НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 6:21 pm Вижте мненията без отговор
ОТКРОВЕНИЯ НА ВЕЛИКИЯ ЛАМА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Яну 08, 2008 11:09 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ?? ??????? ????
Отговорете с цитат

В предишен наш брой ние сме ви запознавали с откритията в Тибетските планини, направени от доктора-офталмолог от Казан Ернест Мулдашев.

В планината Кайлаш той открива “вратата към подземния свят” и много други чудеса. Сега ще ви запознаем с работата на една друга експедиция до Тибет на хора от Руското географско общество, която не открива там нищо свръхестествено и затова се поражда съмнение дали казанският пътешественик наистина е докосвал със собствените си ръце и е виждал с очите си това,
което по-късно описва.

Участниците в експедицията решават да се обърнат към най-компетентния човек в тази област, за да поговорят за планината Кайлаш и заобикалящите я чудеса. Става дума за Великия Далай лама.

Но тъй като той отдавна е в емиграция и китайските власти не му разрешават да се върне в родината си, хората от експедицията се срещат с религиозна фигура номер едно – Великия медицински лама на Западен Тибет - Тенцинг Вандра. Той живее в тибетския манастир Гаругем, който се намира на 70 километра от планината Кайлаш.

Ламата е 85-годишен старец и през последните години не излиза от пещерата, разположена на територията на манастира, в която от време на време извършва медитации. Изключение прави само за поклонниците-богомолци, на които отделя по 3 часа на ден.

Тенцинг Вандра много трудно и след дълги преговори се съгласява да се срещне и да даде интервю на двама от членовете на тази експедиция.

Предлагаме ви техния разказ:

ОТКЪДЕ ТРЪГВА ЛЕГЕНДАТА ЗА ЛЕВИТАЦИЯТА

“От самото начало преводачът поиска списък с въпросите. Великият лама говори само тибетски, отхвърля китайски и английски език. Самият манастир Гаругем не предизвиква особен интерес – нищо повече от обикновена за Тибет архитектура.

Но пещерата… Тя е издълбана в скалата на височина петдесет метра. И първото чувство, което усеща човек, е, че може да се добере до нея само ако излети дотам като птица.

Може би оттук са се появили и легендите за левитацията (да полетиш сам), разказани от европейците, посетили за първи път това място. Но се оказа, че нагоре води стълба, издълбана вътре в скалата” – разказва един от участниците в експедицията.

ПЕЩЕРАТА, В КОЯТО ЖИВЕЯТ ХОРА НА ХИЛЯДА И ТРИСТА ГОДИНИ

Каменното жилище на Медицинския лама и самият манастир Гаругем са описани в много пътеводители за Тибет. Известно е, че в VIII век пещерата вече е съществувала. Тя била издълбана в скалата за Великите лами, занимаващи се с лечителство.

И вече почти хиляда и петстотин години нейното предназначение не се променя. “На площадката пред “дома” на ламата пристигнаха няколко богомолци за аудиенция” – продължава нашият разказвач. - “Но нашият преводач, който беше началник на полицейския участък от близкото селце Дарчен, като важна клечка, не обърна на тези хорица никакво внимание.

Той почука на вратата на пещерата заедно с помощника на ламата, след това ни каза, че старецът е готов да се срещне с нас, но моли да не бъде фотографиран - нито той, нито околната обстановка. Можело само да се записва на диктофон.

Пещерата е издълбана на 10 метра навътре в скалата, като в едната страна има пробито прозорче. Мебелировката се заключава в стелаж-шкаф и китайски сандъци с плодове. До тях е статуята на Буда и ритуалният барабан за молитви.

Има пещ, но от тавана виси лампа на проводник, която обаче не е запалена. Идва само светлина от прозорчето. На килим в поза “лотос”, загърнат в оранжева дреха, седи Великият медицински лама на Западен Тибет - Тенцинг Вандра. Много симпатичен и общителен старец с жив поглед” – продължава нашият разказвач. - “Той търпеливо изчака, докато ние се огледаме.

Разговорът протече по следния начин: ние задавахме въпроси на английски, нашият преводач ги предаваше на китайски и дълго обсъждаше с помощника на ламата по какъв начин и с какви тибетски фрази тези въпроси да му бъдат предадени. По тази причина се получиха доста разминавания в разговора. Но Медицинският лама не си губеше времето напразно.

Той затваряше очи и започваше да издава някакви звуци, подобни на мучене. Така ми прозвуча на мен. В края на краищата се оказа, че той медитира. Когато въпросът биваше формулиран, неговият помощник почтително се покашляше и ламата се обръщаше към нас. Все пак успяхме да проведем разговор”.


Великият лама Вандра:
ТИБЕТСКОТО ДЪЛГОЛЕТИЕ Е МИТ

- Доколко е вярно твърдението, че духовното пречистване, медитацията водят до това човек да получава свръхестествени способности, например да стане невидим? На вас познати ли са такива случаи?

- Залогът за добро здраве е хармонията на енергията, циркулираща по нашето тяло. Духовното изчистване е един от компонентите на тази хармония. Много хора постигат духовно прочистване, но свръхестествени неща с такива хора се случват много рядко. Може би един път на хиляда години. Аз лично не съм се сблъсквал с подобни феномени.

- Но все пак случват ли се невероятни неща? В историята на Тибет има ли чудотворци?

- Безусловно. Основателят на будизма в Тибет, - гуруто Ринпоче, е велик чудотворец. Имало е и други такива – Миларепа, Пемо Карпо. Но тези способности, за които споменавате, са наистина голяма, много голяма рядкост и не са ценни сами за себе си. Те по-скоро свидетелстват за несравнимото духовно развитие на техните притежатели.

- В другите страни се носят легенди за това, че просветените будистки монаси стават безсмъртни. Как се постига това? И каква е средната продължителност на живота в Тибет?

- Около 60 години. Медицинските и духовните практики позволяват животът да се удължи до 65 години и повече. Но аз знам за случаи, когато хората са се докарвали по този начин до преждевременна смърт, въпреки че някои все пак са успявали да поживеят повече. Но трябва да знаете, че всички ние сме смъртни. Важно е не колко дълъг е животът, а доколко той ще бъде добър и хармоничен.

- Вие лекувате хората. Но имате ли европейско медицинско образование? И въобще имате ли някакво образование?

- Медицинското си образование аз получих в Тибет. Съществува 30-годишна програма за изучаване на основната тибетска медицина. Тази програма вместо за 30, аз изучих за 8 години. През всичкото останало време и до днес – аз се занимавам със самообразоване. Чета книги и древни манускрипти.

- В какво се състои принципната разлика между тибетската и европейската медицина? Доколко трябва да е подготвен човек, за да се лекува при тибетски лекар?

- Нашите лекарства помагат против много болести. Но новият свят носи и нови заболявания. Тибетската медицина много добре се бори и се справя със старите, известните болести. Западната медицина лекува новите модерни болести, които в последно време започнаха да се появяват в света.

Тази медицина е бърза. За да се лекува човек при тибетски лекар, трябва да се подготви за много дълъг процес. Аз трябва да проверя пулса на пациента, неговите очи и уста. Разпитвам го за неговите проблеми. И едва тогава решавам кое лекарство ще избера. Тибетската медицина попада в сърцето, душата и, оставайки там толкова дълго, тя лекува.

- Как се отнасяте към теорията на руския учен и лекар Мулдашев за изкуствения произход на Кайлаш, на каменните лазери, скрити под Кайлаш от хора в състояние на транс и т.н.?

- Кайлаш е просто планина. Обикновена планина и нищо повече. От древни времена около нея са се случили много истории, превърнати в легенди, и затова тя е придобила такава слава. И хората виждат в Кайлаш това, което искат да видят, особено впечатлителните хора. Това е просто обвита в много легенди планина.

- Значи свръхестествените и паранормални явления, приписвани на много тибетски места, са само фантазии на богомолците?

- Погрешно е да се приписват чудотворни свойства и какви ли не чудеса на тези места. Всички истории и събития, случили се където и да е, са свързани с хората. В историята на Тибет е имало много велики хора, които са извършили велики дела.

Кайлаш например е свързан с великия йога Миларепон, който можел да става невидим и излитал над планината. На изток от Тибет има един район, наречен Лхаса, където много години е живял и творил гуруто Римпоче – най-значимата фигура на тибетския будизъм.

Той е умеел всичко. Но делата надживяват хората и те се превръщат в легенди, препредавани от поколение на поколение. Ето тези легенди формират атмосферата, “аурата” на тези места. Да преминем по пътя на великите, означава да станем съпричастни на тези велики неща. Ето това е чудото, което е възможно за всеки поклонник.

- Вие споменахте Лхаса. Ние в продължение на няколко години събираме информация за този район, където са успели да се доберат само няколко чужденци. Доколкото ни е известно, най-масовото поклонничество в Тибет се случвало именно там - веднъж на 12 години. И много поклонници умирали направо там. И че този, да го наречем, поход, премахвал дори греха от извършено убийство?

- Не трябва да смятате, че може безнаказано да се убива…

в-к "Врачка"



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov