НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:50 pm Вижте мненията без отговор
ЗА БИЛКАТА ЗМИЙСКО МЛЯКО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 02, 2008 6:06 pm
МнениеЗаглавие : ?? ??????? ??????? ?????
Отговорете с цитат

Други наименования на билката змийско мляко - брадавично цвете, желтеничава трева, желтеникав бурен, желтяниче, лишайче.

Змийско мляко

Змийското мляко е многогодишно тревисто растение, високо до 1 м, с изправено, в горната си част разклонено стъбло. Долните му листа са с дръжки, а стъблените са приседнали.

Петурата им е нежна, лировидна, нечифтопересто разсечена на 5 дяла, с неравен едроназъбен ръб, отгоре зелена, отдолу синьозелена.

Цветовете са яркожълти, събрани по 4-5 в прости сенници, разположени в пазвите на горните листа. Тичинките са много, а плодникът е съставен от 2 плодолиста.

Плодът е линейно-цилиндрична, едногнездна, разпукваща се на две половинки кутийка. Семената са многобройни, дребни.

Цялото растение съдържа жълто-оранжев млечен сок.
Цъфти през май - юни.


Къде се среща?

У нас се среща по влажните каменливи и сенчести места около градините из цялата страна.


Дрога.

Стръкове от змийско мляко - Herba Chelidonii.

Надземната част на растението се събира в началото на цъфтежа (май - юни). Отрязва се на разстояние 10 см над земята и се внимава при подреждането й в кошове да не се смачка. Сушенето става на сянка или в сушилня при температура до 60°С при силна вентилация.

Листата на изсушената билка отгоре са светлозелени, а отдолу сиви. Дрогата има горчив вкус и няма миризма.
Съхранява се на сенчесто, проветриво и сухо място.


Химичен състав.

Млечният сок на свежото растение съдържа вариращи количества алкалоиди (до около 3%). Те са свързани предимно с хелидонова киселина, но могат да бъдат соли и на ябълчната и лимонената киселина.

Алкалоидите на змийското мляко спадат към три основни групи: групата на протопина с представители алокриптопин и протопин, групата на протоберберина с алкалоида берберин и групата на бензофе-нантридина.

Представители на третата група на алкалоидите са хелидонин, хелеритрин, сангвинарин и хомохелидонин, от които главният действуващ алкалоид на дрогата е хелидонинът.

Дрогата съдържа хелидонин до 0,4%. Освен това в състава й влизат още и някои органични киселини, сапонини, флавоноиди, витамин С, провитамин А и др.


Действие и приложение.




Хелидонинът на змийското мляко има аналгетичен морфиноподобен ефект, потиска централната нервна система, действа болкоуспокоително и седативно.

Сангвинаринът в големи дози показва кратковременно наркотично действие с последващ спазъм, възбужда перисталтиката на червата, активира слюнчената секреция.

Протопинът потиска вегетативната нервна си стена, тонизира гладката мускулатура на матката.

Хомохелидонинът и хелеритринът имат пикочогонно действие.
Спазмолитичният ефект на змийското мляко може да бъде сравнен с този на папаверина и беладоната. Преди всичко е установено, че съставът на дрогата не е постоянен.

Ефектът е сигурен само при използуване на свежото растение.

Болкоуспокояващото действие на дрогата след 6-месечно съхранение значително намалява, а след една година напълно изчезва.

Сумарно дрогата действа спазмолитично, регулира ускорения пулс, понижава умерено кръвното налягане, действува жлъчегонно и стимулира функциите на черния дроб.

Прясната дрога и препаратите й се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жълтеница, жлъчни дискинезии, жлъчни камъни), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.

Сангвиритринът е сбор от алкалоиди на змийското мляко. Притежава широк спектър на антимикробна активност.

Сангвиритринът във вид на маслен или воден извлек намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията - за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.

В Русия сангвиритркнът се прилага за лечение на миопатии възпалителни и травмени увреждания на нервната система и др.

В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата (епителиоми — Балитски, Воронцова, 1982) - външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.

Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно.

В експерименти върху животни екстракт от змийско мляко при местно приложение оказва известно противотуморно действие.

Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, псориазис, а млечният сок - за премахване на брадавици.
-------------------------------------

ВНИМАНИЕ: Лечението с препаратите на змийското мляко се провежда само под лекарски контрол!

Големи дози от тях предизвикват отравяне (основните симптоми са силна жажда, тежест в главата и жлъчния мехур, главозамайване, халюцинации).

--------------------------------------------
zdrave.rozali.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov