НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 10:45 am Вижте мненията без отговор
Косата - силна и нежна
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Дек 17, 2008 12:26 pm
МнениеЗаглавие : Косата - силна и нежна
Отговорете с цитат

Косата има изненадващо издръжлива структура, дори по-силна от стоманата (едно косъмче може да издържи тежест от 100 гр).

Силата на косата се обяснява с нейната вътрешна структура: кората, която се състои от фибри, формира плътна мрежа, защитена от специфичен слой – епидермис.

Но въпреки своята сила, косата е изключително уязвима и постоянно изложена на риск от накъсване и нараняване.

Тя е обект на различни видове стрес, както следствие влиянието на външната среда, така и от това, което сами й причиняваме: къпането, сресването, излагането на слънчева светлина, фризирането и боядисването.

Като обект на тези влияния, косата ни реагира различно. Много пъти казваме, че косата ни “пада”. Истината е, че косата – особено дългата – пада най-вече, защото се накъсва.

Например, краищата на средно дългата коса минават през:

* около 1000 измивания и изсушавания
* повече от 5 500 часа излагане на слънчева светлина
* повече от 40 000 стилизиращи сесии, включително сресване
* а ако косата ви е и боядисана, повече от 23 нанасяния на оцветител

Специалистите от Pantene Pro-V – експертът на силната и здрава коса, определиха три зони, през който преминава косата, от здрава до накъсана.
реклама

Зелена зона – зоната на силната и здравата коса, където всички ние искаме нашите коси да попадат. Когато е в добро здравословно състояние, косата е много гъвкава и лесно възвръща първоначалната си форма след изправяне, без да се уврежда. За съжаление, за косата е достатъчно да бъде изправена повече от 5% от дължината й, за да премине към следващата зона...

Кехлибарена зона – предупредителната зона, в която вътрешната структура на косата започва да се уврежда. Състоянието на защитните повърхностни слоеве започва да се влошава, като причинява постепенно разрушаване на вътрешната структура и намаляване на нейната устойчивост – процес, който е необратим.

Червена зона – опасната зона, последен шанс за спасяването на косата, когато остава само една стъпка до накъсването. В тази фаза, вътрешната структура на косата е унищожена, фибрите се късат и косата просто пада.

Подложена на такъв натиск, косата ни просто се предава, точно както правим и ние в трудна ситуация. Накъсването може да се появи в краищата – така наречените “цъфтящи” краища – или на по-слаби места по дължината на косъма.

Стресът необходим за да причини преминаването на косата от една зона в друга, е индивидуално и зависи от типа на косата. Плътната коса, която е характерна за ориенталския тип жени, е по-силна от фината коса на скандинавките. Това доколко косата е чуплива или накъдрена също играе важна роля.

Като цяло, силно къдравите коси са по-предразположени към накъсване от правите, поради специфичната вътрешна структура на косъма и защото те се заплитат по-лесно.

Грижите, които полагаме, когато третираме косата си са важни за това, колко бързо косата ни ще достигне предупредителната или опасната зона.

Множеството химически манипулации, механичните или термични дейности, на които подлагаме косата си, заедно с външните влияния отслабват вътрешната структура на косъма, водейки я към опасната зона и неизбежното накъсване.
--------------------------------------------
взето от интернет

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Фев 27, 2009 7:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

8 причини, поради които пада косата

Падането u растежът на косата са естествени процеси, при които организмът сменя старите клетки с нови. Според специалистите е съвсем нормално да падат по 60-100 косъм на ден и това не бива да Ви тревожи, тъй като на мястото на падналия косъм ще порасне нов. Когато обаче забележите голямо отклонение от нормата, трябва да се консултирате със специалист за евентуално лечение и специални грижи, с които да предотвратите проблема.

Ако имате съмнение, че косата ви пада извънредно силно и се чудите дали да потърсите консултация със специалист може да направите следният лесен тест, като разгледате един паднал косъм. Ако на края му няма тъмна „торбичка", Значи всичко е наред. Ако има, опитайте да не миете косата си три дена. След това прокарайте ръка през нея - опънете малко по-силно един кичур на слепоочието и един на темето. Ако в ръцете ви останат повече от пет косъма, всеки път, когато правите този опит, значи имате проблем. В този случай ви е нужно лечение.

Фризьорката не е специалистът, който ще ви постави диагноза. Трябва да се срещнете с ендокринолог и да ви бъдат направени някой изследвания. Посъветвайте се с личният си лекар и той ще ви ориентира какво и при кого трябва да направите.

Най-важното за лечението е да бъде определено правилно защо косите ви падат. Причините могат да са различни.

Недостиг на желязо в организма
При жените това се случва по време на месечния цикъл. Освен това до недостиг водят и някои от съвременните модни диети. Признаците са бледа кожа, слабост, сънливост, вялост. Анализът на кръвта може да потвърди или да отхвърли тази причина. Ако тя се потвърди, трябва да се яде повече месо или да се приемат специални добавки.

Силен стрес
Навярно сте забелязали, че когато сте нервни, веднага Започват проблемите с косата. Ако стресът е постоянен, той предизвиква свиване на кръвоносните съдове, захранващи кожата на главата и падането на косата става хронично. Когато стресът не е постоянен, падането на косата бързо влиза в норма (60-100 косъма на ден).

Нарушение на кръвоснабдяването на главата
За това допринася честата употреба на кафе, което рязко свива кръвоносните съдове и рязко ги разширява. А ако в кафето е добавен коняк или ликьор, силата на негативно въздействие върху косите се увеличава.

Различни болести
Проблеми със щитовидната жлеза, анемия, диабет, възпаление на яйчниците, венерически заболявания, бронхопневмония, увеличение на надбъбречната жлеза влияят пряко на количеството и здравината на косите.

Като реакция на приемани лекарства
Днес са известни стотици такива лекарства. Това са противозачатъчните средства, хапчета срещу високо кръвно налягане, пикочогонните средства, антидепресантите и дори аспирина. Погледнете противопоказанията на лекарствата, които приемате, и ако е отбелязано падане на коса, се посъветвайте с лекар.

Като страничен ефект на препарати за отслабване
Сред тях са такива, които сдържат селен, екзотични билки или тежки метали.

Неправилна грижа
Честото боядисване, студеното къдрене, машите, сешоарът повреждат косъма и причиняват падане. Ако не можете да се откажете от тяхното използване, то поне го намалете. Откажете се и от ластици и шноли, кoито силно опъват косата.

Поради излишък на тестостерон
Често по време на пубертета и бременността падането на косите е причинено от излишък на тестостерон - мъжкия полов хормон. Това е най-сложният случай и нерядко се предписва хормонотерапия като лечение. Подобна диагноза и адекватно лечение може да ви предпише само лекар – ендокринолог и гинеколог.


figurata.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov