НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 7:15 am Вижте мненията без отговор
България пуска ГМ чудовища на пазара
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Яну 30, 2010 12:45 pm
МнениеЗаглавие : България пуска ГМ чудовища на пазара
Отговорете с цитат

УБИВАТ НИ СЪВСЕМ УМИШЛИНО И ТЕНДЕНЦИОЗНО, А НИЕ - "ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ" СИ ТРАЕМ...

Турция спря вноса на генно модифицирани суровини, България пуска ГМО чудовища на пазара




Промените в закона за ГМО ще убият българското земеделие

Пазарните проучвания на руски и западни специалисти показват, че и в ЕС и в Русия потребителите са настроени крайно негативно към храни със съдържание на ГМ компоненти. ГМО засягат не само растениевъдството, но и животновъдството и пречат за развитието на износа, който е един от основните фактори за излизане от икономическата криза. Нашата южна съседка безспорно има сериозни амбиции да разшири пазарната си ниша.

В началото на януари правителството на Турция практически спря вноса на ГМ суровини от САЩ за $1 млрд.(!) (виж. „Турция възстанови забраната за внос на генетично модифицирани суровини” и "Генетично модифицираните организми превземат България" от 14.01.2010 г.)

А ние какво правим, дали новите управници са наясно?

В Германия, например, дори в пиковия момент на финансовата и икономическа криза, потребителите декларираха, че са склонни да ограничават другите разходи, но не и средствата, отделяни от домакинствата за покупка на качествени и преди всичко безопасни за човешкото здраве хранителни стоки, в това число меса, а най-вече плодове и зеленчуци. Тези настроения са още по-категорични, когато става дума за детската храна.

Вероятно тук е мястото да си зададем въпроса, как при тези тенденции ще се развива нашия износ ако от досегашния Закон за генетично модифицираните организми отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани зърнени храни, зеленчукови и овощни култури.



В същото време след респектиращия пробив на руския пазара за плодове и зеленчуци Турция се готви за мащабен износ на птиче месо за Русия.

Производителите на птиче месо в ЕС с безпокойство коментират слуховете, циркулиращи в търговските среди на Запад за намеренията на Турция да изнесе големи количества птиче месо за руския пазар. В края на миналата седмица тези информации бяха потвърдени и от руската страна.

Според прессекретаря на Россельхознадзор (Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол) Алексей Алексеенко, неговата организация вече изпрати на турските власти за съгласуване проекта на ветеринарен сертификат за доставка на птиче месо за Русия.

„Това е направено предвид колосалната заинтересованост на турската страна в доставките на птиче месо в Русия и вследствие на достатъчно благоприятната епизоотична обстановка в тази държава”, коментира Алексеенко пред журналистите. От Россельхознадзор специално акцентираха върху добрата практика на сътрудничество с Турция в търговията с плодове и зеленчуци.

Алексеенко изтъкна, че в миналото между Русия и Турция имаше сериозни проблеми при доставките на растителна продукция, но „след поредица от преговори и инспекции, нашите турски колеги в доста кратки срокове успяха да изградят система, гарантираща безопасност, и да създадат в страната мрежа от специални лаборатории, която контролира износа на плодове и зеленчуци за Русия”.

Руските експерти са на мнение, че „ако турската страна действува също така оперативно и по отношение на организацията на експортния контрол при износа на птиче месо, то турските производители имат шансове за излизане на руския пазар”.



Съгласно данните на „Poultry International” производството на птиче месо в Турция през последни 15 години отбеляза стремителен ръст от 417 хил. тона до 1,26 млн. т през 2009 г. На 12 януари турският „Today’s Zaman” публикува предварителни данни на Асоциацията на производителите на птиче месо в Турция (Poultry Meat Producers and Poulterers Association - BESD-BiR) според, които през 2009 г.

производството нарасна с 3-5% спрямо 2008 г., а през 2010 г. се очертава увеличение с нови 5 на сто. Poultry International, пък цитира мнението на специалисти, че към 2018 година Турция вече може да произведе близо 2,8 млн. т птиче месо, което е двойно повече от обема, прогнозиран за Тайланд.

През периода 2006-2009 г. износа на птиче месо от Турция нарасна двойно от 38 хил. тона до 80 хил. т. Предварителните данни за 2009 г. сочат ръст на износа с близо 20 на сто, спрямо предходната година, а прогнозата за 2010 г. предвижда увеличение на експорта с нови 20% до 95 хил. т. След 2010 г. турският експортен потенциал ще продължи да се увеличава стремително и през 2018 г. се очаква да възлезе на 463 хил. т – близо пет пъти (!) повече отколкото през 2009 г.
(По данни на: BESD-BiR, Poultry International, FARRI, Интерфакс, Today’s Zaman, ZMP, AgroNews).
===============================
farmer.bg
Мая Асенова

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov