НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 4:49 am Вижте мненията без отговор
СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 10, 2008 1:03 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ?????
Отговорете с цитат

Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян.

Езерата са образувани в тилни понижения на голямо свлачище, резултат от контакта между риолитните скали и подстилащите ги водоупорни палеогенни седиментни скали. В миналото езерата са били около 20 на брой, но днес добре оформени са 7 езера, другите са се превърнали в блата.

През пролетта и есеннта на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други езера са превърнати в рибарници, а едно е дъно на малък язовир.

Първото езеро е в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив – Керяновия гьол (известно още като Платеното). В долния си край то е преградено изкуствено и така се е получило едно най-големите по размери езера. Точно над него, на 50 метра върху пътя, в долния край на поляните се намира друго по-малко езеро – Милушевия гьол.

По-нагоре покрай самия път за Девин, под квартал Езерово е разположено третото езеро – Силажа. В долния си край има малко островче обрасло буйно в тръстика Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя на големия завой е другото езеро – Османовия гьол. Около него има още две-три по-малки езерца, но през лятото някои пресъхват.

Още по-нагоре, по пътя за хижа “Смолянски езера” и след това в дясно, се намира може би най-голямото по площ езеро – Лагера. Тук също има удобни места за къмпингуване и риболов.
Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-нависоко под самите скали.

Малко след отклонението за хижа “Смолянски езера” по пътя за лифта вдясно се намира Тревистото езеро.

Около 30% от площта му е заета от торфен пласт дебел 1 метър, на който през лятото растат буйни треви. На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Двете езера са свързани с речен ръкав, който минава между многото струпани камъни между двете езера.

Бистрото езеро е може би най-красивото езеро, във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, в другия край на езерото са пръснати като малки острови големи камъни.

Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, дъното ясно се вижда през кристално чистите му води. В долният край на езерото има изкуствен насип, по който минава туристическия път за х. Студенец. Малко по-надолу по поляните, на около 200 метра под езерото, има изворче, чийто води най-вероятно идват от езерото.

Местна легенда разказва че навремето един овчар загубил овцете си в езерото, понечил да ги спаси, но те потънали и никога повече не ги видял. Хвърлил овчарската си гега в езерото и си тръгнал. След известно време хора, които работили покрай реката до село Бостина, сега квартал на Смолян между кв. Устово и село Соколовци, в близост до извора “Хубча”, намерили в реката гегата на този овчар.

Учудването било голямо, езерото е на разстояние над 20 км. от извора, през много планини и поляни, било необяснимо за тях как гегата е могла да дойде дотук. Оттам възникнали много предания и легенди за Смолянските езера.

Много по-късно учени направили опит – пуснали в горните езера зелена боя – след няколко дена боята се появила при тепавицата в Бостина. Заключението било, че в земните недра има връзка между Езерата и изворите в околноста на Бостина.
Най-горното езеро – Мътното езеро се намира на 200 метра от Бистрото и Тревистото езеро.

До там води стръмна пътека, която започва от пътя, който е между двете езера. При изкачването си към най-горното езеро туристите трябва да внимават – има опасност от падащи камъни. След кратко изкачване по широката и стръмна пътека изведнъж изниква езерото.

Гледката е впечатляваща, езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите. Светлината трудно достига до него през високите смърчове, водите на езерото са сякаш тъмни и черни, от там и името му – Мътното . Това е най-дълбокото от всички езера – 4,5 метра.
----------------------------------------------------------
rozhen.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov