НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Сеп 21, 2024 3:01 am Вижте мненията без отговор
Жена забременява за месец два пъти
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 15, 2008 1:31 pm
МнениеЗаглавие : ???? ??????????? ?? ????? ??? ????
Отговорете с цитат

Учените не знаят все още какво е това – суперфекундация или суперфетация.

За рядък случай в медицинската практика съобщават английските вестници. 32 годишната жителка на малък град Бевърли Робсън родила две здрави момичета – светлокосата Лия и тъмнокосата Лара. Тежат по 2400 и 1600 грама, външно съвършено не си приличат и са се появили на бял свят едно след друго, почти едновременно - буквално близнаци.

Но майка им ги е заченала в промеждутък от две седмици: първо Лия, след това Лара. Това е установено с точност от медиците. “През цялата си 30–годишна практика съм наблюдавал само един подобен случай” - спомня си Боб Айткен, директор на Дарлингтънската мемориална болница, в която на 26 септември приели родилката.

“Лекарите предупредиха мен и съпругът ми Крейг, че второто момиче може да умре още преди да се роди” - казва Бевърли. – “Но всичко, слава Богу, мина. Сега имаме “завършено семейство”.” Освен двете момиченца Робсънови имат още двама сина, 9-годишният Кайл и 6-годишният Зак. Това е то – щастие…

Но как може да се е случи това?

Обяснение има - съзряла е и е била оплодена втора яйцеклетка. Обикновено това се възпрепятства от хормони, които започват усилено да се отделят след зачатие. В Бевърли естественият механизъм нещо не сработил. За уникалното явление има два научни термина - суперфекундация и суперфетация.

Към първият учените отнасят случаите, когато две или повече яйцеклетки се оплождат от различни сперматозоиди – от двама различни мъже. Един от които например е негър. И тогава се появяват бебетата – едното бяло, другото черно.

И това не е шега, случвало се е. С аналогично явление между другото често се сблъскват ветеринарите – то е разпространено сред котките, раждащи неприличащи си котенца от различни котараци.

Вторият термин се използва, когато второто оплождане е станало след продължителен промеждутък от време след началото на “първата” бременност – от седмица до 24 дена.

Английските медици приписват случая с Бевърли към суперфекундация. Но по мнението на руските им колеги е суперфетация. По принцип е възможно и едното и другото. Но тогава втората бременност е настъпила от друг мъж. Не от Крейг. Това ли намекват англичаните?
Коментар на специалиста: Шанс едно на милион

Чудно яйце“Вероятността от неблагоприятен изход действително е била висока” - казва кандидатът на медицинските науки, акушер–гинеколога Иля Воропаев. – “Рядкост е втората яйцеклетка нормално да се закрепи в матката.

Не са големи шансовете на вторият ембрион да получи достатъчно питателни вещества, които като правило взима по-старият ембрион. И затова медиците оценяват вероятността да се родят здрави бебета след “двойно” зачатие 1 на милион.”

------------------------------------------------------------------
По материали от чуждия печат

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov