Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 1:59 pm
Заглавие : Женското тяло през вековете
|
|
|
Критерии за красота, здраве и сексапил
Венера, Лукреция и Минерва - женски образи с неземна красота, съчетали в едно мамеща еротика и благонравна свенливост; Мерилин Монро - пищната блондинка с порцеланово лице, превърнала се в секссимвол на 60-те; Джулия Робъртс - къдрокосата брюнетка, въплътила образа на хубавата жена... и още толкова много красиви жени са съхранили своя образ през вековете. Естетичните критерии се менят в различните епохи, но категорията "красиво" остава!
Жената от най-древните времена
Женското тяло през вековетеНисък ръст, пищна гръдна обиколка, добре оформени корем и бедра - структура, обещаваща многобройно поколение. Наричат ги венери, но не толкова заради сходство с римската богиня, а по-скоро като събирателен образ на женското начало. В тези праисторически времена красотата и оцеляването са тясно свързани в първите изображения на идеала за женска хубост. Но интересното тук е, че не се акцентира върху лицата, ръцете и ходилата на венерите, а върху закръглената талия, защото плодовитостта е поставена на пиедестал като символ на оцеляването.
Жената през Античността
Ахмес Нефертари и Клеопатра - всепризнати египетски красавици, представяни със стройна и атлетична фигура, издължено тяло, дълги крака и стегнато дупе. През Античността изображението на женските лица подлежи на строг контрол. Нежният пол, символ на уюта и домашното огнище, много често е изобразяван в топли цветове - охра и жълто, а очите - с характерната очна линия, придаваща дълбочина на погледа.
Но къде се крие тайната на египетските царици? Отговор на този въпрос дава самата Клеопатра - в козметиката! Смята се, че Египет е нейна родина. Древните египтяни - както жените, така и мъжете, известни със своята суета, смятат, че козметичните средства не само разкрасяват тялото, но и укрепват здравето. Те покриват лицата си с грим като начин да прикрият своята идентичност.
Вярват, че гримирането произхожда от древни магически ритуали, защитаващи човека от демони и зли сили. Освен това гримът се използва и като дезинфектант. Той прогонва мухите и комарите, които предизвикват очни възпаления и защитава деликатната женска кожа от горещия климат.
Традиционната очна линия предпазва окото от слънчевата светлина и от инфекции. Червилото - един от многобройните патенти на Древен Египет и неизменна част от грима на дамите. За да направят устните си по-желани, египтянките използват смес от метални окиси, кармин, къна и пчелен восък, с която ги оцветяват.
Влиянието на ароматите върху психическото и физическото състояние на човека е известно от древни времена. Благовонията са считани за символ на богатство и скъп подарък в Египет. За да хидратират кожата си, египтянките използват масло от горчив бадем, маруля, кимион и лилия, а за да я ароматизират, я натриват с масло от лимон, мира и кедър. Клеопатра открива вълшебното действие на ваната с мляко и мед, като я превръща в основно средство за разкрасяване на кожата. В Египет за първи път жените започват да носят перуки върху късо подстриганите си коси, с цел по-добра хигиена и предпазване от въшки.
Богини с тяло на атлети
Древногръцките богини се превръщат в своеобразен идеал за красота, смирение, чест или саможертва. Телата им са обвити в драпирани туники, които разкриват добре поддържана фигура, с добре развита почти мъжка мускулатура. Красотата, според древните елини, се изразява в хармонията на тялото и ума. Те смятат, че външната и вътрешната красота (красотата на личността, на характера, на духовния и интелектуалния живот), трябва да съжителстват в пълна хармония.
А физическата красота е белег и за духовно богатство на жената, затова е невъзможно красивата жена да бъде обладана от зли помисли. Най-известният женски образ, покоряващ със своята красота и еротичност, е този на богинята Афродита, послужил за вдъхновение на много скулптори: "Тя събужда в сърцата на богове и смъртни единствено любов. Благодарение на тази своя сила тя царува над целия свят. Висока, стройна, с нежни черти на лицето, с мека вълниста златна коса, украсяваща прекрасната й глава като венец..."
Древногръцките жени обръщат особено внимание на естествените природни средства за разхубавяване. Хипократ описва различни средства за разкрасяване на жените, Питагор описва ползата от водолечението, а Аристотел - масажа, като средство за запазване на еластичността и свежия вид на кожата. Но в основата на всичко стои спорта и спазването на строги правила за хранене, защото красотата е именно в здравото и стегнато тяло. В ежедневието на древните гъркини се включват различни видове бани, масажи и гимнастически упражнения.
Декоративната козметика също не била чужда на знатните дами. Те използват маски от брашно и мляко във вид на каша, употребяват избелващи средства за лице, подчертават черния цвят на миглите си със смес от сажди, яйчен белтък, червено вино и цветна смола. Историята разказва, че Афродита е първата жена, спечелила конкурс за красота, използвайки "нечестни" средства - червило и пудра за лице.
В Древна Гърция ароматите са широко разпространени - гъркините използват смоли, подправки и масла, получени от различни цветя, като така поставят основите на първите технологии за направата на парфюми. Предпочитан цвят за косата е меднорусият, а прическата - оформена в стегнат кок, придържан с помощта на диадеми и мрежи.
Жената през Средновековието
Известна е ролята на църквата през Средновековието и правилата, които налага. Тя забранява на жените да се гримират, защото смята, че така се създава фалшив образ на божиите създания и те се приобщават към дявола. Обявявани са за вещици и са изгаряни на клада. Единственият толериран цвят е червеният, а идеалът за красота на жените е млечнобялата кожа - символизираща чистота и богатство. А грижите за красотата на лицето се свързват с грижите за общата хигиена на тялото.
Голяма част от жените през Средновековието епилират своите чела с различни смеси от смоли, като по този начин подчертават своята младост и красота. Но въпреки забраните на църквата, красивото женско тяло е поставено на пиедестал. Зад широкополите дрехи се крие добре оформено тяло с широки рамене, малки и леко раздалечени гърди, които символизират женската хубост, много тънка талия, тесен ханш и леко изпъкнал корем. Дългите руси коси завършват портрета на средновековната красавица.
Жената през Ренесанса
Ренесансът коренно се различава от Средновековието в отношението си към жената. Тя се превръща в муза-вдъхновителка, жената е символ на красота и женственост. Женският силует е леко закръглен, ханшът е изнесен напред, кожата е с цвят на мляко, очите и миглите са силно гримирани, косите са с цвят на венецианско злато - на почит са венецианските куртизанки, които налагат нов идеал за хубост. И може би художникът Кранах дава най-точна представа за ренесансовата жена със своите творби.
Той разкрива голото женско тяло в цялата му нежност и с целия му сладострастен копнеж. Венера, Лукреция, Ева, Диана, Минерва... Неговите женски образи са заимствани изцяло от класическата митология, библейския свят и историята. Образите на Кранах, увити в прозрачен воал, излъчват странна двойнственост - те са съчетание от мамеща еротика и благонравна свенливост.
Тайната им е в това, че подбуждат въображението и копнежа. И може би това е причината неземната красота на ренесансовите жени да вдъхновява творчеството на художници като Ботичели и Рафаело. Рубенс има друго виждане за женските образи по време на Ренесанса. Рубенсовият тип жена се изобразява като меко, пухкаво същество, със заоблени форми и впечатляващи по размер гърди. Тя е видимо добре хранена и излъчва удовлетворение и щастие.
Жената през XIX век
Времето през 19-ти век сякаш спира и обвива предишната голота на нежния пол с воала на добродетелта. "Красивото" вече се свързва не толкова с представата за жизнено и физически силно тяло, а с добрината и трудолюбието на жените, със способността им да създадат домашен уют и да отгледат добре децата си. Идва времето на брюнетките с млечнобяла кожа, леко закръглено тяло, хлътнали бузи, очи, обрамчени с тъмни кръгове и трескав поглед...
Красотата на жената е в нейната болна визия. Образът, превърнал се в символ на 19-ти век, е този на Алфонсин Плеси - болна от туберколоза куртизанка, чийто образ е увековечен от Александър Дюма-син в прочутия роман "Дамата с камелиите".
Жената през XX век
Природата дарява жената със съвършен инстинкт за оцеляване и с невероятна сила и воля за борба. Когато към това се добави креативност, последователност, прецизност, гъвкавост и интуиция, се получава съвършена комбинация. Именно тук се вписва най-добре жената на 20-ти век. Защото 20-ти век е векът на самоуверената жена с изискани маниери, която успява да скандализира хората, водена единствено от амбицията да бъде независима жена.
Два от най-ярките образи на века са тези на Мерилин Монро и Коко Шанел. Мерилин Монро - изобилие от чувственост, пищна гръд, сочни устни, заоблени бедра, дълги руси коси... тя се превръща в събирателен образ, идеал за женска красота. Обикновено момиче, започнало своята кариера като фотомодел, тя се превръща в световноизвестна актриса, сбъдвайки мечтата на хиляди момичета по света.
Но каква е тайната на нейната красота? "Капка парфюм" - би отговорила самата Мерилин Монро! И Коко Шанел - "чудото на 20-ти век", според Пабло Пикасо. Жена, която успява да изпревари своето време, благодарение на силната си воля и жажда за живот. С неподвластни на времето си чувственост и елегантност, тя сътворява модели, които я превръщат в световноизвестен дизайнер. Налага изцяло нов образ на жената като независима и дръзка личност, успяваща благодапение на собствените си умения, а не на красивата визия.
Защото Коко Шанел със своята кльощава фигура и нисък ръст трудно би могла да се нареди сред красавиците на века. По-късно екраните са пълни със сочни дами с еротично излъчване като Джина Лолобриджида, Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър... Настъпва краят на царуването на светлия тен: лицето е със загар - символ на природосъобразен начин на живот, в който спортуването заема важно място.
Жената на XXI век
С началото на новия век критериите за женска хубост са ясно дефинирани: 90-60-90, ръст 175 см и тегло 55 кг- Перфектните мерки предполагат добро отношение на другите към нас, красота и признание. И не на последно място - здраве. Тенденцията е жените да бъдат по-зрели и сексапилни. Защото днешната жена иска да се отличава от тълпата. Фитнесът навлиза като основно понятие в женския речник.
А гримирането се превръща в комплексен наръчник на всяка уважаваща себе си представителка на нежния пол. Катрин Зита-Джоунс, Моника Белучи, Синди Кроуфорд... фино изваяни лица, магнетичен поглед и безкрайно дълги крака, ето го символът на XXI век.
Несъмнено критериите за красота ще се променят с всяко ново поколение, но едно е важно - да се харесваме такива, каквито сме, и да се забавляваме, стремейки се към "идеалните пропорции"! Защото, да - външната красота отваря много врати, но съчетана с вътрешното излъчване, прави чудеса! Така, че мили дами, бъдете красиви, усмихнати, уверени и истински, защото...
"Красотата на жената не е в дрехите, които носи, фигурата, която има или начина, по които сресва косите си! Красотата на жената трябва да бъде в нейните очи, защото това е пътят към сърцето й!"
Имам сега един нескромен въпрос към вас... ... така да се каже....
Какво виждате в очите на тези чаровници?!?!?!?!?
========================================================
Източник: bb-team.org |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 6:49 pm
Заглавие : Re: Женското тяло през вековете
|
|
|
Маг Селена написа: | Имам сега един нескромен въпрос към вас... ... така да се каже....
Какво виждате в очите на тези чаровници?!?!?!?!? |
Тъй като една жена се опитва да се хареса на мъжете, то като мъж отговарям първи.
Лица, дрехи и украшения въздействат с различна сила на привличане. Обаче очите са или празни или хищни.
Е, има мъже, които харесват такива погледи, предполагам. Но аз не съм от тях.
ЗАб. не знам дали и в реалния живот тези жени така гледат или е нарочно заради желанията на фотографите.
Ето някои снимки, на жени, чиито очи ми изглеждат непразни.
Европейка
Американка
Азиатка
Африканка
А тази мома е испанка - Инес Састре, но е досущ една моя съучеичка, която ... не ми беше съвсем безразлична.
|
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 7:46 pm
Заглавие :
|
|
|
Толкова интересно! Очите на всяка една жена ми казаха различно нещо (говоря за снимките на Маг Селена под заглавието "Жената на век". В първите две снимки (тези една до друга, които изобразяват една и съща жена)очите ми говорят: "Нали съм красива? Хайде, кажи ми го де." С една дума жена, която не вярва в собствената си красота, ако не получава често нужното и одобрение.
Втората снимка (мисля, че е Парис Хилтън) ми казва: Не можеш да ме обуздаеш"
Очите на третата снимка излъчват според мен невинност и голяма доза тъга и страдание.
Четвъртата снимка (жената с пауновите пера)ми се струва, че е най-тайнствената по отношение на погледа. Очите крият някаква мистика, която на пръв поглед може да се обърка с арогантност. Но не мисля, че е последното. Тези очи крият нещо, но какво, не знам.
Петата снимка (на Анджелина Джоули) ми говори: "Искам да знаеш, че съм силна."
шестата снимка ми казва: "Твърде млада и неопитна и объркана се чувствам."
Очите на последната снимка излъчват според мен недоверие и деликатно загатват страх от нещо.
Сега вече може да ми се смеете и да ме поправяте, естествено. За първи път правя такъв анализ, просто ми стана интересно и не гледах с очите си, а със сърцето си. А дали сърцето ми е било "в ред" това вече вие ще кажете. |
|
|
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 7:48 pm
Заглавие :
|
|
|
Става дума за снимките на Маг Селена под заглавието "Жената на XXI век" В предния постинг съм пропуснала цифрата XXI. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 7:56 pm
Заглавие :
|
|
|
Красимира написа: | Сега вече може да ми се смеете и да ме поправяте, естествено. За първи път правя такъв анализ, просто ми стана интересно и не гледах с очите си, а със сърцето си. А дали сърцето ми е било "в ред" това вече вие ще кажете. |
Аз не ти се смея, нито ще те поправям.
Ние сме различни хора и е нормално да реагираме по различен начин.
Трябва да се отбележи, обаче, че Вие сте жена. Интересно е дали има разлика, когато се тълкуват хора от нашия и от другия пол. |
|
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Съб Май 08, 2010 8:22 pm
Заглавие :
|
|
|
О, да, AUDAN, на мен като жена ще ми е много интересно да чуя и мнението на мъжете |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 1:20 pm
Заглавие :
|
|
|
Първо - мнението на Ауди е мнение на...познавач. Браво! То е "убийствено" точно.
Второ - мнението на Краси е мнение на средностатистически човек, който все още гледа през очите на заблудата. Сори...
Трето - ами ако някой от вас държи да направим същия тест и с очите на мъжете...ми давайте!
Подберете снимки и нека опитаме - нека съпоставим докъде е стигнала жената и до къде мъжът през...вековете до сега?!
Стиска ли ви?!
|
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
radea
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 3:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Като гледам такива снимки на изписани красавици, все се сещам за филма на Копола "Дракула" и за сцената, в която вампириците съблазняваха младия Джонатан... |
|
_________________ Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится... |
|
|
|
radea
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 4:08 pm
Заглавие :
|
|
|
И на мен снимките ми проговориха:
Египетската властелинка: "Това съм аз и тук важи моята воля. Няма по-изящна, по-силна и справедлива от мен, така че се подчинявай, ако не искаш да си навлечеш гнева ми."
Втората не успя да ми каже нищо, само гледаше тъпо и плоско
От третата така ме напуши смях, че така и не разбрах какво искаше да ми каже с това килнато дупе
Лицето на четвъртата не ми е много женско.
Горката невинна и безпомощна Венера изглежда прекалено плаха, за да каже каквото и да било.
На десните от тези четирите вече им виждам вампирските зъбки: "Гладна съм!" Левите пък казват точно обратното: "Вълчо, ела ме изяж!"
Следващата създава впечатление, че си го проси, но всъщност няма търпение да забие зъби във врата ти.
А сървайвърката Жени я видяхме (най-вече след предаването) как гази всичко и всички по пътя си, няма нужда да ни казва каквото и да било.
Останалите в мощен хор вият: "Само да ми паднеш, и кокалче няма да остане по теб..."
За мен това не е представителна извадка за Жената, но като се има предвид колко жени масово се стремят да приличат на вампириците, не знам колко дълго това ще е така... |
|
_________________ Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится... |
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 6:40 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа: | Подберете снимки и нека опитаме - нека съпоставим докъде е стигнала жената и до къде мъжът през...вековете до сега?! | А-а-а - и мъжете не остават по - назад в излагането.
Ама смятам, жените са им яли попарата повечко, та аз съм до тук!
|
|
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 7:35 pm
Заглавие :
|
|
|
Маг Селена написа:
"Второ - мнението на Краси е мнение на средностатистически човек, който все още гледа през очите на заблудата. Сори..."
Ами да, Маг Селена; но и тези снимки са снимки на заблудата, защото обществото ни е програмирало (чрез медиите и т.н.) да мислим, че така трябва да изглежда жената на XXI век. Какво изобщо трябваше да видим в очите на тези красавици? Има ли нещо за виждане освен стереотипни и познати всеки му погледи?! Единствено в снимките на AUDAN видях наистина очи, които ми говореха за пълнотата на живота. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 7:56 pm
Заглавие :
|
|
|
Краси, нормално е един мъж да усеща опсастност от жена повече. Това е природа... и малко жизнен опит, де.
Не си мислете, че не съм се заблуждавал, или че и в бъдеще няма да се заблуждавам в реалността. Защото тук е лесно - някаква си снимка и разумът е хладен. Ама я да ме срещне такава и да заприпкат феромони и какво ли още не .. Тогава съм захапал кукичката като пръв тийнеджър.
Сиреч не съм кой знае колко различен от другите.
Е, чак под чехъл няма да съм, де. |
|
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 8:57 pm
Заглавие :
|
|
|
Здравейте, АUDAN, да,нормално е човек да се е заблуждавал и да му се случи отново,мисля дори че е някак си по-добрият вариант вместо да се страхува да действа в живота. Особено защото след като заблудата се осъзнае, тя престава да бъде такава и се превръща от заблуда в опитност.
А защо трябва да разделяме половете, това ме притеснява. Не е ли достатъчно, че сме човеци?! Когато виждам един мъж, виждам човек и личност, а не различност. Това с феромоните - разбирам, но то не трябва да ни разделя, защото си е чисто и просто най-естественото нещо на света. Но мисля, че изказвания като мъжете били от Марс, жените от Венера и подобни глупости само усилват изкуствено създаденото противоречие между мъжа и жената и все по-често използват сексуалността за тази цел. Най-естественото нещо -привличането между половете - се превръща в идентичност и цел за някои хора, което показват и снимките по-горе. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 9:11 pm
Заглавие :
|
|
|
Красимира, мъжете и жените СМЕ различни!
Мъжът вижда част от Цялото, жената - друга част. Заедно виждат почти 1000% от Цялото.
Т.е. ние сме различни и това е ... хубаво. Ако се уважаваме и се вслушваме един в друг - печелим.
Е, да, напоследък някои жени нямат кой знае колко общо с женствеността, а някои мъже - с мъжествеността. Но това е друга тема. Пък и вече сме я дискутирали на друго място във форума и то изчерпателно. |
|
|
|
|
Красимира
|
Пуснато на: Вто Май 11, 2010 9:21 pm
Заглавие :
|
|
|
На какво ниво сме различни? Това, че психологията ни е различна, че виждаме света различно е едно на ръка. И е красиво, както казвате и Вие и интересно, бих добавила Но ако само става дума за психологически, поведенчески и изобщо разлики в мирогледа ни, ами аз намирам същите разлики и в хора само от моя пол. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|