НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 3:19 pm Вижте мненията без отговор
Египетските пирамиди повече няма да бъдат едно от чудесата н
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 15, 2008 12:41 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ???????? ?????? ???? ?? ????? ???? ?? ???????? ?
Отговорете с цитат

Египетските пирамиди повече няма да бъдат едно от чудесата на света

На седмо число от седмият месец на 2007 година са обявени новите седем чудеса на света. Акция под егидата на ЮНЕСКО предложи в Интернет на всеки жител на Земята да състави списък на чудесата, сътворени от ръцете на хората до 21 век. Интернет конкурсът е измислен от швейцарско-канадският кинемато- графист Бернард Вебер.

Пирамидите в Гиза са премахнати от списъка на “новите седем чудеса на света”. Това е направено по молба на египетските власти, възмутени от самият проект по избор на най-важните съоръжения в света. “Пирамидите са единственото съхранено древно чудо в света, то не се нуждае от никакво гласуване, това е просто смешно”, заявява Захи Хавас, глава на Висшият съвет по изучаване на древността.

Конкурсът на Вебер, поддържан от ЮНЕСКО, бил измислен през 2004 година. Неговият финал ще се състои на 07.07.2007 г. В краткият списък, оформен през есента на 2006 г., фигурирали 21 обекта, но след протеста на Египет, пирамидите от него изчезнали. Вебер се опитал да направи компромис и предложил да нарекат пирамидите “почетен кандидат” за званието “нови седем чудеса”, но тази формулировка била приета в Кайро като оскърбителна.

Оригиналният списък на седемте чудеса е съставен от Херодот. В него влизали Александрийският фар, Родоският колос, храмът на Артемида в Ефес, статуята на Зевс в Олимп, висящите градини на Семирамида, мавзолеят в Халикарнас и египетските пирамиди. Бернард Вебер предложил на интернет ползвателите да съставят свой списък. В качеството си на кандидати в него се числят Великата китайска стена, Тадж Махал, съборът на Василий Блажени, статуите на остров Пасха.

Мястото на египетските заели мексиканските пирамиди Чичен-Ица. Те са лидери в списъка. По-нататък следват – Великата китайска стена, легендарният град на инките Мачу-Пикчу, римският Колизей, руините на град Петра в Йордания и индийският Тадж Махал. В този рейтинг, уви, липсва древната статуя на Буда от Афганистан, взривена от талибаните. Разпределението по места удивило експертите. Французите избрали Айфеловата кула. Тя вече е на 10–то място.
-----------------------------------------------------
mysticolors.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov