НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:43 am Вижте мненията без отговор
Дървета рекордьори
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юни 13, 2008 11:24 am
МнениеЗаглавие : ??????? ??????????
Отговорете с цитат

Преди 385 млн. години се появили първите дървета и направили възможно развитието на ранните форми на живот на Земята. Кои са най-старите дървета в света?
Преди 385 млн. години, 140 млн. години преди динозаврите, се появили първите дървета в света – Wattieza. Те били високи близо 9 метра, приличали на днешните палми и подобно на папратите и гъбите се размножавали чрез спори. Всъщност от Университета на Ню Йорк смятат, че с появата и разпространението си, тези папратоподобни дървета са погълнали голяма част от въглерода в атмосферата и са направили възможно развитието на първите форми на живот на Земята.

В шведската провинция Даларна е открито най-старото живо дърво на света – достолепен и величествен смърч. Той е на 9, 550 години. Допреди това за най-стари се смятат дървета също от семейство „борови“ на възраст между 4000 и 5000 г., открити в Северна Америка.

В шведските планини, от Лапландия на север до Даларна на юг, изследователи са открили още около двайсетина смърча, които са на възраст над 8,000 години. Тези дървета са устояли на суровите метеорологични условия през вековете, благодарение на способността си да прокарват нов ствол, когато старият умре. Стволът на смърча живее около 600 години, но скоро след като умре, от същия корен изниква нов.

Секвоите пък са най-високите дървета в света, достигайки височина от 90 метра. Най-високата секвоя се намира в Северна Калифорния и дори си има име – Хиперион. Със своите 115,55 метра Хиперион се извисява с 21 метра над Статуята на Свободата. Изчислено е, че дървото съдържа 502м3 дървесина. Според Организацията за спасение на секвоите 95% от старите гори от секвои по северноамериканското крайбрежие са изсечени.

В Северна Калифорния се намира и друго дърво рекордьор – секвоята Изгубеният монарх, която е най-голямото дърво на света. Диаметърът на ствола й е забележителен - 7,9 метра, а според експертите дървото съдържа 1200м3 дървесина:





Това се казва новина: Най-старото дърво в България е дъб, намиращ се в село Гранит край Стара Загора. Възрастта му се определя на 1650 г. Короната на дървото е 1017 кв. м, обиколката на стъблото - 7,45 м, а височината му - 23,40 м. За жалост днес дъбът е почти изсъхнал.




с. Гранит Старозагорско – Гранитски дъб - Най-старото дърво у нас, от вида летен дъб. Възрастта му се изчислява на около 1650 години. Короната му е 1017 кв. м, обиколката на стъблото - 7,45 м, а височината - 23,40 м.Той е поникнал през 334-335 година. Дървото буквално е изсъхнало през последните 20 години. От огромната, прекрасна, зелена корона, днес е останал само един сух скелет,с няколко живи клона, подкрепян от стоманена конструнция.



Цифра: 62 метра е височината на най-високото дърво у нас. Това е Байкушевата мура на възраст около 1300 години, която се намира близо до хижа "Вихрен" в Пирин.



На второ място по възраст е Байкушевата мура - черна мура - открита през 1897 г. от лесовъда К. Байкушев който тогава е изчислил възраста и на 1200 г. Намира се край хижа Бъндерица н.в. 1930 м. има обиколка 7,8 м. височина 22 м. и диаметър 2,5 м.

gorichka.bg, ivoso.blog.bg




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov