НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 11:12 am Вижте мненията без отговор
Как да запазим кожата си през лятото
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юли 01, 2009 9:40 pm
МнениеЗаглавие : Как да запазим кожата си през лятото
Отговорете с цитат

Дългоочакваният летен сезон вече дойде. Едни ще заминат на море, а други ще се отправят към планината. И на двете места обаче трябва да сме много предпазливи с първата слънчева баня. Тя не трябва да трае повече от 10 минути. После, като постепенно увеличаваме времето, стигаме най-много до половин час по гръб и половин час по корем. Преди всяка слънчева баня се намазвайте с лосиони с висок UV филтър - минимум 15 фактор. При неподвижно печене на слънце поставяйте върху очите влажни памучета или листа. През останалото време носете слънчеви очила.



При едно разумно и постепенно печене на слънце не може да се получи изгаряне. И все пак, ако се случи, веднага направете компрес от сурови настъргани картофи или се намажете с кисело мляко. Не се мийте с вода и сапун. Върху мехурите си направете компрес от ленено масло или преварено прясно мляко. Обгорялото място може да наложите с кашица от равни части мляко, брашно и боракс. След 10 минути измийте мястото с преварено прясно мляко. Ако изгарянето е придружено с температура или втрисане, потърсете помощта на лекар.

Избягвайте парната баня, ако кожата ви е зачервена. В такъв случай ще помогне една маска от праскови или три супени лъжици прясна извара с една супена лъжица мед.

За напукана или загрубяла кожа се препоръчва намазване с жълтък, лъжичка сок от лимон и една лъжица зехтин.

Ако очите ви се подуят, сложете им компрес с отвара от лайка или каша от сурови, настъргани картофи (слагат са в торбичка от марля).

За миене употребявайте мек сапун. Ако цял ден сте били на въздух, вятър и слънце, откажете се от всякакво миене със сапун, а употребявайте краставично мляко и не използвайте одеколон или тоалетна вода, които съдържат алкохол. Намажете лицето си с хранителен крем и поставете крем за бръчки около очите.

За да запазите кожата си красива през летния сезон, яжте повече плодове и зеленчуци, особено сутрин на празен стомах. Те регулират стомаха и правят тена свеж. Сутрин закусвайте добре, а вечер яжте по-малко. През горещите дни избягвайте да пиете студени напитки, а предпочитайте кафе или чай.

Мазната кожа мийте с бораксов или серен сапун и я мажете всеки ден, с какъвто и да е плод или зеленчук за 10-20 минути. След това я измийте с хладка, а после със студена вода. За суха кожа правете всеки ден плодова маска, примесена със сметана или каймак.

Ако пигментирате лесно, прибавете към крема, който използвате хинин и сулфатиацол (на 10 гр крем 1 гр хининов прах и 1 гр сулфатиацол). Този крем ще ви предпазва от слънцето.

Силните изгаряния водят до олющване на кожата, в следствие на което могат да се получат нежелани петна, затова слънчевите бани трябва да се правят с мярка.


Диана Стойнова, kozmetikata.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov