НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 1:21 pm Вижте мненията без отговор
Ароматерапия
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 04, 2008 9:59 pm
МнениеЗаглавие : ????????????
Отговорете с цитат

Първите методи за използване на аромотерапия били разработени от древните египтяни.

Първоначално ароматите се използвали за религиозни цели – широко били разпространени в храмове, дворци, даже в домовете на бедните жители на страната. Тогава египетските целители обърнали внимание на благотворното въздействие на ароматите върху здравето на човек.

През гръцко-романската епоха аромотерапията била отречена, но по-късно била открита от арабите. В Европа благовонните масла и секрети били пренесени от рицарите през кръстоносните походи през 11 – 13 век.

Въпреки че ароматични растителни масла са били използвани за лекуване на различни състояния от хиляди години терминът “аромотерапия” не е използван до 1928г, когато Рене-Морис Гейтфос, френски химик –го използва пръв . Гейтфос има първоначални даннии за лечебните свойства на етеричните масла, когато ги използва за да третира рани по време на Първата световна война.

След войната той продължава да експериментира с различни масла и ги класифицира според техните лечебни свойства: антитоксични, антисептични, тонизиращи, стимулиращи, успокояващи и т.н. През 1937г. Той публикува Аромотерапия, която остава класическа книга по разглежданата тема.

Днес аромотерапията използва около 40 различни етерични масла, пооттделно и в комбинация. В повечето случаи те са полезни за коригиране на стреса и свързаните със стреса неразположения, за ободряване на тялото и за подобряване на общото физическо състояние.
Маслата се използват по най-различни начини:
те могат да се смесват с чисто масло (като растителното масло) и да се прилагат върху кожата чрез масаж; могат да се вдишват; или да се добавят във ваната.

Вие можете да си правите ароматерапия в къщи като си купите масла или може да посетите квалифициран ароматерапевт, който вероятно ще ви смеси индивидуална комбинация от масла, специално за вас и вашето състояние.

Значителна част от изследванията показват, че обонянието – най-силното от нашите сетива има мощно въздействие върху нашите тяла и мисли. Благоуханията от етеричните масла се счита, че активизират обонятелните нервни клетки в носната кухина, които тогава предават импулси до областта от мозъка, асоциирана с емоциите и паметта.

Подръжниците на аромотерапията вярват, че етеричните масла въздействат емоционално и физически едновременно.

Емоционално, те могат да ви накарат да се чувствате по-добре чрез провокиране на приятни спомени (мирисът на лимони може да ви напомни за кейка на любимата ви леля).

Физически те могат да ви помогнат да придобиете желаната кондиция, чрез стимулиране на имунитета, циркулацията на кръвта или нервната система.

Съществуват много способи за приемане на етеричните масла:

Чрез директно прилагане на маслото върху кожата. Масажът с етерични масла позволява на субстанциите да бъдат абсорбирани веднага от кожата.

За да направите аромотерапевтично масажно масло, просто добавете няколко капки от етеричното масло към малко количество неароматно масло, като масло от сладък бадем или шафран. Чистите масла, като розмарина могат също да се използват локално за да облекчат ставни и мускулни болки.

Чрез вдишване на аромати.
Вдишването на силни аромати от етерични масла често се препоръчва за облекчаване на задръствания, пречинени от простуда, грип, хпоничен синузит или бронхит.

За тази цел, ароматерапевтът може да ви предложи да напълните леген с течаща вода, да добавите няколко капки от масло от евкалипт или бор и да вдишвате ароматните изпарения.

Може също да вдишвате етерични масла като напръскате няколко капки на носна кърпичка и да вдишвате изпаренията (дръжте вашите очи затворени) или просто махнете капачката на бутилката и поемете аромата.

Чрез добавяне на масла към ваната.
Добавете 8 – 15 капки от етеричното масло към вашата вана след като водата спре да тече, създавайки релаксираща атмосфера и позволявайки на маслото да проникне във вашата кожа. По-добре не използвайте сапун в аромотерапевтичната вана, защото той може да попречи на абсорбцията на маслото. А

Ароматерапевтите твърдят, че само чистите, естествени и неподправени етерични масла имат истински медицински качества. Парфюмите, шампоаните и солите за баня, които са напоени с билки могат да ухаят чудесно, но те не са лечебни

Ето някои аромати и тяхното действие:

Лавандуловото масло е за намаляване на безпокойството и подобряване на съня.

Жасминовото масло – за облекчаване на депресията.

Лимоновото, портокаловото и другите цитрусови масла – за подобряване на настроението и увеличаване на умствената работоспособност.

Бергамонтово масло отслабва тревогата, натрупанията негативизъм, депресията.

Маслото от босилек се използва се при меланхолии, депресии, подобрява настроението, освежава, стимулира, намалява напрежението, използва се при отслабена памет и внимание.

Ментата се използва за облекчаване на гаденето и облекчаване на храносмилането.

Сандалово масло влияе на имунната и нервната система, на кръвообращението, в частност позитивно въздейства на хипофизата, която регулира нашата сексуалност.
---------------------------------------------
newtherapy.hit.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 08, 2009 12:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това за мен е интересна тема, даже преди два месеца ходих на курс по ароматеарпия. Имаше много интересни моменти. Ароматите се свързват на финно ниво с аурата ни и по този начин влияят на човека на физическо ниво. Не знаех, че не бива да се ползват етерични масла върху кожата директно, да се вдишват при инхалация /в Англия в момента това е сериозен проблем има значителен брой хора с изгорени трахеи от подобни опити/. Взех една аромалампа за офиса. Има доста техника събрана и дамата, която ни обучаваше сподели, че при употреба на лавандулово масло то намалява до минимум вредния фон излъчвания от техниката. Всички се почувствахме по-добре, но не мога да определя намалели ли са излъчванията. Два дни след като бях приключила курса вечерта пътуваме с моя човек и изведнъж пред нас става катастрофа, един човек изпадна от колата. Няколко коли спряхме и препречихме пътя, така че да не стане нещо по страшно. След това дойдоха линейки, полиция и т.н. Тръгнахме си и се сетих, че имам в чантата лавандулово масло. Отворих го и по няколко пъти вдишахме аромата му. То може да се ползва по този начин.Не знам дали е от това или моята нагласа и впечатление, но спахме нормално без кошмари. Почти всеки ден минавам по този път, но не изпитвам вътрешно безпокойство. За да сме сигурни че купуваме натурално масло, на шишенцето трябва да пише 100% натурално, производител и срок на годност и без консерванти, защото на нашият пазар има некоректни производители.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
reveta




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
Пуснато наПуснато на: Нед Яну 11, 2009 2:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Още за ароматерапията, само че на руски: http://mallola.com/

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov