НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пон Май 06, 2024 6:10 pm Вижте мненията без отговор
Витаминната недостатъчност е свързана с диабета
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 29, 2008 1:22 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ?????????????? ? ???????? ? ???????
Отговорете с цитат

Диабетът е състояние, което обикновено се характеризира с повишено ниво на захарта (глюкозата) в кръвта. Един от проблемите е в това, че глюкозата може да взаимодейства (чрез биохимичен процес, известен като гликация) с тъканите в организма, че може да повреди тези тъкани и да доведе до усложнения.

Не е учудващо, че именно гликацията е сочена за непосредствена и главна причина за продължителните проблеми, свързани с диабета, включително и увреждане на нерва, загуба на зрението и болести на сърцето . Само че изследване, публикувано неотдавна в списание «Диабетология», представи друг потенциален механизъм, който предизвиква усложненията при диабет.


Изследователи от Университета Есекс в Колчестър открили, че на болните от диабет не им достига витамин B1 (тиамин), и че у болните от диабет от 1-ви и 2-ри тип нивата на витамин B1 в кръвта са намалени с три четвърти, съобщава Epoch Times. Ниското ниво на витамин В1 се обяснява с увеличената загуба на B1 чрез бъбреците. Коефициентът на извеждане на витамин В1 през бъбреците е 24 пъти по-голямо от нормалното при болните от диабет от тип 1 и 16 пъти по-голямо при болните отъ диабет тип 2.

Значението на това изследване не е маловажно понеже недостигът на витамин B1 може да предизвика цял ред симптоми, в това число намаляване на апетита, умора, мускулни болки, парализа на ръцете и краката, трудности при ходене и сърдечна недостатъчност. Много от тези проблеми са добре известни усложнения при диабет.

По-нататъшни изследвания ще покажат дали допълнителният прием на витамин В1 ще реши този проблем. Но дотогава това не пречи болните от диабет да приемат допълнително количество под формата на таблетки.

Интересно е и това, че витамин B1, вероятно е способен да пречи на гликацията. Добавките на В – комплекс също могат да съдържат такива хранителни вещества като B3 и биотин, контролиращи нивата на захар в кръвта. Разбира се, за хората, които искат да контролират своя диабет и да намалят риска от усложнения, би било целесъобразно да спазват диета с нисък гликемичен индекс или ниско гликемично натоварване (low-Glycemic-index и low-Glycemic-load diet).

Продуктите, богати на рафинирана захар и нишестените въглехидрати, трябва да се избягват или да се употребяват в много малки количества. И, разбира се, препоръчва се и физическа активност.

Източник: лекар.бг
antidiabet.com




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov