НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:55 am Вижте мненията без отговор
За циганите
Създайте нова темаТази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
tan4eto77




Регистриран на: 27 Яну 2007
Мнения: 555
Местожителство: Разград
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 25, 2007 11:40 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ??? ????????!
Отговорете с цитат

според мен са калени-ни ги притеснява студ и да ги е страх че децата ще настинат-някакси са "имунизирани"за това.но въпроса наистина ще ни го разяснят Маг Селена и Аудан.
ха сетих се-нали казват че циганската кръв е най-гореща,може и това да е. Confused
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
viki




Регистриран на: 01 Яну 2007
Мнения: 176
Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 25, 2007 11:46 pm
МнениеЗаглавие : :)
Отговорете с цитат

Very Happy Не мислят за утрешния ден като нас... затова... не си слагат присърце това и онова... не се притесняват... живеят за деня... такива са те... волни души от какво да се разболеят... Wink

_________________
<< За да видиш дъгата, трябва да се примириш с дъжда >>
<< Това, което не ни убива ни прави по-силни>>
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 25, 2007 11:55 pm
МнениеЗаглавие : ?????????
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile Понеже сега съм на линия и може би първа съзрях темата, или пък първа реагирам, ще си кажа моето мнение. Мисля, че освен гена и начинът им на живот влияе. По-лошите хигиенни и битови условия формират като че ли по-голяма устойчивост към някои инфекциозни заболявания, ако от ранна възраст растат при такива условия като че ли си изграждат имунитет. Забелязали ли сте малки дечица колко леко ходят облечени в най-големия студ, газят кал, въргалят се и като че ли нищо им няма. Ние колкото повече се стараем да спазваме хигиена в живота си и да предпазваме малките, толкова по-уязвими ставаме - доказва го и увеличението на алергиите към различни дразнители от най-ранна възраст /някои са алергични и към домашния прах/. Ако се постави човек от малък в стерилна среда ив един момент се извади от нея и постави при нормални от масова гл.т. условия веднага ще почне да боледува от какво ли не.Не, че и циганите не боледуват, ама са по-устойчиви на обичайните за нас по-незначителни епизодични заболявания. Може би и житейските им нагласи също допринасят за по-доброто им здраве в зряла възраст - тяхното живеене "ден да мине - друг да дойде" - няма да се тормозят за бъдещето в дългосрочен план, намират си непрекъснато поводи за веселби /и без повод също/, вроден оптимизъм, нямат грижа за условности, на които ние се подчиняваме. мисля, че това също е много мощен фактор да си спестят и от "болестите на века", дето нас ни повалят с време и без време.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 25, 2007 11:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile Реших, че съм първа, докато пишех вече има други мнения - в същия смисъл, ама по-кратко и ясно, а аз като се отплеснах... Embarassed
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
tan4eto77




Регистриран на: 27 Яну 2007
Мнения: 555
Местожителство: Разград
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 26, 2007 12:00 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

споко Кати! то и аз започнах да пиша точно това което ти обясни за калените голи циганчета,ама се притесних да го пусна и поизстрих написаното. Embarassed Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 26, 2007 12:35 pm
МнениеЗаглавие : Re: ?????????
Отговорете с цитат

kati написа:
Мисля, че освен гена и начинът им на живот влияе. По-лошите хигиенни и битови условия формират като че ли по-голяма устойчивост към някои инфекциозни заболявания, ако от ранна възраст растат при такива условия като че ли си изграждат имунитет. Забелязали ли сте малки дечица колко леко ходят облечени в най-големия студ, газят кал, въргалят се и като че ли нищо им няма. Може би и житейските им нагласи също допринасят за по-доброто им здраве в зряла възраст - тяхното живеене "ден да мине - друг да дойде" - няма да се тормозят за бъдещето в дългосрочен план, намират си непрекъснато поводи за веселби /и без повод също/, вроден оптимизъм, нямат грижа за условности, на които ние се подчиняваме. мисля, че това също е много мощен фактор да си спестят и от "болестите на века", дето нас ни повалят с време и без време.


Ето ... това е, значи! Правилно го е написала kati!

Ами така живеят и братята индийци, сигурно сте забелязали това много отдавна!?

Лично аз мога да обобщя нещата под следната форма:

Циганите живеят в естествената си среда, подложени повечето от тях, на естествените природни въздействия! Т.е живеят в резонанс с природата, колкото и да не ни харесва на нас, българите, че са мръсни, кални, пикаят и акат навсякъде и т.н., и т.н.

Между впрочем ... назад-назад във времето всички са живяли така, но ... впоследствие новите модерни технологии са ни видели сметката ... Ами - наука, какво да се прави - ужас! Искам на селооо ... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ... в малка къщичка до гората, вече не искам съвсем в гората, защото и там бродят най-различни психопати Laughing Laughing Laughing, нали Вероника?! Wink Wink Wink

Цитат:
тяхното живеене "ден да мине - друг да дойде" - няма да се тормозят за бъдещето в дългосрочен план, намират си непрекъснато поводи за веселби /и без повод също/, вроден оптимизъм, нямат грижа за условности, на които ние се подчиняваме.


Е ... пък този пасаж как ми харесва самооо, бедна ви е представата! Той означава, че циганите съвсем естествено възприемат времето и нещата от живота, които се уразмеряват в следното понятие "всичко е сега, тук и веднага"!

Излиза, че циганите на подсъзнателно ниво следват много правилно закономерностите на прородата!

Ми... браво на тях!

Всичко останало, което може да се каже за тях, може да се каже и за българите, ... както и за много други етноси, разбира се! Cool Smile

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 26, 2007 3:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

преди да кажем каквото и да е,нека научим за някои събития.
Ето какво има из форумите:

Цитат:
"...По тази гладка плоскост, амалгама от юдео-християнство, гностицизъм и магьосничество, в началото на новата ера бавно нашества една друга, не-приета, о-различена общност – атциганите. Познати от персийските хроники като “ценгари” (бродещи музиканти) и “асинкари” (пътуващи ковачи), циганите, прогонени индуси, са наречени от византийските летописци “атцингани” – недокосваеми, опасни.
О-различени като други, чужденци, подобно на евреите, циганите остават завинаги не-приети от света. При заселването им в Антиохия (670 г.) те са отделени предвид качествата им на фокусници, вещери (знаещи), магове. Поради тези им способности някои хронисти ги припознават за представители на гностичните секти (Теофан Изповедник, “Хронография”). През XIV век “недокосваемите” са заселени в Пелопонес, а в сведение на Леонардо ди Николо Фрескобалди за тях се пише като за “ромнити” (роми), живеещи извън стените на града.
След 1386 г. циганите-роми са юридически и финансово подчинени само на своя барон (включени в т.нар. “феодум атцингариум”), като запазват териториалния си статут във Византия. Тази различна, отделена, друга общност непрекъснато се разселва. Гоненията срещу нея придобиват зловещ характер. Европа не само анатемосва и депортира “синовете на проклетия Хам”, но и ги унищожава.
През 1510 г. Швейцария въвежда смъртно наказание за циганите в страната, а само четвърт век по-късно в Словакия представителите на тази общност са екзекутирани. Следващите два века също носят само унижения и смърт за ромите. Стига се дотам, че през 1782 г. 2000 цигани в Унгария да бъдат обвинени в канибализъм. Така, заедно с евреите и първите християни (“децата на стария Сем”), циганите, проклетото Хамово семе, ще останат завинаги други, не само о-различени като другост, но и от-хвърлени. Мирът, който евреите, християните-павликяни и циганите носят на света, не е приет от него. Христовото “Мир вам” остава единствено в евангелията.
Твърде бавно новият, германистичен свят свиква със заварената другост. Нордическата цивилизация тръгва със своя протест срещу католицизма (Лутер) и стига до там, не просто да унищожава другите, не да ги погребва, а да ги о-без-плътява; да за-личи телата и духа на отхвърлените от безднения "арийски" ум (Хитлер)".


Та на въпроса.Съгласявам се,че тези хора са по-близо до природата.Но и аз бях,но по-здрав не станах,та...има друго.И то е в инстинкта за самосъхранение.
Гонят ги,защото се страхуват от тях.А се страхуват,защото са непознати,а по време на криза,всички се затваря в рода,семейството и приятелите.Останалите са потенциална опастност.Чрез чергарството си,цигъните трудно са ставали "познати".Да не забравяме и суеверията,че носят лош късмет и др,и др.

Така че при опасност ,организмът ни се мобилизира.Те живеят кратко,но изглеждат много жизнени..Аз бих казал "неврозни",но други му казват "горещ темперамент".
Естествено има разлика м/у цигъните в България и Германия ,да кажем.Това лично сами са ми го признавали самите те.Народите сред които живеят циганите оказват немалко влияние.Но резултатите са повече в тайните им мисли,защото дори сега и тук те се подчиняват на техния си закон,а не на Конституцията.
Мнозина от тях се държат "цивилизовано",а причината е "във възпитанието",както пак те сами признават.
Има място за всеки.Важното е да си е на Мястото.

Това пишат "европейците".Но тъй като всики смятат,че циганите са индийски племена,то ще потърся,за да ви дам и какво мислят самите индийци за тях...ако не са изтрили мнението

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами ... самите индийци не ги обичат много-много и се обиждат, като ги вземе някой з атакива!

Тогава казват, че циганите се отличават от индийците по "мъртвия+ им поглед!

И наистина - не съм виждала индиец с "мъртъв" поглед, но повечето цигани са с такъв!!!


Не знам защо е точно така ... !!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:23 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може би "мъртвият поглед" да значи "нямам бъдеще,затова я карам ден за ден"?

Имаме поговорка:"Когато българин има пари-вдига къща.Цигънинът-сватба!".
А тия цигъни,които учат или се готвят да учат са с "жив поглед",както всеки нормален човек,всъщност.Може би за тях надеждата е все още жива...

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 12:37 am
МнениеЗаглавие : ?????? ??????
Отговорете с цитат

Smile Интересно определение, какво точно означва "мъртъв поглед" - лишен от съдържание, от мисъл, от интелигентност, от емоции /последното противоречи на схващането за темперамента и "горещата кръв" или нещо по-дълбоко. Обратното на "жив поглед"? Забелязала съм, че индийците в по-голямата си част имат някакво интелигентно и благородно излъчване, някакво вътрешно достойнство в чертите си, може и да съм си го внушила.
Докато циганите излъчват някаква първичност, при някои граничеща с примитивно-животинско излъчване, въпреки, че при някои го има и хитрия и тарикатски поглед, доста буден при това. Говоря за типичните представители на етноса, не тези дето са излезли и откъснали от обичайната им среда.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 2:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Може би "мъртвият поглед" да значи "нямам бъдеще,затова я карам ден за ден"?

Имаме поговорка:"Когато българин има пари-вдига къща.Цигънинът-сватба!".
А тия цигъни,които учат или се готвят да учат са с "жив поглед",както всеки нормален човек,всъщност.Може би за тях надеждата е все още жива...


"Мъртвия поглед" изобщо не означава "нямам бъдеще,затова я карам ден за ден"!!! Забрави ...

Той просто означава "Аз съм една мъртва душа" и нищо повече ... сори!!!

Останалите просто са излезли от собствената си летаргия - тия дето искат да учат, де! Това е.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 2:38 pm
МнениеЗаглавие : Re: ?????? ??????
Отговорете с цитат

kati написа:
SmileЗабелязала съм, че индийците в по-голямата си част имат някакво интелигентно и благородно излъчване, някакво вътрешно достойнство в чертите си, може и да съм си го внушила.
Докато циганите излъчват някаква първичност, при някои граничеща с примитивно-животинско излъчване.


Ето ... ако трябва да бъдем точни това е по-верният отговор!

Те наистина са първични, граничещи с примитивно-животинско излъчване, но с едно малко изключение - животните също имат душа и то вече не по-малко развита от тази при човека!

А циганите с "мъртви погледи" изобщо нямат връзка с личността си, а камо ли с душата си ...

Това е точният отговор за "мъртвия поглед" на циганите! Smile

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 3:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Значи в случая "мъртъв" поглед не значи угаснал, безизразен, без живец, като на човек, на когото не му се живее и нищо не го вълнува. По-скоро "мъртъв" поглед имат и тези, дето са се вкопчили в живота, но на ниво инстинкт за живот /и размножаване/ - гледат будно, но имат мисъл само как да задоволят първичните си потребности - егоистично и за сметка на другите, имат десет думи в речника си само за това. Question Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Фев 27, 2007 8:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мииии ... я да вземеш да го допълниш, значи?! Какво се усукваш току-амен ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Мар 04, 2007 8:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А на мен пък ... честно казано изобщо не ми се коментира тази етническа група в нашата страна!!!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаТази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov