НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 2:18 pm Вижте мненията без отговор
ПОСЛЕДНИЯТ УБИТ ЛЕОПАРД
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Апр 14, 2008 6:20 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ???? ???????
Отговорете с цитат


Колко струва едно животно? То няма цена, ако е Амурски леопард. Наскоро бракониери убиха женски екземпляр във фертилна възраст от този невероятно красив звяр, което влоши перспективите за оцеляването и закрепването на популацията му в природата и накара руските власти да въведат много по-строги наказания срещу ловци и бракониери, пише британският Telegraph.

Амурският леопард (Panthera pardus orientalis) според някои е най-застрашената в света голяма котка, като от нея сега са оцелели не повече от 35 животни.

Амурският леопард е 10 пъти по-застрашен от по-известния амурски тигър и се среща единствено в горите на югозападната част на Приморския край на руския Далечен Изток. Наскоро бе съобщено, че броят на амурските тигри в природата е достигнал 500 екземпляра, максимумът, който хранителната верига може да си позволи.

Леопардът, смъртта на който е довела до промяна в нормативните наредби, е обитавал Националния резерват за диви животни Барсовый в Приморье. Анализът на останките е показал, че животното е било простреляно докато се е опитвало да избяга и след това е било пребито до смърт, вероятно с малка брадва.

Загубата на женската може да има плашещо сериозни последици за възпроизводствения потенциал на изтънялата дива популация. Защото въпреки, че при последното преброяване на WWF са открити следи от четири котила, което говори за виталност на популацията, за устойчивото поддържане на популацията са нужни поне 100 възрастни екземпляра.

Руското правителство е отговорило незабавно, като новите мерки са включвали съществени увеличения на глобите за бракониерство, както и планове за консолидация на трите национални парка, в които сега обитава леопарда, като средство за прилагане на по-сериозни предпазни мерки.

Глобите за бракониерство на леопарди и тигри ще се увеличат 30 пъти до 600,000 рубли ($23,000), или близо сто пъти над средната руска работна заплата. Плановете бяха обявени от Олег Митвол, заместник на Росприроднадзор, който изяви отговорността на руското правителство към опазването на биоразнообразието в страната. По-рано проект за тръбопровод бе спрян, защото щеше да минава през области, обитавани от хищните красавци.

Най-новите преброявания на Световния фонд за дивите животни са показали, че числеността на амурския, или далекоизточния леопард, в момента е 25 - 34 индивида. Мениджър на програма за опазването на амурските хищници посочва: „При само 30 животни останали в природата, видът просто не може да си позволи да загуби фертилна женска по този нелегален начин. Големите увеличения на глобите за бракониерство, въведени от руското правителство, не могат да дойдат по-навреме".

Оцелелите от човешката активност леопарди живеят заедно с амурския тигър в един ъгъл на Приморския край на Русия, заключен от една страна от морето, а от друга от Китай. Това е област с високо биоразнообразие, с умерен климат, мусонни гори, прекрасен морски бряг, където обаче има и повече хора и по-голям потенциал за икономическо развитие от останалите части на руския Далечен изток.

Леопардите в миналото са се срещали и по-на север, в планините Сикхоте-Алин, но засилената човешка активност им пречи да се върнат. Отделни екземпляри амурски леопарди може би още се срещат и в Китай и Корея, но поради големия натиск на човешката активност там, бъдещето им е повече от несигурно.

Възрастен мъжки леопард се нуждае от територия 500 квадратни километра с добри гори и стабилно количество плячка, включително елени. От два до четири женски леопарда могат да живеят на една и съща площ и да отглеждат малките си. Може би това е причината за изчезването им от североизточен Китай и полуостров Корея. В началото на 20 век амурският леопард е бил обичаен вид в руския Далечен Изток.

Според руските биолози, основни причини за критичното намаляване на популацията на леопарда са настъпващата цивилизация, новите пътища, бракониерството, експлоатацията на горите и промяната в климата.

Нарязан и продаден на части, цената на един тигър на пазарите в Шанхай и Хонконг е над $20 000.
--------------------------------------
ibox.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov