НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:28 am Вижте мненията без отговор
АЮРВЕДА ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 17, 2008 1:31 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ...
Отговорете с цитат

В превод от санскрит, езикът на боговете, Веда означава сигурно ПОзнание. Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието. Тя е част от ведическите писания, свещените текстове на Бхарата Варша (Древна Индия).

Всички те пренасят своята мъдрост през вековете от незапомнени времена до наши дни. Като част от ведическото знание, тази древна наука е призвана да ни даде разбирането за връзката на душата с Бога и начина за постигане на съвършен живот.

Най-висшата цел на човешкия живот, според ведическата литература, е Бхагавата-дхарма (вечният дълг на живото същество) - възстановяване на прекъснатите взаимоотношения на любов с Бога и прекратяване на самсара (колелото на вечно раждане и смърт в материалния свят).

Аюрведа е изначалната медицина, дадена ни от Данвантари (проявление на Бог Вишну). Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло.

Аюрведа е практична наука за живота, чиито принципи са универсални и приложими във всяка сфера на човешката дейност. Този поглед върху света дава възможност на търсещите духовна хармония, спокойствие и дълголетие да се докоснат до Божественото и Непреходното чрез един от Неговите аспекти - науката за тялото.

Тялото, според Аюрведа, е янтра (машина), която приютява душата в материалния свят. Душата, за разлика от тялото, има вечна природа. Тя сменя своята янтра живот след живот, както се сменя овехтяла дреха. Ако се грижим за тази янтра според божествените закони, тя може да ни помогне за постигането на вътрешно и външно равновесие по пътя към съвършенството.

Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата (пракрити), които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда. Елементите в природата, три-гуна (характеристиките на материята), три-доша (характеристиките на тялото) и карма (последиците от дейността) са обединени от Аюрведа в единна система.

Основа на материалното творение и на самото грубо и фино материално тяло са осемте отделени божествени енергии, под формата на материалните елементи - земя (бхумих), вода (апах), огън (анала), въздух (ваюх), етер (кхам), ум (манах), интелигентност (будхих) и лъжливо его (аханкарах), под чието въздействие, душата се отъждествява с материята.
------------------------------------------
ayurvedabg.com


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Май 17, 2008 1:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Лечебните растения

За успешното лечение на всички заболявания са необходими: добра диагностика, добро познаване свойствата на билките и знание за комбинирането, съхранението и усилването на тяхното влияние.

Най-обикновените билки могат да притежават огромна и чудодейна сила, ако са отгледани, брани и съхранявани по специален и правилен начин с голяма грижа и любов.

Много е важно готовият препарат да няма прекалено силно или едностранно действие. Винаги трябва да мислим как да намалим повишеното ниво на дошите в организма, а не да се опитваме да лекуваме симптомите на заболяването.

Лекарствените растения са проводници на божествената енергия, а уважението към нея и дълбоката философия на Аюрведа, могат да ни помогнат при овладяването на тази древна наука.

Огромното разнообразие от билки позволява лечение на много заболявания, но най-доброто лечение, според Аюрведа, си остава превенцията.

Лекарствените растения могат да бъдат разделени на групи, в зависимост от органите, за които са благоприятни.

За мозъка се препоръчват блатен аир, босилек, брахми; за щитовидна жлеза – трикату (три подправки – джинджифил, пиппали, черен пипер); бели дробове – девесил, джинджифил, пиппали;

Сърце – семена от лотос, шафран;

Стомах – кардамон, кимион, фенел, червен пипер;

Жлъчка – турмерик (куркума), златен печат;

Задстомашна жлеза – нар, турмерик; женска репродуктивна система – алое вера, малина, миро, шатавари;

Мъжка репродуктивна система – ашваганда, бала;

Тънки черва – алое вера, кимион;

Дебело черво – трипхала, блатна трева, ревен;

Черен дроб – алое вера, лайка, манджишта, мъжки папрат;

Бъбреци – кориандър, гокшура;

Лимфна система – мирт, столистник, ехинацея;

Женска гърда – фенел, шатавари (може да се замени с аспержи), глухарче.

Класическите аюрведически препарати могат да бъдат на прах, във вид на таблетки, „билкови вина”, конфитюри и т.н. Като правило, лекарствените масла на основата на гхи могат да се съхраняват до 6 месеца; праховете са годни до 1 година; таблетките – до 2, а билковите масла – до 3 години.
-----------------------------------------------
ayurvedabg.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Май 23, 2008 11:27 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

АЮРВЕДА ЗА ОБЯД

Всички искаме да сме стройни, млади и здрави. Но малцина знаят, че за целта е достатъчно само да променим системата си на хранене в съответствие със законите на индийското учение аюрведа. А месец май е най-подходящото време за това...

За начало трябва да определите към кой от трите типа телосложение - Капха, Вата или Питта, принадлежите.

КАПХА

Хората, отнасящи се към този тип, са флегматични и никога не бързат. Те се отличават с едро телосложение и забавена обмяната на веществата. Имат отличен, независещ нито от настроенията, нито от времето, апетит. А главното е, че умеят и обичат да получават удоволствие от храната.

Хората от типа Капха често страдат от наднормено тегло и заболяванията, които са следствие от него.

ВАТА

Това са крехки, емоционални и невероятно подвижни хора. Апетитът им пряко зависи от настроението. Достатъчно е малко да се разстроят и няколко килограма изчезват като дим...

ПИТТА

Хората от този тип обикновено имат средно телосложение - нито пълни, нито слаби. Те са лесно възбудими, честолюбиви и целеустремени. Изразходват много енергия за преодоляването на препятствия, а това е най-добрата гаранция, че храната и съответстващите й калории няма да се отложат върху талията им.

ЗЛАТА АМА

Грешките в храненето водят до появата на т. нар. ама - натрупването на слуз, лепкава отровна субстанция, препятстваща нормалната жизнена дейност на организма. Тя запушва каналите, през които се доставят хранителните вещества и се извеждат отпадъците. При това най-много от ама страдат хората, чийто тип съответства на Капха (стихиите Земя и Вода).

За представителите на Вата и Питта е по-лесно. Въздухът – главната стихия на първите - "издухва" ама, а Огънят - главната стихия на вторите - я изсушава. Такива пасивни стихии като Земята и Водата не са в състояние да се избавят от ама по естествен начин, затова хората, които се отнасят към типа Капха, трябва да помогнат на своя организъм.

Как? Не яжте продукти, способстващи за образуването на ама (преди всичко сладкиши и тестени изделия) и наблягайте на продуктите, които я намаляват. Сред най-важните разрушители на ама са зеленчуците, които се подлагат на лека термична обработка, вегетарианските супи, ябълките, крушите, сливите, листните зеленчуци и зърнените храни -най-добре ечемик и ориз. Според аюрведа към зеленчуците трябва да се добавят повече подправки. Най-ценните от тях са джинджифил, куркума, кориандър и черен пипер. Важни са портокаловата и лимоновата кора, които придават на зеленчуците тънък вкус и оживяват вкусовите рецептори. Защото, ако в организма се е натрупала много ама, човек почти не усеща вкуса на полезната храна и зле понася дори най-лекия глад.

ПРАВИЛАТА НА АЮРВЕДА

Храненето на човека се регулира с помощта на агни - огъня на храносмилането, нормализиращ и обмяната на веществата. На представителите на Вата и Питта им е лесно: огънят на храносмилането не се потиска от техните стихии. А хората от типа Капха често гасят агни, от което започват да пълнеят буквално за дни.

Първото правило на аюрведа гласи: не бива да ядете, когато чувствате жажда, и да пиете при появата на глад. Ако човек усеща глад, значи се е пробудил огънят на храносмилането. Ако в това време пие вода, тя ще разтвори храносмилателните ферменти и агни ще намалее.

Второто правило изисква концентрация на процеса на приема на храна, дори ако човек се храни извън дома, набързо. Защо? Защото, хапвайки на крак, човек не усеща вкуса на храната и започва да преяжда. Особено това е актуално за хората от типа Капха. Защото тези лакомници ще ядат, докато не усетят емоционално удовлетворение.

Третото правило показва времето, когато трябва да се приема по-голямата част от дневното меню - обяд. Слънцето - източник на небесния огън - се намира в зенита си и добавя сила на агни. Но ако точно по обяд е невъзможно да се нахраним, трябва да се придържаме към правилото "Не по-рано от 12 и не по-късно от 15 часа". Това правило е в разрез с битуващия съвет "сподели обяда си с приятел". Аюрведа препоръчва да споделите закуската, обяда да изядете сами, а вечерята да дадете на врага.

Четвъртото правило свързва процеса на изчистване на организма от ама с горещите вани или с посещенията на сауна, които помагат с потта да се изведат токсините от тялото.

Петото правило на аюрведа гласи: хората, склонни към пълнеене поради слаб агни, не трябва през втората половина от деня да употребяват кисела храна (в това число кисело мляко или плодови сокове). Това подхранва злата ама и гаси агни.

И накрая, шестото правило е свързано с ролята на чистата вода, която трябва да се пие в големи количества - не по-малко от два литра дневно. Но само топла! Същото се отнася за млякото, компота и другите напитки. Дори в горещините, когато ви се иска да се освежите, трябва да ги затопляте.

Не се учудвайте, ако следването на аюрведичната диета се отрази благоприятно на вашите увлечения, кариера и дори на отношенията с противоположния пол. Защото в превод от санскрит аюрведа означава "живот", а той има много проявления.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov