НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 3:37 am Вижте мненията без отговор
Агресивната среда ражда насилници
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Яну 09, 2009 11:25 am
МнениеЗаглавие : Агресивната среда ражда насилници
Отговорете с цитат

Агресивната среда ражда насилници
Проф. Д.Чавдаров


Нарастващото насилие сред младежите и децата е общопризнат факт. Несъвзели се от един потресаващ инцидент, научаваме за нов... Стигна се дотам и ваденето на кръста на Йордановден за някои участници да се превърне от състезание с дълбоко символичен смисъл в обикновено сбиване.
И пак се питаме - защо се стигна дотук и безсилни ли сме като родители, педагози, общество?

Има ли белези, по които можем да разпознаем потенциален агресор? Има ли наследственост при агресивното поведение?

Предлагаме ви мнението на един от най-авторитетните наши експерти, невролога проф. Димитър Чавдаров. Той е автор на книгата „Агресията – от двигател на прогреса до бруталното насилие”.

Агресията има инстинктивна природа. Тя е вродено и неотменимо качество на по-висшите живи същества, което гарантира борбата за съществуване и оцеляване. Биологичният смисъл на агресията е свързан с напредъка на човечеството. Но това е само едната страна на медала. Проблемът е в другата, тъмната страна, на която все по-често ставаме свидетели: целенасочено разрушително поведение в разрез с нормите и правилата в обществото.

Агресията е многолика – тя може да бъде вербална, физическа или индиректна – напр. манипулативно поведение, интригантстване, разпространяване на лъжи и клевети.

Кои фактори превръщат едно дете в бъдещ агресор?


Най-агресивните деца и младежи се формират, когато са малтретирани и натрупват личен опит от злобни и заядливи постъпки. Пренебрегнатите, занемарените и стресираните деца, прекарали травматичен стрес, се превръщат често в жестоки и безпощадни насилници.

Освен тези социални фактори има ли и чисто физиологични, които влияят за възникване на агресивно поведение?

По принцип, за да има насилствена или агресивна реакция, е необходимо да се задейства т.нар. невронална верига между няколко мозъчни области, защото в мозъка няма строго локализиран център на агресията. Но в този кръг на възбуда участието на мозъчната кора е незначително.

Нарушенията в регулиращата роля (и възпиращата роля) на мозъчната кора се наблюдават след стрес, след редица заболявания, след прием на хормони, алкохол, някои лекарства, наркотици.

Тези фактори променят продукцията и нормалните съотношения между невромедиаторите (специфични вещества, чрез които се предават нервните импулси). Например отделеният под описаните въздействия хормон адреналин има продължително действие, което значи нисък праг на възбудимост. А това води до реакции с драматични последствия дори и при незначителен външен дразнител.

Има ли наследственост при агресивното поведение?


Напоследък се установи известна наследствена предразположеност към агресия. Но трябва да е ясно, че дори наследствено обременените лица, отглеждани в неагресивна среда, не развиват поведение на насилник.

Има ли белези, по които можем да разпознаем потенциален агресор?

Една от най-съществените особености на насилниците е чувството им за изолация и усещането, че не са обичани.

Предупредителни белези за потенциални насилници са възхищение и копиране на примери за насилие; често използване на закани и заплахи; трудно контролиране на чувствата, особено на тревожност и гняв; самоизолация от колективни занимания; трайно съзнание, че не са уважавани; проблеми с дисциплината и незачитане на авторитети; незачитане на чувствата и правата на другите.

Възможно ли е агресията да се изкорени?

Това може да стане само в детската възраст. По-късно може да бъде порицана, затруднена или наказана, но не и изкоренена. Затова е много важна превенцията на насилието. А тя започва още с бременността – доброто физическо и психическо здраве на бъдещата майка е гаранция за правилното развитие и на плода. След това критичен е периодът на предучилищната възраст. Тогава се създават модели, навици, умения и норми за самоконтрол.

Има ли народопсихологични черти при нас, които засилват агресията?

Най-пряка връзка с агресията има простащината. Простакът е нахален, самонадеян и нагъл, често налага своите желания при пълно незачитане на правата на другите. А днес простакът е във възход, той е съчетание на скромен интелект, лошо възпитание и непокрити амбиции.

За съжаление замогнали се простаци стават предмет на медийно героизиране и модел за подражание, а това ги възпроизвежда в следващите поколения.
------------------------------------------------------------------------
Петър Галев
health.bg

-----------------
Качих тази статия тук, защото просто е написана професионално и издържано. Хареса ми!

А вие какво бихте казали относно писаното в нея!? Невероятно точно е предадено всичко.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 11, 2009 8:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

„Човек греши, когато не разбира правилно любовта. Любовта на бащата към децата го заставя някога да краде, за да ги отхрани. И любовта на вълка към малките вълчета го заставя да дави овцете. Любовта към малките орлета кара орела да граби пилците. Всички бащи и майки се грижат за отхранването на малките си и, от любов към тях, често правят престъпления. – Какво трябва да се прави тогава? – Не раждайте такива деца, които могат да ви изкушават. И вие правите грешки за много от мислите и чувствата, които се раждат във вас. – Какво да правим тогава? – Оставете ги сами да се хранят, сами да се справят с грешките си. Бъдете внимателни към всяка мисъл и чувство, които се раждат във вас.“

Из „Радостни и весели“

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 11, 2009 10:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Не раждайте такива деца, които могат да ви изкушават.


А Егото?!

А Егото как ще си го погъделичкат и задоволяват тогава?!

Според статистиката има изключително висока смъртност на новородените деца.

Защо мислите е точно така?!

Защото Земята не само е пре-пре-населена от люде неразумни и безумни, но ... отдавна и в астрала, и в Божестевния план и закономерности е нарушен тотално баланса между живите и мъртвите.

Според втората статискита обаче от заченатите деца по изкуствен път (ин витро, клониране или другите тям сходни!) смъртността е в изключително ниски граници, да не казвам, че такава липсва ... Confused

Защо е така ли?!

Ами защото те не влизат в нормалните структурни планове на ... създаване и раждане. Те липсват в астралните полета, те липсват в Акаша, дори в Божествения замисъл, защото чрез хитрост, измама и преди всичко насилие е постигнато тяхното появяване тук, на Земята.

Но ... това не означава, че са дошли от никъде! Не, дошли са естествено и те от някъде ... ама това някъде е в някакви твърде далечни измерения от това на хората, от това на Земята, от това на нашата Слънчева система, на нашата Галактика, на нашата Вселена ... ама те все от някъде са дошли ...

И както знаем природата не търпи празни пространства, и за да бъдат запълнени тези празни пространства, където са се помещавали душите на тези новородени по изкуствен път деца ще започнат да се запълват отново, защото количественото натрупване на непланувани и непредназначени деца в това измерение ще се превърне в качествено и злокобно присъствие ...

И понеже - все пак - в Космоса съществува някакъв баланс между и в измеренията, то няма начин да не стане срив в системата на насилственото зачеване и раждане, чрез което безотговорните маминки и татенца са задоволили жаждането на алчостта си да се сдобият с рожбица за да укрепят отношенията и семейството си.

Каква безумна заблуда?!

А когато дойде този миг ще е много трудно да се прогнозира изхода от създадения космичен дисбаланс ... Confused

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи - дали тези дечица ще помогнат за по-бързата кончина на създателите си или пък ще посегнат на живота на други хора, или пък ... на своя собствен ... Confused

Трудно е да се каже ... Sad

Дори е възможно някое следващо насилствено зачеване на рожбица от мама и тате по изкуствен път да предизвика и трета световна война ... Confused Sad

А вие какво мислите по този повод?!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov