НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 12:04 pm Вижте мненията без отговор
Открит е нов метод за лечение на рак
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 16, 2008 1:58 pm
МнениеЗаглавие : ?????? ? ??? ????? ?? ??????? ?? ???
Отговорете с цитат

Край на химиотерапията?

Когато става дума за лечение на рак с химиотерапия или радиация, опасните странични ефекти от тях не остават незабелязани - могат да бъдат от силно гадене и безплодие до смърт.

В момента обаче се тества нов метод, който обещава да замени тези толкова опасни лечения.
Новият подход Kanzius RF Therapy носи името на своя изобретател от Пенсилвания Джон Канзиус, който е пенсиониран радио и тв инженер. Най-общо, методът се състои в прикрепяне на наночастици към раковите клетки, които след това биват взривени посредством радиочестоти (RF). Смята се, че по този начин клетките на тумора ще бъдат ефективно унищожени, писа dailytech.com, цитиран от TechNews.bg.

По време на тестовете новото лечение е имало невероятен успех - то е убило 100% от канцерогенните клетки, оставяйки здравите недокоснати. Методът се тества в раковия център M.D. Anderson в Хюстън. Д-р Стийв Кърли, водещият проучването професор, казва, че не иска да дава напразни надежди на милионите, страдащи от коварната болест, но подчертава, че това лечение има потенциала да лекува различни видове рак.

Вредните странични ефекти на химиотерапията и радиационното облъчване се дължат на факта, че тези методи убиват не само лошите клетки, но и здравите такива. Kanzius RF Therapy не само, че не засяга здравите клетки, но в допълнение към това методът не е инвазивен. В него се използват или златни, или въглеродни наночастици, които от дълго време се прилагат в медицината.

Златните наночастици са обект на задълбочени проучвания още от своето изобретяване през 1980 година. Те могат да минават през клетъчните мембрани и да се движат през кръвния поток, като позволяват на учените да ги използват за изследване на дадена клетъчна структура. Това тяхно свойство може да се използва и за доставяне на лекарства на организма.

Все още обаче стоят някои неразрешени загадки около безопасността на наночастиците, поради липса на информация за влиянието им върху здравето в дългосрочен план. Екипът учени от Хюстън обвиват наночастиците с протеини, които се закрепват само за рецепторите на канцерогенните клетки. Това дава възможност на учените да инжектират наночастиците в раковите клетки, оставяйки нормалните недокоснати.

Изследователите обясняват, че предпочитат да използват златни наночастици, тъй като те са одобрени от Федералната асоциация по лекарствата (FDA) за прилагане върху хора. След като раковите клетки са заредени с наночастици, радиочестотен генератор се активира, за да ги “опече”. Първоначалните опити върху животински и човешки клетки показват, че инжектираните с наночастици ракови клетки умират на 100%, като в същото време здравите не се засягат.
Най-голямото предизвикателство пред учените е намирането на протеини, които да се свържат само с канцерогенните клетки, но не и със здравите. Засега търсенето продължава.

Радиочестотният генератор, използван в тестовете, е бил изобретен от Канзиус, след като той преминал лечение с химотерапия за левкимия през 2003 и 2004 година. В най-добрия случай клиничното тестване на иновационния метод ще започне до три години.

dnes.dir.bg




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov