НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 6:25 pm Вижте мненията без отговор
Ако вярвате, че ароматите лекуват...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Ное 20, 2007 5:56 pm
МнениеЗаглавие : ??? ???????, ?? ????????? ???????...
Отговорете с цитат

Ефирното масло от пачули (индо-малайско растение със силен мирис) ще ви избави от грип и настинка, а кипарисът помага при главоболие. Поне така твърдят специалистите в ароматерапията.

Заедно с фън-шуй в Европа дойде още едно интересно направление в алтернативната медицина – ароматерапията. Широко разпространение вече получиха ароматизираните пръчици и свещи, а ароматичната лампа за изпарение на ефирни масла се смята за един от най-добрите екзотични подаръци.

Ефирните масла, които спомагат за укрепването на организма, са били използвани много отдавна (дълго преди появата на антибиотиците) в хирургичната и неврологична практика, и то не само в Азия - Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с лимон, а за вдишването на хвойна се е смятало, че предпазва от чума.

Предимствата на ароматерапията са очевидни, твърдят нейните привърженици - ефективност и безопасност. Но ароматите трябва да се използват без фанатизъм.

Според схващанията на традиционната азиатска медицина, ароматните масла притежават антивирусни, антибактериални, антитоксични, антигъбични и седативни свойства, защото съдържат много полезни елементи - антиоксиданти, провитамини и прохормони и способстват за синхрона в работата на имунната и ендокринната система. Те проникват през стените на клетките и доставят в тях кислород и питателни вещества.

Лекарите съветват да се консултирате с тях преди да приложите върху себе си някакво ефирно масло. След като изборът бъде направен, изпробвайте действието като нанесете капка от ефирното масло на вътрешната страна на ръката в областта около лакътя и наблюдавайте реакцията в продължение на 10-12 часа.
Хората, които страдат от алергия, трябва да си направят още една проба - за миризмата.
Натурални ефирни масла могат да използват и бременните. Изключение правят кимионът, мащерката, розмаринът, хвойната, карамфилът, които са противопоказни през целия период от бременността.

Главният принцип на ароматерапията минава през задължителното харесване на аромата.

Ефирните масла се използват и като ароматичен медальон - различни стъклени или керамични формички, пълни с ефирно масло, които се носят като украшение на шията. Или пък в ароматичните свещници, при които пространството под свещта се запълва с вода, в която са добавени няколко капки ефирно масло. От запалената свещ водата и маслото се нагряват. Няколко капки ефирно масло могат да се добавят в съд с гореща вода, с който да се направи инхалация.
Ефирните масла са подходящи и при взимането на вана или при разтриване или масаж. В такива случаи няколко капки от ефирното масло се разтварят в 10 г растително масло (зехтин, авокадо, жожоба) и се използват като масло за масаж.
Тези масла се смятат за подходящи и при компреси.

Предлагаме ви малко повече информация за някои ефирни масла, които се използват широко в азиатската медицина:

Бергамот
Смята се за отличен общ антисептик, ефективен при загуба на апетит, чревни колики, чревни паразити, борба с различни гъбични инфекции. Бързо намалява температурата при инфекциозно заболяване и отстранява възпалението на носоглътката.

Кипарис
Често използван при лечение на главоболие, стомашни, чревни, бъбречни и чернодробни колики.
Маслото от кипарис укрепва стените на съдовете, спира кръвотечението, възпрепятства развитието на атеросклероза.

Кориандър
Подобрява паметта и премахва нервната преумора.

Лавандула
Помага при безсъние и превъзбуда. Маслото от лавандула е ефективно обезболяващо средство при мигрена и главоболие, а също при пърхот и слаба коса.
Повишава съпротивляемостта на организма към преумората и инфекциозните заболявания.

Лимон
Притежава антибактериално и антисептично действие. Активизира левкоцитите и нормализира формулата на кръвта, избавя от главоболие, гадене, виене на свят, предизвикани от спазми в съдовете на главния мозък. Тонизира вегетативната и нервната система.

Пачули
Помага при грип, настинка и херпес. Освен ова е силен еротичен стимулатор. Лекува депресия, алергии и гъбични инфекции.

Ела
Засилва настойчивостта и търпението, подобрява настроението. Натурален източник на витамини и фитонциди. Засилва остротата на зрението и помага при преумора на очите.

Сандал
Помага при безсъние и ревливост. Силно еротично средство, което успява да изведе шлаката от организма.

Бор
Създава усещане за спокойствие. Парите на маслото засилват секрецията на бронхите. Способства за унищожаването на бактериите и вирусите във въздуха.

Евкалипт
Унищожава причинителите на дизентерия, стрептококите, стафилококите, потиска растежа на туберкулозните микробактерии.

За профилактика на вирусните заболявания често се препоръчва въздухът в помещението да се ароматизира със смес от евкалипт, лавандула и мента в съотношение 1:2:1.


_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov