НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 4:38 am Вижте мненията без отговор
Новите технологии за опазване на околната среда ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 22, 2008 1:50 pm
МнениеЗаглавие : ?????? ?????????? ?? ???????? ?? ???????? ????? ...
Отговорете с цитат

Перспективи за използването на въглищата и новите технологии за опазване на околната среда

Очаква се улавянето и съхранението на въглероден диоксид да доведе до 25-35% поскъпване на електроенергията от конвенционалните ТЕЦ
Вестник Енергия и екология: Снимка #

В края на януари в Брюксел се проведоха заседание на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация за въглища и лигнити - EURACOAL, Четвърти диалог за въглищата и конференция на високо равнище “Устойчиви политики по отношение на енергията: улавяне и съхранение на въглероден диоксид, като част от решението”.

“Мини Марица Изток” ЕАД е член основател на EURACOAL от 2002 год. Дружеството има свои представители и в петте работни комитета на асоциацията, в която членуват компании от Белгия, Франция, Германия, Гърция, Испания, Великобритания, Чехия, Холандия, Унгария, Полша, Словакия, Словения, България, Сърбия, Босна и Херцеговина. Начело на българската група участници в заседанието беше доц. д-р инж. Ботьо Захаринов, член на СД на най-голямото ни въгледобивно дружество.

На заседанието на EURACOAL са представени редовните доклади на президента на асоциацията д-р Максимилиан Кланк, на изпълнителния директор и доклади на комитетите по техническите изследвания, по околната среда, по общите цели и по пазара. Докладът за европейската технологична платформа за нулеви емисии поставя въпросите, свързани с евродирективите за транспорт и геоложко съхранение на въглеродния диоксид и изискванията на Европейската енергийно-технологична платформа (EU SET plan). Актуалното в нея е изграждането на 12 демонстрационни проекта за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (УСВ).

От представените информации от страните членки на EURACOAL трябва да се отбележи прилаганата в Унгария технологична схема, при която нискокачествени въглища (досега изхвърляни), се смесват с вносни висококачествени въглища и така получената смес се изгаря в местните електроцентрали. В Гърция се лансира идеята да се изграждат комбинирани електроцентрали на газ и въглища.

В Германия има сериозни възражения срещу централите на лигнитни въглища. Там се предвижда подмяна на старите блокове с нови, с по-висока ефективност, за да може да се реализират проектите за УВС. За новите централи EU SET plan изисква 43% среден коефициент на полезно действие, което създава оптимални условия за УСВ.

Предстои съкращаване на 25% от работещите във въгледобива в Германия. За решаване на проблемите в този отрасъл е създадена фондация RAG с капитал от 14,8 млрд. евро. Представителите на Великобритания и Полша са изразили недоволство от плановете на Европейската комисия за двойно намаляване на добива на лигнитни въглища до 2030 година.

В доклада на България е отбелязано,

че предстоят трудности в енергетиката на страната и региона след закриването на общо 1000 МВт мощности (в АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Бобов дол”). Същевременно се подчертава, че откритият въгледобив ще продължава да бъде в основата на българската електроенергетика, която използва местни въглища. Водещи в това отношение са “Мини Марица Изток” ЕАД, които реализират ръст от 11% в добива на лигнитни въглища през 2007 год.

В момента комплексът “Марица-изток” разполага с мощности от 2527 МВт. След въвеждането в експлоатация на новата заместваща мощност - ТЕЦ “Ей И Ес Марица Изток 1” в края на 2009 год., общата мощност на комплекса ще стане 3119 МВт. Очаква се инсталираните мощности след 2014 год. да достигнат 3800 МВт. В тази връзка “Мини Марица Изток”ЕАД предвиждат през следващите три години годишни инвестиции от 50 млн. евро.

Разработена е и инвестиционна програма за гарантиране на годишен добив на въглища от 35 млн. тона след 2010 год. Тези сериозни проекти са адекватни на няколко важни събития във въглищната ни индустрия - ръст бележи инвеститорският интерес към търсене и проучване на твърди горива (големи български и европейски инвеститори декларираха интереса си към изграждането на нова електроцентрала в комплекса “Марица-изток”);

делът на електроенергията, добивана от лигнитни въглища, превиши дела на АЕЦ “Козлодуй” и очакванията са тази тенденция да продължи до изграждането на АЕЦ “Белене”; предстои през 2008 год. да се проведе конкурс за строеж на нова ТЕЦ в комплекса.

Предвижда се заседание на EURACOAL и минен конгрес да се проведат съответно през юни и септември в Полша.

Четвъртият диалог за въглищата

поставя на първо място проблемите, свързани с 20%-то намаление на парниковите (вредните) газове, демонстрационните централи и стратегическия план за енергийни технологии. Очаква се, че УСВ ще доведе до 25-35% поскъпване на електроенергията от конвенционалните ТЕЦ. Внедряването на технологии за УСВ може да се осъществи едва след 2020 год.

В бюджета на ЕК няма средства за това и тя може да използва за тази цел структурни фондове, но само за някои страни. Демонстрационните проекти и научните изследвания вероятно ще струват над 20 млрд. евро.

Следващият обсъден въпрос са европейските практики за опазване на климата. Основната цел е 20% намаление на емисиите от СО2, в сравнение с нивата от 1990 год. В момента постигнатото намаление е 6,5%, като до 2020 год. е необходимо намаление от 1,74% годишно. За да се реализира амбициозната задача, е нужно приложението на следните принципи на разпределение:

- хармонизирана система за разпределение между отделните страни, с основен принцип продажбата на емисии и установена дългосрочна цена на СО2;

- пълна продажба на квоти за емисиите за секторите, които могат да понесат разходите;

- частично безплатно раздаване на квоти в промишлеността като преходна мярка;

- сравнително по-големи права за държавите с по-малък БВП на глава от населението, за да могат да балансират инвестиционните разходи.

Контрол по спазването на определените нива ще се осъществява чрез доклади от фирмите, проверка на тези доклади и увеличаване на санкциите за неспазване на правилата. На следващо място са дискутирани въпроси, свързани с търговията на емисии, като стимул за модернизация на въглищната промишленост.

Акцентира се върху определянето на цената на тон СО2, споделянето на отговорността между различните държави и прилагането на честни и справедливи методи при разпределение на квотите за емисии.

Участниците в диалога обръщат особено внимание на предстоящата подмяна на мощности в 27-те европейски държави до 2020 год. Очаква се половината от мощностите над 200 МВт да бъдат захранвани от въглища. Плюсовете от използването на въглища са:

- те са вътрешно гориво и това намалява енергийната зависимост;

- добиват се на много места по света на сравнително ниски цени;

- цената им е сравнително устойчива.

Недостатъците от приложението на въглищата: при изгарянето се отделят много вредни газове; непредвидими са бъдещите приходи от ТЕЦ на въглища; политическата подкрепа за използването им е несигурна. В последвалата дискусия се откроиха следните по-интересни гледни точки:

- в Европейския парламент голям кръг депутати подкрепят проектите за УСВ;

- новите технологии за УВС могат значително да увеличат цената на енергията, което ще се отрази върху социално слабите;

- повечето от членовете на Европейския парламент считат въглищата за заплаха, независимо че пак в парламента е създадена група за въглищата;

- намаляват инвестициите в мините;

- не е доказано научно въздействието на СО2 върху климатичните промени;

- европейските политици трябва да направят конкурентни европейските залежи;

- въпросът за разпределението на квотите всъщност се свежда до това кой ще получава средства.

На конференцията на високо равнище

“Устойчиви политики по отношение на енергията: улавяне и съхранение на въглероден диоксид, като част от решението” основната тема е “Обосновка и общо схващане за УСВ в съгласие с мерките за изпълнение на целта от 2ºС”. По-важни елементи от тази тема:

- централите с УСВ засега не са задължителни, защото много държави от ЕС са против;

- демонстрационните проекти трябва да се платят от фирмите и държавите членки;

- 20% от средствата от продажбата на сертификати ще се използват за възстановяване на околната среда;

- предлага се новостроящите се ТЕЦ да предвиждат възможност за последващо модернизиране, което да включва УСВ;

- съществува екологичен риск при прилагането на УСВ, свързан със съхранението;

- планират се законодателни мерки, които да регулират стойността на тон СО2 еквивалент и бъдещата цена на сертификатите.

По отношение на правната рамка на УСВ по-важните моменти са: новите директиви обхващат само проблемите, които не са включени в сега съществуващата регулаторна система; не е санкционирана досега ситуацията с уловения и транспортиран въглероден диоксид; местата за съхранение трябва да са достъпни за всички членове на ЕС;

вече има критерии за първоначална оценка на местата за съхранение. При прилагането на методиката за съхранение има пречки, свързани с рамковата директива за водите и директивата за отпадъците. След обсъжданията на конференцията може да са направят най-малко два извода:

- до 2020 год. едва ли ще се постигне консенсус по отношение на УСВ, поради съпротивата на голяма група европейски страни и заради проблемите, свързани със съхранението;

- има опасност да се наложат ограничения при новостроящите се конвенционални централи, във връзка с УСВ технологиите;

- за България е изгодно да стартира бързо проекта за нова ТЕЦ в комплекса “Марица-изток”, за да се избегнат усложнения, предизвикани от бъдещи изисквания на ЕК.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 23, 2008 6:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Машина гълта мръсен въздух

Перуански изследователи създадоха машина, която поглъща частиците и вредните газове, а изхвърля кислород, съобщава Франс прес. Машината е наричаяна "супердърво" и пречиства 200 000 куб.м въздух дневно, което съответства на дишането на 20 хил. души. Тя замества 12 000 дървета. RAU-20 обработва азотния и серния диоксид, задържа въглеродните и каучуковите частици от изтрити автомобилни гуми. Машината харчи 2,8 киловатчаса ток и 60 л вода дневно. Цената и е около $ 100 000.

по материали на НТ




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 25, 2008 1:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И Пловдив забранява найлоновите торбички

Община Пловдив ще задължи всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца, съобщи кметът Славчо Атанасов.

Той ще внесе предложението на някоя от сесиите на Общинския съвет през м.май заедно със санкции за фирмите, не се съобразят със забраната за ползване на найлоновите опаковки.

Въвеждането й ще има гратисен период – вероятно до 1 октомври или 31 декември тази година, за да може бизнесът да реагира на промяната.

Екологично чистите пликове са само със стотинка по-скъпи от употребяваните сега найлонови, които струват около 3 ст. за най-масово използвания в търговските обекти размер, обясни главният експерт в общинския отдел „Екология” Лия Таскова.

Полиетиленовите торбички, чието разграждане става за стотици години, се забраняват в цяла Европа от 2010 г., припомни кметът. Той добави, че няколко града в страната вече са въвели това ограничение, при това с по-строги изисквания за смяната им хартиени пликове.

Според кмета нововъведението няма да доведе до затваряне на десетките предприятия в региона, които произвеждат найлонови торбички.

Деграденовите са от същите материали, но при направата им се използва добавка, която катализира разграждането им, обясни Лия Таскова.

e-fermer.com



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 25, 2008 1:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами то хубаво, ама едно е какво се забранява, ама е съвсем друго какво се ... изпълнява!

Нали така, Кати?! Sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 25, 2008 1:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Смятам, че нещата не могат да се променят само чрез забрани. За да се изпълни нещо, или по-точно да се премахне употребата на нещо, което на даден етап е необходимо и улеснява бита, независимо какво е то, трябва да има алтернатива - подходящ заместител без отрицателните ефекти и последствия.

В случая явно се работи по въпроса, можеше и много по-рано да се предприемат подобни мерки - да се внедри съответното производство.

Не разбирам от химия, но не мисля, че е толкова сложно и скъпо да се замени едното производство с друго навсякъде по света и у мас. Стига да има загрижени и заинтересовани от онези, дето са фактори и от тях зависи. Rolling Eyes Cool



_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Апр 25, 2008 2:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Така е, права си, но личон аз мисля, че трябва да има жестоки санкции за нарушителите!

Едва тогава човека ще бъде склонен да поряви някакъв интерес и загриженост спрямо природата!

Иначе - просто ще трябва да забравим! Rolling Eyes Crying or Very sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov