НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 11:16 am Вижте мненията без отговор
Тънкостите на китайската билкова медицина
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 02, 2008 6:46 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ?? ?????????? ??????? ????????
Отговорете с цитат

Съгласно китайската система всяко време на годината съответства на определен елемент (например огън или вода) и на два важни органа на тялото. Затова във всеки сезон сме предразположени към различни неразположения. Това може да се неутрализира с помощта на билки и билкови продукти. Този, който следва сезонните предписания, ще запази жизнената си енергия и ще избегне болестите.

Когато преминаваме на диета и през ум не ни минава да погледнем календара. А източните диетолози са уверени: това, което е подходящо за лятото, съвсем не е подходящо за зимата. През пролетта организмът трябва да се изчисти, а през есента да се "запасим" за зимата. Диетолозите са уверени, че билките и подправките оказват огромно влияние на нашата жизнена енергия и позволяват с малко средства да поддържаме баланса в тялото си.

Китайците делят продуктите на "студени" - подходящи за пролетта и за лятото, и "горещи" - нужни за есента и за зимата. Билките и продуктите, които също се делят на "студени" и "горещи", позволяват да се постигне равномерно кипене. При това организмът получава максимално енергия и питателни вещества. Освен това трябва да се отчитат особеностите на вашия организъм и мястото, на което живеете.

* Летните билки

Мента - охлажда тялото, отваря порите и изпуска излишната мазнина, успокоява нервите, снема напрежението, подобрява съня. Заварете 1 лъжичка мента в чаша вода. След като престои 20 минути прецедете и пийте по 2 чаши всеки ден.

Глог - успокоява и подобрява храносмилането. Пийте настойка от цвета и плодовете след обяд.

ГРЕШКА

Ако се храним недостатъчно, съкращаваме съня си. В резултат на това лятото се превръща в сезон на преумора и неумерена загуба на енергия. Ако към това се прибавят и гореща, мазна храна, алкохол, захар и кофеин, ще настъпи "прегряване на системата". Симптомите са главоболие, силна жажда, повдигане или безпричинно чувство на глад. Студената храна и питиета също могат да нарушат баланса, "супата в тенджерата ще престане да ври", ще се стигне до нарушение на храносмилането, диария, сънливост, умора и снижение на имунитета.

ПРАВИЛНО

За поддържане и за възстановяване на баланса е необходимо да ядете сурови плодове и зеленчуци, салати, бобови продукти, бяло месо. Храната трябва да е със стайна температура. След обяда си почивайте 2 - 3 часа.


* Есенните билки

Девесил - сгрява, подобрява дишането и храносмилането. Пийте всекидневно по 1 до 3 чаши настойка при хронични заболявания на дихателните пътища, а в по-малки количества - за профилактика.

Чесън - полезен при склонност към простуди, колебания в кръвното налягане, високо ниво на холестерола, нарушено кръвообращение, артрит. Яжте го суров, колкото се може по често.

ГРЕШКА

Често не можем да отвикнем от летния стил на хранене, а през есента има зеленчуци, плодове. Много от нас не се затрудняват да си ги приготвят и ги ядат сурови, но китайците смятат, че това не е съвсем правилно.

ПРАВИЛНО

Когато дойде есента, минете на варена храна. Увеличете количеството на рибата, на месото, на млечните продукти, на супите, картофите, ориза.


* Зимните билки

Канела - сгрява, подобрява храносмилането и работата на дробовете. Направете си чай от нея, можете да я прибавяте към други напитки.

Женшен - подобрява храносмилането и работата на дихателната система, помага за хроничната умора. Стрийте корен от женшен и заврете като чай. Употребява се от късна есен чак до пролетта.

ГРЕШКА

Забравете за усилената физическа работа и диетите. Изтощението за това време на годината е опасно. Хора с крехка психика дори може да стигнат до депресия.

ПРАВИЛНО

Яжте винаги топла храна. Увеличете дела на белтъчините в продуктите, а така също яжте орехи, тикви, лук, чесън. Лягайте си по-рано, а ако не ви се спи, се занимавайте с нещо приятно.


* Пролетни билки

Глухарче - ефикасно изчиства организма. Пие се като чай.

Цикория - полезна за черния дроб.

ГРЕШКА

Изобилието от сгряващи продукти - кафе, алкохол, захар, мляко, месо, мазнини. Това поражда раздразнителност и почервеняване на лицето, безсъние, главоболие, жажда, запек, мускулно напрежение в областта на шията и на плещите. Друга грешка: преждевременен преход на лятна "студена" храна води към депресии и отслабване на организма.

ПРАВИЛНО

Изчистете организма, като употребявате голямо количество листни зеленчуци. Варената храна да преобладава, а суровите плодове и зеленчуци да я допълват. Пийте чай с лимон, добавяйте лимонов сок там, където яденето позволява, отдайте предпочитание на бялото месо, на бобовите и на зърнените храни. Пийте зелен чай вместо кафе, ако е необходимо да се ободрите. През времето между 23 часа вечерта и 3 часа сутринта трябва непременно да сте отдадени на сън - тогава черният дроб сам се изчиства. И така пролетната лекота и енергия са ви гарантирани.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov