НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 4:23 pm Вижте мненията без отговор
10-те принципа как да променим света
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:22 pm
МнениеЗаглавие : 10-?? ???????? ??? ?? ???????? ?????
Отговорете с цитат

1. Промяна:

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”
“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново - това е мит на атомната ера, - колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол:

“Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

3. Прошка:

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”
“Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

4. Действие:

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

5. Сегашният момент:

“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

6. Всеки е човешко същество:

“Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”
“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

7. Постоянство:

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

8. Доброта:

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”
“Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”
“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

9. Щастие:

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”
“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

10. Развитие:

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.

МАХАТМА ГАНДИ

silvermountain.wordpress.com

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Юни 24, 2008 10:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Прекрасна тема! Very Happy

Тъкмо съответства на новата, която открих в раздела "Да поговорим".

Ако не ви е страх, може да надникнете и да я прочетете ... Razz Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 25, 2008 10:23 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Едва ли можем да променим нещо в света. Но можем да променим себе си, можем поне да се опитаме да повлияем на най-близките ни хора, можем поне да се опитаме да направим нещо добро. Аз не съм привърженик на революционните промени и на хората, които се считат за призвани или "призовани свише". Не се чувствам и отговорна за целия свят и всички хора. Мисля, че ако всеки е отговорен за себе си и своите дела, то светът би станал поне малко по-добро място за живеене. Но пък от друга страна, не изключвам варианта, идеята да е точно такава - светът да не е добро място за живеене. Не мога май да се изразя много ясно, затова ще пробвам с пример: може да ти се ще да караш само по магистрала с палми отстрани, обаче може пък идеята да е , че трябва да караш по черни пътища, с много друсане и дупки и с непрекъснатия риск колата да се счупи и да си останеш на място. Тренировчици един вид. Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Юни 25, 2008 4:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мисля, че идеята е за промяна отвътре-навън, т.е. всеки, променяйки себе си към добро променя средата към по-добра за другите. Не става дума за революционни промени, защото такива са свързани с насилствени действия на едни хора спрямо други. А и самия Ганди, доколкото ми е известно е бил отявлен пацифист и е проповядвал и за политически промени без насилие, а по пътя на доброто, вярвайки, че дори Индия ще се освободи от колониалното владичество на Великобритания "чрез добро". Звучало е утопично като идея на практика.

Тук искам да подчертая, че пейстнах материала, защото ми харесаха изложените мисли, а не заради личността, но просто бях длъжна да цитирам автора им. Въобще нямам за цел да акцентирам върху личността му, историко-политическите теми не са за форума, въпреки проповядваните ценни идеи. А и наскоро случайно прочетох едни неща за него, които навяват много противоречиви мисли относно съответствието между проповядвани идеи и реално поведение в личните дела, но няма гаранция, че са достоверни. Човекът е сложно нещо и явно всеки си има и светли, и тъмни страни, важното е да се опитва да подхранва и развива светлите и да не дава превес на тъмните да ръководят живота му... Cool

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта