НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 10:46 am Вижте мненията без отговор
Козметиката вкарва до 2,5 кг хим. вещества год. в организма
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 03, 2008 3:36 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ?????? ?? 2,5 ?? ???. ???????? ???. ? ?????????
Отговорете с цитат

В организма на жената, която всеки ден използва козметика (кремове, маски, пудра, червило и т.н.), в продължение само на една година постъпват до 2,5 кг различни химически вещества, за чието влияние върху организма не се знае почти нищо - особено при комбинирането им. Това е мнението на учени от Университета на Масачузетс в САЩ.

Събраните от тях данни показват, че много дами в стремежа си да изглеждат добре използват всеки ден над 20 козметични средства, като до 90% от тях са с изтекъл или изтичащ срок на годност.

Някои от изкуствените компоненти, които тялото поглъща, предизвикват странични ефекти - от кожни раздразнения до ранно стареене и онкологични заболявания.

Ричард Бенс, биохимик, който в продължение на три години е изследвал състава на различни видове козметика, твърди: "Козметичната индустрия не прави почти нищо, за да изследват средствата, които всички ние нанасяме върху кожата си. Вместо това в повечето случаи става дума за чисто търговския лозунг, че техният химически състав е безвреден."

Почти неизвестен е фактът, че попиването на химическите вещества през кожата е много по-опасно, отколкото тяхната вътрешна употреба.

"Ако червилото попадне в устата, ферментите, съдържащи се в слюнката и стомаха, го разграждат. Най-опасни са кремовете срещу бръчки, които са нанасят на дебел слой и се използват по-често (при това много жени използват различни кремове срещу бръчки няколко пъти в денонощието). Нанесени върху кожата, химическите вещества проникват направо в кръвта без всякаква защита", пояснява Бенс.

Всяка година на световния пазар се появяват около 11 хил. нови видове кремове само срещу бръчки. Според Ричард Бенс е твърде наивно да се смята, че повечето от тях са преминали необходимата за здравето внимателната проверка за безопасност.

Zdrave.bg




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 04, 2008 9:41 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Именно поради същата констатация аз не ги използвам.

Ползвам мехлеми и мазила лично приготвени от мен ... за мен и то само от екологично чисти, и естествени растителни продукти. Rolling Eyes Razz Laughing

Сдобивам се с тях от дън-гори тилилейски ... Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 04, 2008 11:31 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Билковият балсам на Еньо Миланов, макар да не е предназначен за това, е перфектен за лицето. Wink Разните скъпи кремове - ряпа да ядат. Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
merigi




Регистриран на: 24 Фев 2007
Мнения: 250
Пуснато наПуснато на: Съб Окт 04, 2008 5:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз използвам единствено зехтин и крем витажин, който е натурален продукт и то многофункционален.Продават го във всички аптеки.Единствено за шампоан още не мога да открия някой без добавена химия.А от по-специалната козметика ползвам Nuxe френска е , но ме съмнява да няма химически добавки,както казват.Въобще от природата могат да се направят много кремове и маски напр.от невена или от хумата, зехтина.По - добре е да се стремим да използваме натурални съставки, защото те са най-невредими.Между другото имаше някаква статия за парфюмите, които са също вредни, въпреки уханията им.Съдържали някакви съставки, от които може да те заболи дори глава. Sad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Май 31, 2009 5:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бременността и малоформации на плода, проблеми с паметта, депресия...


Това са само част от здравословните проблеми, причинени от някои съставки на козметиката. Четете етикетите и внимавайте. Козметичните продукти, които ползвате не трябва да съдържат нито едно от следните вещества.

Бензоил пероксид - често се среща в продуктите против акне и предизвиква рак при определени концентрации. Вреден е при вдишване и води до респираторни проблеми. Дразни кожата и очите.

Диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин - дразнят очите и кожата и лесно се абсорбират през нея, като водят до дерматити. Натрупват се в органите и дори в мозъка. Честата им употреба може да доведе до рак на бъбреците и черния дроб.

Триклосан - част от съставките му водят до развитие на рак, отслабване на имунната система, нервната система, помятане и проблеми с плода. Променя действието на хормоните.

Хидантоин и имидазолидинил - само част от консервантите, които се използват в козметиката. Водят до болки, рак, реакции на кожата, депресия, главоболие, алергии, болки в гърдите, възпаление на ушите, хронична умора, виене на свят, проблеми със съня, дразнене на дихателната система, кашлица и астма.

Синтетични пигменти - оцветители, които съдържат соли на тежки метали и ги отлагат в кожата, като предизвикват обриви. Опитите с животни показват, че в по-големи количества водят до рак и дори могат да причинят смърт.

Парабени (етил, метил, бутил, прупил парабени). Често дори не се отбелязват на етикетите с това име и действат като консерванти. Главно в продуктите против изпотяване. Откривани са и в тумори на гърдата. Объркват действието на естрогена и водят до стерилитет.

Полиетиленгликол – съдържа се в лосионите против слънце, дори и в бебешката козметика.

Фталати - откриват се в много продукти, дори и да не са вписани в етикетите. Влияят на бъбреците, черния дроб, плода, ранно развитие на рак, проблеми със спермата.

Пропилен гликол и бутилен гликол - използват се изключително често, а са много вредни.

Сода - лаурил сулфат - детергент със сериозни вредни въздействия върху здравето. Съдържа се в 90% от продуктите, които са под формата на пяна. Водят до депресия, проблеми с очите, обриви дори и смърт.

Вещества, които се съдържат в продуктите против слънчево изгаряне като авобензон и бензофенон. Те дори могат да увредят ДНК.

Триклосан - той е много вреден за здравето и за околната среда.


Автор: Елена Георгиева, ecomedia.bg

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov