НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Дек 01, 2023 8:56 am Вижте мненията без отговор
Хранителни добавки и вещества
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Ное 15, 2008 2:14 pm
МнениеЗаглавие : Хранителни добавки и вещества
Отговорете с цитатЗДРАВОСЛОВНО е-МАГАЗИН

1. Какво е "нощен протеин"?
Това е белтъчна смес от разнородни по произход белтъци, изискващи различна продължителност на излагане на храносмилателните сокове в стомашночревния тракт. Това ги прави по-бавно смилаеми, което осигурява постоянни порции хранителни вещества на тялото в процеса му на покой и възстановяване. Сместа се продава като хранителна добавка, но може да се добие от храна, при смесване на няколко вида храни с високо белтъчно съдържание в едно хранене (пример яйца с извара). Повече за "Протеините" можете да прочетете

2. Какво са аминокиселините?
Аминокиселините са основните структурни единици на протеините. Всеки един протеин е изграден от стотици аминокиселини, свързани помежду си. Различават се два вида аминокиселини - незаменими (есенциални) и заменими (неесенциални).

3. Какво представлява гейнерът?
Това е хранителна смес от белтъци (протеини), от бързи, бавни и умерени въглехидрати, от витамини, от аминокиселини и други възможни компоненти, в различни пропорции. Този тип препарати се наричат още "храни за маса и сила". Ролята им е да заместят пълноценно едно или повече Ваши хранения.

4. Има ли разлика между протеин и белтък?
Няма. Популярен жаргон в залите нарича всяка хранителна смес "протеин", което е неправилно. Повече по темата "протеини" можете да прочетете

5. Какво са "креатин-фосфатът", "креатинът" и "креатининът"?
Креатин-фосфатът е вещество, което се образува от веществото креатин (креатин монохидрат) с помощта на AТФ. Креатин-фосфатът е значителен енергиен резерв на мускулната тъкан и спада към групата вещества, обозначавани като фосфагени. Той предотвратява бързото изчерпване на АТФ (основния енергиен източник за съкращаване на мускулите), като предоставя на веществото АДФ високоенергиен фосфат и така АДФ бързо се превръща в АТФ. В организма креатин-фосфатът се синтезира по време, когато мускулите са в покой и нуждата от АТФ в тях не е толкова голяма. Чрез хранителни добавки можете да приемате допълнително както креатин-монохидрат, така и креатин-фосфат. Ако приемете креатин-монохидрат, той ще се трансформира в креатин-фосфат, а ако приемете направо креатин-фосфат, той ще се използва директно. Мускулите, които са "заредени" с креатин-фосфат преди тренировка, са по-ефективни - работната тежест се увеличава и времето, нужно за почивка между сериите, намалява. Креатининът е вещество, което се образува от необратимото разграждане на креатин-монофосфата и се отделя чрез урината. Количеството му в урината е сравнително постоянно и е пропорционално на количеството мускулна тъкан в тялото.

6. Какво са АТФ, АДФ и АМФ?
АТФ (аденозинтрифосфат) е високоенергийно съединение, което е универсалният енергиен източник за повечето жизнени процеси, които протичат в тялото ни. АТФ се предлага и като хранителна добавка и е съставен от една молекула аденозин и три фосфата, като връзката между втория и третия фосфат е високоенергийна. При разграждането на АТФ се образува АДФ и се отделя фосфат, а същевременно се освобождава голямо количество енергия, която организмът използва за мускулно съкращение, дишане, транспорт на вещества през клетъчните мембрани и много други. АДФ (аденозиндифосфат) и АМФ (аденозинмонофосфат) са предшественици на АТФ и се състоят от аденозин и съответно два и един фосфат.

7. Какво е лактозата?
Лактоза е другото име на млечната захар. В храните тя се среща основно в прясното мляко (в един литър прясно мляко има близо 50 грама), а в по-малки количества - в киселото мляко и сиренето. Предлага се и самостоятелно като хранителна добавка и е с около 60% по-малко сладка от обикновената захар. В храносмилателната система под действието на ензима лактаза лактозата се разгражда до съставящите я молекули - монозахаридите галактоза и глюкоза. Гликемичният индекс на лактозата е сравнително нисък- около 50 и това я прави подходяща за използване в хранителни режими, които целят поддържане на постоянно ниво на глюкозата в кръвта.

8. Какво е фруктозата?
Фруктозата е въглехидрат, монозахирид, който се съдържа в най-големи количества в плодовете и е 1,4 пъти по-сладък от обикновената захар (захарозата). Гликемичния индекс на фруктозата е около 30 и поради това е особено подходяща за хора, страдащи от диабет. Прекаленото приемане на фруктоза чрез храната или като допълнително приеман подсладител може да доведе до състояние, обозначавано като инсулинова резистентност.

9. Какво е инсулинът?
Инсулинът е пептид - хормон, отделян от задстомашната жлеза. Инсулинът играе централна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в тялото ни чрез регулиране на нивото на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулин в кръвта предизвиква ускорено навлизане на глюкоза и аминокиселини в клетките. Инсулинът не се среща в храните и се използва само след лекарско предписание!

10. Какво е нишестето?
Нишестето е въглехидрат - полизахарид, изграден от много молекули глюкоза, свързани помежду си. Всяка молекула нишесте е изградена от два типа участъци - амилоза и амилопектин, като тяхното съотношение е различно в различните източници на нишесте (царевица, пшеница, ориз, картофи, ръж, овес и др.). Нишестето е един от основните енергийни източници в ежедневното ни хранене, тъй като се съдържа в изобилие в хляба, картофите и зърнените храни. Гликемичният индекс на чистото нишесте (което се продава и самостоятелно) е 50-60 и е различен в зависимост от културата, от която е добито нишестето, като колкото по-високо е съдържанието

11. Какво е малтодекстринът?
Малтодекстринът е несладък или леко сладък, лесно усвоим въглехидрат, който се произвежда чрез частично и контролирано разграждане на нишесте (обичайно-царевично) чрез киселини и/или ензими. При този процес се получават фрагменти, които съдържат в себе си различен брой глюкозни молекули. Има различни групи малтодекстрини и те се различават по своя т.нар. декстрозен еквивалент. Колкото по-висок е декстрозният еквивалент (той е максимум 20), толкова по-разградено е нишестето и толкова по-малки и къси са фрагментите, от които се състои малтодекстринът. Гликемичният индекс на малтодекстрина е приблизително равен на този на чистата глюкоза, тъй като тялото много бързо успява да разгради фрагментите, съдържащи свързани глюкозни молекули до свободна глюкоза.

12. Какво е кризинът?
Кризинът е флавоноид - вещество, извличано от няколко вида растения. Той повишава нивото на мъжкия полов хормон тестостерон в кръвта, като подтиска активността на ензима ароматаза. В тялото ни ароматазата превръща хормоните андростендион и тестостерон в женските полови хормони, наречени естрогени. Препоръчителната доза е от 1 до 3 грама на ден.

13. Какво е декстрозата?
Декстроза е синоним на веществото глюкоза. Двете понятия са взаимнозаменяеми.

14. Какво са метаболизъм, метаболит, анаболизъм, катаболизъм, антикатаболит?
С понятието метаболизъм се обозначава сборът от всички физични и химични процеси, чрез които се изгражда и поддържа организма ни (анаболизъм) и трансформациите, чрез които в тялото се освобождава енергия, нужна за неговите жизнени функции (катаболизъм). Метаболит е всяко едно вещество, което участва в метаболизма. Антикатаболит е това вещество, което пречи на разграждането за енергийните нужди на тялото на друго, вече изградено от организма вещество.

15. Какво е лецитинът?
Лецитинът е фосфолипид (и по-точно - фосфоацилглицерол, съдържащ холин), който влиза в състава на клетъчните мембрани и същевременно е един от най-значителните резерви на веществото холин в тялото ни. Предлага се като хранителна добавка и като съставка на някои храни. Лецитинът е фосфолипидът, който се среща в най-голямо количество в мембраните на клетките ни и спомага за по-голямата им "течливост", което повишава скоростта на транспорт на метаболити през тях. Лецитинът влиза и в състава на веществото ацетилхолин, което е отговорно за предаването на нервните импулси между нервната система и мускулите.

16. Какво са фолиевата киселина, фолацинът и фолатът?
Фолиевата киселина (или фолацин) е вещество, което спада към групата на водноразтворимите витамини - витамин B9. Може да бъде открита като съставка на различни хранителни добавки, а в храните е под формата на веществото фолат. Фолацинът е коензим, нужен на тялото, за да натрупва мускулна маса и да образува хемоглобин, защото участва в синтезата на аминокиселината серин и на нуклеиновите киселини, в метаболизма на тирозина, аскорбиновата киселина (витамин С) и витамин В12.

17. Какво са фитоестрогените?
Фитоестрогените са вещества, които се срещат в някои растения (например соя, леща, фасул) и чиято химична структура наподобява тази на женския полов хормон естроген, но действието им е далеч по-слабо. Има четири групи фитоестрогени: изофлавони, лигнани, куместани и лактони на резорцилиновата киселина. Все още широко се дискутира върху положителните и отрицателните страни на приемането на фитоестрогени под формата на хранителни добавки или от растенията, които ги съдържат. Съвременните технологии за приготвяне на соеви концентрати и соеви изолати, които някои фирми използват, позволяват тези високобелтъчни източници да не съдържат никакви изофлавоиди.

18. Какво са пептидазите (протеазите), ендопептидазите и екзопептидазите?
Пептидазите са ензими, които разграждат протеините чрез разрушаване на пептидната връзка, чрез която са свързани отделните аминокиселини. В храносмилателната система това води до по-бързо усвояване на протеините. Има два вида пептидази по отношение на действието им - ендопептидази и екзопептидази. Ендопептидазите накъсват протеините отвътре навън (т.е. от средата към краищата на протеиновата молекула), а екзопептидазите - отвън навътре. Някои спортисти приемат хранителни добавки или храни, съдържащи пептидази, за да подобрят усвояването на протеините, които поемат чрез храната си.

19. Какво са пептидите?
Пептидите са вещества, изградени от няколко на брой до десетки аминокиселини. В тялото ни се срещат много различни пептиди, които имат отношение към ендокринната регулация и имунитета, например глутатионът, инсулинът и др.

20. Какво са соевият концентрат и соевият изолат?
Соевият изолат се приготвя от соя и е с най-високо съдържание на соев протеин от останалите соеви продукти - над 90%. Най-много соев изолат се използва в хранителната индустрия, но той може да бъде приеман и като самостоятелна храна. Освен количеството на протеините, които съдържа, важно е да знаете дали соевият изолат, който консумирате, съдържа флавоноиди и ако да - в какви количества. Соевият изолат също се приготвя от соя, но технологията по получаването му е по-проста в сравнение с тази на изолата, а съдържащият се в него соев протеин е в количество от 70 до 90%.

21. Какво са яйчният протеин, албуминът, овалбуминът?
Обикновено под яйчен протеин се разбира сместта от овалбумин и жълтък, които се намират в яйцето. Овалбумин и албумин са синоними и чрез тези термини се обозначава само белтъка, "бялото на яйцето", но не и жълтъка. Съотношението на аминокиселините, както в целия яйчен протеин, така и в овалбумина е такова, че организмът ни изцяло ги усвоява. Предимствата на овалбумина са в това, че той не съдържа мазнини, има още по-високо протеиново съдържание от целия яйчен протеин и е с по-ниска енергийна стойност от него. Поради това много спортисти си набавят значителна част от нужните им белтъчини чрез консумиране на яйчен овалбумин от яйца или от различни хранителни добавки, които го съдържат.

22. Какво е инулинът?
Инулинът е въглехидрат, който служи като резервен източник на енергия за някои растения (напр. артишок), като се натрупва в коренищата и клубените им. Инулинът се предлага като хранителна добавка или е съставна част на някои храни и се състои от молекули фруктоза, свързани помежду им - по тази причина не предизвиква повишаване на нивото на инсулина в кръвта при консумацията му и гликемичния му индекс е нисък. Освен, че има по-ниска енергийна стойност в сравнение с останалите въглехидрати (около 2 кал/гр.), инулинът е и пребиотик - тоест стимулира растежа на "добрите" бактерии, обитаващи храносмилателната ни система.

23. Какво са електролитите?
В човешкото тяло електролитите са минерали, които се откриват в кръвта и другите телесни течности и които носят електрически заряд. Електролитите в кръвта са под форма на киселини, основи и най-важните за човешкото тяло са: натрий (Na+), калий (K+), хлор (Cl-), магнезий (Mg2+), калций (Ca2+), бикарбонат (HCO3-), фосфат (PO42-), сулфат(SO42-). Важно е в тялото да се поддържа постоянен баланс на електролитите, тъй като те влияят върху количеството на водата в кръвта, киселинността на кръвта, функционирането на мускулите и други важни процеси.

24. Какво е глутаминът?
Глутаминът е неесенциална аминокиселина и играе важна роля в белтъчния метаболизъм, заради което е всепризнат за "добър" суплемент от културистите. Усилва синтезата на белтъчини и увеличава нивата на някои важни хормони, предизвикващи мускулния растеж. Най-добре е да се приема след тренировка. Тогава той спомага и за възстановяването на мускулния гликоген, като се превръща лесно в глюкоза, без да се повишава нивото на кръвната захар и на инсулина. Смята се, че оптималната дневна доза глутамин е 0,2 грама на килограм тегло (напр. за 80-килограмов човек - 16 грама).

25. Какво е гликогенът?
Гликогенът е въглехидрат, който служи като енергиен запас в човешките клетки, по подобие на нишестето, което е запасен въглехидрат за растенията. Той представлява силно разклонено съединение, което е изградено от отделни свързани помежду си вериги, съдържащи от 8 до 12 молекули глюкоза. Повечето гликоген в тялото ни се съдържа в мускулите (1% от масата им), но в най-висока концентрация той се намира в черния дроб (10% от масата им) и в по-малки количества - в бъбреците и в нервната тъкан. Тялото ни синтезира гликоген от глюкозата, която постъпва в кръвта в резултат на разграждането на въглехидратите, които приемаме чрез храната или от хранителните добавки. Хормонът инсулин спомага за синтезирането на гликоген, а хормонът глюкагон - за разграждането му. След началото на интензивна тренировка наличният в тялото гликоген се изразходва сравнително бързо - до половин час.

26. Какво са глюкозата и гликозата?
С тези две думи се обозначава едно и също съединение - монозахаридът глюкоза. Глюкозата е един от най-важните източници на енергия за всички човешки клетки, като 1 грам глюкоза има 4 килокалории. Чрез биохимичния процес гликолиза, използвайки глюкозата, тялото ни синтезира АТФ - универсалния молекулен носител на енергия в клетките. Глюкозата е изключително важна в произвеждането на протеини и мускулна тъкан от тялото, както и на запасни мазнини. От всички тъкани, най-чувствителна на намалено количество глюкоза в кръвта е нервната тъкан, поради което организмът разпределя наличната глюкоза първо към мозъка, а след това - към останалите тъкани и процеси, които имат нужда от глюкоза. В тялото ни глюкозата се съхранява под формата на въглехидрата гликоген. Глюкозата се продава и като хранителна добавка и се получава чрез ензимно или киселинно разграждане на нишесте.

27. Какво е глутенът?
Глутенът е растителен протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта, но не се съдържа в ориза, овеса, царевицата и соята. В някои случаи се използва като хранителна добавка - обичайно от спортисти-вегетарианци. Някои хора имат алергия към този протеин и по тази причина се налага да избягват всички зърнени храни, притогвени от растенията, които го съдържат.ЗДРАВОСЛОВНО е-МАГАЗИН

28. Какво са фибрите?
"Фибри" е синоним на понятието "влакнини". Двете понятия са взаимозаменяеми.

29. Какво е захарозата?
Това е другото име на обикновената захар - дизахарид, който се състои от една молекула глюкоза и една молекула фруктоза.

30. Какво е холинът?
Холинът е вещество, което човешкият организъм не може да синтезира сам и което обезателно трябва да приемаме чрез храната си или под формата на хранителна добавка. Холинът е важен за три физиологични процеса: поддържането на структурата на клетъчните мембрани, предаването на нервните импулси и синтезата на S-аденозилметионина.

31. Какво е казеинът?
Казеинът е основният протеин, който се намира в прясното мляко, но се предлага и като хранителна добавка. Общото му количество в един литър мляко е от 15 до 32 грама. Счита се, че казеинът е висококачествен, пълноценен протеин, защото доставя на тялото достатъчни количества от всички незаменими аминокиселини. Някои спортисти консумират казеин като "нощен протеин", под формата на хранителна добавка, защото той се усвоява много по-бавно в сравнение с някои други протеини, например суроватъчния протеин, но за сметка на това подтиска разграждането на мускулните протеини (катаболизма) по-силно, отколкото суроватъчният, тъй като осигурява на тялото по-слаб, но продължителен приток на аминокиселини в кръвта.

32. Какво е суроватъчният протеин?
Суроватъчният протеин, всъщност, представлява смес от нискомолекулни протеини, които се намират в много малки количества в прясното мляко - бета лактоглобулин, алфа лакталбумин, серумен албумин, имуноглубулини, пептони, лактотрансферин и др. В един литър прясно мляко се съдържат от 4 до 6 грама суроватъчен протеин, което налага приемането му основно под формата на хранителни добавки - суроватъчни концентрати и суроватъчни изолати. Суроватъчният протеин е eдна от най-често приеманите хранителни добавки, защото е изключително лесно усвояем и осигурява много бърз приток на аминокиселини към мускулите, поради което се използва основно след тренировка, при което мускулите се възстановяват много бързо. Обичайният прием на суроватъчен протеин е от 20 до 150 грама на ден.

33. Какво е суроватъчният концентрат?
Суроватъчният концентрат е прахообразен продукт, който се произвежда от млечна суроватка (обикновено чрез процес, наречен ултрафилтрация) и който съдържа от 25 до 80% суроватъчен протеин. Останалите съответно 75 до 20% се състоят основно от лактоза и в много ниски количества - мазнини и минерали. Предлага се като хранителна добавка.

34. Какво е суроватъчният изолат?
Суроватъчният изолат е прахообразен продукт, който се произвежда от млечна суроватка (обикновено чрез процесите ултрафилтрация или йонообменна хроматография) и който съдържа над 90% суроватъчен протеин.

35. Какво е протеиновият хидролизат?
Протеиновият хидролизат е течност (по-рядко - суха прахообразна смес), която се получава от различни протеини (яйчен протеин, соев протеин, млечен протеин и др.). В процеса на получаването на хидролизата, протеините се разграждат чрез ензими до пептиди или аминокиселини. При това разграждане се повишава скоростта, с която тялото ни усвоява съответните протеини.

36. Какво е млечният протеин?
С понятието млечен протеин обикновено се означава сместа от казеин и суроватъчен протеин - основните протеини в прясното мляко.

37. Какво е малтитолът?
Малтитолът е полиол - вещество, което се използва като алтернатива на обикновената захар и което се получава от дизахарида малтоза. Не предизвиква пиково повишаване на инсулина в кръвта след консумация на храни, които го съдържат и не предизвиква кариес. Енергийната му стойност е около 2 ккал/гр., подслаждащата му сила - приблизително същата като тази на захарта, а гликемичният му индекс е нисък - около 29.
38. Какво е изомалтът?
Изомалтът е полиол-вещество, което се получава от обикновената захар и което служи като неин заместител (степента му на сладост е приблизително половината от тази на захарта). Представлява смес от две други вещества - глюкоманитол и глюкосорбитол. Не предизвиква пиково повишаване на инсулина в кръвта след консумация на храни, които го съдържат и не предизвиква кариес. Енергийната му стойност е около 2 ккал/гр. и действа като пребиотик. Съдържа се в някои нискокалорични храни за спортисти.

39. Какво е ZMA?
ZMA е хранителна добавка, която съдържа соли на два минерала - цинк (Zink) и магнезий (Magnesium), необходими за нормалното протичане на повечето процеси в организма. Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта. Магнезият има антикатаболичен ефект чрез намаляване нивото на кортизола - "стресовия" хормон. Когато се комбинират двата минерала, се получава мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма - тестостерона и инсулиноподобния фактор на растежа, което води до покачване на силата и времето за възстановяване, като намалява и опасността от травми. Обичайно и двата минерала са под формата на соли - аспартати, тоест те са свързани с L-аспартат.

40. Какво са влакнините?
Влакнините са въглехидрати - полизахариди, които се срещат в някои растения, водорасли и микроорганизми. Има два вида влакнини - неразтворими и разтворими. Неразтворимите влакнини, напр. целулозата, преминават през храносмилателната система почти неусвоени, но стимулират работата й и предотвратяват запека. Разтворимите влакнини, напр. пектинът, инулинът, бета-глюканите, резистентното нишесте, екстрактът от цвекло и много други, в храносмилателната система образуват разтвори с много висока плътност и по този начин увеличават чувството за засищане; свързват мастните киселини и понижават нивото на "лошия" холестерол; освен това забавят преминаването на храната от стомаха в червата, като по този начи понижават гликемичния индекс на храната. Влакнините и от двата вида - неразтворими и разтворими, можете да си набавите чрез храната, като консумирате достатъчно количество пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, или под формата на хранителна добавка.

41. Какво е са СЛК, CLA и КЛА?
СЛК, CLA и КЛА са съкратените наименования на веществото свързана линолеична киселина (clustered linoleic acid). Това е незаменима мастна киселина, която се отнася към т.нар. Омега-3 мастни киселини. Съдържа се в малки количества главно в млякото, сиренето, телешкото и агнешкото месо, както и в някои полуфабикати. Въпреки, че е мастна киселина, СЛК съдейства за намаляване на подкожните мазнини и за увеличаване на мускулната маса. Обичайно спортистите си набалят СЛК под формата на хранителна добавка или като консумират храни, които са обогатени със СЛК.

42. Какво е пируватът?
Пируватът е сол на пируватната киселина и е продукт от обмяната на глюкозата в тялото ни. Той е ключово междинно съединение в гликолитичния и пируват-дехидрогеназния метаболитни пътища, които са отговорни за производството на енергия (АТФ) в тялото ни. В организма ни пируватът е вещество, което се произвежда ежедневно при усвояването на въглехидратите (захарите и нишестето), получени от храната. Някои изследвания показват, че пируватът стимулира топенето на подкожните мазнини, като ускорява процеса на изгарянето им с 40%. Едновременно с това е и източник на енергия и улеснява Вашите тренировки, като ускорява преноса на глюкоза и белтъчини до мускулните клетки. Все още оптималната доза не е точно установена, но се приема, че тя е най-малко 6 грама пируват на ден. Пируватът се предлага под две основни форми - калциев и натриев. Главният "недостатък" на пирувата е, че е необходим в сравнително големи количества (за разлика от L-карнитина например). Поради това препаратите на основата на пируват могат да ви излязат скъпички, а когато ги купувате, прочетете съдържанието на пируват - ако то е изразено в микрограмове или милиграми, този препарат е само "за декорация".

43. Какво са гликомакропептидите (GMP)?
Гликомакропептидите са пептиди, изградени от около 70 аминокиселини и се получават при разграждането на капа-казеинът, който е съставна част на казеина. Те са много богати на разклонени аминокиселини и имат мощно биологично действие: подтискат апетита, като стимулират отделянето на хормона холецистокинин, който дава сигнал на мозъка за ситост; подтиска развитието на различни вируси и бактерии в храносмилателната система и така подобряват работата й; усилват имунитета и много други. Тези наистина уникални пептиди се съдържат в различно количество (до 17%) в различни хранителни добавки - обикновено тези, които съдържат суроватъчен протеин. Технологията, по която е изолиран и пречистен суроватъчният протеин пряко се отразява върху количеството гликомакропептиди в него - при използване на йонообменна хроматография, тяхното количество е най-ниско.

44. Какво са карнитинът и L-карнититът?
Обичайно това са синоними и чрез тях се означава аминокиселината L-карнитин. Основната функция на Л-карнитина е да служи като "совалка", която пренася мастните киселини с дълга верига (съставни части на мазнините в клетките) през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като "гориво" за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана и преминаването им се улеснява, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-Карнитина. L-карнитинът участва в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите ни, блокира вещества, които нарушават клетъчната стена. Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини. За средностатистическия човек дозата е около 5-6 грама дневно (това са 5000-6000 милиграма - обърнете внимание на съдържанието на препарата, който ползвате) - разбира се, за спортистите те са малко по-високи, но прием по-голям от 10 грама дневно е вреден за здравето.

45. Какво е хитозанът?
Хитозанът е полизахарид, изграден от глюкозамин и ацетилглюкозамин и се получава при промишлена обработка - деацетилиране на веществото хитин. Хитозанът ефективно понижава "лошия" холестерол и триглециридите в кръвта ни и повишава количеството на "добрия" холестерол. Твърди се, че тъй като е положително зареден, хитозанът има свойството да привлича и да свързва мазнините, когато те навлязат в стомашно-чревния тракт. Така, той блокира тяхното усвояване и спомага за изхвърлянето им от организма и затова придобива популярност сред спортистите. Някои изследвания сочат, че 1 грам хитозан блокира усвояването на 12 грама мазнини, но по-вероятно е той да свързва не повече от 5-6 грама мазнини. Въпреки това, няма нито едно изследване, което по статистически достоверен начин да доказва, че хитозанът може ефективно да помогне в намаляването на теглото.

46. Какво е ДХЕА (DHEA)?
ДХЕА е стероиден хормон. Съкращението ДХЕА идва от името на веществото ДеХидроЕпиАндростерон. Това е хормон с андрогенен характер, произвеждан естествено в човешкото тяло от надбъбречните жлези и в малки количества - от тестисите. ДХЕА е хормонът, който е в най-голямо количество в тялото ни и се намира под формата на ДХЕА-сулфат в кръвта. Той е важен както за спортистите, така и за културистите, защото по-голямото количество тестостерон в човешкото тяло се образува от него. Счита се, че ДХЕА повишава нивото на тестостерон в кръвта. Това от своя страна води до увеличаването на мускулната маса и силовите постижения. Преди приемането му, задължително се консултирайте с лекар!


ЗДРАВОСЛОВНО е-МАГАЗИН


---------------------------------
free.hit.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov