НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 5:57 am Вижте мненията без отговор
Бум на мълнии през тази година
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 28, 2009 1:04 pm
МнениеЗаглавие : Бум на мълнии през тази година
Отговорете с цитат

На 28 юни т.г. страхотна мълния падна върху множеството на традиционния празник “Мечове, хляб и игри” в германския град Ксантен, Сверен Рейн-Вествалия. Бяха ранени 13 души, от които някои с тежки изгаряния и шок. Четирима са в опасно за живота състояние. Имаше и сериозни щети.



Този шокиращ случай и други подобни в различни краища на света, включително и у нас, напоследък накараха авторитетни специалисти от различни страни да направят анализ на темата гръмотевици. От Световния съюз на метеоролозите заявиха, че тази година се очаква бум на мълниите, включително в Европа.

Учени от различни националности полагат усилия от много години да отговорят на въпроси като: “Защо мълниите предпочитат да ударят определени хора и не засягат други? Претърпява ли изменения организмът на оцелелите от страховития електрически заряд? Защо част от оцелелите пострадали се оплакват от обездвижване, други - от временна загуба на паметта, трети - от напориста амнезия и други?"

В древни времена мълнията се е смятала за оръжие на боговете, гърците са се страхували от нея и я възприемали като проява на разгневения бог Зевс.


Ако се вгледате добре между торнадото и мълнията (горе в самия облак!) ще видите образа на ... вълк или ... същество на силфидите.

Според експертите гръмотевичните купесто-дъждовни облаци, които метеоролозите наричат кумулонимбуси, са главният източник на мълниите и могат да достигнат 15 км във височина. Те се образуват от кондензирането на водна пара в по-високите и студени части на атмосферата.

При това се отделя т.нар. скрита енергия, която затопля облака отвътре, и той се развива във височина. В него започват движения нагоре и надолу с пренос на градови зърна, водни капки, ледени кристалчета и прах. При техния сблъсък и взаимодействие се генерират електрически заряди, предизвикващи гръмотевиците.



Падащата мълния си търси място с най-висока проводимост, за да изтече през него в земята. Ето защо, докато се опитвал да докаже електрическата природа на светкавиците, Бенджамин Франклин измислил гръмоотвода - той е с висока проводимост, “привлича” гръмотевицата и тя преминава през него. Мълниите обичайно поразяват изолирани високи дървета и комини.

Може да ударят и по-ниски места, ако проводимостта на въздуха и почвата на дадения район е сравнително висока. Причина за повишена проводимост на почвата обикновено са подпочвените води, рудни залежи, преминаващи наблизо далекопроводи и др.

Ако мълнията е съставена от един заряд, тя изглежда като премигване, но обикновено разрядите са многократни и неутрализират зарядите, създадени в облака. Научно са регистрирани до 26 разряда на една гръмотевица. Всеки момент на нашата планета са активни средно около 1800 мълниеносни облаци, всяка секунда падат по около 100 мълнии. Само в САЩ те са приблизително 20 милиона годишно.

Много по-редки са кълбовидните мълнии, които се явяват след интензивен искров разряд. Те са светещи огнени кълба с диаметър 10-20 см, които се движат с малка скорост при земна повърхност и в допир с нея или някой предмет избухват, като понякога предизвикват пожар и разрушения. Тези мълнии са много опасни за хората и животните. Някои бъркат кълбовидните мълнии с НЛО. А от древни времена до днес има поверия, че това са “пратеници на Сатаната”.



Според най-нови данни на Масачузетския технологичен институт в САЩ, които обхващат периода 1970-2000 година, вероятността мълния да порази човек е 1:580 000. Все още не може научно да се обяснят причините за една опасна тенденция - с всяка изминала година от края на ХХ век и началото на ХХІ век попаденията на гръмотевиците върху хората се увеличават, макар че общият им брой в световен мащаб за едно денонощие е неизменим - около 8 милиона.

Международно известният руски гръмотевичен експерт проф. Едуард Базелян от московския институт “Кржижановски”, ръководител на международен научен екип, твърди, че “мълниите предпочитат силния пол”. И се оказва прав - 87% от жертвите им в света са мъже.

Друг известен специалист - проф. Питър Монт от Кеймбриджския университет във Великобритания, е съгласен с руския си колега и изразява хипотезата, че “причината за тази любов необяснима е мъжкият полов хормон тестостерон, който, изглежда, привлича атмосферното електричество”.

А френският биофизик проф. Леонар Кордие допълва, че ако “мълния се цели в няколко мъже, ще пострада този, чието ниво на тестостерона е най-високо”. Учени от Центъра по биофизични проблеми в Токио, Япония, проучват в продължение на доста години поведението на гръмотевиците, проникнали в човешкия организъм.

И откриват нещо шокиращо: атмосферни електрически разряди с интензитет на създаденото от тях поле десетки милиона волта и сила на тока стотици хиляди ампера би трябвало жестоко да убият мигновено хората, попаднали в обсега им. Но, колкото и невероятно да звучи, някои от тях оцеляват и напук на очакванията нямат никакви оплаквания.



Но други, и то доста, имат сериозни оплаквания. Повечето са се обединили в международно Дружество на преживелите удари от мълния и издават тримесечен бюлетин, в който описват интересни факти и случки. Д-р Нелсън Хендлер, невропатолог от американския университет Джонс Хопкинс, изследващ членовете на това странно дружество, посочва например, че холандецът Жером ван ден Холст оживял като по чудо след силен удар от гръмотевица, но нервната му система била съсипана.

“Не мога да се отърва от чувството, че силен мистериозен вятър непрекъснато разрошва косата ми, реша се през 5 минути, но ефект няма”, се оплаква Холст. Според експерта няма нищо чудно - при такива случаи първо биват поразявани нервните влакна.

Друга жертва - чехът Ян Гловачек, пък е много щастлив. Преди да се превърне в цел на мълния, 42-годишният учител от Прага страдал от перманентна импотентност. След като го поразила гръмотевица, ехото заглъхнало по доста странен начин - Гловачек възвърнал сексуалната си мощ до високата степен на ненаситен женкар.

Ударената от гръм британка Соня Лейн пък получила невероятен “подарък” - невероятно обоняние, с което надушва от километри дори съвсем слаби миризми. След като я споходило атмосферно електричество, германката Инге Хофмайстер придобила неочаквана дарба - станала виртуоз в свиренето на цигулка.

А нейният сънародник Гюнтер Лунге се превърнал в гениален математик - за броени секунди умножава шестцифрени числа. Харолд Дийн от Канада пък внезапно престанал да усеща студа и се разхожда по тениска и къси панталони при минусови температури, без да настива.



Д-р Хендлер набляга на два от най-куриозните случаи в неговите специални проучвания. Един от пациентите му, поразен от мълния, се “върнал” в миналото и започнал да се държи като тригодишно дете. Друг загубил кратковременната си памет и записва в голям бележник почти всичко - задачите за деня, местата, където е оставил свои вещи, и т.н. Прецизна компютърна томография открила, че гръмотевичният електричен разряд с голяма мощност е извадил от строя участъци от мозъка на тези хора.



Експерти дават следните най-важни съвети за предпазване от мълнии:
• Ако сте на открито при гръмотевици, не заставайте под дърво и до метални съоръжения и предмети. Скрийте се в най-ниската част на терена. Ако сте на полето, застанете между две високи дървета, стъпете на сух предмет и изхвърлете всичко метално. Добре е да легнете, като заемете позата “ембрион” (тялото е свито на топка).

• При порой с мълнии, стойте в колата, но не пипайте метални части.

• Не се къпете в река, море, язовир, езеро по време на мълнии. Избягвайте мокри места, защото водата е по-проводима от въздуха.

• Вкъщи не стойте до прозореца. Ако къщата е без гръмоотвод, не говорете по телефона и изключете всички нагревателни електрически уреди, телевизори, компютри, радиоприемници и др.

• Не палете огън - електрическият заряд лесно “пробива” горещия въздух.

• Не се крийте под разтворен чадър, не дръжте в ръка метални предмети.
-----------------------------------------------------------
Веселин СЕЙКОВ



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Вто Юли 28, 2009 7:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тъй като обожавам мълниите, то няма как да не напиша и аз нещо . Laughing

Някой задавал ли си е въпроса "защо падат отгоре-надолу, а не обратно?" Question Rolling Eyes
Отговор: Небето е заредено по-положително откъм заряд, отколкото земната повърхност. Затова и Земята е Женският принцип, а Небето- Мъжският.

Има и друго. Мълниите падат на "по-отрицателни" и/или "по- проводими" места. Последното бе споменато в матерала горе, но искам да доуточня приоритетът зависи от силата на поряритета иот разстоянието.

Давам пример.
Може да бъде поразено дърво, а не железен стълб, ако под дървото има" силно отрицателно поле". Това обяснява случаите, при които гръмоотводът не е свършил рабпта, макар и направен вещо.
(Всъщност не съм чувал за такива случаи, но е въпрос на време да ги намеря, защото е логично).

Интересно е, че ако сред група дървета има круша, то тя е с предимство за удар.
Laughing
(Това вече са ми го казвали стари хора.)

А зао мълниите "избират" определен човек?
Предполагам, че най- основна причина е ... нагласата му.
Т.е. хората с "отрицателни мисли, чувства..." са "с предимство".

Спомням си прочетено как туарегите в Сахара изпълнявеали смъртна присъда.
Правели кръг около жертвата. Пеели особена песен и се въртели около нея. И изведнъж... от "нищото", някъде в небето, се появявала мълния, която поразявала "когото трябва". Shocked

Така че, ако гръмотевична буря ви застигне на незащитено място, освен другите предпазни мерки,, ето още една- бъдете позитивни! Smile

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov