НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 1:34 pm Вижте мненията без отговор
РАСТЕНИЯТА - ЛЕКАРСТВО, ХРАНА ... и какво ли не още
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 17, 2008 1:23 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? - ?????????, ????? ... ? ????? ?? ?? ???
Отговорете с цитат

Човек използва растенията от незапомнени предисторически времена. Те са му служили като храна, материал за облекло и за неговото оформяне, за отопление и осветление, за строителство, във военното дело, като средство за запазване на историческите факти и за обмяна на информация (папирусът, хартията), в изкуството (направата на музикални инструменти, растителните пигменти в живопистта и др.).

Накъдето и да се обърне човек около него има частица от растителния свят на майката природа – хартия, мебели, произведения на изкуството, растителни храни и подправки, дрехи от растителни материали (памук, лен), аромати от растителен произхода (растителни етерични масла) и какво ли не още.

Но едно от най-важните неща, които растенията, и то онези от тях, които фотосинтезират е производството на кислорода – онази съставка от въздуха, без която практически животът на Земята би бил невъзможен!

Тук обаче няма да се спирам на всички приложения на растенията и материалите, получавани от тях. Ще се опитам да дам представа главно за растенията като: лекарства, храна и подправки, етеричните масла, използването им в религията и религиозните ритуали, като средство за добиване на пигменти, както и някои интересни и не толкова популярни техни приложения в бита.

Под думата “лечебни растения” или билки се разбират тези растения, които се използват за лекуване на болести у човека и животните. Необходимо е да се знае, че всяко едно растение може да бъде използвано като билка.


ИСТОРИЯ

Лекарствените растения, билките, са известни още от най-дълбока древност. В медицинските умения на дверните народи може да се съди по някои писмени сведения, останали неунищожени от времето или хората.

Рапространената най-древна религия на народите, населяващи степите на Азия, не съвсем правилно определяна понастоящем като “шаманизъм”, е използвала лечебните растения в религиозните ритуали и в традиционната медицина. Лечебните свойства на растенията сред нашия народ имат хилядолетна давност. Данните за използването на билките по нашите земи, както и сред племената, формиращи нашата народност, са от преди повече от 6-7 хиляди години.

На някои глинени плочки от Асирия се описват много болести и растенията, които могата да се използват за тяхното лекуване както и методите на използването им. Установено е, че в Асирия някои лекарствени растения са били култивирани.

В древният Египет са използвали достиженията на асирийската, вавилонската и шумерската медицина. Египетските лекари са доразширили познанията и уменията на предшествениците си. В така нареченият папирус на Еберс от 1550 г. пр.н.е. се изброяват 450 болести и около 700 лекарства за тях главно от растителен произход.

В древна Гърция бащата на медицината Хипократ в трактата си “Corpus Hipokraticum” описва множество лекарства от растителен произход. Най-широко описание на лечебните растения има в делото на Диоскурид “De materia medica”, в което се описват над 600 билки.

В нашата народна медицина билките се използват от памтивека. Те са били основен материал за лекарствените препарати, приготвани от жреците и народните лечители у траките, келтите, славяните и българите – основните етнически съставки на нашия народ. За съжаление до нас почти не са достигнали писмени сведеня за използването на лечебните растения от нашите прадеди.

В “Шестоднев” на Йоан Екзарх (1263 г.) са описани някои лечения на болести с билки. По време на турското робство единствената медицина, на която е можел да разчита нашият народ са познанията на билярите и знахарите. През 1780 г. е написан лекарственикът на поп Григорий. През 1804 г. Илийчо Спицерина от Свищов и Тумпаров от Самоков написват своите лекарственици. През 1833 г. е написан лекарственикът на Иванчо Келифар.

Думата “биле” е от български произход. От там иде и думата “билер’ или “биляр”. Брането на билки е ставало през определени дни на годината: Гергьовден, Константиновден но предимно са се беряли билки на Еньовден, наричан още и свети Иван Билобер.

Лекарствените средства в нашата народна медицина са били под формата на чайове, прахове, маджуни, лапи, бани и др.

Дълго време официалната медицинска наука се е противопоставяла на народната медицина. За това е имало определени основания поради значителния брой шарлатани, които са се кичели с прозвището “народни лечители”. През Възраждането Парацелз започва проучването на химическите субстанции в билките. Химичният анализ на лечебните растения добива практически съвременната си форма при Карл Шееле.

През 1803 г. Сертюрнер успява да изолира алкалоида морфин. Това е първата лечебна растителна субстанция, която е изолирана от растение.

Впоследствие биват изолирани множество активни вещества в лечебните растения. Върбовата кора се използва от памтивека като средство за понижаване на температурата. При анализа на кората от върба (Salix) бива изолирана една киселина, наречена на латинското име на върбата – салицилова. Така се стига до създаването на едно от най-популярните лекарствени препарати – ацетилсалициновата киселина, наречена още с търговската марка на Байер – “аспирин”.

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

За лечението с билки се използват различни методи на приложение. Най-разпространените са чайовете или запарките. Извличането на лечебните субстанции от билките е с цел използването им за лечение и е в зависимост от това дали ще се прилагат външно или вътрешно като то зависи от :

* Вида им;

* Разтворимостта им в разтворители

Видове лекарствени субстанции в билките

Най-общо казано те се групрат в няколко големи групи като например:

* Алкалоиди;
* Гликозиди;
* Кумарини;
* Сапонини
* Антра съединения
* Етерични масла
* Пигменти
* Слузести вещества;
* Белтъчини;
* Витамини;
* Захари;
* Микроелементи.

Етеричните масла в най-чист вид се добиват чрез дестилация. Някои етерични масла са разтворими в спирт или в други масла (слънчогледово масло, зехтин, свинска мас и т.н.)



АРОМАТИ и КОЗМЕТИКА

Още от най-древни времена билките, освен за лекуване на болести, са били използвани за запазване и възстановяване на външния вид на човека. Те са били използвани а се използват и досега за възстановяване на кожата, косата, ноктите, както и като средство за макиаж.

Освен като козметични средства билките се използват за ароматизиране на тялото и помещенията. И до ден днешен най-качествените аромати се извличат от растения. Синтезирането на някои аромати нкато например синтетичният ванилин или опитите за синтезиране на други етерични масла, добивани традиционно от растения са били успешни дотолкова, доколкото са способставали в ерата на химизацията (втората половина на 20-ти век) за



РАСТИТЕЛНИ БАГРИЛА

Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дървесината (най-вече в сърцевината), листата и стръковете на тревите, плодовете и цветовете на различни растения. Растителните багрила се извличат чрез изваряване във вода, с кисели или алкални разтвори. С тези багрила могат да се оцветяват различни видове тъкани, кожи, дървесина, хранителни продукти, хартия и др.

Повечето от растителните багрила (пигменти) се отличават с изключителна трайност към въздействието на пряката слънчевата светлина и към пране. Обагрените предмети с растителни багрила запазват естествения си цвят много по-дълго от тези, обагрени със синтетични бои.

Ето защо тези "бабешки" методи за багрене и днес не са загубили значението си в редица производства, каквито са например килимарството, хранителната промишленост, парфюмерийното производство, кожарството, мебелната индустрия и др.

Разбира се, за да получим необходимото количество растително багрило в домашни, а още повече в градски условия, е сравнително трудно. Необходимо е да се събере достатъчно количество растителна маса от съответните части на растението, тази растителна маса да бъде обработена по съответния начин и т.н.

Във времето на синтетичните препарати това изглежда привидно нерентабилно. Въпреки всичко усилието, което човек трябва да вложи при багренето с растителни пигменти си струва труда. Качеството и трайността на обагрянето са значително по-високи от тези с прилагане на синтетични бои.

ХРАНИ И ПОДПРАВКИ

Че растенията се използват за храна е всеизвестен факт. Заради подправките са се провели множество експедиции и са били извършени велики географски открития. Ще представим един сравнително пълен списък на всички растения, които се ползват или могат да се ползват като подправки. Ще засегнем и някои малко известни или позабравени възможности за използване на някои растения като хранителни продукти и подправки.


РЕЛИГИОЗНИ И ОКУЛТНИ РИТУАЛИ

От най-дълбока древност растенията се използват в религиозните и окултните ритуали. На някои растения нашите прадеди са приписвали чудодейна и дори божествена сила. Тук ще се опитаме да опишем тези ритуали и билките, използвани в тях. Всички те са с езически произход. Това са били ритуали от най-древната религия на племената, от които се е формирала нашата нация: българи, славяни, траки и келти.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 24, 2008 9:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Стайни растения, които пречистват въздуха


Категорично е известно, че в затворените помещения концентрацията на летливи токсични замърсители може да достигне драстични стойности. Токсични вещества отделят мебелите, мазилките, изолациите, боите, лаковете и килимите, много от препаратите за почистване, синтетичния текстил,тонерите, електрониката, пластмасовите и гумени изделия.

В резултат на това не закъсняват проблемите – кашлица, астматични пристъпи, чести ангини, ринити, ларингити, тахикардия, безсъние, главоболие, мускулна слабост и прочие. С най-тежки поражения върху здравето са формалдехидът, бензенът и трихлоретиленът.

Съвместно многогодишно изследване на д-р Bill Wolerton от NASA и Associated Landscape Contractors of America (ALCA ) доказва, че някои видове стайни растения могат изключително успешно да намаляват количествата на летливите стайни замърсители – като абсорбират до 87% от вредните газове,с което подобряват средата доста по-успешно от повечето технологични джаджи като овлажнители, йонизатори, дехумидизатори и прочие , проектирани за целта. По тази причина живи растения в бъдеще ще бъдат включени в животоподдържащите системи на борда на пилотираните космически станции.

Чрез миниатюрни отвори на листата растенията поглъщат вредните вещества, но огромно значение имат и кореновата им система, и бактериите, които живеят в почвата. Уловените от листата на растенията вредни газове се пренасят в кореновата им система, където преминават и се абсорбират от активния въглен или се метаболизират от почвените микроорганизми.

Според д-р Wolverton най-добрата система за пречистване на въздуха в затворените помещения се състои от подходящо подбрани растения, добавяне на активен въглен в почвата и добра вентилация на помещенията.

Най-хубавото е, че повечето от растенията, включени в “препоръчителния списък”, са изключително добре познати у нас и се отглеждат в повечето български домове. Сред тях са бръшляните, различните видове Филадендрони, Драцени, Спатифилуми, т.нар. мечове, фикусите - обикновени или Бенджамини, хризантемите и маргаритите, азалията.

ТОП ЛИСТ НА РАСТЕНИЯТА, КОИТО ПРЕЧИСТВАТ ВЪЗДУХА:

* English Ivy (Hedera helix)
* Spider plant (Chlorophytum comosum)
* Golden pothos or Devil’s ivy (Scindapsus aures or Epipremnum aureum)
* Peace lily (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)
* Chinese evergreen (Aglaonema modestum)
* Bamboo palm or reed palm (Chamaedorea sefritzii)
* Snake plant or mother-in-law’s tongue (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)
* Heartleaf philodendron (Philodendron oxycardium, syn. Philodendron cordatum)
* Selloum philodendron (Philodendron bipinnatifidum, syn. Philodendron selloum)
* Elephant ear philodendron (Philodendron domesticum)
* Red-edged dracaena (Dracaena marginata)
* Cornstalk dracaena (Dracaena fragans ‘Massangeana’)
* Janet Craig dracaena (Dracaena deremensis ‘Janet Craig’)
* Warneck dracaena (Dracaena deremensis ‘Warneckii’)
* Weeping Fig (Ficus benjamina)
* Gerbera Daisy or Barberton daisy (Gerbera jamesonii)
* Pot Mum or Florist’s Chrysanthemum (Chrysantheium morifolium)
* Rubber Plant (Ficus elastica)





greentech-bg.net




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov