НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 3:29 pm Вижте мненията без отговор
ГАДНО И ОПАСНО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 1:11 pm
МнениеЗаглавие : ГАДНО И ОПАСНО
Отговорете с цитат

Прочетох статията за енерго спестяващите крушки. Там го пише лампи, но аз си му казвам крушки, защото е май по-правилно. Та в нея, в общи линии, пише следното:


"...от 1 септември в Евросъюза се забранява продажбата на обикновенни лампи с нажежаема жичка с мощност сто вата...

Освен това до 2012 г. обикновените лампи трябва да илязат изцяло от употреба.

Германския лекар и специалист по проблемите на влиянието на осветлението върху човека Александър Вунш (Alexander Wunsch) предупреждава за големия риск от негативни последствия за здравето на хората при използването на енергоспестяващи лампи.

“Лампата с нажежаема нишка е най-близо до естествената светлина от всички изкуствени източници”, коментира Вунш в интервю за Neue Osnabrucker Zeitung.

Според експерта, енергоспестяващите лампи са опасни, понеже могат да доведат до хормонални изменения в организма.

“При неправилно лечение може да се развие практически всяко заболяване, характерно за постмодерното общество – сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеропороза, нарушения в имунната система и т.н.”...

...Енергоспестяващите лампи повишават и риска от заболяване от рак на гърдата и простатата...

...“Не мога да разбера защо политиците и даже екологичните организации, продължават да настояват за широко използване на продуктите с живак, каквито са и енергоспестяващите лампи”...


Пълният текст на статията можете да прочетете тук

Щом един учен не може да разбере защо се самоубиваме бавно и мъчително, какво остава за неспециалистите, облъчвани с отровни реклами.

Защо при толкова разработени алтернативни енергийни източници, движим като безхаберни и убиваме и земята и себе си с нея.

Обяснения много - за да не се сринела световната икономика, за да не бръкнем в джоба на всемогъщите, които държат бизнеса с енергийните източници и т.н...

Може би трябваше да подпъхна въпросната извадка в темата за рептилоидите или да потърся дали имаме чиста и отворена тема за илюминатите (статии имаме със сигурност), или пък други, но предпочетох да я пусна отделно и да чуя мненията ви, ако имате такива... Rolling Eyes

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Mega-V




Регистриран на: 30 Авг 2009
Мнения: 26
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 2:30 pm
МнениеЗаглавие : :
Отговорете с цитат

Да и аз съм на това мнение. Не виждам друга алтернатива, освен да се попрезапасим с екелтрически крушки, все още ги има до изчерпване на количествата. Иначе на другите т.н. енергоспестяващи, освен живака, цената им е доооста над тази на обикновените Shocked Плюс това и те се развалят и те изгарят не по-малко от предшественичките си. Гледах някакви модели дори се предлагаха на цена 23 лева едната! Е това ако не е брутален бизнес, здраве му кажи Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 6:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мисля си, че не е възможно да няма друга алтернатива за енергоспестяващи и екологично безопасни, както и по-евтини крушки.

В битов план за едно домакинство лампите според мен са най-малкия разход на енергия, много повече е домашната бяла техника - печки, перални и пр. В глобален план обаче може би нещата не стоят така и действително необходимостта от енергоспестяване и произтичащите от това ползи за екологията сигурно е голяма. Но едва ли е толкова приоритетно, че да е за сметка на здравето на хората и да не може да се изчака известно време докато се намери по-безопасна и евтина алтернатива. Мисля, че са можели да го направят, щом е толкова належащо, та чак неотложно да се сменят тези крушки.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 6:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз пробвах няколко енергоспестяващи спирали(не са крушки, а спиралки. Поне тия, дето пробвах),

Предимства:
1, Издържат 6, 7 или 8 хил. часа. Това е до 10 пъти повече от "крушките".
2, Харчат до 80% по- малко ток.
Ама с това предимствата се изчерпват.

Така! Както споменах, вече пробвахняколко спиралки на различни фирми :

1, "Philips" - холанска фирма, номер 1 на глобалния пазар за осветително оборудване, На етикетите й в България, обаче, пише :"Made in Poland".

2, 1, "OSRAM" - немска фирма. В България попадаше най- вече производството на завода й в Унгария. Сега и в България, май, са почнали.

3. "Kитайски псевдо-ксенончета", се беше изразил участник в един "енергоспестяващ" форум. Сега пробвам 23В= 115В. 1г. гаранция или 8 000 часа светене.

Мой изводи:
1, Скъпи са - сегашната струва 10лв.
2, Тия под 21В създават не свелина, някакъв отвратителен полумрак.
3, Светлината им е "остра", студена, като о луминисцентна лампа. А не както някои рекламират- "досущ слънчева". Досущ, ама изобще!
4, Съдържат вредни съставки, което предполага, че и светлината е "отровна" (всъщност, май може и без кавички...).



Защо африканските рибари не оцениха екоидеята на концерна "Осрам"?
Статия от e-vestnik

Рибар лови риба в езерото Виктория, използвайки енергоспестяваща крушка. Снимка: Осрам

Немският производител на осветителни тела “Осрам” обърна поглед към Африка, за да открие континента като нов пазар и да даде своя принос за опазването на околната среда. Но въпреки очакванията проектът, който трябваше да смени традиционните бензинови лампи с лампи, светещи със слънчеви батерии, е пред провал. Защо рибарите не искат да се сбогуват с навиците си и какво биха спечелили от промяната, пише вестник „Цайт”.

Хиляди малки Луни светят през нощта в езерото Виктория. Върху малки салове, плаващи по черната вода, се клатят петролни лампи. Те трябва да привличат рибите. От десетилетия мъже като Потас Абой ги примамват в мрежите си по този начин. Дали прогресът ще промени тази традиция?

От няколко седмици рибарят от селището Мбита има нова лампа. Нейната крушка е голяма и разпръсква типичната студена светлина на енергоспестяващите крушки. Един кабел я свързва с малък акумулатор. Това трябва да бъде не само по-евтин вариант, но и доста по-сигурен и безвреден за околната среда, отколкото досегашните бензинови лампи. За да използва новата лампа Абой е подкрепен от “Осрам”. Немският производител на крушки иска да осигури електрическа светлина в региона, в който няма електропреносна мрежа. А от 175-те хиляди рибари край езерото Виктория предприятието очаква да направи значителни печалби. Една идея, която на пръв поглед свързва по идеален начин помощта за развитие и опазването на околната среда.

Но за съжаление между идеала и действителността зее истинска пропаст. Въпреки че светещите с помощта на слънчевата светлина лампи са осигурени от почти девет месеца, досега от тях са се възползвали само от двама рибари – единият от тях е Потас Абой. Причините са най-различни: политическата нестабилност, бюрокрацията и културните различия са на път да осуетят проекта на “Осрам”. А случаят може да покаже защо перспективните проекти за развитие на практика винаги се провалят.

Отделът на “Осрам” за устойчиво развитие в Мюнхен е планирал всичко до последния детайл. Били са разгледани всички таблици, сравнени цените на световния пазар и уточнени границите на печалбата. 1,6 милиарда души по света нямат достъп до електричество, повечето от тях са в Африка и в Индия. Според Световната банка, в зависимост от цената на петрола, те дават около 38 милиарда долара годишно за бензин – само за да светят лампите им. Водещи на пазара в сферата на осветлението са петролните гиганти, а не фирмите за електричество. И това трябваше да се промени.

Специалистите от “Осрам” разработили концепция за соларни станции, които да продават порции енергия. Слънчевата енергия трябвало да се съхранява в преносими батерии, за да може малките уреди като радиоапарати, мобилни телефони и преди всичко лампи да се използват и далеч от електрическата мрежа. „Идеята беше толкова проста, че се питахме защо никой не се е сетил за нея по-рано, казва Волфганг Грегор, ръководител на отдела в Мюнхен. Но в Африка нещата винаги са различни.”

Подготовката на проекта продължила една година. Като консултант бил привлечен Институтът за Африка към университета във Виена. В Мюнхен бил построен макет на бензиностанцията: соларни панели, превключватели, управляваща електроника, чак до защитата срещу светкавици. След това техниците били изпратени в Африка, а след четири месеца край езерото Виктория била готова първата соларна станция. До този момент “Осрам” е инвестирала два милиона евро, 200 000 от тях били осигурени от Германското общество за инвестиции и развитие.

Соларната станция в Мбита е в края на пътя. Горещо е, а въздухът сякаш притиска малките колиби от ламарина и глина. На бара виси плакат на Барак Обама, а до него – на кенийския министър-председател Раила Одинга. Продава се “Кока-кола” и “Фанта”. Станцията е оградена от зид: искрящо бели боядисани камъни, с човешки бой, с желязна врата и охрана. Сградата е осветена в оранжево и синьо – фирмените цветове на “Осрам”, и до прашните колиби изглежда като летяща чиния. На покрива блестят соларни модули. Освен фирменото лого на нея е закачен и надписът Umeme Kwa Wote, което на суахили означава „ток за всички”. Наоколо цари тишина.
14-те „колонки”, от които се зареждат батериите, са свързани с 42-те соларни модули на покрива. Те обаче не се използват, въпреки че батериите отдавна са пълни. Всеки ден на всеки квадратен метър от покрива се събират 1230 киловат часа слънчева енергия, която се изпарява. „Тук всичко се случва по-различно”, казва Йохен Бернер, ръководител на проекта на място.

„Мисля, че накрая рибарите ще спестят пари, което е достатъчен аргумент. Клиентите трябва да платят еднократен депозит от 2000 шилинга за акумулатора и лампата. Това са около 20 евро и се равняват на улова за една седмица. А използването на набора за една нощ на вода струва 100 шилинга – приблизително една пета по-малко отколкото бензиновата лампа. След четири седмици депозитът се изплаща. Затова Бернер не разбира нежеланието на рибарите да участват в проекта.

Но в един от най-бедните райони на Кения важат правила, по-различни от тези в Германия. „Цените са прекалено високи”, казва Обиеро Онганга, директор на местна неправителствена организация. Никой няма толкова пари, а и никой не смее да ползва микрокредити, които да финансират инвестицията, защото има прекалено много случаи, в които средствата просто изчезват. Освен това пестенето на енергия не е първа грижа на рибарите, допълва Петер Онгеле, който помага на местните хора да решават социалните си проблеми. Често уловът не се разменя за пари, а за алкохол, марихуана и секс.

Бедните броят парите си от ден за ден

Процентът на болните от СПИН в някои райони е между 30 и 50 на сто. Водата на езерото е отровена, питейна вода няма, има нови случаи на холера, и на много малко места по света толкова много комари да носят вируса на тропическата малария. „Много хора са толкова бедни, че могат да се грижат само за най-важното, казва Онгеле. За да ловят риба, мъжете използват мрежи за комари или ги продават. Жените предоставят телата си срещу нещо за ядене.” А цените на соларните станции са прекалено закрепостени за тези условия. „За разлика от тях, на всеки ъгъл има бензиностанция. И в зависимост от това, дали имаш 10 или 100 шилинга, може да си купиш колкото искаш.”

Герхард Майр също разбра, че цените са причина за недостига на клиенти. “Осрам” плаща на немския социолог, за да разбере какво мислят хората. Майр посещава семейства и ходи с рибарите за риба. Интервютата му показват, че много рядко разходите се планират за повече от една седмица. Доходите на рибарите зависят от улова и затова са несигурни. Ако има много риба, цената най-вероятно ще падне, защото няма условия за съхранението й. „Тук сметките се правят от ден за ден, а не в дългосрочен план”, казва Майр. При подобни условия предимствата на системата с депозит, при която лампата ще се изплати най-рано след четири седмици, е трудно да бъдат обяснени. И това не е нещо, характерно за Африка, а обща последица от бедността и от нередовните приходи. Освен това и рибари, и селяни са настроени скептично към всичко ново. Защото за тях са важни традициите и общността. От повече от 30 години на езерото Виктория ловят риба с бензинови лампи – построени са конструкции, които ги закрепят към лодките, изградени са лични връзки с търговците на бензин.

Но плановете на производителя на крушки бяха осуетени не само от по-различния начин на планиране на разходите. Първоначално проектът беше стопиран от боевете между привържениците на Кибаки и Одинга. След това имаше проблеми с местните партньори, и след като накрая инициативата с новите рибарски лампи трябваше да започне, правителството обяви непредвидена забрана за риболов за четири месеца. А най-големият враг на проекта се оказа електропреносната мрежа. Защото покрай две от четирите соларни станции вече минават кабели на кенийското електроразпределение, а в третата област започват строителните работи. „Честно казано, бяхме изненадани от идването на мрежата тук”, казва Йохен Бернер.

Така засега проектът на “Осрам” изглежда истински провал. Въпреки че идеята да се използва слънцето на Африка и да се построят малки соларни станции изглежда смислена. На други места тя би си заслужавала. Малката средна класа проявява интерес. Учители, служители и собственици на магазини, които не могат да си позволят да се включат към скъпата електропреносна мрежа, искат да сменят димящите си бензинови лампи с по-екологични алтернативи. “Осрам” вече е дал под наем около 100 лампи. Но дали соларните станции ще започнат да печелят от тях, е под въпрос.

През пролетта в Мюнхен ще бъде решено дали проектът да продължи. Валтер Шихо от университета във Виена счита, че все още има шанс за успех, особено ако се прояви търпение. „Нещата не стават толкова бързо, колкото си ги представяше “Осрам”. За кенийците идеята представлява голяма промяна и не влиза в общоприетия ритъм. Трябва да имаме подход към другите, а те трябва да се научат да се оправят със себе си.”

Ако накрая проектът се провали, остава надеждата, че “Осрам” ще се погрижи най-малкото за адекватно рециклиране на слънчевите панели, на съдържащите олово акумулатори и енергоспестяващи лампи. Защото и без друго сметищата на Африка са затрупани от подобни боклуци.

Както виждате и други проявяват здравословен балкански инат

И за накрая ето къде може да гласувате "за" или "против" забраната на обикновените крушки

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 7:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Гласувах естествено против, виждам че процентите, които са "за" са в повече.

Какво говори това?!

Ами програмата на рептолоидите тече с пълна мощ и оалчняването на глупаците-българи расте с непреодобима сила.

Само за да спестят някоя кирлива стотинка са готови да се самоизтребят самоизтребвайки другите преди всичко.

Тъжна и жална работа! Sad Crying or Very sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
viki




Регистриран на: 01 Яну 2007
Мнения: 176
Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 8:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ахххх ужасна новина... тъкмо сложих 2 броя в къщи, защото човечето до мен все забравя светлините включени и нямаше как и мислех и хола и спалнята да оборудвам с такива. Добрата новина обаче е че обичаме честичко да си палваме свещички в хола където повече се задържаме та надявам се облъчванията да не са драстични. Колкото до публикуваните материали вижте какво открих пък аз : http://politteror.blogspot.com/2009/09/to-be-or-no-to-be.html

Е, новия световен ред е на ход отново. Но най-долу в статията има искрица надежда все пак... а аз вярвам наистина че технологиите колкото и вредни да са непрестанно се развиват в положителна насока Wink

_________________
<< За да видиш дъгата, трябва да се примириш с дъжда >>
<< Това, което не ни убива ни прави по-силни>>
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
reveta




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 18, 2009 12:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ПЛУВАНЕ В ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ТЕЧЕНИЯ

"Днешният свят воли началото си отпреди малко по­вече от сто години, когато Томас Едисън демонстри­ра за първи път електрическата крушка... а днес плу­ваме в море от енергия, почти изцяло създадена от човека."

Накратко, някои болести са свързани с влиянието на електромагнитното поле. Видеоекрани, електропроводи с високо напрежение, трансформатори, електрически одеяла, флуоресцентни (енергоспестяващи) лампи и микровълнови фурни могат да бъдат вероятни болестотворни причинители. Разглеждането на този проб­лем се превърна във важно предизвикателство в собствената ми практика.
В обхвата на ге­омагнитното поле ние не само сме се научили да генерираме и манипулира­ме електромагнитните сили, но и сме наситили атмосферата със създадени от човека честоти, които изпълват целия електромагнитен спектър. Родени сме и сме се развивали в електромагнитна екосистема, която се различава силно от тази, в която живеем днес.
Опасността от "електрозамърсяването" остро се дискутира по цял свят и е съвсем ясно, че електромагнитната енергия в околната среда влияе върху нашите меридиани, чакри, странни потоци и останалите енергийни системи.

Обикновено не се замисляме за влиянието на магнитното поле върху биологичната тъкан. Металните пломби, стоманените лъжици и стрелката на компаса са направени от вещество, напълно различно от човешката плът. Оказва се, че освен желязото в кръвта, всички форми на живот на тази пла­нета съдържат миниатюрни кристали магнетит, естествен магнитен мине­рал, изграден от черен железен окис (FeO). Магнетитът постоянно регистрира настъпващите промени във вашата връзка с електромагнитното земно полеи ви помага да се насочвате към него. Магнетитът е естествената руда, използ­вана от необразованите ни предци в целебните ритуали и церемонии. Магнетитните кристали в тялото ви са толкова малки, че могат да се наблюдават само с електронен микроскоп.
Концентрацията на магнетитните кристали в човешкия мозък е значител­но по-ниска от установената у птиците, пчелите и рибите. Учените са на мнение, че магнетитът у животните подпомага навигационните им умения. А магнетитът в бактериите всъщност ги превръща в "плуващи стрелки на ком­пас, които са ориентирани към земното магнитно поле." Относително нис­ката концентрация на магнетит при човека обяснява защо не можем да се ориентираме така добре както птиците и пчелите, но тя е достатъчна, за да се обясни влиянието на естествените и изкуствените магнитни полета върху здравето.
Интересите на правителството и индустриалците ги карат да признават с голяма неохота силния обратен ефект на изкуствените магнитни полета, но аз често наблюдавам в практиката си техните поражения върху човешкото здраве!!! Тези полета не могат да причинят видима вреда на повечето хора, но по-чувствителните индивиди могат да се окажат сериозно застрашени. Някога миньорите вкарвали в шахтата канарче, за да измерят нивото на отров­ните газове. Ако канарчето спирало да пее, миньорите знаели, че то е мърт­во, а шахтата отровна. Хората, чувствителни към влиянието на електромаг­нитните полета, приличат на канарчета!!!, но в днешно време този проблем се разширява все повече.
Стотици изследвания на влиянието на електромагнитните полета върху здравословното състояние на хората през последните 20 години достигат до разнородни и противоречиви заключения. Подобно на противореча­щите си научни показатели за опасността от тютюнопушенето, и тук икономическите интереси влияят върху резултатите. През 1996г. масово бе широко обнародвано авторитетно проучване, подписано от престижни чле­нове на Националния изследователски съвет към Националната академия на науките, което твърдеше, че електромагнитните полета не са реална заплаха за човешкото здраве (?!). Не толкова широко популяризиран бе фактът, устано­вен от същия научен екип, че децата, живеещи в близост до електропроводи с високо напрежение, показват повишени стойности на заболеваемост от левкемия!!! Запитани каква е причината за това, щом се изключва въздействи­ето на електромагнитното поле, "членовете на комитета отговорили, че не знаят"(?!) Данните на Националния изследователски съвет предизвикаха остра критика за това, че са скрити едни от най-важните проучвания, разк­риващи вредното влияние на електромагнитното поле върху здравето. Едно по-ранно изследване на Агенцията по защита на околната среда (АЗОС) на САЩ откри връзката между електромагнитните полета и заболяванията от рак!!! Военновъздушните сили и Белия дом се опитаха да не дадат гласност на тези резултати!!!, тъй като те "можело да разтревожат неоснователно обществеността"(?!), но някои членове на АЗОС бяха толкова разтревожени, че изне­соха резултатите пред пресата. Ето извадка от заключението на експертиза­та:

"Изследванията, при които се установява левкемия, лимфома и рак на нервната система у деца, изложени на магнитните полета на домакински електрически уреди от 60 Hz, заедно с подобни заключения от изследвания на възрастни, представители на няколко професии, които често са изложени на въздействието на елект­рически вериги, показват, че е налице последователен модел на реакции, който предполага, но не доказва причинно-следствена връз­ка."


АВТОР: ДОНА ИДЪН - "ЕНЕРГИЙНА МЕДИЦИНА"


П.С. Нe e мнoгo пo тeмата, нo смятам, чe тoзи цитат дава oтгoвoр защo умиpамe бавнo и мъчитeлнo... Не натрапвам нищо Sad

Тoчнo EС пpeпopъчва флуopeсцeнтнитe кpушки, а същия EС oтpича живачнитe тepмoмeтpи.
Какъв e извoдът: чe нe всичкo, кoeтo ни пpeдлага EС e oблeчeнo в дoбpи намepeния...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov