НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Дек 01, 2023 8:52 am Вижте мненията без отговор
ЦВЕТОТЕРАПИЯ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Ное 13, 2008 9:48 pm
МнениеЗаглавие : ????????????
Отговорете с цитат

Всичко, включително и хората, е създадено от електромагнитна енергия, която трепти с различни честоти, съответстващи на звук, светлина и цветове. След като сме създадени от електромагнитна енергия, логично е да реагираме на електромагнитни сигнали.

Цветовете са вълни с определена честота и дължина на вълната - първичните цветове се подреждат в определена последователност, която ние можем да видим в цветовете на дъгата: червен, оранжев, жълт, зелен, син, индигово син, виолетов.

Цветовете, вероятно са имали много важна роля в живота на нашите предци, чието оцеляване е било управлявано от светлината и тъмнината. Концепцията за хромотерапията, вероятно, произлиза от древен Египет от преди няколко хиляди години. Тази концепция се базира на факта, че пусков ефект върху физиологичните и психологичните ни процеси могат да бъдат определени цветове, т.е. в отговор на цветовете, нашето тяло реагира с различна функция.

Цветовете и светлината са тясно свързани с човека, земята, реките, гората, океаните. Факт е, че всяко живо създание е зависимо от светлината и за да съществуват повечето организми зависят от цветовете.

Специалистите по цветотерапия използват цветовете по най-разнообразни начини, за да подобрят качеството на живот или да лекуват. Повечето живи същества, включително и хората получават енергия от цветове на деня: червеният, оранжевият и жълтият цвят. Успокоение и младост носят синият, индиговият и виолетовият, които са цветовете на нощта.

Има някои научни изследвания доказващи, че всяка клетка в тялото ни излъчва светлина.

Цветотерапията или както я наричат още хромотерапия, се практикува от множество последователи на алтернативната медицина.


Как обяснява алтернативната медицина влиянието на цветовете?

За предците ни, цветовете, от които е създадена дневната светлина е било приемано, че показват един различен аспект на божественото и, че повлияват различни качества на живота. Използването на цветовете има за цел да балансира енергията в телата ни, където тя липсва, като повлиява физически, емоционално, духовно или умствено.


Епифизата е органът, който определя влиянието на свелината и цветовете върху нас.

Епифизата е малка жлеза в мозъка, която секретира мелатонин в зависимост от светлината. Цветовете и светлината играят голяма роля в контрола на денонощния ни ритъм. Ние живеем в океан от енергия, където цветовете работят вътре в нас. Слънчевата светлина съдържа в себе си всички дължини на вълната от видимия спектър.

Човешкото око, обаче е способно да възприема не повече от 1% от електромагнитния спектър. То не може да види инфрачервените лъчи, които се излъчват от всеки топъл предмет, например от радиатора в стаята, камината или дори от самите вас. Ултравиолетовите лъчи също остават скрити, а те са навсякъде около нас.


Пътят на светлината.

Когато светлината достигне до очите или кожата ни, тя предизвиква възбуждане в нервните окончания и импулси, които се предават до епифизата. Не случайно тя е наричана в миналото „трето око“.

Разположена в геометричния център на главния мозък и в миналото е приемана като материален носител на човешката душа. Светлината е специфичен активатор на жлезата и осъществява контрола на множество биоритми в организма. Тя работи заедно с хипоталамуса-друга жлеза, свързана с чувствата на глад и жажда, либидото, биологичния часовник и определя скоростта на стареенето.

Съществува връзка между ретината и хипоталамуса.

Тя носи информация, дали е тъмно или светло, към региона на хипоталамуса (супрахиазмално ядро). От там нервен импулс по симпатиковата нервна система достига до епифизата. Тези импулси подтискат продукцията на мелатонин от епифизата.

Когато възбудните импулси спрат през нощта и няма светлина, която да подтиска секрецията на мелатонин от епифизата, започва неговата продукция. Следователно епифизата е фоточувствителен орган и важен хронометър за човешкото тяло. Мелатонин обаче се секретира и в моменти на релаксация и наблюдение. Благодарение на неговата секреция ни се доспива.

Мелатонинът се образува от серотонин - хормона на щастието.

Следователно нощта води до намаляването на серотонин в мозъка, с което веднага си обясняваме защо сутрин настроението ни е най-понижено. След подтискането на епифизата от светлината и стопа в продукцията на мелатонин, серотонина покачва нивата си в мозъка и ние се чувстваме по-щастливи.

И така различните цветове носят различна енергия и имат различна честота и дължина на вълната, което води до различно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Множество изследвания и наблюдения са показали, че различните цветове водят до установяване на равновесие в нашите физически и емоционални функции.

Как ни влияят цветовете?

ЧЕРВЕН

Това е цветът на енергията, силата и живота. Той затопля помещенията и успокоява болката. Червеният цвят е мощен лечебен агент за лекуване на заболявания на кръвта и кръвообръщението. Той помага при депресия. Червеният цвят е свързан с мъжествеността. Червен килим или стена в офиса, ще ви донесат пари. Ако сте търговец, опитайте да носите нещо червено! Това се дължи на силата, увереността и склонността към риск, който носи червеното.
Не трябва да се използва при хора с високо кръвно налягане и тревожност. Ако останете под лъч от червена светлина продължително време, той ще ви накара да се чувствате много ядосани и агресивни.


ОРАНЖЕВ

Този цвят отразява умствената сила, както в логическата, така и в представната й форма. Той се използва за укрепване на имунитета, повишаване на потентността, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Светлите нюанси на оранжевият цвят имат леко затоплящ ефект.

Той не трябва да се носи твърде дълго. Оранжевият цвят не трябва да е предпочитан цвят от нервни и лесно ядосващи се хора.


ПРАСКОВА

Честотата на този цвят се използва за мир, честност и равновесие.


РОЗОВ

Това е цветът на любовта и емоциите и романтиката.


ЖЪЛТ

Жълтият цвят символизира интелекта и се използва като стимулатор на умствената дейност. Той ще ви помогне да мислите по-бързо. Той е добър за избистрянето на мисленето, когато сте объркани.
Трябва да се използва внимателно, тъй като е силно стимулиращ и може да доведе до преумора и депресия.


ЗЕЛЕН

Това е цвета на лечението и спомените. Той ще въведе ред в емоциите емоциите и ще ви успокои. Зеленото е добър основен лечебен цвят, тъй като той стимулира растежа и възстановяването на тъканите, което го прави полезен при костни счупвания. Със зеленият цвят като лечебна честота можете да обградите вашите близки, когато боледуват.

Използвайте селения цвят за да се свържете с природата. Пригответе се като за медитация. След като се отпуснете, представете си, че сте в природата, в прекрасно зелено поле, цветя, животни, водопади. Ще усетите как връзката ви с природата и красотата ви дават нови сили и са неизчерпаем източник на спокойствие.


СИН

Това е цвета на електричеството. Ние живеем в програма създадена от електромагнитна енергия. Синьото е цвета на истината, спокойствието и хармонията, като носи и утеха на ума. Синият цвят е добър за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Синьото ще ви помогне при треска, кръвотечения и при раздразнена нервна система. Добре действа при изгаряния. Твърде много синьо ще ви направи студени, депресирани и тъжни.


ВИОЛЕТОВ

Виолетовият цвят, също ще ви свърже с вашата духовна същност. Добър е при умствени и нервни проблеми. Добре е да се носи при епилепсия и ревматизъм. Помага при болка в костите.
Ако прекалите с виолетовото, няма да ви останат сили да живеете.


ЛАВАНДУЛА

Това е цвета на равновесието. Използва се за лечение на духа.БЯЛ

Това е цвета, който включва в себе си всички останали цветове. Той представлява източник на израстване на съзнанието. Той пречиства тялото и е най-зареждащият начин да си предоставите мир и комфорт от най-високо ниво.

Бялото винаги е смятано като пресечна точка на чистотата, невинността, перфектността и триумфа на непорочността над плътта.

За китайците и древните гърци бялото е цвят на траура. За всички останали – будисти, християни, католици, баптисти и в хиндуизма, както и ацтеките, маите и римляните бялото е носител на чистотата, съвършенството, божественото, непорочното, любовта, живота, мира и здравето.


СРЕБРО

Това е цвета на мира и устойчивостта. Той е най-пречистващият цвят и поради това е много добър за отстраняване на неприятни заболявания. Най-добре действа при кръвни и ракови заболявания.


ЗЛАТО

Златото представя алхимията на съзнанието. Той е най-силният цвят, използван за лечение на всички заболявания. Той е толкова силен, че много хора не могат да свикнат с него. Необходим им е период, за да се приспособят към златният цвят. Златото подобрява всички елементи на духа и тялото.


Използвайте свещи!

Палете свещи, оцветени с необходимия за вас цвят. Ако например искате да учите по-добре, запалете жълта свещ. Запалете розова свещ за да изпратите любов. Синя за да разрешите духовен проблем, лилавата е добра за лечение, а сребърната, за да се предпазите от заболявания или нападки.

Облеклото!

Цветовете на дрехите, които носите се отразяват както на вашето настроение, така и на тези около вас. Вие, може би, изпитвате определено желание да облечете дреха с даден цвят точно днес. Това обикновено означава, че оцветяването ви е необходимо, за да попълните определена липса, например: на знание, увереност, сила, любов...

Направете си експеримент:
Облечете се в розово и наблюдавайте колко от приятелите ви, които ще срещнете, ще ви говорят за любовния си живот.

ВНИМАНИЕ! Хромотерапията е много интересна област от алтернативната медицина, която според съвременните проучвания има предимно психологичен ефект.

Ако имате сериозни заболявания не опитвайте да използвате статията за самолечение. Тя съдържа материал, който има за цел да информира, а не да лекува!
-------------------------------------------
по материали от интернет

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi
Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 14, 2008 2:25 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е ти ми четеш мислите Селенааааа !

Тъкмо щях да питам за това.... !

Благодаря ти много ! Very Happy Cool

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 14, 2008 12:47 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За теб - винаги!

Е как няма да ги чета?! Така ми жужиш във въздуха, че ушите ми пукат чак ... Razz Wink Laughing Laughing Laughing

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi
Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 14, 2008 12:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
За теб - винаги!

Е как няма да ги чета?! Така ми жужиш във въздуха, че ушите ми пукат чак ... Razz Wink Laughing Laughing Laughing


Хахаха ... еми така е ... няма отърване Laughing

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Ana_Maria
Регистриран на: 15 Авг 2009
Мнения: 26
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 02, 2010 7:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравейте.

Този материал за цветовете много ми харесва и бих желала да споделя нещо за себе си. От известно време/ около 2 години / се улавям, че все повече ме влече да се обличам с дрехи в светли тонове- розово, жълто, бяло. Постепенно от гардероба ми изчезнаха всички черни, кафяви,сиви и тем подобни дрехи с "убити тонове" както аз ги наричам. Незнам как стана този прелом, но сега не можеш да ме накараш да облека такава дреха. Черния цвят ме отблъсква, дори дамската чанта не искам да ми е черна. Какво стана с мен??? Embarassed Знам само че се чуствам прекрасно като си облека розовата блузка и си метна червената чантичка!!! Very Happy
Прави ми впечатление и друго нещо. Много хора се обличат в черно, да не кажа повечето- млади, стари? Дали аз нещо не съм в час? Shocked
Ще се радвам да чуя и други мнения.
Хубава вечер на всички Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 02, 2010 8:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ana_Maria написа:
Знам само че се чуствам прекрасно като си облека розовата блузка и си метна червената чантичка!!! Very Happy


Та те ти отиват толкова много на сините очички ... Laughing Wink

Просто си се променила и си излезнала от хроничната депресия - това е.

Давай все така!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ranja
Регистриран на: 23 Фев 2008
Мнения: 23
Пуснато наПуснато на: Вто Мар 02, 2010 10:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ana_Maria написа:
...но сега не можеш да ме накараш да облека такава дреха. Черния цвят ме отблъсква, дори дамската чанта не искам да ми е черна.
Прави ми впечатление и друго нещо. Много хора се обличат в черно,


Така е! Да ми бе казал някой, че ще предпочитам черият цвят само преди половин година щях да му се изсмея Laughing
До скоро също ме отблъскваше черният цвят и се носех в розово, червено, зелено, оранжево... но при мен се получи точно обратното. Ето такъв пример има - изпадайки в депресия се обърнах към черният цвят, сякаш за да се скрия от света.

Само не знам до какво ще доведе това Confused Дали има нужда да синхронизирам нещо или трябва нарочно да избягвам ченрият цвят, въпреки желанието ми да го нося. Sad

Колкото до множеството млади и стари облечени в "мрачни" бих казала цветове - не е ли ясно, колко много те са депресирани Sad

Блазе ти Ana_Maria колко позитивизъм лъха от поста ти Smile
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 1:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ана-Мария се постара с цялото си същество да се промени, тя искаше да се промени и го стори!!! Very Happy

А ти въпреки моите горещи препоръки и наставления, които на другите не ги давам под формата, под която ги дадох на теб, не го правиш...

Продължаваш да робуваш на ума си и негативвните си емоционални изживявания, а Ана-Мария цъфти и пее - въпреки, че живота й е прекалено труден, както и работата й...

В това е разликата - в искането и стремежа да постигнеш това, което искаш.

А ти не знаеш какво искаш и не си правиш дори и труда да разбереш какво трябва да направиш за себе си, само повтаряш едно и също нещо.

Промяната в позитивна насока ще доведе до светлите и топли тонове в живота ти.

Това е. Confused

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ranja
Регистриран на: 23 Фев 2008
Мнения: 23
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 3:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ааа, не! Smile Мисля, че удържам фронта! Просто случката в живота ми ме провокира. То пък, като че ли само на мен се случват такива неща... Laughing

Просто забелязах, как преди 3 месеца не поглеждах черното, пък сега по-честичко се обличам така, но чантата ми е червена и няма скоро да я сменя! Wink

С нетърпение очаквам зеленото на пролетта. Това наистина ме зарежда! Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеICQ Номер Върнете се в началото
ranja
Регистриран на: 23 Фев 2008
Мнения: 23
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 3:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А, съветите честичко и внимателно си ги чета . Много благодаря за тях Маг Селена! Smile Оценявам специалното отношение! Помогнахте ми много! Не съм забравила. Embarassed
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеICQ Номер Върнете се в началото
Ana_Maria
Регистриран на: 15 Авг 2009
Мнения: 26
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 5:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Скъпа Раниа, / извини ме ако не го изписвам правилно/.
На теб какво ти пречи да бъдеш позитивна Shocked ?Каквото и да си преживяла просто го приемаш и продължаваш напред. Изчисти всички негативни мисли, чуства от душата си, но не защото " трябва " - такова понятие не съществува. Отговорите на всички въпроси, които те тормозят се намират в този форум-четеш,- осмисляш, пак четеш, пак осмисляш. Незнам рецепта, знам само че когато много искаш нещо и си добронамерен към всичко и всички нещата се нареждат лека, полека. Не казвам че е лесно, но ако е лесно няма да е интересно !!!
Щастието е в търпението Very Happy Very Happy Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
viki
Регистриран на: 01 Яну 2007
Мнения: 176
Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 7:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Нека и аз се включа по темата... сега чак я видях Rolling Eyes ... Много се радвам за теб Ана-Мария ... подобно нещо се случи и с мен, но доста отдавна... от 4-5 години все търся шаренкото... принципно обичам семплия изчистен дизайн обичам монотонието в цветовете, но от година две все ме тегли шаренкото... все търся всички гами и цветове я в дрехи я в предметите около себе си и все ярки чисти цветове се стремя да нося... странно ми беше в началото от промяната в мен, но пък като ми е пъстро ми е леко леко на душата и една хармония сякаш ме обгръща иде ми да пея... напоследък обаче се улавям че се стремя всячески към оранжевия цвят Idea чувствам го топъл и ми пълни сърцето с красота някак... чудя се дали има някакво значение това влечение към определен цвят ?!!!? дали пък не му е нужно на човек нещо когато някой цвят така силно го влече, как мислите вие ?

_________________
<< За да видиш дъгата, трябва да се примириш с дъжда >>
<< Това, което не ни убива ни прави по-силни>>
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Ana_Maria
Регистриран на: 15 Авг 2009
Мнения: 26
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Мар 03, 2010 8:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Здравей Вики,
Не мога да кажа че ми липсва нещо,- достатъчна съм си. Живея в мир и покой със себе си, правя каквото ми е кеф на душата, радвам се на детето си и на всичко което ме заобикаля. Щастлива съм когато се събудя сутрин и мога да видя слънцето или облаците, да тичам, да пея, да танцувам, да играя с малкия футбол в двора на училището. Very Happy Very Happy.
Такива ми ти работи....простички. Може да съм смешна или луда за някой, но ме радват много мънички неща, такива едни незабележими Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov