НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 11:35 pm Вижте мненията без отговор
Шипката – витаминозен сюрприз
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 09, 2008 5:26 pm
МнениеЗаглавие : ??????? – ??????????? ???????
Отговорете с цитат

Обичате ли чай от шипка? А сладко, сироп или мармалад от шипка?

Шипката има свой специфичен вкус, който не всички хора обичат. Жалко, ако сте от тях, защото не знаете какъв натурален лечител губите.
Какво представлява шипката?

Растението шипка (rosa canina) е силно бодлив храст, висок до 2-3 метра, който много хора познават като диворастяща роза.

Може да вирее при различни условия и географски ширини, като се среща и на 2000 метра надморска височина.

Цветовете цъфтят от май до юли, а плодовете узряват през есента и точно те са „носители“ на множеството полезни свойства на шипката.

Освен в Европа, шипката може да срещне в Азия, Африка и Северна Америка.


За какво е полезна шипката?

Шипката се използва активно в хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия. Тя съдържа много ценни вещества за развитието на човешкия организъм. Шипката е популярна като поливитаминен продукт.

Поради богатото съдържание на витамини и флавоноиди плодът на шипката има разнообразно действие. Притежава диуретично, кръвоспиращо и запичащо действие. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта, забавя отлагането на атероматозни плаки в кръвоносните съдове.

В плодовете на шипката се съдържат почти всички витамини — С, Р, В, Е, К и каротин. Те активизират ензимните системи, усилват регенерацията на тъканите, синтезата на хормоните и влияят благоприятно върху въглехидратната обмяна и проницаемостта на съдовете.

Съдържанието на витамин Р способства за намаляване чупливостта на капилярите, подпомага използуването на аскорбиновата киселина от организма. Витамин К влияе върху нормалното съсирване на кръвта. Другите витамини имат важни физиологични функции.

Шипката помага активно при пясък и камъни в пикочните пътища, жлъчнокаменна болест, маточни кръвотечения, анемия, изтощение на организма, при атеросклероза, като средство, повишаващо съпротивителните сили на организма в борбата му срещу местни или общи инфекции и интоксикации (скарлатина, дифтерия, пневмония, коклюш и др).

Може да се прилага също при бавно зарастващи рани, за нормално зарастване на костите при счупване, при понижена секреторна дейност на стомаха и за подобряване на обмяната на веществата в организма.

Шипката съдържа огромна концентрация на витамин С, с което е сериозен „конкурент“ на цитрусовите плодове. Съдържа също витамини В1, В2, Е, пектини, органични киселини, микроелементи.

Шипката укрепва сърцето и кръвоносната система и е особено полезна за сърдечно-съдови заболявания. Богатото съдържание на витамини помага при настинка и вирусни заболявания, тъй като засилва имунната система.
Препоръчително е да се консумира шипка след прекарани заболявания, за да се засили и укрепи организма на болния.

Възползвайте се тази есен да си приготвите сироп, мармалад, желе или специално шипково питие. Те ще бъдат ваша безценна белтъчна, витаминозна и приятна сладникаво-тръпчива храна месеци наред. Направете шипката част от вашето седмично меню и болестите ще ви спохождат много по-рядко.
-----------------------------------------------
rozali.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov