НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:50 pm Вижте мненията без отговор
Офиката сваля кръвното
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 15, 2008 12:33 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ????? ????????
Отговорете с цитат

ОФИКАТА

Тази билка е два пъти по-богата на каротин от морковите, съдържа пектин и рутин. Полезна е за стомаха, белите дробове и сърцето. Особено е полезна за хипертониците, защото нормализира кръвното.

Името й произхожда от старото название на туберкулозата - охтика и е полезна при всички случаи на хроничен бронхит, емфизем, астма и т. н. Използва се още като допълващо средство при лечение на туберкулоза като отслабва неблагоприятните странични ефекти на противотуберкулозните лекарства.

Препоръчват я при язва на стомаха и дванадесетопръстника, за понижаване на холестерола при жлъчно-чернодробни заболявания.

Веществото рутин е с важно съдоукрепващо действие и помага при кървящи венци, хемороиди, разширени вени, чести кръвоизливи от носа. Може да се ползва и при обилни кръвоизливи по време на цикъл.

Подобно на бъзовите плодове, офиката е богата на пектин и регулира перисталтиката на червата, което е важно при колит и запек.
От плодовете й се приготвят витаминни концентрати, но може и да се използват пресни. Приготвя се и запарка. По-добре е плодовете да се счукат в хаван или да се смелят в електрическа кафемелачка.

В 200 мл вряла вода 1 чаена лъжичка смлени плодове се запарва 15 мин. Чаят може да се подслажда с мед или да се пие неподсладен като се съчетава и с други билки, например шипки, бъз и т. н. По технологията, по която се приготвя сироп или вино от бъз, се приготвя вино и сироп от офика. Те имат великолепен антиспастичен ефект, ценен при астма.

Заслужават внимание и други плодове с оранжев или тъмен цвят, например аронията. Тя може да се намери под формата на сироп или сок. Сокът може да се пие направо, сиропът се разрежда с вода. Много е подходящ при температурни състояния, за възстановяване след продължителни боледувания и не на последно място за предпазване от грип и простуди.
--------------------------------------
lechebnik.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov