НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 3:25 pm Вижте мненията без отговор
Експеримент за възпроизвеждане на Големия взрив
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 10:28 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ?? ??????????????? ?? ??????? ?????
Отговорете с цитат

Не само учените тръпнат от любопитство какво ще се случи, когато на 10 септември сутринта край Женева започне експериментът





На 10 септември, сряда, в началото на работния ден ще бъде пуснат най-мощният в света ускорител на елементарни частици, известен още като Големия адронен колайдер (LHC).
Експериментът - т.нар."first beam" - ще се излъчва по интернет чрез сайта на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN.ch), базирана край Женева.
Две седмици по-рано Европейският съд по правата на човека отхвърли жалбата на група учени, които настояваха да се забрани пускането на колайдера.

Скептиците се опасяват, че съществува опасност опитите да породят т.нар. "черни дупки" и да доведат до свършека на света.




Ускорителят е най-големият научен експеримент не само заради мащабите на инсталацията.
Той е монтиран под Женева в гигантски тунел на дълбочина 100 м, с формата на пръстен, дължина 27 км и диаметър 3 м.

По проекта, започнат преди 20 години, работят 2100 физици, сред които 450 студенти, а ангажираните университети и лаборатории по света са над 167 - в 37 държави.
На експеримента ще присъстват и 30 наши учители по физика.
От Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН (ИЯИЯЕ) са участвали в инсталирането на камери на детектора CMS - компактен мюонен соленоид.

От 1999 г. България е 20-ата страна членка на ЦЕРН.

Чрез експериментите учените ще се опитат да пресъздадат условията на Големия взрив и да отговорят на въпроса как е създадена Вселената.

"Тук ще симулираме условия, близки до условията в ранните мигове от развитието на Вселената. Целта е да научим какво е станало една стотна от наносекундата след Големия взрив, да разберем кои са тухлите, елементарните тухлички, които изграждат материята", обясняват от ЦЕРН.

Предвижда се два снопа частици да се движат в противоположни посоки с огромна скорост, като на някои места маршрутите им ще се пресекат, което ще позволи сблъсъка на протони.
Частиците ще се направляват от няколко хиляди свръхпроводникови магнити.
Предмет на изследване от учените ще са последствията от стълкновенията на протони.

Около адроновия колайдер от месеци се носят хипотези, най-страховитата от които гласи, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да унищожат не само него, но и да погълнат територията на Франция и Швейцария, край чиито граници се намира седалището на ЦЕРН.
Според повечето учени подобно нещо по принцип е възможно, но те са категорични, че времето на съществуване на такива черни дупки е извънредно кратко.

БГНЕС, нетинфо




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 10, 2008 11:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Първото излъчване на Large Hadron Collider е успешно

Това заявиха на официалната си страница учените от най-големия експеримент провеждан досега в човешката история. Това означава, че първият изстрелян лъч е изминал без проблем цялото разстояние от 27 километра (толкова е дълъг ускорителя на частици намиращ се на границата между Швейцария и Франция).
Опитът се е състоял в 11 часа и 28 минути днес .

Този исторически момент ознаменува края на 14-годишна подготовка на учени от 85 страни по света. Те се надяват това да постави началото на нова ера за откритията свързани с физиката на елементарните частици, а и не само за нея.
"Това е чудесен момент от моя живот. - казва координатора на проекта Лин Еванс. Ние вече можем да достигнем до изключително високо ниво на проучвания, които се надяваме да ни дадат информация за сътворението на Вселента".

Включването на ускорителя не е никак просто действие, а напротив изключително комплексна и сложна операция по координирането на всички негови части (а те са хиляди) да работят в синхрон, часовниците да бъдат сверени до повече от милиардна от секундата. Постепенно машината ще бъде натоварена нанапълно, като с това и хората работещи по нейното управление ще придобият ценен опит, който да им помогне в постигането на крайната цел, а именно отговор на въпроса "Как е възникнала вселената?".
Успешното сблъскване на два протонни снопа е само началото на целия експеримент, който ще доразвие изследванията за физиката започнали от времето на Нютон и неговите открития за гравитацията.
Ускорителя има за цел също така да изследва т.н. Тъмна материя (Dark matter), които според учените изграждат близо четвърт от вселената. За сравнение видимата от нас материя изгражда едва 5% от цялата вселента т.е. нейната маса.

Ще се изследват също аспекти като: "Защо природата приема за основа материята пред антиматерията?". Те ще проучат и с какво материята от началото на Вселената се различава или не от материята, която изгражда Вселената към настоящия момент.
Тези въпроси ще получат своите адекватни отговори в процеса на работа на ускорителя и най-вече след като той бъде натоварен на 100%, което е планирано да стане в рамките на една година.
"LHC е машина за открития - това казва генералният директор на лабораторията CERN Роберт Аймар. Това е начин да задоволим нашето любопитство съпътстващо ни през всички етапи на човешката еволюция."

Експериментът може също така да покаже как точно се свързват четирите фундаментални сили във Вселената според физиката: електромагнитната, силната ядрена, слабата ядрена и гравитацията. Също така може би ще разберем защо гравитацията е толкова по-слаба от останалите три.

На другия полюс са някои слухове вече плъзнали из целия свят, че експеримента може да доведе до създаването на микро черна дупка която да погълне планетата или поне държавите, където се провежда експеримента. Интересното е че такава теоретическа възможност съществува, но учените категорично отхвърлят тази опция твърдейки, че познават възможностите на ускорителя и тъй като никой досега не е правил подобно нещо само време ще покаже кой е бил прав.

Всички държави които участват в експеримента са :
Австрия, Белгия България, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Като наблюдатели на експеримента участват Индия, Израел, Япония, Русия, Сащ, Европейската комисия и Юнеско.

Какво е колайдерът

Това е комплекс, построен в кръгов тунел на дълбочина между 50 и 175 метра под земята. Тунелът има дължина 27 километра. Самият колайдер се състои от две успоредни тръби, които се пресичат на четири места. Целта е във всяка от тях да се пусне протонен лъч и при наблюдаваните сблъсъци на тези два лъча да се получи огромната енергия, необходима за наблюдаването на елементарните частици. За функционирането на тези тръби в колайдера са инсталирани множество магнити, както и течен хелий, който да ги охлажда.

Защо адронен колайдер?

Адроните са вид частици, като най-познатите от тях са протоните и неутроните. Името на колайдера идва от това, че сблъскващите се в него лъчи са протонни.

За ускорявянето на протонните лъчи, постигането на сблъсъци и наблюдаване на резултати е необходимо време. Тази сутрин всъщност е само първият опит, тестване на системата. Пуснат е само един протонен лъч. Не се знае кога ще се изпробва пускането на два и сблъскването им. При всички случаи ще минат може би месеци, преди да видим какви са резултатите за науката.

Първата обиколка на протонния лъч е била успешна. Системата работи.




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov