НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 2:49 pm Вижте мненията без отговор
Европейският съюз в борбата с климатичните промени
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 22, 2008 1:46 pm
МнениеЗаглавие : ???????????? ???? ? ??????? ? ???????????? ???????
Отговорете с цитат

Европейските лидери ще се опитат днес да съгласуват плана с амбициозните цели за борба с глобалното затопляне, които да влезе в сила в началото на следващата година и да даде тон за международни преговори за климата през 2009 год.

„Предложението е много добро и аз вярвам, че днес по време на съвета ще можем да го подкрепим. Трябва да постигнем споразумение най-късно през първите месеци на 2009 год.”, заяви след края на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел словенският премиер Янез Янша, чиято страна председателства в момента блока.

Янша и останалите европейски лидери искат ЕС да бъде в силна позиция в преговорите за климатичните промени с глобалните партньори, в частност Китай, Бразилия и САЩ.

„Европейският съюз ще продължи да бъде водещ в тази област”, каза Янша.

В изводите от срещата в Брюксел се посочва, че лидерите очакват да се обвържат с „ясен пакет” от закони, които трябва бъдат приети „най-късно в началото на 2009 год.”

Планът има за цел 27-членния блок да намали емисиите на въглероден двуокис – основната причина за глобалното затопляне – с 20% до 2020 год. в сравнение с нивата от 1990 год.

Страните са се ангажирали да достигнат до 30%, ако други държави приложат тези мерки. За да стане това, страните от ЕС са се задължили да използват възобновяеми енергийни източници като слънце и вятър, чийто дял трябва да достигне до 20% от общото енергийно потребление в блока до 2020 год. Настоящото ниво е само 6-7%.

Държавите също така са се ангажирали политически, че биогоривата трябва да достигнат до 10% от общия обем на автомобилни горива в Европа до 2020 год.

Вчера Янез Янша изрази известни съмнения за тази инициатива, заявявайки на пресконференция, че целите за биогоривата може да бъдат коригирани заради опасенията, че ще се отразят на цените на зърнените храни.

„ЕС се е ангажирал да отстоява международното лидерство в борбата с климатичните промени и в сферата на енергетиката, както и да поддържа темповете на преговорите на международно ниво”, се отбелязва в изводите от срещата.

Планът, представен от Европейската комисия през януари, поставя за всяка от страните индивидуални цели, които трябва да подпомогнат усилията на блока и да задължат индустрията да започне да плаща за отделяните вредни газове.

Лидерите на Европейския съюз се обосноваха през миналата година, че подобни цели биха помогнали блокът да бъде изведен на преден план в международните опити за борба с климатичните промени, но някои от страните изразиха опасения, че ще трябва да положат големи усилия, за да ги изпълнят.

Няколко от бившите комунистически страни разкритикуваха предложенията на Комисията, страхувайки се от високи разходи за своите сравнително бедни и зависими от въглища икономики.

Полша, в частност, призова пакетът да избягва по-голяма роля в инвестирането в „чистите” начини за извличане на енергия от изкопаеми горива.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу заяви в четвъртък пред журналисти, че лидерите на ЕС „са превели този ангажимент в конкретни закони”.

Европейският съюз би изгубил доверието в себе си, ако една година след като се е ангажирал сериозно, не може да изпълни целите си”, предупреди Барозу.

Agence France-Presse

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov