НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:09 am Вижте мненията без отговор
ВЕГЕТАТИВНО-СЪДОВА ДИСТОНИЯ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Апр 17, 2008 1:52 pm
МнениеЗаглавие : ???????????-?????? ????????
Отговорете с цитат

ВЕГЕТАТИВНО-СЪДОВАТА ДИСТОНИЯ СЕ ВЛИЯЕ ОТ ПРОМЯНАТА НА ВРЕМЕТО

Хроничният стрес е в основата на дистонията

Повечето терапевти се отнасят скептично към това заболяване. За тях е едно и също дали лекуват дистония или обикновена хрема и твърдят, че от това не се умира. Не така смятат невролозите и
психиатрите. Те са убедени, че без навременно и грамотно лечение, бъдещето на болния може да се превърне в истински кошмар

Специалистите са убедени, че честите колебания на кръвното налягане, емоционалната неустойчивост, приливите на топлина и обилното изпотяване по време на “преходната” възраст, са просто проява на вегетативната дистония.

ВНИМАНИЕ!

ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

• Повишена чувствителност към промяната на времето.

• Склонност към изстудяване или изтръпване на крайниците.

• Повишено изпотяване.

• Учестено или забавено сърцебиене.

• Затруднения при дишането или задушаване.

• Виене на свят и прилошаване при накланяне на главата.

• Пристъпообразно главоболие.

• Пресъхване на устата, треперене на ръцете или клепачите при вълнение.

• Намаляване на работоспособността и повишена уморяемост.

• Нарушаване на съня при стресови ситуации.

• Странно необяснимо повишаване на температурата на тялото.

Вегетативната дистония е на едно от първите места по неприятните симптоми и десетките нарушения, от които се оплакват болните. Освен това тя трудно се диагностицира дори от опитни лекари.

Много от тях приписват оплакванията на своите пациенти ту към хипертоничната болест, ту към язвата или диабета. Други ги причисляват към бронхиалната астма и дисфункцията на щитовидната жлеза.

А оплакванията са много

- безпричинна умора;
- немотивирана тревога;
- учестено сърцебиене;
- болки в сърцето и дискомфорт в червата;
- силно изпотяване;
- странни колебания на температурата;
- трудно дишане;
- изтръпване на крайниците.

Особено тежките случаи се характеризират със силни пристъпи, съпроводени със засилено сърцебиене, задушаване, треперене на цялото тяло и смъртен страх.

На медицински език подобни състояния се наричат панически атаки и се смятат за едни от най-тежките прояви на дистонията. Всяко такова състояние приключва с отиване до “Бърза помощ”.

Дежурният лекар поставя успокоителна инжекция и изпраща страдащия у дома. До следващия път. А в особено тежките случаи тези пристъпи могат да се превърнат във всекидневен кошмар.

НАСЛЕДСТВЕНА ДИСФУНКЦИЯ В ГЛАВНИЯ МОЗЪК Е В ОСНОВАТА НА БОЛЕСТТА

По принцип в основата на вегетативната дистония лежи наследствена дисфункция на специфичните вегетативни центрове на главния мозък. А това се проявява още в ранно детство.

Страдащите от това състояние деца са капризни, конфликтни, често боледуват и трудно понасят както физическото, така и интелектуалното натоварване. Те са слабички, бледи, склонни към припадъци и емоционални колебания.

С годините получената по наследство слабост само се задълбочава. Особено в подрастваща възраст и в период на климакс. В тези периоди ендокринната и нервната система на мъжкия и женския организъм “предявяват” повишени изисквания.

Освен хормоналните промени, съществуват и други причини за подобен срив. Например хроничният стрес, някое сериозно заболяване, прекаленото физическо натоварване, както и силното емоционално сътресение - загуба на близък, на работа или развод.

В РИСКОВАТА ГРУПА ВЛИЗАТ НАЙ-ВЕЧЕ ХИПОТОНИЦИ И СТРАДАЩИ ОТ СЪРДЕЧНИ И НЕРВНИ БОЛЕСТИ

Повечето хора, страдащи от вегетативна дистония, са хипотоници. Кръвното им налягане обикновено е под 100/60. Такива хора са склонни към повишена възбудимост, тревожност, чувствителност към студеното време, склонност към заспиване в автобуса, а също и припадъци.

Това ниско кръвно налягане се дължи не само на лошата наследственост, но и на някои заболявания на щитовидната жлеза. А също и на така наречената болест на Адисън, която се характеризира с много ниски показатели на кръвното налягане и бронзов цвят на кожата.

В рисковата група влизат и хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, болести на централната нервна система, а също така от язвена болест на дванадесетопръстника, хепатит, цироза на черния дроб и анемия.

От вегетативната дистония страдат и хора, работещи във вредни производства - такива, които предполагат продължителна интоксикация или са с голямо физическо натоварване.

ОСЕМ ПРАВИЛА ЗА ВЪТРЕШНА ХАРМОНИЯ

Доказано е, че неправилното дишане може да стане причина за умора. Хората, които дишат повърхностно и то през устата, бързо се уморяват. Дишайте дълбоко през носа си - така че в процеса на вдишване-издишване да участва цялата диафрагма.

Много действен и достъпен метод за борба с умората е медитацията. Включете си приглушена музика, легнете на дивана и се отпуснете, като си спомните приятни моменти от живота си. Отделете поне 20 минути за това занимание.

Внесете повече цветове в кабинета, където работите. Така ще се уморявате по-малко. Знаете колко успокояващ е зеленият цвят например.
Не забравяйте физическите упражнения. Колкото и обикновени да са те, ще ви помогнат.
Не работете след 9 вечерта, това може да попречи на съня ви.

Пушенето също допринася за умората, защото отнема кислород от организма. Откажете цигарите или ги намалете.

Наднорменото тегло помага за уморяемостта, но отслабвайте постепенно. Рязкото намаляване на калории и витамини ще ви направи вяли и уморени.

Телевизорът помага да се отпуснете след напрегнатия ден, но не се увличайте, защото той е своего рода наркотик. По-добре се заемете с нещо, което обичате да вършите.

ИГЛО- И ПСИХОТЕРАПИЯТА ПОДПОМАГАТ ЛЕЧЕНИЕТО

Лечението на вегетативно-съдовата дистония е дълъг процес, обясняват специалистите на “Доктор”. На болните обикновено се предписват препарати, влияещи на съдовия тонус, както и такива, които подобряват мозъчното кръвообращение и понижават възбудимостта.

Добър ефект оказва и лечение с ултразвук, иглотерапия, лазерна терапия, масаж и други полезни процедури.

Прилага се и психотерапия, която се допълва от медикаментозно лечение с антидепресанти и противотревожни препарати.

Лечението на дистонията е комплексен процес.

Полезно за всички
КАК ДА ПОБЕДИМ ХРОНИЧНАТА УМОРА?

Хроничната умора се превърна в постоянен спътник на съвременния човек, а това е свързано с ускорения ритъм в живота ни и увеличеното умствено и психологично натоварване.

Американските лекари дават няколко обикновени съвета, които ще ви помогнат да “заредите батериите”, както се казва, и да се справите с умората.

Забравете колко сте уморени и се движете повече!

• Движете се. Дори само 15-минутна разходка на ден ще увеличи притока на кислород към органите и мозъка, ще ви зареди с енергия и ще засили отделянето на хормони, потискащи депресията.

• Не си мислете непрекъснато колко сте уморени, това само ще засили чувството на умора.

• Ако съумеете да поспите през деня, това ще ви придаде бодрост. Но ако спите повече от половин час, организмът ще навлезе във фазата на дълбок сън и това няма да ви направи отпочинали след събуждането, а ще се усещате разбити.

Животът без приключения и без малко адреналин е равен и монотонен. Това не ви е нужно. Човек винаги има нужда от малко благотворен стрес, за да живее пълноценно. Това няма да ви потиска, а ще ви стимулира. За тази цел можете да си направите малко пътешествие.

• Дръжте по-далеч от себе си хора, които ви дразнят с непрекъснати оплаквания и търсене на вина у другите.
--------------------------------------
в. "ДОКТОР"

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov