НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 4:43 am Вижте мненията без отговор
ОБИЧАИ ПО КОЛЕДА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Дек 21, 2008 4:08 pm
МнениеЗаглавие : ОБИЧАИ ПО КОЛЕДА
Отговорете с цитат

Коледуване

Колада, Голяма Коледа, Божик, Божич - най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници, познати в цялата българска етническа територия. Той съвпада с периода на зимното слънцестоене. Връзката му с този повратен момент в природата определя богатството му в празничната обредност и мястото му в народния календар.

Обичайно празничният комплекс, фиксиращ началото на новата слънчева година, изобилства с гадания и предсказания за бъдещето, с магически обреди, действия и практики с продуциращ характер, отгонващи и предпазващи магически действия, които са за осигуряване на стопанското и семейното благополучие.

Празникът е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е в различни форми- коледари, коладници, коледаре, коледници и др. Още на игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират в групи по 10-15 човека.

В групите има и по-малки момчета (котки), които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете.

Те пеят специални обредни песни, различни по мотиви, според мястото на изпълнение и лицето, за което се пеят. Най-общо те са обредно пожелание за щастие в семейството и придобив в стопанството. Първата песен обикновено започва с думите:

"Стани нине, господине!
Тебе пеем, домакине!
Добри сме ти гости дошли,
добри гости, Коледари!"

След песните, водачът на групата, който държи в ръце подарения от стопаните коледарски кравай, изрича и коледарската благословия:

"От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!"

Даряват ги още с пари, месо, сланина, боб, брашно, вино и др. Коледуването завършва с общо угощение, на което са поканени и др. мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават и парите от тях се дават на бедните или на църквата.

От друг тип е коледуването в Зап. България и селата около София. Съставът на групата включва старец, облечен в обърнат наопаки кожух, окичен със звънци и тояга в ръка, изричащ благословията, Баба, облечена като невеста, магаре, което носи подаръците, трохобер за краваите, гайдар и пеяче, един от които, наречен четник, изрича молитвата.

Днес църквата чества Рождество Христово в 7 последователни дни - 5 предпразненства (20-24. ХІІ.) и 2 празнични дни (25-26.ХІІ.).
---------------------------------------
bgsviat.hit.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov