НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:08 am Вижте мненията без отговор
Холотропна трансперсонална психотерапия и ПРАНАЯМА!!!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 20, 2007 3:48 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ??????????????? ???????????? ? ????????!!!
Отговорете с цитат

Това са две безкрайно интересни теми, за които трябва да знаете, поради простата причина, че едната на практика се свежда до така нареченото подпрагово внушение, което едновременно е свързано както с психотрониката, така и с психологията или по-иначе казано чрез псиманипулиране на подсъзнанието.

Това именно е холотропната трансперсонална психотерапия! Или по-простичко казано препрограмиране на човешкото съзнание чрез неговото подсъзнание, т.е. пълно манипулиране на човешкото подсъзнание, без тоталното му изчистване на старите и невежи наслоения в него!!!

В холотропната трансперсонална психотерапия се практикува и така нареченото холотропно дишане /изкълчено понятие на ребъртинга, получен чрез контактьорство/. И именно при холотропното дишане се получава така наречената хипервентилация, която може да бъде фатална за човека!!!

Би ли могло да се пише на вече изписан лист хартия?!

Втората практика е ПРАНАЯМАТА (начини на дишане), при която не се получава така нареченото хипервентилиране на мозъка, т.е. пренасищане с кислород на същия, което би могло да доведе човека до летален изход, т.е. до смърт!

Освен това практиките в крия йога първо депрограмират на много дълбоко ниво и безкрайно внимателно програмите, които са вкарани на всички нива на съзнание при човека!

Става въпрос за онези програми, които са свързани с тоталните ограничения на заслепения ни ум, изпълнен с абсолютно невежество!!! И когато този процес бива завършен като такъв в човека, тогава на "белия лист" се "написва" истината за живота, които изпълва цялата Вселена и ти дава пълен достъп до всички съществуващи нива в него! И всичкото това го правиш самия ти, воден от Духовния ти Учител ...

ПРАНАЯМАТА в крия йога се отличава от така нареченото холотропно дишане с това, че при нея няма хипервентилация!

По-долу ще ви пейстна нещо, което може да ви разтърси из основи! То е неправилния подход към така нареченото "духовно еволюиране"!!! Не се стряскайте - няма смисъл, защото ще разберете кой е правилния подход към духовното еволюиране и самоусъвършентсване веднага след него, защото второто, което ще пейстна е учението на крия йога, за което говори Махариши Шибендо Лахири!!!


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Вто Фев 20, 2007 7:06 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 20, 2007 4:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Към холотропната трансперсонална психотерапия човек би могъл да прибегне само в краен случай - или когато е на прага на пълната лудост, или когато и с "двата крака" се е наместил в пълната лудост! Четете и разсъждавайте правилно, за да не попаднете в лапите на някой "добронамерен зложелател"! Sad Crying or Very sad

Трансперсоналната психотерапия е практическата страна на най-прогресивно ориентирания дял от психологията - трансперсоналната психология и се прилага само от професионалисти в областта. Тя е насочена към интегралния комплекс тяло-ум-душа, а крайната й цел е постигане на вътрешна цялостност и пълно разгръщане на личностния потенциал. В рамките на трансперсоналната психотерапия, основни терапевтични методи са емпиричните (преживелищните) и по-специално холотропният, свързан с изменено състояние на съзнанието и фокусирана работа с тялото, наречен още Ребъртинг (Rebirthing).

Ребъртинг е терапевтична техника, посредством която се достига до всички нива на човешкия опит, подсъзнание и свръхсъзнание. Това включва психологически материал от перинаталния (вътреутробен и родов) стадий, детството и други биографични периоди, психологическа смърт и прераждане, широк спектър от трансперсонални (надличностни) преживявания. Чрез достъпа до този материал, методът позволява "завършването" на травматичните или проблемни епизоди и интеграцията им в психиката по нов, здравословен начин. Този процес има уникален целебен и трансформиращ ефект върху личността, при това във времеви рамки, непостижими за традиционните психотерапевтични техники. По този начин, холотропната терапия се явява един от най-мощните методи за лечение, личностно и духовно развитие, който може да бъде практикуван днес.

Холотропната терапия има много сфери на приложение, като е особено подходяща за кризисни интервенции и при разстройства с пикови нива на дискомфорт, където конвенционалната вербална терапия традиционно е ниско ефективна, поради бавното си и несигурно действие.

Висока ефективност при: паническо разстройство, посттравматичен стрес, депресия, тревожност, фобии (страхове), неврастения, анорексия, булимия, психосоматични заболявания, астма, телесни симптоми и болки без органична причина, безсъние, функционални проблеми (вкл. сексуални), злоупотреба с психоактивни вещества (вкл. тютюнопушене, алкохолизъм) и др.

Изграждане на: позитивна самооценка, душевна пълнота, спонтанност и автентичност, активен житейски подход, пълноценно общуване, обич и приемане, позитивно мислене, психична стабилност и намаляване на стреса, мотивация за работа и успех, креативност.

ПОЯСНЕНИЕ: Ребъртинга е свързан още с онова дишане, чрез което се стига до хипервентилирането на мозъка! То не е правилния подход към духовното еволюиране на човека, защото е усъвременено и изопачено до краен предел! Но ... би могло да помогне за лечение на психично болни хора - може би! Зависи каква точно е психиатричната диагноза - все пак!!! Sad Rolling Eyes


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Сря Фев 21, 2007 8:34 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 20, 2007 5:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А това пък е самото "Въведение в крия йога", [b]лекция на Махариши Лахири! В крия йога /а и не само/ се практикува ПРАНАЯМАТА, за която ви говорих в първия си
пост, но тъй като съм дала обет да не разпространявам самата практика в крия йога, тъй като това е единствено
право на Гуруджи Лахири, няма да ви говоря за нея. За сметка на това ще прочетете нещо друго, което е много по-показателно като стъпване на Пътя към духовното самоусъвършенстване на човека!



Оттук нататък е Гуруджи Лахири:
"Тялото, практикувайки Крия Йога, трябва да се разтвори в измерението, наречено не-ум. И това е истинското докосване до светостта, благодатта, блаженството и красотата. Затова в тази династична линия, ние никога не сме подкрепяли специални одежди и маски, които да ни правят йоги. Такива костюми само превръщат един йога в личност. Появява се още един его център - на различно ниво, с друго име и символи. И защото умът ви, и съответно вие, се интересувате от това, да запазите личността си, използвате такива хора, за да ви успокояват с разни концепции.

Тичате след такива личности, за да избягате от страха си. Тичате след тях, за да задоволите своите амбиции и алчност. Правите всичко това, за да постигнете някаква дребна сигурност и евтина утеха. Това не ви води до свободата, до интеграцията, до истинското щастие на съществуването. Само се въртите в омагьосания кръг на замърсяването от опитности, изживявания и егоцентрични дейности.

Егото процъфтява в изживяванията. Но реалността не е преживяване и опитност, а съществуване. Тя е енергията на празнотата и интелигентността. Това е животът!

Най-важното в живота са не преживяванията, а съществуването. Сърцето ви кара кръвта да циркулира в тялото - преживявате ли това? Черният ви дроб функционира - преживявате ли това? Бъбреците и белите ви дробове функционират - преживявате ли това? Преживявате, само когато получите сърдечен удар, кашлица или друг здравословен проблем. Това е целта на Крия Йога - да съществувате, да бъдете в естествено състояние.


Тези истини се повтарят от незапомнени времена, но никой не иска да слуша - всеки търси преживявания. Заради това изискване на ума, съществува такъв голям "духовен пазар". И шарлатаните на този пазар са отворили магазини, продават своята стока и твърдят, че тя е най-добрата. А вие си губите времето и живота в обикаляне и пазаруване от този ужасен, замърсен "духовен пазар". За бога, това трябва да спре!

Вие можете да бъдете светлина сами за себе си. За вас е възможно да освободите тялото си от хватката на ума. Мисълта с постоянните си брътвежи създава цяла една империя - и това е умът. Вие сте подвластни на тази империя. Излезте от този умствен затвор! Това е вратата към медитативния живот и красотата. Това е целта на Крия Йога.

Криите са нещо, което правите, за да бъдете достъпни за ЕСТЕСТВЕНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ - МЕДИТАЦИЯТА. Крия Йога започва с тези задълбочени учения и те се утвърждават с практики, които са научни. Например, има практика за езика, чрез която се подсилват най-важните жлези с вътрешна секреция, така че жлезите да контролират тялото - то трябва да се ръководи от жлезите и чакрите.

На мисълта не трябва да се позволява да се намесва и да създава психосоматични проблеми. Мисълта трябва бъде като слуга и да служи само за практични цели. Само тогава можете да бъдете в хармония с целостта на живота.

По подобен начин има практика, чрез която ВДИШВАНЕТО СЕ НЕУТРАЛИЗИРА С ИЗДИШВАНЕТО, и с нея достигате до едно почти бездиханно състояние. А ПРИТИХНАЛ ДЪХ ОЗНАЧАВА СПОКОЕН УМ!

Спокойният ум пък е основата на медитативността и уравновесеността. Това е състоянието на истинската осъзнатост и пробуденост. Затова препоръчваме контролиране на ума чрез контролиране на дишането.

ТАЗИ КРИЯ ПРАНАЯМА Е КОРЕННО РАЗЛИЧНА ОТ пранаямата, ПОКАЗВАНА НА "ДУХОВНИЯ ПАЗАР". Тя не може да бъде разбрана чрез четене на книги.

Има хора, които практикуват йога, като четат книги. Те само разрушават тялото си и замърсяват ума си. И накрая ще се превърнат в параноици. Тя може да се научи само от тяло, което е избухнало в другостта - не от празните думи на дребните умове.

Има една друга практика, която намалява страха чрез концентрация в областта на пъпа. Там се намира седалището на страха. Може би сте забелязали, че когато сте застрашени от нещо, имате усещане около пъпа. Възможно е да се намалят тези движения на страха чрез вибрация на космичния звук ОМ в този център на пъпа и в третата чакра - Манипура, която е зад пъпа.

Също така има практика, която намалява движенията на удоволствието. Тези движения - на страха и удоволствието, са основните съставки на ума. И мрежата на мисълта, която е умът, се подхранва от страха и удоволствието. Само когато те се редуцират, ще имате достъп до едно измерение, което е извън тази мрежа.

А страхът и удоволствието са основните причини да бъдем в постоянна тревога и възбуда. Чрез тези практики ние се докосваме до едно състояние, което благоприятства процеса на медитация и ни прави достъпни за светостта.

Ние не препоръчваме умът да се контролира, като се използва умът, защото това е една измама. Този, който контролира, е умът и това, което се контролира, е умът, а когато обектът и субектът са едно и също нещо, настъпва само объркване - контрол не е възможен. Само когато обектът и субектът са различни, може да има контрол.

Следователно, ние препоръчваме КОНТРОЛЪТ НА УМА ДА СТАВА ЧРЕЗ КОНТРОЛИРАНЕ НА ДИШАНЕТО. Дъхът и умът са свързани. Сигурно сте забелязали, че когато сте възбудени дишате бързо, а когато сте спокойни, дишате много бавно. Възможно е да се контролира умът чрез регулиране на дъха и това е основната цел на Крия Йога.

Наблюдаването на пътищата и начините на проява на "аза", правенето на практики, които ще затвърдят наблюденията, и след това отваряне за възприемането на целостта и другостта - това е всичко в Крия Йога. Това е начинът да се подходи към Крия Йога - не чрез приказки и очаквания. Всички очаквания са от егото, а всичко, което идва от егото, е в погрешна посока. То не е в посока на божественото и другостта.

Крия Йога е мъдростта за освобождението, а не знание, носещо власт, успехи и задоволяване. Досега говорителят водеше монолог - нека сега да има диалог. Задавайте въпроси - и ще видим какви отговори ще дойдат от това тяло. Препоръчва се да задавате въпроси, а не да правите заключения. Няма въпрос, който може да смути този говорител.

Въпрос: Йогананда казва в "Автобиография на един йогин", че еволюцията продължава и на астрален план - на духовно ниво. Как ще коментирате това?

Всички тези концепции нямат нищо общо с вашите болки и страдания. Тези неща са с цел да занимават фантазията ви и да ви забавляват, а вие сте достъпни за това. Вгледайте се в себе си, наблюдавайте образите си - това е началото. Не се занимавайте с тези високопарни фрази! Това е много удобно за организирането и създаването на мафия, а мафията никога не може да се докосне до най-свещеното. Защо се занимавате с тези заключения и концепции? Започнете от там, където се намирате самите вие. Не се поддавайте на такива фрази - всичко това не е необходимо. Това са спекулации и постулати, продукти на ума. И са предназначени да ви държат под контрола на ума, за да бъдете експлоатирани от тях до края на живота си.

Въпрос: Въпросът ми е конкретно за дишането - има ли значение какъв тип и начин на дишане се използва, има ли конкретна методика за дишането?

Крия практиките се показват след посвещение. Това не е информация, а трансформация. Такава е традицията. Затова работата на това тяло продължава три дни. Първият ден има въвеждаща лекция и въпроси и отговори, което отнема около 2 до 3 часа. Посвещението отнема около 3 часа. Тогава се предават тези задълбочени практики. Когато минете през това, ще разберете за какво става въпрос. Никога не се прави в един обикновен разговор. Когато говорителят си тръгне, ще получите листовки. Те ще ви дадат информация за подготовката за посвещение. С тази подготовка трябва да дойдете в събота. Но само един ден не е достатъчен. На следващия ден ще направим преговор, така че да имате цялостна представа за нещата. Общо всичко това отнема около 9 часа. Средно 2 часа първия ден, 3 часа втория и 4 часа третия ден. Така че, ако се интересувате, всички сте добре дошли на посвещението.

Въпрос: Йогананда е свършил прекрасна работа, благодарение на която ние знаем за Крия Йога и сега сме тук. Защо говорителят е така рязък по отношение на него?

Говорителят не служи на никого и не съди никого. Исус е казал: "Не съдете". И той е бил прав, защото всяко осъждане е една инерция. Тук няма намерение да се осъжда някой или да се правят забележки. Няма погрешна стъпка към божественото. Всички подобни стъпки си струват усилията и не са напразни. Но трябва да се следи стъпките да се правят в правилната посока. Правилната посока е, това да не е пътуване на егото.

Когато се прави нещо за пътуване на егото, това не е в правилна посока, макар и да се повтаря "Бог, Бог, Бог" непрестанно. Не става въпрос да се критикува някой и да се спори с някой. Ако съдбата ви е отвела до Йогананда - бъдете там! Никой не ви принуждава да се откажете от Йогананда и да дойдете при говорителя. Това си е вашият живот - вие решавате как да го изживеете! Живейте така, както намерите за добре!

Защо искате да настоявате, че вие сте прав, а другите ви критикуват. Така, както Вивекананда е представил Рамакришна на света, така и Йогананда е направил с Лахири Махасая. Говорителят също е тук,благодарение на тази книга. Никой нямаше да познава този говорител, ако Лахири Махасая не беше известен. Йогананда е наш последовател - той е най- любимият ни син.

Шибендо започва да пее Нирвана Шаткам:


Mano buddha hankara chittani naaham
Nacha shrotra jivhe nacha ghrana netre.
Nacha byoma bhumi natejo navayu
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (1)

Nacha pranasangyo Naboi panchavayur
Naba saptadhatur Naba Panchakoshah.
Nabaak panipadam Nacho pasthapayu
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (2)

Naumey dwesha ragou naumey lobhamohau
Mado naibo menaibo matsaryabhava.
Nadharmo nachartho nakamo namokshas
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (3)



Napunyam Napaapam Nasoukhyam Nadukkham
Namantro Natirtham Naveda Nayagnyah.
Aham bhojanam naibo bhojyam nabhokta
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (4)

Namrityur nashanka naumey Jatibhedah
Pitanaibo menaibo matano Janma.
Nabandhur namitram Gururnaibo shisyas
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (5)

Ahamnirbikalpo nirakararupo
Bibhutachya sarvatra sarvendriyanam.
Nachaasangatam naibo muktir nameya
Chidananda rupa shivoham shivoham.. (6)

Това са 6 строфи за пълно освобождение и спасение. И тази свобода е абсолютна и безусловна. Тя не е за вас, а от вас. Ако е за вас, вие ще продължите да поддържате "аза". А "азът" е едно много дребно нещо. Той е съвкупност от антагонизъм, враждебност, възбуденост, тревоги, агресия, битки, тесногръдие, арогантност, заключения, предположения, концепции, задръжки, фикс-идеи, впечатления, влияния - това е същността на "аза", на вашия его-център.

И каквото и да говорим, този боклук продължава да съществува, макар и с минимални промени. Няма фундаментална, радикална трансформация. Няма алхимична промяна в тялото. А точно това е необходимо. Необходимо е тази свобода да не бъде за нас, а от нас. Така че, да имаме достъп до свещеността, а боклукът да изчезне напълно. Когато това се случи, божествеността ще дойде. Ето защо, това са най-задълбочените 6 строфи за освобождението - Нирвана Шаткам.

Нека разгледаме тълкуването на Крия Йога в речника. В тази династична линия Крия Йога не се предава чрез истории и чудеса, чрез умствени спекулации, защото те създават всякакви глупави парадокси, паранои и извратености.

Затова говорителят не иска да разправя истории и да описва чудеса. Въпреки че те се случват наистина. И умът е достъпен за тези чудеса. Затова, когато ученията се разпространяват по този начин, се събират повече клиенти. И само тогава е възможно това да прерасне в организация с милиарди долари. Повечето от религиозните секти и култове се разпространяват по този начин - като използват вдъхновяващи приказки, свещени фрази и високопарни глупости, красиви и благородни лъжи. Говорителят не се интересува от такива неща. Въпреки че, по този начин е много по-лесно хората да бъдат завербувани.

Основното значение на думата "крия" е действие, а "йога" означава интеграция. Ние не познаваме действието, а само реакцията. Това е природата на ума. Той само реагира, съпротивлява се. Действието на интелигентното възприемане, разтваря ума, а той не иска това. Затова има винаги реакция, опозиция. Умът вирее в противоположностите. Но Крия е действие - действие на възприемане. Не дейност, която създават концепции и заключения.

Разбира се, това също е необходимо. Без ума и неговите концепции не е възможно да извършваме ежедневните си дейности. Не е възможно да изпълняваме задачите си, да усъвършенстваме качествата си. Но само дейностите на ума водят до катастрофални последствия. Например, умът, който е създал всички научни и технологични открития, е същият този ум, който е решил, че 80% от тези открития ще бъдат използвани, за да се убива.

За да се убиват човешки същества в името на идеи, религии, различни "изми" и т.н., за водене на войни. На планетата ни вече има ядрени оръжия, които могат да я унищожат 300 пъти. Едно нещо може да бъде унищожено само веднъж, не е необходимо това да се прави 300 пъти. Но умът е направил това, а се нарича интелигентен. ТОЙ НЕ Е ИНТЕЛИГЕНТЕН, А САМО ИНТЕЛЕКТУАЛЕН!!!

Това е само утвърждаването и арогантността на разделното съзнание, на его-центъра. Затова интелектът и умът са лични, а интелигентността не е нито ваша , нито моя - тя е съществуването и живота. Тя е енергията на празнотата.

Ние всички имаме достъп до нея дотолкова, доколкото сме отворени за нея - така, както всички дишаме една и съща атмосфера, независимо от това, дали сме в България, Индия или Америка. Крия Йога означава интеграция, интеграция на действието на възприемане и дейностите на концептуализирането.

Интеграция на върховните вибрации на живота и дребните движения на ума.Умът ще бъде тук и ще функционира, когато е необходимо, но няма да доминира над живота. Ще има освобождение от хватката на ума и неговите цели. Крия Йога е създадена за това. Тя е интеграция между вътрешното проникновение и идеите, между мъдростта и знанието.

Мъдростта не трябва да се губи в знанието, защото цялото знание е взето на заем, то е от втора ръка. То не може да създаде каквато и да е трансформация в агонията на живота. Мъдростта е свежа и винаги оригинална - тя разцъфтява в човешките тела. Тя е една и съща винаги и същевременно винаги е уникална. Така както розите са едни и същи, но всяка една от тях е уникална сама по себе си. Живите, а не пластмасовите рози.

ЗНАНИЕТО Е ИЗКУСТВЕНО ЦВЕТЕ, А МЪДРОСТТА - ИСТИНСКОТО ЦВЕТЕ! Мъдростта е огънят, а знанието - само снимка на огъня. Умът понякога се заблуждава, че като докосва снимка на огъня, той ще се опари, а това са глупости.

Крия Йога е интеграция, а не отхвърляне на едно нещо за сметка на друго; тя не е създаване на противоположности. Противоположностите идват от ума - те не са интеграция. Това е интеграция между светското и най-свещеното, между преходното и вечното, между временното и трансцедентното, между ума и едно измерение на осъзнатост, което не е от ума.

Тази осъзнатост ние наричаме "не-ум"- най-висшата интелигентност. Всъщност той е един нов ум или е отвъд ума, или е супер-ум. Но ние не искаме да използваме такива думи. Защото има опасност това да стане поредната концепция на ума и да се върнем отново в началото. Затова казваме не-ум, което означава, че отричаме всички негативизми на ума.

В духовен аспект това отричане е най-висшата форма на мислене. Когато отречем фалша, остава истината. Вие имате достъп до истината - не сте изгубили нищо! Какво търсите? Няма какво да търсите и да намирате? Вие имате достъп до всичко - само трябва да видите фалша и да го отречете!

Затова Шанкарачария казва, че когато отречете лъжата, ще видите истината - тя е там, никога не е била изгубена. Позитивното мислене е добро за техническия свят, за светския живот. Но за съжаление ние пренасяме стойностите на техническия свят в духовния живот и обратното и това е причината за всички недоразумения. Всички, които пропагандират позитивно мислене, са с дребни и извратени умове. Те пренасят изкуствено този начин на мислене в това най-задълбочено духовно разбиране. Затова всичко, което те правят в името на духовността, не е нищо друго освен още една форма на управляване и утвърждаване на хватката на ума над мъдростта.

Манипулациите, машинациите, маневрите на ума трябва да се отрекат! Митовете, капаните, пакостите на ума трябва да се отрекат! Всичките мании на ума трябва да спрат! Само тогава ще разберете, че няма такова нещо като ум. Това е един мит - умът не е реален. Но, разбира се, той е валиден! Ние приемаме тази валидност, само заради функционалната му стойност.

Така, че да използваме ума си само в ежедневните дейности. Това е единственото нещо, което умът трябва да прави. Той не трябва да се намесва в сферата на мъдростта. В крайна сметка, умът е негативен, а не-умът, който отрича тази негативност, е най-положителното нещо.

Дори в математиката минус по минус прави плюс. Ако разберете това, ще разберете истината, която управлява света на духовното разбиране. Крия Йога е уникална комбинация от Хатха, Раджа и Лая Йога, но частта от Хатха Йога е сведена до минимум - използва се само това, което е съществено за освобождаване на тялото от хватката на ума. Използва се само тази част от Раджа Йога, която е съществена за успокояване на ума. Лая Йога е крайната цел - това е Йога на не-ума.

Трябва да разберете, че това не е физическа фитнес програма. Не са нужни сложни циркови номера. Има, разбира се, Хатха Йога техники, които са добри за някои тела. И ако тези тела имат нужда от такива техники, могат да ги правят - това не е в противоречие с Крия Йога. Но целта на Крия не е да ви забавлява със сложни физически пози. Това е наука за вътрешното пътуване.

Крия Йога се дава на всеки, който искрено я търси. Говорителят не определя кой заслужава или не, дали някой има необходимите качества или не. Ако всеки от вас дойде с подготовката, описана в листа, който ще получите, това е достатъчно. Свободата и мъдростта не са монопол на никого. Дори и да сте правили грешки в миналото, това не ви отнема достъпа до свещеното. Човешките същества не са от камък. Винаги има възможност за огромна трансформация. Например, един много известен крадец е написал "Рамаяна".

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 20, 2007 5:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Оттук нататък очаквам вашите коментари ... Smile

Те просто са наложителни, защото Елиза я е загазила сериозно с "посвещенията" си в холотропното дишане ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
елиза




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 20
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 1:26 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена!
Това,което прочетох относно Крия йога,е чудесно.
Но в основата си,то повтаря 1:1 моите виждания!Имам предвид отхвърлянето на Егото за сметка на себенаблюдаването-та нали вече говорих как се отприщва образния поток!За страха-нали казах,той е в основата на всеки един блокаж,на всичко отрицателно!"Само когато субектът и обекта са различни,само тогава може да има контрол"-не е ли това препратка към потискане на стереотипа,изразен чрез нашето възприятие на света около нас,тъй като,както знаем,човешкият мозък е разделен на мислещо и аналитично ляво, и творческо и креативно дясно мозъчни полукълба,а ние се водим почти изцяло по лявата си половина?!В основата си,аз съм убедена,ученията са общо взето еднакви!За контролът на дишането с цел контрол над ума-струва ми се,това са практики,познати още от древността.
А какво да Ви кажа за холотропното дишане?Наистина ще опитам!
Познавам хора,които от личен опит могат да заявят,че то е напълно безвредно.Аз не искам да увличам никого,нито пък на мен някой ми е дал тласък,просто вярвам,че ще се чувствам доста по-добре.Ако на някой му е нужно,то той сам ще го открие!
Ние не сме лист хартия,Селена.По скоро сме като компютър задръстен с програми, които могат да бъдат поне малко разредени. Холотропното дишане/или подобна дихателна терапия/, може да помогне за това, но не е задължително. Трябва човек да положи лични усилия за това,както във всяка една дейност,целяща да го изведе извън капана на собствената му психоматрица.Съвременната психология стига до там откъдето започва холотропното дишане, до установяване на програмите. Тя не се занимава с тяхното отстраняване. Аз лично не съм и фен. Освен това много е важно да се разбере, че терапевтите не работят единствено върху себе си. Ако един човек започне да работи над себе си никога няма да му остане време да се занимава с другите, защото работата върху себе си е много и за цял живот. Та психологията ще ти разказва винаги за другите като статистически единици. Никога няма да те потопи в реална среща със себе си.Смятам ,че вече разбирате какво искам да кажа! Wink

_________________
Всичко което пишем е "портретът" ни.
Сами се "рисуваме" - и кои сме, и какви сме, какъв живот живеем, и докъде сме в пътя си.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 6:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Извинявам се, че се намесвам в разговора ви със Селена, но смятам, че човек предприема нещо не защото то няма да му вреди, а защото смята че ще му помогне.

Колкото до постиженията на психологията, психоанализата и взаимосвързаността им с така нареченото холотропно дишане или rebirthing (на български се калкира като ребъртинг), смятам, че те се състоят в едно цялостно въздействие при наличието на психични проблеми и имат претенциите да те отвеждат направо в равнището на безсъзнателното. Ако се съмняваш в думите ми, можеш да провериш, че става дума и се говори за холотропната психотерапия, при която свръхнасищането с кислород (разбирай, надрусването с кислород) съчетано с нетипична музика, те отвеждало в спомените ти опреди раждането и т.н. Ролята на психологията и психоанализата е социална. Те се стремат да ни възвърнат поочуканата фунционалност в консенсуалния свят, а не да ни освободят. А вършат и още нещо - ще цитирам Фройд по памет: "ако сме много нещастни, психоанализата ни помага да станем нормално нещастни".


Модата на ребъртинга тук отмина някъде към края на 80те години. Боб Фрисъл, меркаби и прочее полети на фантазията. Надрусването - с кислород, с въглерод, с отвари от кактуси, с гъбки и т.н. не е просветление, а надрусване - то води до халюцинаторни видения, които по замисъл би трябвало да разбият илюзорността на света, който виждаш и да те извадят от него, но на практика те забиват в друг консенсуален свят на кислородни, въглеродни, или направо чисти дрогери. Разликата между праняма в крия варианта й и всякакви останали форми на обдишването е, че в крия не се допуска нито хипервентилация, нито карбонизация, предизвикващи "чудните видения" така дирени от дирещите. На едно друго място ти бях казал, че дириш ли нещо, умът ще ти го сервира. И какво постигаш? Видения? Ами за какво ти е тогава да дишаш като спринтиращ кон цял час, сръфай едно картонче с гъбка и ще видиш направо чудеса!

Колкото до депрограмирането - права си. Нужно е. Но е важно, когато махнеш програмките все пак да сложиш нещо. И когато махаш, да махнеш операционната система, а не програмката, която ти казва какво ще е утре времето. И да инсталираш нова, защото компа ти все някак трябва да работи, а без програмно осигуряване.... Ако си решила просто да направиш козметика на компютъра си, за какво е този целия шум с просветления, затъмнения и прочие.

И друго - любопитството, усилията, старанието, решението, стремлението, желанието и т.н. са нищо. Няма ли реална необходимост от нещо, по добре не посягай към него - то ще си остане чуждо и ненужно. Имаш ли, действай както намериш за добре.

Толкова за холонавтиката, ребъртинга, и всякакъв друг род наркомании и зависимости.

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 7:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цитат:
"И друго - любопитството, усилията, старанието, решението, стремлението, желанието и т.н. са нищо. Няма ли реална необходимост от нещо, по добре не посягай към него - то ще си остане чуждо и ненужно. Имаш ли, действай както намериш за добре. "

И тази мисъл ми хареса - много е ценна като житейски и духовен съвет, добре е да го знаем и осмислим.Остава да сме наясно и с необходимостта - какво ни е необходимо на даден етап и настина ли това за което си мислим ни е необходимо, или само си въобразяваме, че е така. Благодаря за това. Smile Smile Smile Smile Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 7:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

елиза написа:
Маг Селена!
Ние не сме лист хартия,Селена. Wink


Това за компютъра е така, но когато го е нямало компютъра, то с какво тогава би могла да направиш сравнение, Елиза?! Sad Razz

А се пише дори и в компютъра ... Маг Живин много ярко е описал даже как се прави това с програмките и операционната система! Laughing

Холотропното траснсперсонално психолечение /включително и холотропното дишане/ просто са една жалка имитация на истинското учение за пранаямата!

Самата дума психолечение говори много ясно за какво все пак иде реч ... !!!

Никога копието не може да се сравнява с оригинала 1:1, забрави за туй, Елиза!

А иначе казано ... Всеки върви по Пътя си сам, лошото е
когато се появи някой "имитатор" или човек с психотични изживявания и вземе, че каже: "Аз съм просветен! Следвайте ме ...!"

Тогава именно настъпва объркването и човека е до там, ако започне да следва "имитатора" с неговите психотични изживявания ...

Аз обичам да предупреждавам, преди да е станала белята!!! Оттам нататък съм свалила отговорността от себе си като знаещ човек и... все пак посветен - поне в някаква степен!

В крайна сметка всеки решава сам за себе си какво да прави и по кой път да тръгне, а пътища ... много!



Здравей, kati!
Страхотен аватар си си сложила! Very Happy Сякаш оттам ме гледа моята покойна Черна Маца ... Пиши по-често във форума!!! Wink Laughing

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 8:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Very Happy Very Happy Първото ми коте като бях малка беше такова чисто черно.А на мен много ми харесва картинката/снимка/ - тези ярки очи на черен фон, от всякакви възможни много картинки и снимки в компа на щерка ми си избрах точно този, грабна ме от пръв поглед. Само дето се позатрудних с ачването, ама админа ми го оразмери да отговаря на изискванията.Благодаря, радвам се, че Ви харесва, сигурна бях! Very Happy Very Happy Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 8:48 pm
МнениеЗаглавие : ???????
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile А по повод на аватарите, дъщеря ми си е сложила в компа едно нарисувано стилизирано розово прасенце с много учудено изражение,много е сладко. Не знам дали има връзка с годината на Свинята в източните календари. Smile Smile Smile Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 9:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ти прочете ли мнението на javor в темата за ларвите?!

Ако си го прочела дай там едно мнение - ако обичаш, разбирасе!


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Съб Фев 24, 2007 9:24 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 21, 2007 10:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Прочетох го и едва се въздържах да не се обадя,ама не смея да изземвам чужди функции, а и знам, че е приятел на потребителка и не бих искала да засегна нея.Мисля, че младежът е от една категория самоуверени /да не кажа санонадеяни/ млади хора /мъже/ дето имат мнение за всичко и си имат някаква представа за нещата/както всеки/, но считат, че тя е най-правилната. Не се стараят да вникнат в нещо казано, да поразсъждават дали пък няма нещо повече да понаучат от другите, а винаги са готови с категорични и ясни оценки и квалификации.Всички малко или много минаваме по този път, но някои продължават и търпят развитие /почват да търсят, да се опитват да научат нещо повече в духовен план/, други са до там и се изживяват като всезнайковци.Казвам го, защото съм имала най-близък човек с подобна характеристика.Някога много му се възхищавах /на млади години/ - колко мнго знае, колко е умен, начетен и т.н.Впоследствие аз като всеки нормален човек претърпях някакво развитие/той също, но по различен начин/ и започнах да усещам, че нещата са различни, той също го усещаше и това го дразнеше, не можеше аз да го превъзхождам с нещо. Може би нещата са поправими, но всичко зависи само и изцяло от него, никой не би могъл да му налее в глават каквото и да било, сигурно защото слуша само себе си.Не претендирам, че правилно съм схванала нещата.Подразних се от квалификациите дето ги направи в постинга си и много ми се искаше да се опитам да му опонирам, но реших, че е безсмислено, а и не съм аз човекът дето ще го "вразумява".Много съжалявам, сигурно не е лошо момче и нали е приятел на потребителката, дано не ми се разсърди за казаното дотук. Smile Smile Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Фев 22, 2007 2:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А днес ви очаква нова тема във връзка със случилите се събития в последно време с нашата потребителка Елиза и партньора й, който след като беше лишен от достъп до форума ни, сутринта ми беше изпратил на мейл отново "покъртителното" си мнение за мен! Smile

Класическа патология ... какво ли пък може да се направи в случая ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
MeGaN_




Регистриран на: 17 Яну 2007
Мнения: 462
Местожителство: Велинград
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 26, 2007 12:21 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ехххх, та не съм била тук навреме и аз да го прочета!
Кати може да се е въздържала, но аз не бих могла...!Ми... такава съм си Rolling Eyes , избухвам на момента Embarassed и интересното е, че винаги намирам правилните думи, не е нужно да мисля /показвам си рогцата Evil or Very Mad /!

_________________
Можеш да направиш две грешки по пътя към истината: да не го извървиш целия и въобще да не тръгнеш по него!!!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаПосетете сайта на потребителяICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 26, 2007 12:27 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Като те нямаше цяла седмица се чудех какво става с теб, и Танчето я нямаше, усетих липсата ви. При тези важни и сериозни теми щеше да е интересно да се включите, щото сте свежарки. Very Happy Very Happy Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov