НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 4:11 am Вижте мненията без отговор
Топенето на ледниците – надвисналата опасност
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юни 11, 2008 10:25 pm
МнениеЗаглавие : ???????? ?? ????????? – ???????????? ????????
Отговорете с цитат

Глобалното затопляне днес е тема, която е обект на множество научни дискусии. Жители на Земята от всички възрасти живо се вълнуват от този въпрос. За отрицателното влияние върху живота на хората спор няма. Но не трябва да забравяме, че това е един затворен цикъл, в който човекът дава първия тласък. Нарастващият брой на автомобилите, отделящи все повече изгорели газове, и индустриалните дейности са фактори, заслужаващи повишено внимание. Тези и подобни вредни въздействия затоплят климата и оказват необратими последствия върху природата.

Един много стряскащ индикатор е топенето на ледниците. Не е изненадващо, че глобалното затопляне ги унищожава, но развоят на събитието е много по-бърз, отколкото учените са очаквали. Оказва се, че ледниците и ледените шапки са прекалено чувствителни към тези промени и изчезването им изпреварва темповете на нарастване на температурата. Предсказанията са, че ледниците в Алпите ще съществуват до края на века, а малките ледени късове в Андите и Хималаите ще „оцелеят” още няколко десетилетия. Ситуацията съдържа опасност поради вероятността от повишаване на морското равнище и неминуемото заливане на крайбрежни градове.

През 2005 г. ледовете на Гренландия намаляват с 224 куб.км, което е над два пъти повече от изгубеното 10 години по-рано, и още по-тревожно, повече от очакванията на глациолозите. От 1993 г. насам зимните температури там са се повишили с около 5 градуса. Всяка година Западна Антарктида „допринася” за нарастване на нивото на световния океан, като може да се стигне до 1,5 м повече. Вероятно нещо подобно се е случило и преди около 130 000 години, по времето на последния ледников период.

Планинските ледници играят много важна роля на водни резерви. През дъждовния сезон те съхраняват водата под формата на лед, а през сухия я освобождават. За много страни този процес е жизненоважен и отклонения в него биха обрекли съществуването на цели градове – факт, който изглежда напълно реален.

В природата се редуват периоди на затопляне и застудяване и тези климатични промени са научно обосновани. Сценарият и познат. Тук обаче отново се намесва човешката дейност, която е решаваща за екологичното равновесие. Топенето на ледниците може и да е неизбежно, но използването на замърсяващи околната среда средства и технологии може да се редуцира. Някои държави са предприели предпазни мерки и ако не стане това всеобща практика, дори и техните усилия ще бъдат безполезни. И тогава ще бъде жалко.

bgreporter.com




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 21, 2008 10:33 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Арктическият лед продължава да се топи с бързи темпове и тази година вероятно ще отбележи нови рекорди



Въпреки студената зима арктическият лед продължава да се топи с бързи темпове и тази година вероятно ще отбележи нови рекорди. Това съобщи в четвъртък Би Би Си, позовавайки се на последното изследване на Американския национален център за снега и леда. Според данните на центъра годината е започнала оптимистично и ледената покривка през януари е била по-голяма отколкото през януари 2007 г. Сега обаче, още в началото на лятото, покривката е по-малка, отколкото през същия период на миналата година, а през лятото на 2007 г. топенето е било рекордно бързо.

Според учените положението е толкова сериозно, че целият морски лед в Арткика може напълно да изчезне през лятото до десетилетие. Допреди няколко години апокалиптичните прогнози прогнозираха стопяването на леда към 2080 г. Компютърни модели впоследствие изтеглиха проблема до 2030 - 2050 г. Миналата година обаче сателитни снимки на НАСА показаха, че останалият летен арктически лед е едва 4.2 млн. кв. км, докато през 1980 г. е бил 7.8 млн. кв.км. Това накара някои учени да прогнозират, че Арктика ще остане без лятна покривка още през 2013 г.

До голяма степен проблемът се усилва и от факта, че докато ледът отрязява слънчевата топлина, водата я поглъща и по този начин се увеличава температурата й, което от своя страна води до още по-голямо топене на ледовете. Изчисленията са, че ако вечните ледовете в Арктика, Антарктика и Гренландия се стопят изцяло, нивото на океаните ще се вдигне с около 7 метра и ще остави многомилионни градове под вода. Учените коментират, че за да се възобнови покривката, е необходима серия от изключително студени зими и лета, но при очевидното вече глобално затопляне такава изглежда все по-невъзможна.

Въпреки проблемите, които топенето създава, арктическите нации го очакват с нетърпение, тъй като ще улесни сериозно достъпа до природните ресурси на дъното на Северния ледовит океан. А там се намират най-големите все още неразработени находища на петрол и газ.

svetut.blogspot.com




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov