НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 1:34 pm Вижте мненията без отговор
ТАЙНАТА НА НАШЕТО ИМЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Яну 25, 2008 9:31 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ?? ?????? ???
Отговорете с цитат


Никога ли не сте забелязвали за себе си следната странност: при разговор с непознат се улавяте, че не искате да си кажете името? Или си измисляте някакъв прякор, или избягвате отговор на въпроса му. Оказва се, че в този момент в нас се събуждат гените на предците, за които да знаеш името на някого, означава да имаш власт над собственика му.

Борис Хигир твърди, че в криминалния свят най-често се срещат имената Александър, Владимир, Сергей.

«Сред автокрадците най-често се срещат имената Павел, Андрей и Виктор. Докато Игор-ите и Олег-ите, не са лишени от математически способности и по-често се занимават с икономически престъпления. Сред жените в криминалния свят най-често се срещат Екатерина (Катя), Татяна, Елена.»

Впрочем, Хигир специално подчертава, че само по себе си името не може да бъде криминално, но понякога, при наличен набор от криминогенни фактори, именно то е капката, която превръща неутралната маса в критична.

Американските изследователи Стивън Левит и Стивън Дабнър са анализирали как стоят нещата с имената на 16 милиона деца, които са се появили на бял свят в Калифорния от 1961 г. насам. Резултатите от анализа превърнали в книга, наречена Freakonomics (излязла на български под заглавието «Големите измами»). Един от главните изводи на изследването е ,че името на детето зависи от дохода на родителите.

Например, богатите родители предпочитат да наричат момчетата Бенджамин, Семюел, Джонатан, Александр. Бедните най-често дават на своите отрочета имената Коди, Брендън, Антъни, Джъстин. Богатите момичета най-често носят имената Александра, Лорен, Кетрин, Рейчъл, а техните бедни приятелки – Амбър, Хизер, Стефани и Елиза.

Любопитно е и това, че дори и за да получите работа в САЩ, пак трябва да имате точното име. До този извод стигнали учените от Чикагския университет и Мазсачусетския Технологически Институт, които направили уникален експеримент. Они подготовили серия от резюмета (така популярните у нас CV-та), които били подписанис имената, които са най-популярни сред американците.

В продължение на година те разпращали тези резюмета на различни работодатели. Както се изяснило, при равни други условия (образование, квалификация, опит, препоръки) работа в САЩ най-лесномогат да получат мъже на име Бред, Джей и Матю и жени с имена Кристен, Кери и Лори…

ДА ИЗЛЪЖЕМ ЗЛИТЕ ДУХОВЕ

Първобитният човек считал своето име за Съществена част от самия себе си и проявявал изтинска грижа към него. Североамериканските индиянци, например , и до ден денешен вярват, от лошото обръщение към името произтичат не по-малко вреди, отколкото от рана, нанесена на някой от органите на тялото.

На това мнение са и многобройните племена, които заемат пространството от Атлантическия до Тихия океан. С този обичай са свързани голям брой правила, които се отнасят към откриването или промяната на собствените имена. Някои ескимоси си избират на стари години ново име като се надяват с негова помощ да се сдобият с нови сили.

Туземците от племето толампу на остров Целебос вярват, че като запишете името на човека, можете да отнесете с него и душата му. Много от съвремениите първобитни хора смятат името за съществена част от самите тях и полагат много усилия своите истински имена за да не дават оръжие в ръцете на врага.

При племената на Централна Австралия всеки мъж, жена или дете, освен името си, което се употребява в ежедневието, има и свещено име, което му се дава от старейшината веднага или скоро след раждането. То е известно само на членовете на групата, които са напълно посветени.

Това тайно име се употребява само в най-тържествени случаи. То се произнася шепнешком и то след взети мерки за безопасност за да не може никой от страничните хора да го чуе. Туземците не се съмняват, че ако някой от чуждо племе научи тайните им имена, ще може да им навреди чрез магия.

Туземците от остров Ниас вярват, че след като чуят името на човека демоните могат да му навредят. Затова те никога не произнасят имената на новородените защото смятат, че те са най-податливи на нападенията на злите духове. Затова местните жители никога не се наричат един друг по име когато са в някои тъмни гъсталаци, гори, на брега на река или до водопад — любимите свърталища на духовете.

Своите имена държат в тайна и индианците-чилоте, те не обичат имената им да се произнасят с пълен глас, защото смятат, че могат да бъдат чути от феи и дяволи.

Ако човек не познава обичаите на това племе и попита някой чилоте за името му, то индианецът ще отговори : Нямам. А ако този въпрос се зададе на някой от оджибве, той ще погледне някой от присъстващите и ще го помоли да отговори вместо него.

В Русия до XVII век родителите са държали в тайна името, дадено на детето при кръщението като така се опитвали да излъжат злите духове. Не трябвало предикръщението да се казва името на детето, нито да се дублират имената на хора,които живеят в един дом.

Ако детето боледувало, смятало се, че промяната на името може да го спаси. За целта бащата трябвало да занесе заболялото дете на пътя, а след това да го внесе обратно в дома. При този ритуал родителите съобщавали на всички наоколо, че са загубили едното дете, а другото са намерили, след това кръщавали по друг начин.

Съгласно древно поверие, бесовете би трябвало да решат, че това е друго дете и да се махнат от него. Между другото, при много народи, включително и при древните евреи, съществувал обичаят когато детето достигне пълнолетие, да се променя даденото при раждането му име. Считало се, че това помага за влизането му като пълноправен член в обществото.

МУЗИКА И ЦВЯТ НА ИМЕТО

Съществуват няколко теории, които обясняват по какъв начин името на човека може да влияе на неговия характер. Съгласно една от тях, името се разглежда в качеството на емоционален дразнител. Някои имена звучат меко, нежно и предизвикват у околните приятни и възвишени чувства, а други, обратно, предизвикват неприятни емоции, заставят те вътрешно да настръхнеш, да се напрегнеш, да изстинеш. Това е така наречената «музика на името».

От това каква е музиката на името доста много зависи първоначалното отношение на околните към носителя на името. По-нататък това отношение може коренно да се измени, но когато неприятно звучащото име предизвиква у хиляди хора еднотипна негативна реакция, то това оказва влияние и на особеностите на характера на човека.

Френският изследовател Пиер Руже в своята книга «Влиянието на името върху живота на човека» говори за «музиката на името», която, по негово мнение, определя съдбата на човека.

Изхождайки от тази теория, всяка буква от името е източник на определена вибрация, която влияе на характера на човека.

Хората, чието име има голям брой колебания в секунда, са устойчиви на инфекции. Този повишен имунитет нараства още повече при високо ниво на моралните устои.
Съществува и определена връзка между възприемането на звука (колебанията, вибрациите) и цвета. Името е набор от глухи и звънки звуци, които съчетавайки се образуват нещо като мелодия. А мелодия, вибрацията на звуците, присъща на даденото име, хармонира с определен цвят.

За невероятните сходства в характерите на хората с еднакви имена е писано много. Още в началото на ХХ век руският изследовател С. Минцлов направил анализ на имената на известни личности от миналото и стигнал до извода, че Алексеевците са пресметливи, Александровците – веселяци, а болшинството Петровци — тихи хора, но с твърд и упорит характер. Според Минцлов, Сергеевците често са бащи на известни хора.

Името Елена е знаменател за женска природа, Николаевците добри сами за себе си, Василовците обикновено крият нежните си чувства в себе си. Константин се отличава с непостоянство.

Неотдавна психиатри от САЩ проведоха изследвания и откриха, че хората със забавни с странни имена четири пъти повече от останалите са предразположени към различни видове психологически комплекси. Детето, което носи име или прякор, предизвикващи насмешка, още от най-ранно детство е в отбранителна позиция, което формира и определеничерти в характера му.

На свой ред английският терапевт Тревор Уестън установил, че хората, чиито имена започват с букви от последната трета на азбуката, по-често боледуват от сърдечносъдови заболявания.

Януари

Януарските хора са търпеливи и сдържани. Всички неприятности понасят стоически, трудно споделят съкровеното дори с най-близките. Януарските жени са с твърд, мъжки характер, потайни и самостоятелни. Горди са и високо ценят независимостта си. Семейният живот с тях не е лесен заради постоянния им стремеж към лидерство, то те са предани съпруги и винаги са готови да подкрепят съпруга си. При това жените са добри кулинари, но не обичат да се занимават с почистване, правят го по необходимост. Януарските мъже са мъжествени и справедливи хора, на тях може да се разчита в труден момент. Те са решителни в постъпките си, често се държат без да се съобразяват с околните, склонни са към неоправдан риск. Снизходителни са към по-слабите, към жените се отнасят с уважение, способни са да простят всичко. Много са горди, притежават силна воля. Прекрасни съпрузи са.

Януарските деца е добре да носят имена с меко звучене, за да неутрализират излишната твърдост на характера си и да смекчат гордостта си. За момченцата са подходящи имена като: Григор, Петър, Даниел, Игнат, Евгени, Виктор, Владимир, Васил, а за момиченцата - Анастасия, Ася, Людмила, Лилия, Зоя, Ирина.

Февруари

Февруарските хора са упорити, настойчиви и твърде неуравновесени, макар че за разлика от декемврийските са способни да се контролират. Характерът им е сложен, непредсказуем, подложени са на нервни сривове. Много са смели, не се боят от трудностите. Решения вземат бързо, наистина понякога те са неправилни. За разлика от януарските хора те трудно прощават обидите, някои са злопаметни и отмъстителни. Не са склонни да си играят на благородство и великодушие, презират слабите. Прекалено са праволинейни и егоистични. По природа са кариеристи, способни са на не особено благовидни постъпки, за да постигнат целите си, умеят да манипулират хората. Присъщо за тях е, че се хвърлят от едната крайност в другата. Обичат децата, в семействата им често има повече деца.

Ще им подхождат имена като: Георги, Иван, Александър, Валентин, Ана, Жана, Светлана, Вера, Алиса, Ася, Милена, Ема. Нежелателно е да се назовават с имена като: Валери, Йосиф, Наум, Екатерина, Вероника, Тамара, Маргарита.

Март

Мартенските хора са много чувствителни и впечатлителни. Трудно понасят неуспеха и затова бавно се изкачват по служебната стълба. Макар и да проявяват инат и настойчивост, това често пъти е в тяхна вреда. Те са малодушни, нерешителни, лекораними. Смятат, че не им върви в живота. Ненапразно сред мартенските хора има много неудачници и завистници. През целия си живот те се стремят към успеха, но така и си остават непризнати. Ако все пак се изкачат на върха на славата, то това обикновено не е за дълго, и падането от там означава за тях крах на всичките им надежди. Такива пролетни уж хора са самолюбиви и амбициозни. Те са раздразнителни, язвителни, приемат чуждите успехи като собствено поражение. Мудни са и затрупват близките си с безкрайните си оплаквания от съдбата. Мнителни са, вярват в предразсъдъци, нерядко се обръщат към гадателки. Мъжете са мърморковци, трудно е да им се угоди, излишно гнусливи са. Жените губят много време за тоалета си, отделят голямо внимание на своя външен вид, с часове се въртят пред огледалото, преди да излязат от къщи.

На такива деца е добре да се дават имена с твърдо звучене, за да придадат на характера им повече решителност, твърдост, за да се почувства детето по-уверено в себе си. За тях са подходящи имената: Даниел, Петър, Павел, Богдан, Филип, Григор; Антонина, Евдокия, Стела, Станислава, София. Не е желателно да ги наричат с имената: Михаил, Виктор, Васил, Татяна, Елена, Екатерина.

Април

Априлските хора притежават по-твърд характер, отколкото мартенските. Те настойчиво преследват целите си, смели и решителни са, независимо от това, че не винаги успяват да се реализират пълноценно. Те са практични и здравомислещи. Най-много ги вълнува материалната страна на живота. Леко се издигат в работата си, знаят какво искат. Късмет имат достатъчно, но са излишно амбициозни. В брака си повече разчитат на разума, отколкото на чувствата. Трудно се отказват от обикновения си начин на живот. За мъжете най-важното е стабилността и материалното благополучие. Той по-скоро ще се съгласи да търпи нелюбима жена и да живее в семейство, отколкото да разруши брака си, заменяйки материалните блага с любов. Жената, родена през април обаче, има по-различно отношение към семейния живот. Тя цени добрите отношения със съпруга си, материалната страна за нея остава на заден план. Априлските жени са жизнерадостни, остроумни, във всяка дреболия могат да открият причина за веселие.

На родените през април е добре да се дават имена като: Кирил, Константин, Александра, Мария, Лидия, Дарина

Май

Майските хора са принципни и безкомпромисни, властни и претенциозни. Могат мигновено да скъсат връзката си, лесно се развеждат, макар че след това съжаляват за това. С жените, родени през месец май, е трудно да се създаде здраво семейство, те се стремят към лидерски позиции, не търпят възражения. Интересуват се най-вече от материалното благополучие, а при недобри взаимоотношения със съпруга, те лесно намират развлечения извън семейството. Мъжете, родени през май, са добри съпрузи, съумяват да осигурят семейството си и да си извоюват да бъдат зачитани. Макар и с твърд характер, в семейството си те са по-отстъпчиви, отколкото извън него. Много се влияят от женските сълзи, оплаквания, неуспехи. Винаги са готови да помогнат на слабия пол и затова често попадат в неудобно положение.

Хората, родени през май, следва да носят имена като: Анатоли, Давид, Кирил, Евдокия, Юлия, Александра, Ирина.

Юни

Юнските хора са много раними, мнителни. В постъпките си са предпазливи, понякога се презастраховат. Добри и съпричастни са, но твърде малодушни, за да се борят с когото и да било. По природа притежават много таланти, практични и предприемчиви са. Към тях често се обръщат за съвет и морална подкрепа. С близките си доста сдържано проявяват чувствата си, но с по-малко познати хора могат да бъдат и по-открити. Избягват конфликтите, при това юнските мъже са малко страхливи и безхарактерни, когато става дума за лични проблеми. Затова пък са късметлии в професионално отношение, щастливи са в любовта, в интерес на истината често пъти извън семейството. Влюбчиви натури са, увличат се, но не за дълго. Не търпят нравоучения и самите те не обичат да поучават. Много са чистоплътни, някои от тях до гнусливост. Жените умеят да създадат в дома си уют, а мъжете правят всичко, за да не изпитва семейството материални затруднения.

Най-подходящи са имена като: Константин, Димитър, Валери, Роман, Мария, Елена, Станислава, Симона, Тамара.

Юли

Неустойчива нервна система, нетърпение, егоизъм, раздразнителност - ето характерните черти на юлските хора. Те са твърде горди и независими. Егоисти. Безхарактерни, не могат да откажат нищо на приятелите си, лесно стават пияници (това се отнася най-вече за мъжете). Жените се стремят към лидерство, опитват се да командват съпруга си, често се оплакват на близките си от съдбата си, откровено разказват за неуредиците в семейството си. Трудно е да им се угоди, те винаги от нещо са недоволни. Мъжете са доста добродушни, безгрижни, често допускат грешки. По отношение на жените са доверчиви и наивни. Ако се излъжат веднъж в чувствата си, стават закоравели ергени. Мълчаливо понасят всички неприятности, не обичат да се оплакват от съдбата си. Единствено на майка си те могат да излеят душата си, тъй като по душа майката им е най-близка от всички.
За родените през юли подхождат имена като: Анатоли, Георги, Игнат, Андрей, Антонина, Александра, Елисавета, Валерия.

Август

Твърде емоционални, енергични, упорити. Целеустремени в действията си, но непредпазливи. Не търпят бавните хора, те ги дразнят. Августовските жени са уверени в силите си, не са злопаметни, но са мнителни. В семейството си са лидери. Те са добри домакини, но не обичат много да готвят. Мъжете по природа са чувствителни, в семейните си отношения са отстъпчиви. Рядко са щастливи в първия си брак. Не търпят натиск и критика, раздразнителни са и чакат само похвали и всеобщо признание. Много са ревниви, макар че те самите рядко са верни съпрузи. Раними са и като децата изискват от околните повишено внимание към себе си.

На родените през август подхождат имена като: Юлиян, Захари, Александър, Николай, Ана, Мария, Юлия, Маргарита, Татяна.

Септември

Избухливи, емоционални, целеустремени хора. Обичат да правят подаръци, но в други отношения не са твърде щедри, не биха похарчили напразни и една стотинка. Стараят се да изглеждат в очите на околните като широкопръстни, но рядко го правят без да се съобразяват с личните си интереси. Пресметливи са. Самолюбиви. Жените се безпокоят повече за себе си, отколкото за съпруга си, мъжете не умеят да осигурят семейството си, но себе си никога няма да обидят. Не им е жалко да загубят голяма сума, но ако съпругата им без тяхно знание си купи скъпа дреха, те непременно ще я упрекнат, че харчи прекалено много. Септемврийските хора обичат приятелските компании, но никога няма да изпуснат личната си полза, дори ако това е в ущърб на най-близките им приятели. Трудно връщат дълговете си, често просто забравят за тях. Не търпят сцени на ревност, в такива случаи правят напук. Самите те са много ревниви. Жените са нетърпеливи, много независими. Сутрин обичат да спят до късно, често закъсняват за работа, превръщайки това в нещо нормално. Иначе са прекрасни домакини, у дома им всичко блести. Обичат и умеят да готвят вкусно. Мъжете са твърде влюбчиви, но предпазливи, когато работата опре до встъпване в брак.

За тези хора са подходящи имена като: Денис, Захари, Павел, Анатоли, Иван, Роман, Ана, Вера, Надежда, София, Любов, Елисавета.

Октомври

Стриктни са, но само в случай че това се отнася до работата им. С приятелите си смятат, че не е задължително винаги да са такива. Обичат да послъгват, остроумни са. Предприемчиви. Безкористни в приятелските отношения, но практични и внимателни във финансовите операции. Великодушни са. Не бързат да правят изводи, не вземат необмислени решения, стараят се да изслушат колкото се може повече мнения, на чиято основа строят своята гледна точка. Винаги постъпват по свое усмотрение, за тях авторитет са само няколко много близки хора. Жените са принципни и обективни. Имат добра памет, лесно градят кариерата си. Не прощават измяната и предателството. Стараят се с всички сили да запазят семейството си, където са лидери и рядко се опират на съпруга си. Мъжете са практични, трезвомислещи, малко са скръндзи. Не търпят критика, в семейството си са доста добри домакини.

Подходящи за тях са имена като: Александър, Михаил, Владислав, Сергей, Васил, Владимир, Кирил, Филип; Златина, Зоя, Олга, София, Веселина, Александра.

Ноември

Ноемврийските хора са доста пресметливи, заради лична изгода са готови на неблаговидни постъпки. Користни и завистливи са. Тези хора са стиснати за всички, дори за най-близките си хора. За себе си обаче не се скъпят. С последните пари могат да заминат на почивка, макар че след това семейството дълго време ще трябва да отгладува тази сума. Жените са самовлюбени, разхвърляни, егоистични. В семейството си те са лидерите, не се съобразяват с мнението на съпруга си, често му изневеряват и дори не се стараят да скрият това. Похотливи са и не подбират твърде партньорите си. Избират си безхарактерни мъже, на които им се налага да търпят много неща от съпругата си. Мъжете, родени през ноември, често изпадат в депресия, преживяват нервни кризи.

Имената им трябва да се избират много внимателно. Не е желателно да им се дават имена като: Анатоли, Димитър, Никалай, Маргарита, Екатерина, Марина, които ще задълбочат негативните черти на характера им. Само имена като изброените по-долу могат да подобрят характера на ноемврийските хора: Максим, Богдан, Константин, Валери, Виктор, Валентин, Григор, Филип, Лазар, Михаил, Елена, Евгения, Мария, Елисавета, Ирина, Вера.

Декември

Декемврийските хора се отличават с повишена емоционалност, известна неуравновесеност и избухливост по повод на дреболии. Те се владеят трудно, когато са раздразнени. И макар че прекрасно виждат тези свои недостатъци, разбират мотивите за отрицателното понякога отношение на околните към тях, не могат да се сдържат. Животът им се подрежда сложно, те често попадат в неприятни ситуации, не могат и не умеят да живеят спокойно. Остро се нуждаят от честа смяна на обстановката, кръга на общуване, не търпят монотонен начин на живот. Подложени са на емоционални сривове и депресии.

Децата, родени през декември, е добре да бъдат наречени с имена като: Михаил, Андрей, Алексей, Вера, Ирина. Най-малко от всичко им подхождат имена като: Николай, Димитър, Анатоли, Станислав, Татяна, Елена.

ИМЕНА ЗА РОДЕНИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Августин, Георги, Захари, Радомир, Станислав, Христо, Юлиян.

Анета, Бетина, Ванина, Владислава, Габриела, Златина, Илона, Катерина, Мануела, Мирослава, Моника, Нора, Станислава, Павлина, Рени.

ИМЕНА ЗА РОДЕНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

Августин, Адам, Анатолий, Андрей, Богдан, Вили, Георги, Дамян, Димитър, Емануил, Емил, Жан, Игнат, Константин, Кристиан, Радомир, Роберт, Роман, Светослав, Станислав, Юлиан.

Александра, Ангелина, Антонина, Борислава, Валерия, Гергана, Грета, Дарина, Диана, Евгения, Екатерина, Елена, Елисавета, Жана, Жулиета, Изабела, Илона, Карина, Каролина, Кристина, Лаура, Лидия, Людмила, Мария, Марта, Сара, София, Станислава, Татяна, Тереза, Олга, Юлия.

ИМЕНА ЗА РОДЕНИ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Александър, Алексей, Андрей, Антон, Богдан, Борис, Виктор, Владимир, Даниел, Димитър, Игнат, Йосиф, Михаил, Павел, Самуил, Светослав, Симеон, Яни.

Алиса, Анна, Велина, Веселина, Вера, Дора, Евелина, Елисавета, Емилия, Жулиета, Златина, Луиза, Любов, Людмила, Мая, Мирослава, Надежда, Нона, Нора, Павлина, Розалия, Сузана, Тереза, Христина, Юлия

ИМЕНА ЗА РОДЕНИ ПРЕЗ ЗИМАТА

Александър, Алексей, Андрей, Борис, Боян, Валентин, Валери, Виктор, Григор, Даниел, Евгени, Жан, Захари, Иван, Игнат, Кирил, Любомир, Максим, Мирослав, Михаил, Павел, Петър, Сергей, Юрий

Алиса, Анна, Ася, Бела, Богдана, Варвара, Вера, Виктория, Галина, Грета, Джулия, Ева, Елмира, Зоя, Ирина, Лия, Любов, Мариана, Марина, Мира, Михаела, Нона, Нора, Павла, Роза, Светлана, Силвия, Снежана, Стела, Христина
-------------------------------------------------------------------------
sibir.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 11, 2008 4:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Какво означават Българските Имена

Всяко българско име си тайнствено значение и история.
/долният списък би могъл да се допълни и разшири/

Авакум - борец - еврейски произход
Августин - свещена - латински произход
Адам - хубав мъж - еврейски произход
Адриан - от гр. Адрия
Адриана - от гр. Адрия
Александра - мъжество, помага- гръцки произход
Александър - мъжество, помага- гръцки произход
Алекси - помощник - гръцки произход
Ана - благодат - еврейски произход
Анастас - възкръснал - гръцки произход
Анатолий - източен - гръцки произход
Ангел - вестител - гръцки произход
Ангелина - вестител - гръцки произход
Андрей - мъжествен - гръцки произход
Аница - благодат - еврейски произход
Анна - благодат - еврейски произход
Антон - ценен - гръцки произход
Апостол - пратеник - гръцки произход
Архангел - главен ангел - гръцки произход
Асен - хубав - тюркски произход
Аспарух - бял конник - ирански произход
Атанас - безсмъртен - гръцки произход
Бисер - скъпоценен - гръцки произход
Бисера - скъпоценна
Богдан - даден от Бога
Богдана - даден от Бога
Божидар - дар от Бога
Божидара - дар от Бога
Бойко - бори се
Борис - божи човек
Боян - богат, лечител - старобългарски произход
Валентин - силен, могъщ - латински произход
Валентина - силна, могъща - латински произход
Валя - силна, могъща - латински произход
Валя - силна, могъща - латински произход
Варвара - чужденка - гръцки произход
Васил - царски - гръцки произход
Василка - царска - гръцки произход
Виктор - победител - латински произход
Виктор - победител - латински произход
Виктория - победителка - латински произход
Витомир - славен оратор - славянски произход
Владимир - владее света - славянски произход
Гаврил - крепост божия - еврейски произход
Галина - тишина - гръцки произход
Генадии - благороден - гръцки произход
Георги - земеделец - гръцки произход
Гера - почтен - гръцки произход
Герасим - почтен - гръцки произход
Герчо - почтен - гръцки произход
Григор - бодърстващ - гръцки произход
Гроздан - роден по гроздобер
Давид - възлюбен - еврейски произход
Давид - възлюбен - еврейски произход
Дамян - победител - еврейски произход
Данаил - Божи съд - еврейски произход
Деян - действащ
Димитрина - плодороден - гръцки произход
Димитър - плодороден - гръцки произход
Доротея - дар от Бога
Драган - мил, обичан
Драго - мил, обичан
Драгой - мил, обичан
Евгени - благороден - гръцки произход
Евгения - благородна - гръцки произход
Евлоги - благословен - гръцки произход
Евтим - благопохвален - гръцки произход
Екатерина - вечно чиста - гръцки произход
Елена - факел - гръцки произход
Ели - факел - гръцки произход
Елин - факел - гръцки произход
Елисавета - почита Бога - еврейски произход
Елка - факел - гръцки произход
Емануил - Бог е с нас - еврейски произход
Емилия - съперничка - латински произход
Емилиян - съперник - латински произход
Емилияна - съперничка - латински произход
Захари - памет за Бога - еврейски произход
Захарина - памет за Бога - еврейски произход
Зоя - живот - гръцки произход
Иван - благодат Божия - еврейски произход
Иванка - благодат Божия - еврейски произход
Игнат - пламенен - гръцки произход
Илия - сила Божия - еврейски произход
Илиян - сила Божия - еврейски произход
Илияна - сила Божия - еврейски произход
Ирина - мир - гръцки произход
Йоан - благодат Божия - еврейски произход
Йосиф - подарен - еврейски произход
Калин - добър - гръцки произход
Климент - милостив - латински произход
Константин - твърд - латински произход
Ксения - гостенка - гръцки произход
Лазар - Бог е помощник - еврейски произход
Магдалена - от обл.Магдала - еврейски произход
Максим - най-велик - латински произход
Маргарита - бисер - латински произход
Марин - морски - латински произход
Марина - морски - латински произход
Мария - силна, постоянна- еврейски произход
Марк - повяхващ - латински произход
Марко - повяхващ - латински произход
Марта - господарка - еврейски произход
Мартин - храбър - латински произход
Матей - дар от Бога - еврейски произход
Методи - изследващ - гръцки произход
Михаил - като Бог - еврейски произход
Наталия - родна - латински произход
Наум - утеха - еврейски произход
Нестор - младежки - гръцки произход
Никифор - победоносец - гръцки произход
Нико - победител - гръцки произход
Никодим - побеждава народа- гръцки произход
Никола - победител - гръцки произход
Николай - победител - гръцки произход
Николина - победителка - гръцки произход
Павел - малък - латински произход
Панайот - всесвят - гръцки произход
Пантелей - всемилостив - гръцки произход
Параскева - петка - гръцки произход
Пенчо - камък, скала - гръцки произход
Петрана - камък, скала - гръцки произход
Петър - камък, скала - гръцки произход
Петя - камък, скала - гръцки произход
Пецо - камък, скала - гръцки произход
Първан - първороден
Роза - трендафил - гръцки произход
Сава - неволя - арабски произход
Савка - неволя - арабски произход
Самуил - измолен от Бога - еврейски произход
Сашо - мъжество,помага - гръцки произход
Севда - любов - турски произход
Симеон - изслушващ - еврейски произход
Сотир - спасител - гръцки произход
София - мъдрост - гръцки произход
Спиридон - кръгла кошница - гръцки произход
Спиро - кръгла кошница - гръцки произход
Стамен - постоянен
Стефан - венец - гръцки произход
Стефана - венец - гръцки произход
Стефания - венец - гръцки произход
Стефка - венец - гръцки произход
Стилиян - стълб - гръцки произход
Татяна - устроителка
Теодор - Божи дар - гръцки произход
Теодора - Божи дар - гръцки произход
Теодосии - даден от Бога - гръцки произход
Тодор - Божи дар - гръцки произход
Тома - близнак - еврейски произход
Тони - ценен - гръцки произход
Тотьо - Божи дар - гръцки произход
Филип - любител на коне - гръцки произход
Фотий - светъл - гръцки произход
Фотина - светла - гръцки произход
Хараламби - сияещ от радост - гръцки произход
Христина - спасител,благ - гръцки произход
Христо - спасител,благ - гръцки произход
Христофор - христоносец - гръцки произход
Чавдар - ръж - турски произход
Яна - благодат - еврейски произход



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 11, 2008 9:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря на kati,че е поместилла този списък с официалните в момента првводи на имената.и се досещате,че ще има "бичуване" от моя страна Very Happy

И така...Почвам по азбучен ред.Не съм правил сега пълна проверка.Просто ще ви кажа фрапиращите според мен лъжи.

"Адам - хубав мъж - еврейски произход"[/b]
Прието е да се смята,че името е от "еврейски произход".Обаче,ако от този мъж са произлези всички народи и ако той е евреин,то значи,че всички народи са евреи,нали?
Що се отнася до самия превод ... може и да е бил хубав,но ето какво казва по темата Wikipedia
"Адам (на иврит хакодеш –אָדָם) възлиза към древносемитския корен דם, от който се образуват думи със значение „земя” (в смисъл на пръст, или глина), „кръв”, прилагателното „червен” и т.н. – понятия, тясно свързани с произхода на човека, какъвто го представя библейският текст. В Библията се употребява като съществително, въпреки че поради граматичната форма, някои изследователи смятат, че „Адам” всъщност не е съществително, а глагол в трето лице, мъжки род, перфектум. Тази хипотеза обаче остава в рамките на езикознанието и не засяга религиозното разбиране на библейския текст."

"Aceн - хубав - тюркски произход"
Според други "тюрколюби" е така:"АСЕН - пъргав (тюркски). Името става особено полулярно след царуването на цар Асен (1190 - 1196). Асеновците да почерпят на деня на Всички Български Светии -
втората неделя след Петдесетница. За 2008 г. това е 29 юни"

В Wikipediа,обаче,намираме - "Според поета Драгомир Петров, името има старобългарски произход и означава „благороден вълк“, през "О-сен" (село Осеновлак) към "А-сен" - Асен.[1]

Друга форма на името: Асеница, м.р." (умалително на Асен-Асенчо-IYI) .

Откъде е тълкуванието за "хубав"?!Ами от "Хасан",името се превежда точно така.Нокое от кое произлиза?
Аз само ще напомня,че когато персите са имали развита държавност,арабите са били само номади в арабския полуостров,а тюрките още не ги е имало все група въобще...

"Бисер - скъпоценен - гръцки произход
Бисера - скъпоценна "

Shocked Tова,пък,от кой пръст си го е изсмукал някой?
Та нали още в първите класове ни учеха,че "бисер,белег,бъбрек,тояга..." са от "малкото останали доказано бългаpски думи"?
...макар "малкото" да е меко казано неточно,ама....нейсе...

"Калин - добър - гръцки произход "
Tук объркването идва от две думи,коитоса близки по звучене,но различнио по смисъл - "καλός [кало̀с] Аεπίθ.( прилагателно-IYI) добър, хубав, красив;" и " КАЛьо-най-малкият )брат)-обратно на БАТъ,БАТко.Ороизводни са КАла-наймалката ) сестраІ,КАЛин-собтвеност на КАЛьо и КАЛина-собственост на КАЛа.От тук е и името Кальойоан-Малкият Йоан,който е бил наричан и Йоаноца(Йоанчо)."


"Екатерина - вечно чиста - гръцки произход "
Склонен съм,че има отново горният случай.И имаме име от "ευ"-благ,добър,висш" и " καθαρός [каТаро̀с] επίθ -чист".
Обаче аз се съмнявам,че това е произходът на името,защото ако пшогледнем примера - Ευ/αγγελισμός [ев/ангелизмо̀с] εκκλ. (църковно -IYI) Благо/вещение",то името би трябвало да зучи като "Евкатариa".

Моята версия е,че името идва от тракийската (дори според учебника по български език) дума "КАТЕРя [се.А производни са "КАТЕРач,КАТЕРца,КАТЕРичка,КАТЕРушка...]"
Т.е. оригиналът е името Kaтера,Катерина - едно красиво тракийско име!Едно красиво послание от предците ни!

Детайл от стенопис от култово-гробно съоръжение. 4 в. пр. Хр. Могила Оструша, гр. Шипка


_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov