че човек, тежащ 90 кг ще трябва да изпие наведнъж 2.6 л 50% концентрат от екстракта, така че да получи натравяне.

Не отслабва имунната система - екстрактът от грейпфрут може да се използва при редица заболявания - неговата широкоспектърна антимикробна дейност облекчава имунната система при редица проблеми.

Не унищожава полезните бактерии - този ефект най-добре се вижда, когато екстрактът се използва срещу Кандида Албиканс. Много лекарства срещу Кандида унищожават не само гъбичката, но и чревната флора, която поддържа възстановяването на организма. Изследванията са показали, че екстрактът от грейпфрут, приеман в препоръчаните дози, не унищожава Бифидобактерията, а съвсем незначително намалява количеството на Лактобацилус Ацидофилус. По този начин екстрактът създава идеалната среда, в която организма да възстанови своя собствен баланс.

Природен продукт - екстрактът се получава чрез смилане на семената и част от пулпа на грейпфрута. Процесът е природен и резултата е природен, като няма нужда от изкуствени добавки за осигуряване стабилност или трайност. Крайният продукт съдържа 60% екстракт от грейпфрут и 40% растителен глицерин.

Хипоалергичен - до момента няма установена алергична реакция при употребата на екстракт от грейпфрут. Около 3% от хората са алергични към цитрусови плодове и биха могли да проявят алергична реакция, но не всеки, който има алергия към цитрусови плодове има алергия към грейпфрута.

Евтин - продуктът е природен, не изисква скъпи производствени процеси, скъпи добавки или скъпоструващо условия на съхранение и пакетиране. По-често се използва под формата на капки, а едно шише от 50 мл е достатъчно за 6 - 8 седмична употреба.

Подкрепен с научни изследвания - 'Лечебната сила на екстракта от грейпфрут' - тази нашумяла в САЩ книга е издадена въз основа на повече от 100 публикации и 24 изследвания, проведени в различни изследователски центрове по целия свят. В основата й е залегнала дългогодишната практика с екстракта от грейпфрут на лекари, практикуващи холистична медицина, които са използвали екстракта с терапевтична цел.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Безопасност

Повече от 25 години екстрактът от грейпфрут се използва много успешно, както от лекари натуропати, така и от дилетанти срещу редица заболявания и няма сведения за странични ефекти от препарата. Екстрактът е хипоалергичен. Дори хора, които имат алергия към цитрусовите плодове не проявяват алергична реакция към него. До голяма степен това се дължи на хармонизиращият ефект на екстракта за преодоляване стреса в организма. Той може да бъде използван както от малки деца и възрастни, така и от хора с изложено на рискове здраве. От голяма полза е прилагането на екстракта при домашните любимци и животни. Екстрактът се използва като природен антибиотик и може да бъде вземан продължително време без никакви странични ефекти. За разлика от много антибиотици той не оказва вредно влияние върху полезните чревни бактерии. Екстрактът от грейпфрут е много ефикасен нетоксичен агент, който убива микробите, без да уврежда здравето. Всяка партида се тества и сертифицира от производителя, че не съдържа химически съставки и тежки метали.
Тестове, проведени от Американското министерство на селското стопанство през 1980 г. потвърждават, че екстрактът е ефикасен при някои видове вируси при едрия добитък и свинете (заболявания по краката и устата, африканска чума по свинете) и е бил одобрен за Програмата за премахване на грипа при птиците през 1984 г. През 1995 г официално е установено в редица лаборатории и сертифицирано от Държавната лаборатория за изледвания на САЩ, че екстрактът от грейпфрут не сдържа пестициди, фунгициди и консерванти. Допълнително, за да се докаже безопасността на екстракта, в Северно-океaнските лаборатории - САЩ, е било проведено изследване, показващо, че той е нетоксичен при орaлно приложение. Показателят за леталитет LD50 е 453 гр, което означава, че човек тежащ 90 кг, трябва всеки ден, в продължение на две седмици да изпива по 453 гр екстракт, преди да се достигне до 50% опасност от смъртоносно натравяне .
Според Американската асоциация на центровете, занимаващи се с контрола по отравянията, до този момент няма данни, че екстрактa от грейпфрут е навредил на някого.
След 6 години съхранение тестовете показват, че партидите са годни за употреба. При екстрактът от грейпфрут не се налага да се изписва: 'годен до..'. Продуктът остава изключително дълго време стабилен, освен ако не бъде замърсен по някакъв начин. Най-добре се съхранява в сухи помещения с умерена температура, като не е необходимо да се поставя в хладилник. Необходимо е да се държи добре затворен, без да се излага на пряка слънчева светлина и далеч от деца.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Какво знаем за плода грейпфрут?

Ботаническото име на грейпфрута е Citrus paradisi т.е. райски плод, от вида Citrus Rue Rutaceae.
Повечето от нас знаят, че изяждането на половин грейпфрут на закуска е един от най-полезните начини да се започне деня. Но колко от нас знаят, че белите семки, които внимателно отделяме, са пълни с полезни хранителни вещества? Те са изключително богати на природни флавоноиди и аминокиселини.
Най-старата информация за грейпфрута датира от 17 век, когато това вечнозелено дърво е било открито на остров Ямайка (носещ и латинското име "paradisi"). Английската дума грейпфрут идва от неправилното описание, дадено на дървото от ботаника Джон Лунан, който класифицирал големите, жълти и леко горчиви плодове като вид грозде. Независимо от погрешното класифициране на Лунан, плодовете на първите грейпфрутови дървета наистина приличали на големи чепки грозде.
За първи път грейпфрутът е описан през 1750 г. от Грифит Хюз, който го нарекъл 'забранения плод' на Барбадос. През 1789 г. Патрик Браун го открива в различни части на Ямайка. През 1824 г. Де Тюсак споменава за плода грейпфрут, който е хибрид от едрия грейпфрут 'пумело' и вид сладък портокал, и който расте на гроздове. През 1823 г. Одет Филип засажда семена от този плод близо до Тампа, Флорида и скоро дървото се разпространява в цялата област. През 1837 г. Джеймс МакФейдън, в своята книга 'Флората на Ямайка' го отделя от вида 'пумело' и му дава ботаническото име 'Citrus paradisi'. Първоначално във Флорида дърветата са били отглеждани като нещо ново и рядко; в Ямайка много често били изкоренявани. През 1870 г. Джон МакДоналд, привлечен на пазара от грозд жълто-оцветени плодове ги купува, а вкъщи прави първия разсадник за грейпфрутови дървета. Десет години по-късно, през 1880 г., Флорида започва да изпраща първите количества от плодовете на пазарите в Ню Йорк.
Като напълно нова храна грейпфрутът е отбелязал някои промени през последните 75 години. Докато през 1970 г. консумацията на грейпфрут се е определяла главно от популяризираната 'грейпфрутова диета', според която можело да се постигне загуба в теглото от 4.5 кг за 10 дена, през 1983 г. Департаментът по селскостопански маркетинг на САЩ отчита, че по консумация на пресни плодове и зеленчуци в Ню Йорк, грейпфрутът е изпреварен само от картофите, портокалите и ябълките.
Грейпфрутът вирее най-добре в тропическите и субтропическите области на света, характеризиращи се с горещи дни и топли нощи - при тези условия се увеличава количеството на захарта в плода. Дървото има тъмнозелени листа и бели, красиви цветове и може да израстне до 4.5 - 6, а по-старите до 13 метра височина. Плодовете са големи, кръгли, с диаметър 9 - 12 см и с тегло от 250 до 700 грама. Дърво на средна възраст може да даде реколта от 500 до 700 плода за една година. Днес, само в щатът Флорида, годишно се добиват 2.5 милиона тона грейпфрут. Други големи производители са Испания, Мароко, Израел, Йордания, Южна Африка, Бразилия. Първата реколта е 3 - 4 години след засаждането на дървото, като плодовете се прибират 8 до 14 месеца след цъфтежа. В САЩ (най-големия производител на грейпфрут) федералните и щатските закони са приели стандарти за зрелостта на грейпфрута. Когато плодът зрее, се увеличава захарта и сока в него, а намалява киселинността. Затова грейпфрутът се прибира когато съдържа приетите количества захар, сок и киселинност.
Тънката кожа на грейпфрутът може да бъде или напълно жълта или червеникаво - жълтеникава. Вътрешността на плода може да бъде жълта, розовикава или червеникава. Тя е много сочна и има освежаващ вкус. Горчивият вкус се дължи на гликозида нарингин. Грейпфрутът се състои от 4 части: семенник; 8-10 части с плодови торбички; белезникав мезокарп; жълто-оранжева кора, която отделя етерични масла с типичния цитрусов аромат.
Вътрешността на плода е богата на Вит. С и калий, желязо, калций и някои минерали, а също така на флавоноиди - растителни вещества, за които е известно, че предпазват от рак и сърдечни заболявания. Розовите и червените видове грейпфрут са богати на бетакаротин (родоначалник на Вит. А). Биологически активните природни вещества, които се намират в семената на грейпфрута унищожават някои паразити и подпомагат организма в производството на полезни бактерии.
Грейпфрутът и ползата от него за здравето

Сърдечно-съдова система - чрез нарингина грейпфрутът подпомага елиминирането на старите червени кръвни клетки.

Храносмилателна система - сокът от грейпфрут консумиран сутрин премахва запека, подобрява храносмилането, като увеличава отделянето на стомашни сокове.

Имунна система - грейпфрутът предпазва от някои форми на рак на стомаха (чрез пектина), облекчава треската.

Метаболизъм - чрез галактуроновата киселина и пектина, които се съдържат в него, той намалява нивата на холестрола.

Сокът от грейпфрут намалява телесното тегло и подобрява състоянието на кожата.

Нервна система - чаша сок от грейпфрут преди лягане подобрява съня и премахва безсънието.

Респираторна система - грейпфрутът подпомага лечението на общите простуди, облекчава кашлицата, фарингита.

Ароматотерапията използва етеричните масла на грейпфрута за стимулиране на лимфната система и намаляване на неразположенията, тъй като той добре балансира централната нервна система, поддържа доброто настроение и е изключително полезен при главоболие.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Флавоноиди

Какво представляват флавоноидите? Флавоноидите са вид водоразтворими растителни пигменти, други учени ги определят като група защитаващи организма фитохимикали, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, трети ги наричат полифенолни съставки на растителните храни. Флавоноидите, понякога наричани биофлавоноиди, действат като антиоксиданти (те предпазват растенията от стреса на околната среда). В човешкия организъм антиоксидантите неутрализират и инактивират нестабилните и изключително реактивни молекули, наричани свободни радикали, които всеки ден атакуват клетките на нашето тяло. Смята се, че пораженията, които нанасят свободните радикали водят до различни здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания и преждевременно състаряване. Има различни видове флавоноиди, като всеки един от тях притежава полезни за нашия организъм свойства. Въпреки че са разделени в категории, все още няма уеднаквена система по която да бъдат класифицирани. И независимо, че са структурно свързани, техните функции са различни. До момента са идентифицирани повече от 4000 флавоноида. Групата на флавоноидите включва хесперидин, рутин, нарингин, куерцетин, аргинин и много други. Независимо, че не са считани за съществени хранителни вещества, някои флавоноиди подобряват здравословното състояние на човека като заздравяват капилярите и други съединителни тъкани, а други действат като противовъзпалителни, антихистаминови и антивирусни агенти.
Къде могат да бъдат намерени флавоноидите? Те се съдържат в много храни, главно в плодовете, в соевите продукти, във виното, в чая.
Екстрактът от грейпфрут е богат на флавоноиди. Как ни помагат те? Изследвания, проведени с животни, доказват, че нарингенинът предпазва от рак. Куерцетинът помага на диабетно болните и може да намали възпалителните процеси, свързвани с алергиите, да забави растежа на рак в мозъка, да защити дробовете от вредното въздействие на замърсителите и цигарения дим. Рутинът укрепва капилярите и по този начин помага на хората, страдащи от атеросклероза и високо кръвно налягане. Ползата от хесперидина за имунната система е голяма - той предпазва от инфектиране с някои вируси - Херпес Симплекс и грипни вируси, и може да ни предпази от някои сърдечни заболявания. Тангеритинът помага в профилактиката срещу рака. Нарингинът придава горчивия вкус на екстракта от грейпфрут и независимо, че много производители на сок от грейпфрут се опитват чрез филтриране да получат ниска концентрация на нарингин в соковете, той е изключително полезен. Счита се, че нарингинът увеличава вкусовите възприятия чрез стимулиране на вкусовите рецептори. Някои хора консумират малки количества сок от грейпфрут преди хранене с тази цел. Нарингинът е флавоноида, отговорен за увеличаването ефикасността на някои лекарства. При приемането му като съставна част на екстракта от грейпфрут, нарингинът е 0.1% от концентрата.
Фенолните съединения, друга важна съставка в екстракта, може да сведат риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Едно от най-известните фенолни съединения е елагичната киселина, която може да намали риска от някои видове рак и да снижи нивата на холестерола.
Какво количество флавоноиди ни е нужно всеки ден? Според диетолозите, дори хората с правилно хранене имат нужда от 1000 до 3000 мг цитрусови флавоноиди на ден. Флавоноидите най-добре се усвояват, когато се приемат едновременно с вит. С, а те от своя страна подобряват абсорбирането на витамина от организма. Екстрактът от грейпфрут, който съдържа 19.37 г флавоноиди и 10 г Вит. С на 100 мл разтвор, отговаря идеално на нуждите на организма от тези толкова важни за него вещества.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Вътрешно приложение на екстракта от грейпфрут

Днес всички знаем, че бактериите и вирусите предизвикват редица вътрешни заболявания или участват в тяхното развитие. До голяма степен това важи и за гъбичките и паразитите. Както бе установено напоследък, симптомите при гъбични и паразитни инфекции често са еднакви с тези при бактериални и вирусни инфекции. Това дава отражение в погрешно поставяне на диагнозата и в неправилно лечение. Доколкото е известно, екстрактът от грейпфрут е първото средство, което действа едновременно срещу различни типове микроорганизми. Списъкът на лабораторни изследвания показва наистина широк спектър от патогени, срещу които този природен продукт е ефикасен.
Знанията за свойствата на екстракта, придобити от практическото му прилагане от лекари-натуропати, потвърждават ефикасността му особено при вътрешното му приложение - при стомашно-чревни заболявания и простуди, които са и главните сфери на използването му. Редица изследвания показват, че екстрактът оказва ефект и върху цялостното състояние на организма.
Примерите за вътрешното и външно приложение на екстракта се ограничават до тези състояния, които са изследвани и документирани в повече от 24 лаборатории и институти по цял свят. Убедени сме, че екстрактът от грейпфрут в близко бъдеще ще се превърне в алтернатива на антибиотиците и синтетичните препарати.
Екстрактът от грейпфрут се комбинира много добре с натуралните лекарства. Той усилва действието на билките. Хомеопатите го ценят, тъй като не оказва влияние върху самите хомеопатични препарати. Независимо от голямата помощ, която може да окаже, екстрактът е най-ценен като част от една цялостна холистична здравна програма. Той не трябва да се счита за заместител или решение, което да замени необходимите промени в начина на хранене или житейски навици. Може би болестта ни 'казва' нещо за начина ни на живот и ние не бива да се опитваме да пренебрегваме тези съобщения. Когато възпаленията се появяват отново, на едно или друго място, дори след повторна употреба на екстракта, трябва да се запитаме защо се получава така и да помислим дали не е необходима някаква промяна.
Предпазването е по-добро от лечението


Знаем колко лесно патогените, независимо дали те са бактерии, вируси, гъби или паразити, попадат в нашето тяло и колко много поражения могат да нанесат. Затова възниква въпросът дали не е по-добре да се вземат всеки ден по няколко капки екстракт като предпазна мярка срещу нежелани заболявания? Тъй като не е токсичен, той няма да навреди, но ще бъде много полезен. Няма документирани странични ефекти, дори когато екстрактът е бил използван продължително време. Много лекари предписват постоянно прилагане на екстракта за една година или повече в някои специални случаи, например като превантивно средство за пациентки с повтарящи се вагинити. Дори при по-продължителна употреба не се появява резистентност към екстракта и той запазва своята ефикасност.
Флогогените (микроорганизми предизвикващи възпаления) предпочитат да се установяват в тези части от тялото, където могат да нападат отслабените тъкани. Тези отслабвания обикновено са причинени от токсини, които се намират в тялото. Отровите в околната среда, подобрителите и консервантите в храните, както и живака в амалгамните пломби по зъбите, са най-честите източници на отрови, които влизат в нашето тяло от външния свят. Те се присъединяват към отровите, които се намират в нас. Процесите на разлагане и гниене, предизвикани от небалансирано хранене и недостатъчното усвояване на храната, продуктите увреждащи метаболизма, токсините, произвеждани от микроорганизмите са източниците на вътрешно отравяне. Когато имунната система не е засегната, профилактиката не е необходима. Но ако нашата имунна система е отслабена от хронични заболявания, няколко капки екстракт всеки ден може да бъдат много полезни. Със своя очистващ ефект екстрактът от грейпфрут може да ни предпази от допълнителния стрес, който оказват върху организма острите инфекции.

Внимание!
Ако попадне в очите, дори и при най-слаба концентрация, екстрактът от грейпфрут може да предизвика сериозно дразнене. В този случай е необходимо очите да се изплакнат с течаща вода (по възможност топла) и ако е необходимо да се потърси консултация с лекар.


Капсули или капки?

При гъбично заболяване е желателно препоръчаната доза да се приема под формата на капки. По този начин Биоцитрин освобождава целия храносмилателен тракт от гъби и дрожди, преминавайки през устата, стомаха и червата. Капсулите са предназначени за хора, които не могат да свикнат с леко горчивия вкус или имат по-чувствителен стомах. Капсулите са по-удобни и в случаите, когато се приемат ударни дози.

1 мл = 30 капки Биоцитрин
1 капсула Биоцитрин 250 мг = 15 - 17 капки 33% разтвор Биоцитрин

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Как да приемаме вътрешно екстрактът от грейпфрут?
1 мл = 30 капки Биоцитрин

Никога не се използва концентрат при вътрешна употреба!
Ботаническият екстракт се използва от много лекари като хранителна добавка при пациенти с обичайните стомашни проблеми или влошено здравословно състояние - възпалено гърло, простуда, грип или някаква бактериална, вирусна или гъбична инфекция. През последните години бе установено, че много хора имат натрупани в организма голямо количество токсини (отделени от Кандида, алкохолни натравяния и редица вируси). След приемането на препоръчителната доза от екстракта под формата на разтвор, някои от тях получават леко разхлабване на стомаха. Най-добре е в този случай да се намали употребата на препарата за един или два дена, за да може черният дроб да се нагоди към елиминирането на токсините. Комбинирането на екстракта под формата на капсули с ехинацея подсилва имунната система и позволява на организма да се пребори с бъдещи инфекции, причинени както от външно въздействие, така и от микроорганизмите, които се намират в тялото.
Най-добре е да се започне с малки дози Биоцитрин, които постепенно се увеличават. Така ще се избегне реакцията 'die-off', известна като 'Ефект на Херцхаймер'. Портокаловият сок и билковият чай правят горчивия вкус на екстракта от грейпфрут по-поносим. Препоръчва се в началото хората със стомашни проблеми да приемат Биоцитрин разтвор или капсули заедно с храната. Екстрактът от грейпфрут прочиства до известна степен чревната флора, но не по начина по който го правят конвенционалните антибиотици. Затова се препоръчва да се приема едновременно с мляко, съдържащо бактерии Бифидобактериум бифидус и Лактобацилус ацидофилус или обикновено българско кисело мляко. Това спомага естествената стомашна флора сама да се възстанови.
Хората, който са алергични към цитрусови плодове може да проявят алергия и към екстракта от грейпфрут, но според проведени изследвания до този момент няма регистриран такъв случай. Препоръчва се в този случай да се започне с 1 капка дневно и постепенно да се увеличава дозата. Ако има колебание, най-добре е да се проведе консултация със специалист.
Посочената дозировка е за хора с тегло около 75 кг., затова е необходимо индивидуалния прием да се съобрази с теглото (телесното тегло в килограми се дели на 5 и полученото число е най-подхоящата доза капки за един прием, когато искаме да има терапевтичен ефект).
Когато се използва като хранителна добавка, богата на флавоноиди, Биоцитрин се приема от 3 до 15 капки, разделени на един до три приема.

Препоръчителната доза е 5 - 15 капки, разтворени в една чаша (150 мл) плодов сок, вода или билков чай, 2 - 3 пъти дневно, с или без храна или 1 капсула (250 мг) 1 - 3 пъти дневно. В началото при приемането на продукта се започва с малки дози - 3 капки, 2 пъти на ден, като постепенно дозировката се увеличава до препоръчаната за съответното приложение. Желателно е преди употребата на Биоцитрин капсули да се започне с Биоцитрин разтвор и след няколко дневно прилагане, когато са достигнати по-високи дози в дневния прием да се премине към капсулите. По този начин се избягва възможността от появата на 'Ефект на Херцхаймер'.
За деца под 10 години - 1 до 5 капки, разтворени в 100 мл вода или сок, 1 - 3 пъти дневно.
Въздействието на екстракта от грейпфрут при бременни и кърмещи не е достатъчно добре проучен, затова прилагането му е желателно да стане след консултация със специалист.
След прекъсване в приема на Биоцитрин от месец или няколко месеца не е необходимо отново да се започва с малки, постепенно увеличаващи се дози.


Внимание!
Екстрактът от грейпфрут не се приема едновременно с Циклоспорин, Такролимус и лекарства за високо кръвно налягане. Между приемането на посочените лекарства и Биоцитрин е желателно да има поне един час разлика. Препоръката се основава на способността на някои съставки в сока от грейпфрут да си взаимодействат с определени лекарства при едновременно приемане. В екстракта от грейпфрут се съдържат само 0.1% от тези съставки.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 10, 2007 5:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Външно приложение

Списъкът на възможните външни приложения на екстракта е голям. Независимо дали бактерии, вируси, гъбички или паразити са причина за заболявания по кожата или лигавиците, екстракта може да създаде предпоставки за излекуване, чрез унищожаването на патогените. Освободено от нежеланите микроорганизми, тялото може без трудности само да довърши оздравителния процес. Ако искаме да направитм нещо повече, може да спомогнем за възстановяването на кожата и лигавицата като използваме например алое вера.
Натрупаният опит във външната употреба на екстракта от грейпфрут е значителен. Практикуващите холистична медицина и много лекари предписващи екстракта, докладват за изключително добри резултати по време на оздравителния процес.
Като цяло, екстрактът от грейпфрут не бива да се използва в концентрирана форма. Упоменати са специалните изключения от това правило. За някои приложения е препоръчително екстрактът да се разтваря в растителна мазнина или спирт вместо във вода. Най-подходящи за тази цел са масло от бадем, маслиново, сусамено или от авокадо. Екстрактът трябва да бъде добре смесен с водата или маслото. Не трябва да позволяваме да попадне в очите, тъй като може да предизвика силно раздразване. В такъв случай е необходимо очите да се измият обилно с топла вода и ако е нужно, да се потърси лекар.
Венци и зъби

Биопрограма ЕООД проведе свое пилотно стоматологично изследване. В продължение на 2 месеца върху 20 пациенти пробанти бе изпробвано действието на 'Биоцитрин' върху устната кухина. Заболяванията на устната лигавица и пародонта все още са сериозен проблем за съвременната стоматология. Получените първоначални резултати са изключително добри. Разтвор от 2-3 капки Биоцитрин в 50 мл вода бе използван 2 пъти дневно за плакнене на устата, след измиване на зъбите. В края на 2-рия месец бе отчетено, че:

Биоцитрин намалява кървенето на венеца със 67%, т.е. при регистриран определен брой места на кървене в началото на изследването, в края на периода те са намаляли с 67%;

Почти няма пациент, който да не се оплаква от кървене и възпаление на венеца. Наблюденията показаха, че противовъзпалителното действие на Биоцитрин е 65%;

При поддържане на адекватна обща хигиена преди и по време на изследването, образуването на зъбна плака (жълтият налеп, който не може да се отстрани с четката за зъби и който е предшественик на зъбния камък) е редуцирано с 31%;

При някои от пробантите с чести афтози в устната кухина, по време на използването на Биоцитрин, оплакванията изчезват напълно;

Препаратът е незаменим и при гъбички в устната кухина (побеляване на езика и лигавицата), познати повече като 'млечница'.

Жабурене с разтвор на Биоцитрин бе препоръчано и на пациенти с проведени хирургически интервенции (вадене на зъби, издлетяване на мъдреци). При тях зарастването на раните в устата стана много по-бързо и без никакви усложнения.

Проблемът с гъбичките е особено актуален и при пациенти с пластмасови протези в устата и деца с ортодонтски апарати. При тях се препоръчва, като профилактична мярка, протезите или апаратите да се накисват в разтвор от 5 капки Биоцитрин на 100 мл вода. Препоръката се основава на лабораторно изследване, което доказа ефикасността на Биоцитрин срещу следните често срещани в устата бактерии - Псеудомонас Аеругиноза, Салмонела Ентеридис, Стафилококус Ауреус; срещу най-разпространената гъбичка - Кандида Албиканс.


ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 14, 2007 11:43 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена, благодаря Ви за тази информация. Не успях да изчета всичко, но на части напредвам. Преди два месеца си взех и пих ивестно време Биоцитрин по схемата описана там. Невероятно горчив е. После нещо наруших схемата и остана да започна отначало. Сега мисля да си взема нова доза защото предишната я подарих на една близка. Мисля да направя плодове, зеленчуци, чай и вода + Биоцитрин. Само малко да си откоригирам волята в това отношение и започвам.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 14, 2007 11:45 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Грешка - беше Цитросепт, защото ми го препоръчаха в аптеката. Биоцитрин е българския вариант. Има ли разлика според Вас между двете?
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юни 14, 2007 1:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Разликата определено е в цената и името на производителя.

Иначе рецептата е една и съща!

Няма никаква разлика.

Аз лично изобщо не обичам горчивото, но свикнах бързо с него и сега си го търся съвсем умишлено!

Взе, че ми стана и приятно. Особено като знам, че и лекува.

Ще се опитам да ви дам най-различни рецепти, в определено съотношение.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
viki




Регистриран на: 01 Яну 2007
Мнения: 176
Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 24, 2007 5:58 pm
МнениеЗаглавие : ?????????
Отговорете с цитат

Искам да благодаря за изчерпателната информация, предоставена ни от вас Маг Селена аз от днес започвам да приемам Цитросепт (Биоцитрина нещо липсва по аптеките в нашия квартал, затова започвам с Цитросепт)
надявам се скоро да се похваля с добри резултати Idea

/част от поста е изтрит, защото в него не са спазени правилата на форума/ - ОТ МОДЕРАТОРА!!!

Радвам се че намерих тук в този форум достатъчно ценна информация (при това напълно безплатна) за да мога да си помогна поне мъничко и сама Wink . До скоро !!!

_________________
<< За да видиш дъгата, трябва да се примириш с дъжда >>
<< Това, което не ни убива ни прави по-силни>>
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov