НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:00 am Вижте мненията без отговор
Изчезнали пчелни семейства заради ГМО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:01 pm
МнениеЗаглавие : Изчезнали пчелни семейства заради ГМО
Отговорете с цитат

Илия Цонев: Във Видинско и Ломско са изчезнали пчелни семейства заради ГМО

Пет страни в света култивират почти 90% от всички генномодифицирани растения в света. Това съобщиха на пресконференция в Пловдив изследователи в областта на разпространението на ГМО у нас. 50% от ГМ култури се отглеждат в САЩ. Останалите са в Аржентина, Парагвай, Бразилия, Канада. Аржентина дори е пред екологична катастрофа. 95 % от ГМ култури са соя, царевица и памук, както и маслодайна рапица.

Единствената култура, разрешена за отглеждане в Европа, е царевичният хибрид на Монсанто MON810, посочи Недка Инджова, магистър по екология. От него е засадена 0.06 % от земеделската земя в Европа.

Протеинът, произвеждан от MON810, за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е променен и патогенен, каза Инджова. Това е било доказано чрез проби с мишки и други организми, които са показали реакции на имунната система.

Много от продуктите се произвеждат именно от соя и царевица, а животинските продукти въобще не подлежат на етикиране по отношение на съдържание на ГМО в тях, казаха експертите по храните. Богати на ГМО са много трансмазнини, маргаринът, царевицата, фъстъците.



Почти няма продукт със соя, в който те да не се съдържат. В млякото също попадат такива гени, каза Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Според него основен опрашител на растенията са пчелите. Поемането на токсини при този процес води до изчезването на цели семейства пчелни майки. Това се е случило с 800 000 пчелни семейства в САЩ.

В България това явление още е слабо, а медът все още не е токсичен, каза Цонев. Сигнали за изчезване на пчелни семейства има във Видинско и Ломско, които са близо до границата с Румъния, а в северната ни съседка засаждането на ГМО е разрешено, посочи Цонев.

Според Цонев най-голямото лоби у нас има на 5-6 големи корпорации в световен мащаб, които трупат големи печалби от тази индустрия.



За срам на научната ни общност, у нас има специалисти с лош морал, които подкрепят корпоративните интереси на „Монсанто", заяви Валя Божкова, магистър по овощарство. Това е така, тъй като корпорацията финансира разработките им.

Гените не са гердан, от който да клъцнеш оттук-оттам, да си го пренаредиш и да си действа, както ти си искаш, каза още Божкова. Явно корпорацията „Монсанто" е решила да превземе света с разработките си и ще го стори, казаха учените. В момента американската компания набира персонал и за България, посочиха те.
==========================
fermer.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пчелите и съдбата на света

Индустриалното селско стопанство има нужда от пчелите. Финансовите интереси гарантират, че насекомите няма да бъдат оставени да измрат. Снимка: Снимка: Schul-Umwelt-Zentrums Mitte

Индустриалното селско стопанство използва пчелите за опрашване, а не за добив на мед. Рояци в колетни пратки кръстосват целия свят, а пчелите-майки се оплождат изкуствено. Епидемията сред пчелите в САЩ обаче изправи на нокти пчеларите. Дали кошерите не са поредната жертва на глобализацията?

Тазгодишните лоши новини дойдоха от Пенсилвания. От няколко месеца там пчелите измират мистериозно, което има тежки последствия. Още през октомври миналата година на професионалния пчелар Дейвид Хекънбърг изведнъж му изчезнаха 85 процента от трите хиляди рояка пчели. Затова той се обърна към специалисти. Те му казаха, че подобни случаи има в още няколко американски щата.

Така през януари в САЩ беше създадена мрежа, която да хвърли светлина върху новата болест, която вече има и име: Colony Collapse Disorder (CCD) – Разпадане на пчелните колонии. Странното заболяване кара на пръв поглед здравите рояци да изчезват безследно в рамките на няколко дни. В кошерите остават само пчелата-майка, хранителните запаси, яйцата и няколко пчели-работнички, страдащи от много инфекции, които след време спират работата на имунната им система.

„На човечеството му остават четири години живот”

Тревогата на американските пчелари срещна разбиране у правителството. Още през есента на миналата година специална комисия предупреди за задаваща се „криза с опрашването”, ако броят на пчелите продължи да намалява. Добивът на много видове плодове и зеленчуци, както и на фуражните сортове за добитъка зависи от опрашването чрез насекомите.

Министерството на селското стопанство на САЩ оценява общата стойност на повишения добив от 95 сорта плодове и зеленчуци на 14,6 милиарда долара. Затова страхът от болестта CCD предизвика дебати в Конгреса, а измирането на пчелите заплаши да се превърне в национална драма. Големите вестници предрекоха, че скоро може да има само хляб и вода. Защото още Алберт Айнщайн предупредил: ”Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора.”

В средата на март тази година измирането на пчелите засегна и Германия. Много бързо немските вестници започнаха да пишат за загуби на рояци в размер на 25 процента и повече и предупредиха за “СПИН в кошерите”. Председателят на Немския съюз на пчеларите обяви, че „кошерите са празни” и каза, че „агонията на пчелите и на пчеларите в Германия започна.” Той набеляза и ясен враг – основната причина за измирането на рояците били пестицидите и генните технологии.

Загубите през зимата са нещо естествено

Едно голямо международно изследване обаче изведе на преден план други проблеми. От измиране са застрашени не толкова пчелите, колкото традиционното пчеларство като хоби. Насекомото, символ на старание и плодовитост, няма да изчезне заради огромното си икономическо значение. Затова е вероятно да бъде „оптимизирано” чрез култивация и да се превърне в роб на индустрията с глобално значение, отговарящ за опрашването.

Междувременно в Германия също се появиха добри новини. В края на март беше съобщено, че „немските пчели са добре” и че засега не са заплашени от измиране като американските си роднини. Наблюдението на пчелите в Германия е обхванало повече от 7000 рояка в цялата страна и показва, че средните загуби на рояци след зимата са осем процента (загубите до 10 процента се считат за нормални).

Болестта, която мори пчелите, беше наречена Colony Collapse Disorder - Разпадане на пчелните колонии. Тя кара привидно здравите рояци да изчезват безследно. Снимка: drogistenverband.at

Последната зима беше много мека, затова добрите цифри не са изненадващи. Необичайно топлият април също допринесе за увеличаването на пчелните рояци. Тъй като през миналите години загубите през зимите бяха по-големи, превантивно бяха отгледани резервни пчелни семейства, от които сега няма нужда.

При добри условия пчелите се размножават много бързо, а една пчела-работничка живее средно четири седмици. Пчелата-майка снася всеки ден между хиляда и две хиляди яйца и осигурява наследници всяка минута. През зимата размножаването спира, а насекомите трябва да изкарат в кошера няколко месеца, защото при температури под десет градуса по целзий навън са заплашени от смърт.

Зимният период е особено труден за животните и крие много заплахи. Те може да са естествени – като например тъмният мед. Тъмният горски или боров мед е богат на баластни вещества, но това се оказва проблем за пчелите, които трябва да акат повече.

Обикновено те се изхождат навън, но когато е студено, това не е възможно и те акат вътре в кошера. Това е особено опасно, ако някоя пчела е болна, защото бактериите се размножават, а пчелното семейство е застрашено от смърт. Това е само един от многото примери за това, защо загубите през зимата са нещо естествено. Затова не е ясно дали новата болест CCD наистина е нова.

Отдавна познат феномен

Според немските експерти внезапното опустяване на кошерите е отдавна познат феномен. Пчелите служат вярно на своите кошери до самата си смърт, и когато усетят, че краят им наближава, отлитат от кошера. Тази постъпка освобождава пчелното семейство от труповете и от евентуалните бактерии и микроби. Ако болните насекоми не си отидат, ще изгонят другите пчели от кошера.
Хигиена е жизненоважна за кошерите. Ако в тях има някоя болна пчела, тя може да зарази всички. Снимка: waldorfschule-tuebingen.de

Радикалната хигиена е жизненоважна, но затруднява изследователите при проучването на причините за измирането на рояците. Защото много други животни като птици, костенурки или паяци обичат пчелите и през топлите месеци изяждат всеки ден приблизително един милиард, като не оставят трупове, които да бъдат изследвани. Ако някое пчелно семейство се разболее, това означава, че има пробив в хигиената. Всички в кошера са подложени на голям стрес и разнасят навсякъде много бактерии.

Затова американските учени насочиха усилията си към изследване на бактериите, разнасяни от пчелите. Данните обаче са малко, а броят на потенциалните причинители на болести е огромен: вируси, бактерии, гъбички и паразити. Тяхното комбинирано въздействие засега е неизвестно.

Към тях трябва да се прибави и причиненият от човека стрес чрез използването на пестициди, аграрни монокултури, променени условия на развъждане, отглеждане и съхранение на пчелните семейства. Пчелите-майки например отдавна се оплождат изкуствено…

Апокалипсисът се отлага

Очакваната катастрофа с опрашването в САЩ, която засега засегна огромните бадемови и плодови плантации в Калифорния, не се състоя. В средата на май вестник Лос Анджелис Таймс и научното списание Сайънс писаха, че калифорнийските фермери предвиждат много по-богата реколта, отколкото през миналата година. Въпреки това субсидиите за пчеларите бяха увеличени двойно, от 50 на 125 долара на пчелно семейство.

Медът в САЩ не се продава

Пчелите се глобализираха отдавна - пчели-майки и пчелни семейства се разпращат по целия свят в пропускащи въздуха пакети. Пътуват например от Австралия за САЩ, за да компенсират бързо и евтино тамошните загуби на пчели. Всяка година през цяла Америка към Калифорния се транспортират 1,2 милиона рояци, за да могат през февруари да опрашат гигантските бадемови и плодови плантации.

Най-често пътуващите пчелари не се интересуват от производството на мед, а изкарват парите си от рояците, които доставят за определен период от време. Обикновено медът също не може да бъде продаден, защото в производството на монокултури се използват много пестициди, а и пчелите се обработват превантивно с антибиотици (срещу болестта по яйцата на пчелите гнилец - Paenibacillus larvae) или с пестициди (например срещу един от най-големите им врагове – акарът Varroa - Varroa destructor).

Паразитът Varroa destructor се срещаше само в Азия, но глобалиризаните пчелари го разпространиха по целия свят. Сега той е един от основните заподозрени за измирането на пчелите. Снимка: Свободен университет Берлин

Пчеларите нямат интерес да осигуряват силни и големи рояци, защото два средноголеми носят по-голяма печалба. Освен това големите рояци произвеждат много мед - 30 кг и повече, което не е желано, защото по-тежките кошерите се транспортират по-трудно. Някои пчелари дори не чакат рояците им да оцелеят през зимата и ги третират като стока за еднократна употреба.

Критика към индустриалното развъждане на пчели

В САЩ обаче вече се чува критика към индустриалното развъждане на пчели. Учените от сп. Сайънс например считат, че дългият път е вреден за тях, както и храненето им със специален глюкозен сироп – всичко това в името на успешното опрашване на бадемовите горички. Така се нарушава естественият ритъм на насекомите, което ги стресира. Пчеларите обаче твърдят, че това е дългогодишна практика и не може да е обяснение за сегашното измиране на пчелите заради CCD.

Фактът, че калифорнийските фермери се разминаха с бедствието обаче не трябва да е повод за успокоение. Защото в САЩ има много кошери, които загиват, като оставят огромен брой яйца, но малко пчели и една-единствена пчела-майка. Необичаен е и големият процент загуби - 25.

Причинителите - неизвестни

Факт е също, че от няколко години в целия свят е регистрирана повишена смъртност на пчелите. През зима 2002/2003 в Германия тя е била 30 процента, подобни са загубите в Китай и в Бразилия. Затова е най-вероятно причинителите да са разпространени в целия свят.

Подозренията са насочени основно към Varroa и към друг патоген като бактерия, вирус или гъбичка. Акарът Varroa произхожда от Азия, но глобализиралите се пчелари го пренесоха в Европа и в Америка. Другите заподозрени са факторите от околната среда.

Смогът и променените с генна техника организми могат почти сигурно да бъдат изключени от списъка с причините, защото има много райони с болни от CCD пчели без достъп до тях, а в Германия например, където генната техника също не се използва, през 2002 година имаше много умрели пчели.

Най-новите данни в САЩ показват, че от 630 пчелари в 49 щати половината съобщават за малки до средни загуби през последните 16 месеца, които се дължат предимно на зимата. 11 процента продължават да се оплакват от тежки загуби – измрели са около три четвърти от рояците – които не могат да бъдат обяснени с обичайните причинители като Varroa, пестицидите или студа, а по-вероятно с новата болест CCD.

Що се отнася до цитата на Айнщайн, от Института Айнщайн в Израел заявиха, че физикът никога не се е изказвал за пчелите. А и цитатът е биологически безсмислен. Първо, европейците са занесли пчелите в Америка, като дори първоначално били наречени white man’s flies – мухите на белите хора. Второ, вятърът и безброй други насекоми също имат грижата растенията да дават плодове.

Индустриалното селско стопанство обаче се нуждае от пчелите. Икономическите интереси за милиарди долари ще се погрижат за това, пчелите да не измрат. В Европа пчеларството все още най-често е хоби, което използва насекомите предимно за добив ва мед.

И въпреки че ЕС забрани вноса, а европейските специалисти гледат на американската индустрия на опрашването скептично, броят на професионалистите расте.

Обединенията на пчеларите в Германия и в Холандия, занимаващи се с пчели за опрашване, вече поискаха минимални заплати за своите животни: 41 евро на рояк, който работи на открито, за три седмици; 39 на рояк, който работи в парници за една седмица.

Явно на пчелите им предстоят трудни времена.
===========================================
e-vestnik

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Смъртта на пчелите увеличи цените на плодовете и зеленчуците в Япония

Недостиг на пчели за опрашване на плодове и зеленчуци в селскостопанските ферми е регистриран в Япония, според Министерството на земеделието в 21 префектури на страната. Тази пролет проблемът възникна и във фермите, отглеждащи ягоди, тикви, дини, череши и други, съобщава Daily Iomiuri Online.

В Япония, пчели за опрашване използват 26% от оранжериите, производствените площи, на които съставляват 12 хиляди хектара. През януари миналата година за опрашване на овощните градини и зеленчуковите насаждения свои пчели под аренда са предоставили 556 пчелари, които са имали общо 33,2 хил. пчелни семейства. Това е с 14% по-малко, отколкото през 2007 година.

От 1000 пчелари, които са взели участие в допитването на Националния институт по животновъдство и полевъдство през есента на 2008 г., 300 са съобщили за „по-висока от обичайната” смъртност на пчелите им. Значителни загуби на пчели от пестициди са регистрирани в районите, където се отглежда ориз, особено на остров Хоккайдо и в региона на Тохоку.



Сегашният недостиг на пчели в Япония също се дължи на прекратяването на техния внос от Австралия, поради появата на нови опасни паразити - малък кошерен бръмбар (Aethina tumida). В предишните години, делът на Австралия за доставки на пчели в Япония представляваше 80%.

От август 2008 г., Япония води преговори за покупка на пчели от Аржентина. Но експертите предупреждават, че в този случай, в страната може бъде внесена агресивната Африканизирана медоносна пчела (Apis mellifera scutellata). Съобщава се и за широко разпространение на кърлежа varroa в Япония при сегашните средства за контрол.

През април тази година средната цена на пчелните семейства в страната на Изгряващото слънце се е увеличила с 40-50% спрямо същия период на миналата година. Проблемът с недостига на пчели, предполага да се смекчат условията за вноса им от по-благонадежните в това отношение южни райони на света.

За да се компенсират загубите на пчеларите, се предвижда да се задели част от фонда за структурни реформи в областта на селското стопанство в Япония през 2009 г. - около 900 милиона йени (9,43 милиона щатски долара).

Според вестника IHT/Asahi, тази година, поради недостига на пчели, много фермери са принудени да практикуват ръчно опрашване, използвайки размахване на пера и други „инструменти”. От това страда качеството на плода, повишава се себестойността на продукцията.

На този фон, значително се увеличаване интереса на земеделските производители към използването в техните стопанства на пчели, както и японският подвид на средно-индийската медоносна пчела (Apis cerana japonica).
================================
agrosaveti.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Масовата смърт на пчелите и цените на хранителните продукти



Излизащата извън нормите смъртност на пчелите предизвиква загриженост не само сред пчеларите, учените и обществеността в „държавите производителки". Напоследък това опасение е споделено и от властите, фирмите в агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост в много страни. Тезата, че по-нататъшно намаляване на броя на пчелите и другите опрашващи насекоми неминуемо ще доведе до спад в производството на много видове храни и до по-високи цени за тях, до изостряне на социалните и икономически проблеми на екологичната катастрофа и вече не се възприема като банална фантазия.

Според учените от Университета в Гьотинген (Германия) и Университета в Калифорния (САЩ), от пчелите и други опрашващи зависи опрашването на 115 селскостопански култури. От 87 от най-важните хранителни култури, 13 са зависими изцяло от опрашващите насекоми, 30 - в голяма и 27 - в умерена степен. Като цяло, благодарение на опрашващите насекоми, в 200 страни по света се произвежда 35% от хранителните култури.

Германските и френските специалисти оценяват приноса на опрашващите насекоми в производството на храни в света на 153 милиарда евро. От тази сума 50 милиарда се падат на зеленчуците, 50 - на плодовете, 39 - за маслодайните култури.

В Съединените щати приноса на медоносните пчели за опрашването се изчислява на 14,5 млрд. щатски долара, в Канада - до 1,5 млрд. долара, в Англия - на 800 млн. лири стерлинги.

Прогнозира се, че изчезването „крилатите работници" ще нанесе вреди на потребителите за 190-350 млрд. евро. Страните-членки на ЕС, в този случай, ще пострадат повече от други.

В Европа, в норма се счита загубата на 10% от медоносните пчели от болести, недохранване, грешки на пчеларите и други стандартни причини. В Съединените щати, където пчеларството се дължи основно на приходите от наеми на пчели за опрашване на големи насаждения от бадеми и други плодове и зеленчуци, а пчелите са изложени на риска от стрес по време на дълги пътувания, цифрата е 15%. Загубите в такива граници относително лесно се компенсират от пчеларите за един сезон. Въпреки това, от 2006 г. смъртта на пчелите в много „държави производителки" надхвърля тези стандарти 2 пъти и повече.

Резултатите от презимуването на пчелите за 2007/2008 са още по-драматични. Във Франция, Испания, Италия, Португалия, Англия, Румъния, Хърватска, Чешка Република са загубили почти една трета от пчелните семейства. Обединенията на пчеларите в тези страни бяха принудени да се обърнат към своите правителства за помощ, за повишаване на търсенето за научни изследвания, свързани с болести по пчелите.

Според Международната федерация на асоциациите на пчеларите („Apimondia"), от съществуващите в страните от ЕС 13,6 милиона пчелни семейства през 2008 г. са загинали 30%.

При такива високи загуби Европейското пчеларство може да изчезне напълно в рамките на следващите 8-10 години, заяви в интервю с кореспондент на информационна агенция „Ройтерс" председателя на Постоянната комисия по пчеловъдни технологии и на „Apimondia" Жил Ратиа (Jilles Ratia). Докато в предишни години такова високо ниво на загуба на пчели е наблюдавано само в южната част на Франция, сега подобно явление се появява в Италия и Германия. В Словения, загубата е близо до 50%, а в някои райони в южната част на Германия - до 80%.



Значителни са загубите на пчели в Съединените щати (40%), Канада (27%), Турция, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Китай, Австралия и Япония. Според Министерството на земеделието на Япония, редовните загуба на пчели на нивото на 2008 г., „подкопават основите на японската пчеларство".

Какви ще бъдат те - ще се разбере през юни. Именно тогава, Инспекцията по пчеларството в Министерството на земеделието на Съединените щати ще публикува поредните данни за резултатите от презимуването на пчелите през 2008-2009 г.

Повечето пчелари считат, че масовата загуба на пчели е пряк резултат от съвременните методи на отглеждане, както и от използването на мощни нови пестициди за културите, особено за слънчоглед, царевица и репица.

В Съединените щати от края на 2006 г., пчелите умират най-вече явлението, известно като „Колапс на пчелните семейства" (КПС). Неговите симптоми са: загуба на всички пчели - работнички за две седмици извън кошерите, при наличие в семейството на големи запаси от храна. През 2006-2007 г. от КПС умират 30%, а през 2007-2008 г. - 36% от американските пчелни семейства.

В търсене на причините за „Колапс на пчелните семейства" са били насочени основните усилия на пчеларската общност в САЩ, ентомолозите и други специалисти от различни университети, лаборатории, Министерството на земеделието. Многократно са нараснали сумите за финансиране на научните изследвания в областта на здравеопазването на пчелите.

Терминът „Колапс на пчелните семейства", свързан с масовата смърт на пчелите, от „неясна" причина се утвърди и в други страни.

Специалисти от Агенцията по безопасност на храните на Франция (AFFSA) и изследователски институти във Франция, Белгия и Англия, са провели цялостно проучване на причините за смъртта, разпадането и отслабване на пчелните семейства. В своя окончателен доклад, публикуван в края на 2008, се изтъква решаващата роля, на следните процеси:

* 29 биологични агенти: паразити, плесени, бактерии и вируси, някои от които (като например кърлежа varroa и вируси) взаимодействат един с друг;
* Химични агенти, включително и 450 активни вещества, които представляват около 5 хиляди от произведените промишлени продукти;
* Промяна на околната среда, по-специално намаляването на биологичното разнообразие, заради интензификация на селскостопанското производство, така и като резултат - на обедняване хранителната база на пчелите;
* Грешки в управлението.

Проблемът на масовата смърт на пчелите бе обсъден на конгреса „Apimondia" през 2007 г. и е включен в дневния ред на следващия конгрес, който ще се проведе във Франция през септември 2009.

През август миналата година, за защита на пчелите и други опрашващи насекоми се присъедини и ООН. Две от нейните специализирани агенции: Програма на ООН за околна среда (ЮНЕП) и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) ще занимават с съответстващи проекти, изчислени за 5 години. За тази цел са отпуснати 25 млн. щатски долара.



В същото време започна да функционира проектът Coloss (от Colony loss - загуба на пчелните семейства). Неговата основна цел е разширяване на бизнес контактите и сътрудничеството между специалисти в областта на биологията и болестите по пчелите. В проекта участват 125 учени от 39 страни по целия свят.

Резолюцията на Европейския парламент от 20 ноември 2008 г. препоръчва на изпълнителният орган на ЕС - Европейската комисия:

* Да разшири научните изследвания, свързани с болестите и паразитите по пчелите и други фактори, причинявайки смъртта им, да увеличи бюджетните средства за тази цел;
* Да проведе изследвания за определяне на възможните връзки между масова смърт на пчелите и използването на пестициди от групата на неоникотиноидите: тиаметоксан, имидаклоприд, клотианидин, фипронил;
* Да създаде механизъм за финансово подпомагане на пчеларите, които са трудна позиция, да препоръча на страните - членки на ЕС в най-кратки срокове да оказват помощ на пчеловъдния сектор;
* Да направи по-строги тестове за бактериите на американския молец (причинител на една от най-опасните болести по пчелите) при внасянето на пчелни продукти от трети страни в страните - членки на ЕС;
* Да продължи с разработването на нормативни актове на ЕС, вземащи под внимание защитата на здравето на пчелите, както и пускането на пазара на пчелните продукти, да взема предвид възможните икономически последици за този отрасъл от култивацията в ЕС на генетично модифицирани растения.

Кръгът на търсена на главните причини за „Колапс на пчелните семейства" постепенно се свива. Но никой все не се наеме да предвиди кога и как ще свърши това търсене. Да се разчитайки на бързи и лесни решения не е подходящо. Изследователите клонят към виждането, че КПС е в резултат на не един, а на няколко фактора. Взети заедно, тези фактори отслабват имунната система на пчелите и ги правят лесна плячка за вече добре проучени болести и паразити.

Установено е, че облъчването на стар пчеларски инвентар с гама-лъчи намалява риска от заразяване с КПС. Това показва, че причината за масова смъртност на пчелите е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми.

Счита се, че КПС може да се предизвика от пестициди. Специалисти от Университета на Пенсилвания намериха в 108 проби от прашец и в 88 проби от восък взети от различни части на САЩ, остатъци от повече от 170 химически вещества и техните производни. В повечето проби са намерени повече от 5, а в някои други - до 35 препарати.

Въпреки това, нито едно от тях все още не е разглеждано като причинител на КПС. При здравите семейства, нивата на пестицидите, фунгицидите, хербицидите и други препарати, често са значително по-високи, отколкото в семействата, засегнати от КПС. Симптоми, подобни на КПС, са наблюдавани само при пчелите, които консумират нектар и полен от остатъци на неоникотиноиди, или контактуват с тези пестициди.

Необходими са допълнителни изпитвания на хипотезата, че катализатор на КПС е прашецът от генномодифицираните растенията, в това число носителите на гена на почвените бактерии Bacillus thuringiensis.

Започващия пчеловъден сезон на 2009 г. вероятно ще бъде сериозен тест за пчеларите в много страни. Според доктора по ентомология в Университета на Пенсилвания Диана Cox-Фостър, „КПС, е малко вероятно да доведе до изчезването на пчелите, но той може да принуди много пчелари да излязат от бизнеса.



В резултат на това, ще загубим голям брой квалифицирани работници в селското стопанство, което на свой ред ще затрудни производството на много видове храни. Производството на царевица, пшеница, картофи и ориз, няма да бъде засегнато, но ябълките, боровинките, броколите, бадемите и много други плодове и зеленчуци може да се превърнат в „храната на царете".

В много страни, учените и обществото се опитват да устоят на непосредствената заплаха, чрез разгръщане на мащабна кампания за опазване на пчелите.
===============================================
agrosaveti.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сеем масова смърт, масови болести, избиваме се помежду си, избиваме всичко живо и неживо ... Crying or Very sad

Каква еволюция, какъв напредък само ... към пълно унищожение чрез алчност! Shocked Shocked Shocked

Нямам думи, а виждам, че и вие също ... Confused

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И какво ни чака след всичко горенаписано?
Може би това, което се случва във филма "Явлението"

„На човечеството му остават 4 години живот, след като пчелите изчезнат." , Albert Einstein.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 1:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Може би ... зависи от нас!

Само, че инфото е по-старичко и вече не ни остават 4-ри години, а само двечки ...значи все още имаме шанс за осъзнаване ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov