НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 12:19 pm Вижте мненията без отговор
КЪЩАТА НА ВАНГА ВЕЧЕ Е ОТВОРЕНА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 07, 2008 11:58 am
МнениеЗаглавие : ?????? ?? ????? ???? ? ????????
Отговорете с цитат

Вход 2 лева за къщата на Ванга


След 12 години чакане Петрич ще празнува откриването на музея на пророчицата Ванга. Официалната церемония ще е на 5 май в 11 часа пред сградата, където живееше и помагаше на хората ясновидката.

Събитието се очаква с нетърпение от хората в целия регион. Те отдавна стискат палци музеят да отвори врати за посетители, за да могат да се докоснат до атмосферата в къщата, където пророчицата дълги години помагала на нуждаещите си.

Наши и чужди туристи вече питат отворен ли е музеят на Ванга, за да го посетят. Гостите в храма на пророчицата в Рупите също са нетърпеливи за края на ремонта и отварянето на къщата, твърдят служители в църквата "Света Петка".

"Хората в Петрич заслужават тази придобивка, категоричен е общинският кмет Вельо Илиев. Тя идва като подарък за местните ден преди празника на града.

Входът за музея ще е 2 лева за възрастни. Ще бъде пуснат и безплатен вход за отделни социални групи, както и намаление при групово посещение.

"След 5 май туристическият поток към града ни ще се увеличи значително. Леля Ванга никога няма да бъде забравена", твърдят петричани.

Случайно да имате мнения по този въпроссссссссссссс ...
Confused Cool

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
taniuga




Регистриран на: 11 Мар 2008
Мнения: 223
Пуснато наПуснато на: Сря Май 07, 2008 3:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Моите уважения към дарбата на пророчицата, помогнала на толкова хора!
Но не мога да се съглася с комерсиализирането на такива неща.
Какви 2 лв. вход? Това да не е изложба или дискотека.
Мисля, че дори самата инициатива за такава къща-музей е нелепа. Музей на какво? Защо да посещават хората място което е свързано с бита на един човек, макар и Ванга. От любопитство? Или очакват, че ако надзърнат в спалнята или кухнята ще получат изцеление или решение на проблема си.
Всъщност според мен това е поредната манипулация с комерсиална цел. Ако някой иска да се докосва до Ванга има църква.., известен е гробът и където може да се посети и т.н., макар, че за мен и това са излишни показни залитания...
Може и да скандализирам някого с мнението си, но в една от Божите заповеди ясно се казва :" ...Не си прави кумири ,..не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ..."
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 07, 2008 4:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хммммммммм .. ама от кумирите се печелят твърде охолни и твърде много пари, понякога и от твърде много хора ... Confused

Вече съм го изпитала на собствен гръб и все още го изпитвам! Rolling Eyes

Те и от Христос направиха кумир, че създадоха и цяла убийствена религия, та една Ванга ли?!

Убий Буда и след това печели от името му.

А като прибавим към кумирите и ужасяващото "човешко" невежество и незнание можем да си представим какви печалби ще паднат от комерсиализирането на Ванга и къщичката й като музей!!! Shocked

Единият от "лостовете", с които се управлява "стадото" гласи:

"Човешки същества, които не използват мозъците си, не са по-добри от онези, които въобще нямат мозък, така че това малоумно сборище от безгръбначни, състоящо се от баща, майка, син и дъщеря, се превръща с лекота в стадо полезни домашни животни и възпитатели на следващото поколение такива."

Неприятно, нали!

Ами ако тези човешки същества се пробудят и се научат да управляват себе си, едва ли биха се отнасяли с тях така - като към роби.

Само да не беше мързела, който ги е обсебил изцяло ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 07, 2008 10:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В световната и всяка национална история е пълно с кумири, пред които народите се прекланят - било то заради делата и заслугите им приживе, било заради вменено съзнание за такива /изкуствено създадените при тоталитарните режими/. И им се отдава заслуженото чрез музеи, та даже и мавзолеи понякога.

Къщите-музеи на хора, които считаме за достойни може би на този етап са ни необходими - имат историческа стойност, така ще си спомняме или научаваме за живота и делата им, както за историята като цяло, епохите, които са белязали с присътвието си.

Случаят с Ванга може би е по-особен. Едва ли битът и приживе е от такова съществено значение, но може би това е начинът за някои хора, да се докоснат до личността и и да усетят духа и. За някои църквата няма тази духовна стойност, като усещане - лично аз не усещам нейното присътвие там - според мен не я олицетворява, въпреки енергията, която е вложила за построяването и и цялата си душа дори.
Не мисля, че и гробът е мястото да бъде усетен човека, дори и най-близкия и обичания.

Може би идеята за къщата е точно хората да усетят на мястото, където е присътвала най-много физически и емоционално, стига да не бъде опорочена. А точно това се е случило в действителност - вещите са подменени, разместени, някои липсват. Нещата са направени показно и фалшиво, а не автентично /поне така твърдят нейните роднини, които също твърдят, че не били поканени на официалното откриване на музея, а научили за него от медиите/. Преиначени били и факти от живота и, както и преувеличени или омаловажени ролите на различни хора от обкръжениоето и в живота и. Rolling Eyes Ако това е така наистина - какво всъщност се показва? Не и домът на Ванга, който биха искали да видят хората заради самата нея, а някаква измислена къща като туристическа атракция. При това положение, май наистина е по-добре да не бяха правили такъв музей изобщо.

Всъщност идеята за къща-музей произлязла от факта, че действителната къща на Ванга била пред разруха - пълна немара и незаинтересованост от страна на съответните държавни институции. След настойчивите сигнали на един столичен всекидневник /от който в момента черпя и пиша тази информация, без лично да мога да гарантирам за достоверност/, Кабинетът взел решение за превръщането на къщата в музей, което предполага и влагането на средства първо за възстановяването и.

Все пак е похвална инициативата на вестника и заслугите му за да се възстанови къщата, но от там нататък нещата от местната управа са
направени типично по нашенски. Може би се разчита на прилив на средства в общинската хазна от поредната туристическа атракция, но не върви това да бъде точно къщата на Ванга, това си е лично мое мнение. Иначе 2 лв. не са много - да кажем за подръжка на добър за посещения вид и за персонала, който ще го обгрижва. И да не се залитне съвсем към комерсиализация, но от това едва ли ще се опазим - като се има предвид манталитета на някой хора, които се бият в гърдите, колко са били важни и близки на Ванга, само и само да си задоволят Егото и да трупат обществени дивиденти на гърба и посмъртно. Но това си е за тяхна сметка... Cool




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 8:59 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз мнение имам ,ама ме е страх ,че спирачка на устата си напоследък нямам ,а ми се иска все пак да спазвам добрия тон във форума !

Ще кажа само ,че хората вече правят пари от всичко !

Ако има нещо чисто,свещено ,нещо свято ... все някой ще се намери да го омърси,да го заличи и да изкара пари от това .

Това си стана направо традиция в България ....

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 9:23 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте на всички! Радвам се, че имам възможността да участвам в този страхотен форум.
Аз също смятам, че няма оправдание да се иска такса за подобно нещо.
Да, може би има смисъл да се покаже при какви обикновени условия е живяла тази свята жена, за да разбере най-после масата, че величието не се изразява в имущество. Но при положение, че тя цял живот се е раздавала без да поиска нищичко, да се взима вход за посещение на дома и си е чисто оскверняване, колкото и средства да са отишли за ремонта.
А Ванга нима сложи входна такса за църквата, която изгради?!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 9:34 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравей и на теб и добре дошла !

Много правилно задаваш въпросите си !Съгласна съм с мнението ти !

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 10:22 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Никой не може да се научи на нищо от никого по какъвто и да било начин!

Единственият източник от който можем да черпим познание това е нашия Творец.

Какво от това ,че някой си щял да види как е живяла Ванга или пък да усети духа й?! Sad

Никой във материалния физически свят няма никога да оцени нейния труд.

Но хорското лицимерието какво ли не прави ... Confused Хорските преструвки и илюзорни изживявания край нямат.

Защо не се научиха на нещо от Ванга докато беше жива?!

Защото просто не искаха. Говоря за хората по принцип. Мигар не са имали възможността да се докоснат до нея?! Имали са.

Но им е липсвало разибрането и винаги ще им липсва, защото никой няма да се сдобие с него, ако не се понапъне малко да си направи труда не да се докосне до Ванга, а да се докосне до кътчетата на личните си вътрешни нагласи, които обикновено са ужасяващи.

Защо не оставят името на Ванга на мира, ами непрекъснато се чудят как да я увековечат само и само за да могат да извличат дивиденти и всякакви ползи, и облаги?!

Знаете ли колко много тежи това?!

Още повече кого увековечават?!

Тя се прероди и забрави, а ОП-овете тичат да я увековечават!!! Sad

Нея ли увековечават или себе си?!

Кати казва само дано да не комерсиализират нещата чак толкова много. Че те веднага след смъртта й сториха това.

Дори Рупите бяха превърнати в публичен дом за магистрални проститутки!!! Shocked

Тук дори не става въпрос за комерсиализация, ами става въпрос за чиста печалба, хайде да не се заблуждаваме.

Знаете ли колко много сноби има?! Хайде сега да посмятаме. На ден най-малко по 10 човека са 20 лв. А 20 лв. по 22 дена са колко - ами 440 лв. Само от входа!

Не бих се очудила, ако сложат такса и за изхода.

Историята не са музеите ни, нито мавзолеите ни.

Историята сме ние.

Какво като ги има тези неща?! На кого и за какво друго служат освен за сдобиване с пари?!

Диди, давай ... излей това, което мислиш! Razz Laughing


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Май 08, 2008 10:32 am; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 10:31 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

radea написа:
Здравейте на всички! Радвам се, че имам възможността да участвам в този страхотен форум.
Аз също смятам, че няма оправдание да се иска такса за подобно нещо.
Да, може би има смисъл да се покаже при какви обикновени условия е живяла тази свята жена, за да разбере най-после масата, че величието не се изразява в имущество. Но при положение, че тя цял живот се е раздавала без да поиска нищичко, да се взима вход за посещение на дома и си е чисто оскверняване, колкото и средства да са отишли за ремонта.
А Ванга нима сложи входна такса за църквата, която изгради?!


Ха ... ти вече си тук! Ами здрасти ... Very Happy

Права си в известен смисъл, Радея, но никой няма да забележи нито скромния й живот, нито страданията, в които е живяла, нито към какво се е стремила тази жена.

А тя искаше да влее светлина и разбиране в душите на ОП-ете - съжалявам, но мисля, че така е най-правилно да бъдат наричани хората, които не използват мозъка си по естественото му предназначение.

Ванга си отиде от този свят съкрушена именно то ОП-овското неразбиране, от липсата на състрадание, от обсебилата ги алчност и какви ли не още преобладаващи пороци ... това е истината.

На всичкото отгоре взеха, че я хвърлиха в болницата и я оставиха без вода и храна ... защо се премълчават тези факти?!

И това направиха ОП-ове, на които непрекъснато е помагала ... за какво говорим всъщност?!

Може би за гузна съвест ... Cool

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 10:44 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За мен това е идиотщина,простащина ,селяния и това го правят само гадни,нагли и алчни хора !

Грубо казано ,съжалявам .Такава постъпка не мога да коментирам по друг начин!

Това е толкова .... нямам думи за Ванга , помогна на половини я ни народ ,ако не на всички .Казвам всички,защото не веднъж се е опитвала да внесе малко светлина в живота ни,но не всеки я чуваше !

И какво направихме ?Какво направиха? Не знам кой е по правилния въпрос ?!

Караха се за наследства , караха се за пари след смъртта й ,съсипаха я и и взеха последната глътка въздух и дори след смъртта й не я оставят намира ,не зачитат паметта и не зачитат името й !

Това си е перверзия ,простащината дето е заляла целия ни народ ... !

То за изход не знам дали ще вземат пари ,ама картички ще сложат отпред с нейния образ и ще ги продават и тях .... по 2 лева и ето ви 800лв на месец .После и сувенирчета ще измислят и тях ще ги продават и ето ви 1600 лв .После и икони осветени от нейната църква ще продават пред къщата и ето ви новата машина за пари ,малко пазарче .... и гадните,алчни ,прости идиоти ще трупат състояния на гърба на една жена,която ако не на тях ,то е помагала на техни близки,а може би и роднини ,ама кой ли му пука ?!

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 11:26 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Те за това всичкото иде реч, де!

И Дидок, трябва да ти кажа, че светът е просъществувал благодарение на "големи усти" - такива като нашите, ще знаеш ... Rolling Eyes Confused

А другите не смеят да си отворят устите изобщо, само и само после да не останат случайно празни - те ги отварят единствено, когато в тях трябва да се пъхне нещо за ядене и илллииииии ... Laughing

Ми ... това е.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 12:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ми нека си мълчат ,като риби ... щом им харесва да водят такъв живот ... ! Shocked

Аз се чудя как не са започнали да търгуват с мебелите в дома на Ванга ,ама аиде да не давам идеи на жалките създания в тоя луд,луд свят !

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 12:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз между другото ,така само по-между другото се чудя .... семейството ,роднините на Ванга ,защо не са спрели тия гаври ???

Или и те си правят сметката ? Shocked

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 12:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

В завещанието Вангелия Пандева Гущерова завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на държавата и се разпорежда жилището й на улица "Ванга" 10 в Петрич и намиращите се в него вещи да послужат за учредяването на музей.
Със свое решение от 6 април 2007 г. Министерският съвет прехвърля безвъзмездно завещания от пророчицата имот - частна собственост, на община Петрич, с изричната й воля да се използва за създаване на музей, припомниха от общинската управа. Със същото решение на Министерския съвет община Петрич става собственик и на вещите на гадателката. Три месеца по-късно, на 10 юли 2007 г., Общинският съвет в Петрич предлага да се отпуснат средства - повече от 35 000 лева, за извършване на ремонтно-възстановителни дейности в имота на Ванга.
Целият имот е около 300 кв. метра. По-голямата част от него е дворно място. Самата къща, която е строена през 1942 г., е на площ около 70 кв. метра. Фирма "Лек" печели конкурса за изграждане на музейна експозиция, носеща името "Ванга". За девет месеца фирмата-изпълнител е подменила подовата настилка в дома, освежена е фасадата, лакирани са дървените повърхности, извършено е озеленяване и оформяне на двора, като е съхранена автентичността на къщата. Интериорът в десетте стаи е запазен, съхранена е и молитвената стая на Ванга.
Със заповед на кмета на община Петрич Вельо Илиев от 8 януари 2008 г. комисия е извършила инвентаризация на движимите вещи в къщата на пророчицата. Те са описани, оценено е и състоянието им, а около 1000 от тях са изложени като експонати в музея. Част от тях ще се сменят периодично в експозицията. Около 3000 са запазените лични вещи на леля Ванга. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на които е помагала, документи, предмети, служили й приживе.
Откриването на експозицията в дома-музей на Ванга на 5 май е едно от събитията в програмата за празника на Петрич, който по традиция се чества на 6 май - Гергьовден.

dnes.dir.bg


Значи волята и приживе е била къщата и да бъде превърната в музей. Доколко това е така действително, а не е изфабрикувано, не се ангажирам да гадая.

Що се отнася до роднините и - явно не са имали думата, дори са били изолирани от осъществаването на проекта, доколкото се подразбира от техните коментари, особено на племеницата и, най-вече за подмяната на вещите и изопачаването на някои факти от живота и свързани с обкръжението и. Дори не са били поканени на официалното откриване и го научили от медиите /според тях, но това ми звучи меко казано странно Rolling Eyes/ Пред обществеността се били лансирали като най-близки хора и роднини други личности, които също са били свързани с нея, но информацията за статуквото им е преувеличена...

Явно има много спекулации след смъртта и всеки, който може, търси начини да извлича някакви дивиденти от името и. Нищо ново под слънцето... Sad




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 08, 2008 1:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хм, добре, ама тя имаше и една друга "воля", да я погребат именно до тази къща, а не до църквата-погреб, нали така?!

Защо изпълниха едната й воля, а другата я пратиха на "кино", а?!

Ха сега, де?!

Кой, коооойййй ще ни кааааажжжжеееее ...

И нека не забравяме, че Ванга е била просто пророчица, нищо повече, тя не е била Посветена, тя не е била от Просветлените хора, просто има разлика от едното до другото - пророчицата и Просветлението на Разбирането.

Така, че Ванга си беше привързана към къщата и мястото, където живя, и други привързаности е имала, разбира се. Това е причината тя да е пожелала къщата й да се превърне в музей, нищо повече ...

Ама явно се изпълняват само тези нейни "воли", които отърват и са финансови изгодни на една шепа "люде", нали така?!

Остави ти тая, Кати, че някой зачел Вангината памет, забрави ...

Една моя позната казваше: "Интереса клати феса." - та това е.

Хайде да не изпадаме в излишни "емоционални възвисености" ... Confused Cool

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov