НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 3:29 pm Вижте мненията без отговор
Дъх на маслини
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Ное 04, 2008 12:23 pm
МнениеЗаглавие : ??? ?? ???????
Отговорете с цитат

Отскоро у нас могат да се купят няколко марки био зехтин. Затова решихме да проучим разликите между био и конвенционалния зехтин.

Зехтинът е едно от най-полезните масла. Той понижава холестерола в кръвта и намалява сърдечните проблеми. Адски много помага за добро храносмилане. Богат е на витамини Е и F.

Редовната му употреба намалява риска от поява на камъни в жлъчката и на някои видове рак. Освен това той съдържа полифенол, който подсилва клетъчните стени и прави артериалните стени по-еластични.

Поради наличието на феноли, има противовъзпалително действие, а силният му аромат прогонва микробите. Зехтинът има още много предимства и с негова помощ могат да се забъркат лекове за всякакви проблеми.

Всичко това звучи прекрасно, но при конвенционалното отглеждане на маслинови дръвчета земята се тори със синтетични азотни торове, нежеланите треви и плевели се убиват с хербициди, а инсектицидите са за едни от най-големите врагове на маслиновите дръвчета – маслиновите мухи.

Покрай тях обаче загиват и много полезни насекоми. Изтощава се почвата, замърсява се местната екосистема, а вредни остатъци могат да се озоват и в маслините, от които се прави зехтинът. Да не забравя да кажа, че оборудването във фабриките за преработка се почиства с химикали.

Да видим сега с какво био производството е по-различно от конвенционалното?


Производителите на био маслини и зехтин използват органичен компост за подхранване на почвата, а с плевелите се справят чрез косене. Те сеят култури като детелина и секирче, които привличат полезни насекоми и контролират нежеланите насекоми. Срещу напастта на маслиновите мухи се окачват специални капани. Оборудването във фабриките се мие с пара!

И у нас вече има био зехтин, даже няколко вида (Пикадили, Елемаг). За да си сигурен в качеството обаче е добре да знаеш какво точно означават надписите по етикетите:

Virgin се нарича всеки зехтин, получен от пресоването на маслини само чрез механични действия и техника, наречена „студено пресоване“. Това означава, че по време на екстракцията на маслото маслиновата паста се поддържа при температура по-ниска от 27С. Увеличаването на температурата повишава добива, но пък влошава вкуса.

За извличането на този зехтин не се използват никакви химикали, а той само се декантира, центрофугира и филтрира.

В зависимост от качеството, тоест според съдържанието на свободни мастни киселини (тъй като те оказват голямо влияние върху вкуса), Virgin зехтинът може да бъде „extra virgin“ (със свободни мастни киселини до 0,8мг на 100гр.), "virgin“ (със свободни мастни киселини до 2мг на 100гр.), „ordinary virgin“ или „semi-fine virgin“ (със свободни мастни киселини до 3,3мг на 100гр.) и „lampante virgin“ (със свободни мастни киселини над 3,3мг на 100гр.)

Последният зехтин не е за консумация, а за рафиниране или индустриални цели.

Refined или рафиниран е зехтинът, извлечен от Virgin зехтин чрез рафиниращи методи, тоест третиране с химикали, за да се неутрализират силният вкус и съдържанието на свободни мастни киселини. Този зехтин е с по-ниско качество от Virgin зехтина.

Когато на етикета пише само Olive oil, означава, че това е смес от рафиниран и Virgin зехтин, а съдържанието на свободни мастни киселини е до 1мг на 100гр.

Pomace е зехтинът извлечен чрез химични разтворители (главно хексан) или чрез топлина от вече изцедената маслинова паста. Той обикновено се смесва с Virgin зехтин, за да се придаде все пак някакъв вкус. Той може да съдържа свободни мастни киселини до 1мг на 100гр.

Някои от надписите обаче са доста заблуждаващи, като например 100% Pure Olive Oil, което звучи като продукт с много високо качество, но често това е зехтинът с най-ниско качество. Той се използва главно за печене и пържене, тъй като високата температура може да съсипе аромата и вкуса на extra virgin зехтина.

Lite (или Light) – асоциира се с по-ниско съдържание на мазнини, но това просто означава, че цветът е по-светъл.

Made from refined olive oils – означава, че вкусът и киселинността са получени по химичен начин.

Дата на производство – всъщност по-важна е датата на реколтата, тъй като зехтинът може да чака с години да бъде бутилиран и в действителност може да си купиш стар зехтин, вместо нова реколта, а това се отразява върху качеството.

И за край - хората от Средиземноморието твърдят, че са едни от най-здравите, защото се придържат към средиземноморската диета, в която зехтинът присъства ежедневно в менюто.

Понеже вече имаме избор, хайде да изберем био продуктите - така и планетата ни ще е от най-здравите.
----------------------------------------
Силвия Тулева

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov