НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 12:21 pm Вижте мненията без отговор
Промяната идва отвътре
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 15, 2009 5:27 pm
МнениеЗаглавие : Промяната идва отвътре
Отговорете с цитат

Обществото вярва, че всичко се случва отвън, а не отвътре. Всеки си мисли че външния ритуал ще им помогне да станат по-добри, но това не е така и няма да бъде така. Ние знаем че водата на Ганга се приема че има пречистващи функции.

Ако вземете бутилка и я напълните с урина, затворите я и я пуснете във водите на Ганга, тя може да си остане там за много години. И когато след това отворите отново бутилката, вътре урината все още ще си бъде урина; тя няма да е по-различна и пречистена.

По същия начин, нашата личност и характер, манталитета ни, отношението ни и възприятията ни – всички те са сложени в една бутилка и тя е затворена. Никой не може да промени това и никой не бива да го дoкосва дори – „Аз съм си аз”.

И тогава отиваме на такъв външен ритуал и за момент се чувстваме добре, щастливи сме, всичко е чудесно и фантастично. Хубави вибрации, хубава енергия.

Но какво означава това? Какво получавате, какво постигате от това? Позитивните вибрации не означават нищо, докато и освен ако не станат част вас самите.

За да можете да постигнете нещо, което е важно и от значение, нещо, което е благоприятно и то да стане част от вас е необходимо да направите промяна вътре в себе си.

Не ягията е важна, а вие сте важни. Ако вашето оценяване е интелектуално, то няма значение. За човек, който не разбира от скъпоценни камъни, диаманта е неразпознаваем, просто парче камък.

Вие може и да знаете, че това е диамант, но нямате способността да различните диаманта от стъклото, освен ако не сте бижутер. И за да различите диаманта от стъклото, трябва да имате знание и разбиране за качествата и ползите на тези две различни неща – диаманта и стъклото.

И затова, важното в случая сте вие. Не външния ритуал или външната дисциплина или външното събитие. Промяната трябва да дойде отвътре.

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 15, 2009 10:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И ако всеки индивид се самоопознае и се себепознае, то със сигурност ще разбере тези слова.

И още по-сигурно ще започне промяната в себе си - отвътре навън, а не отвън навътре.

Тогава ще разбере защо той е важен и какво в него е важно!

Тогава ще познае своята интелигентност и няма да се преклане пред своя интелект- никога повече.

Тогава ще разбере защо неговата центроктремителна сила е много по-важна от неговата центробежна.

Жадувам да почувствам този момент на осъзнаване от всички, жадувам да се докосна до това велечие.

Кога ли ще стане, кога ли ще дойде?! Тук ли ще съм в това измерение или ще бъда в някое друго?!

Благодяря ти, Диди! Направи вечерта ми много щастлива и пълноценна! Wink Smile

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 15, 2009 11:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Промяната започва и уроците стават все повече и все по тежки ,там където най-боли!Това ли е част от самата промяна ?

"Да" ,нали ? И аз така си мислех ! Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 12:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да! Това е, въпреки, че някои си мислят, че промяната е нещо съвсем друго - да речем приятно гукане в кафенето на чашка "приятелско" кафе.Confused

Обикновено така се възприема от простолюдието, за съжаление!

Малко са хората като теб, които правилно разбират нещата и, освен че ги разбират правилно и ги приемат.

Да, това е живота!

Щастлива съм, че страданието ми в оня умрял сайто-портал на журналиста-мошеник, който създадох с цената на здравето си поддържайки и разработвайки го, те доведе при мен, че те срещнах! Wink Very Happy

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 2:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това, че промяна е наложителна ми е ясно. Събтията около мен го доказват. Лошото е, че не мога да разбера какво трябва да променя. Вглеждането в себе си не помага. Виждам много неща, които не харесвам, но не мога да ги променя. Не че не се опитвам. Опитвам се и то вече поне от две години. Но се получава нещо като театър с временен ефект. Знам че промяната трябва да се започне от начина по който възприемам себе си, хората и света, но какво да направя като не мога да започна да ги възприемем по-позитивно, не мога да се изпълня с любов, не мога да се оставя да се нося по реката на живота - все нещо искам аз да кормувам. През определени периоди ми се повтарят почти едни и същи сценарии. Периодите вече започнаха много да се скъсяват. Пиша това не за да се жалвам, а защото предполагам, че и при други хора има това вътрешно желание, но няма методиката да се тръгне към промяна.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 2:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ще ти кажа аз какво мисля , но не знам до колко мога да ти бъда полезна !

Не се променяи на сила ... защото това не е промяна!Промяната идва в резултат от събития ,които са ни се случили и правилното им разбиране и осъзнаване !

За да се повтарят сценариите , то тогава значи забравяш нещо , някоя малка подробност ,а тя най-вероятно е много важна ! Може би именно тя ще ти помогне да се промениш !

Помисли...

Поне при мен така се е случвало , но не знам дали и при теб ще е така !

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 2:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да бе, Диди. И аз това имам в предвид - то насила промяна не става. Ясно е, че става в следствие на нещо, на някакво събитие. Лошото е само, че събитията се повтарят почти едни и същи, което ми говори, че нещо аз явно съм много задръстена и не мога да разбера, за да продължават да се повтарят. Чувствам се като повтаряч в училище. Блъскам си главата за какво иде реч, както трябва да разбера, за да ми се поднася по този начин все едно и също, пак и пак.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 10:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Лошото е само, че събитията се повтарят почти едни и същи, което ми говори, че нещо аз явно съм много задръстена и не мога да разбера, за да продължават да се повтарят.

Eдни събития се повтарят тогава, когато кармата не е отработена, а кармата не е отработена тогава, когато не е забелязана и осъзната грешката.

За да бъде забелязана грешката, трябва да се наблюдава първо, не като участник, а просто само като наблюдател отвън.

И за да осъзнаеш грешката, трябва да я разбереш

Как се разбира една грешка?!

Ами наблюдаваш всеки участник във всяко едно последователно действие и събитие поотделно. След това проследяваш твоите действия в даденото събитие, съотнесени към въпросния наблюдаван.

След това наблюдаваш кой какво ти е казал отстрани, извън събитието, относно създадената ситуация и на кое не си реагирала ти, или пък ако си реагирала, то как си реагирала.

След това сглобяваш всички елементи от пъзела на събитията, които се повтарят и виждаш къде не се получават напасвания, както трябва, за да се получи цялата картина.

Наблюдението може да стане чрез така нареченото припомняне. Това се прави тогава, когато човек не е бил директен наблюдател по време на течащото събитие.

Опитай, Пенка! Може пък да ти дойде просветление ... Sad Confused Wink

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 16, 2009 10:38 pm
МнениеЗаглавие : Re: Промяната идва отвътре
Отговорете с цитат

Само бих вметнал за протокола, Пенка и Диди, че първо казвате:
Didi написа:
...Ако вашето оценяване е интелектуално, то няма значение...

а после смело се мятате да го правите. Някои твърдяха, че събитията са неутрални, а страданието или веселието от тях идват от възприятията ни.

Като любител на пасивното съзерцание съм склонен да смятам, че някои от неприятните ни възприятия се дължат на еталоните, които сме си изработили за света около нас. Еди какво си трябва да стане еди как си, а пък после еди какво си ще коригира всичко, ако стане еди какво си. За жалост или по-скоро за радост животът не е много запознат с намеренията и наполеоновите ни кроежи и си протича както си знае. Трудно е да го насилим да направи нещо за нас.

Ако ли обаче вземем и го приемем такъв, какъвто е и какъвто идва, ще можем да прозрем какво нищо (съжалявам, но не става въпрос за правописна грешка, а точно за нищо) са и корекциите, които са ни "толкова неотложни и жизнено необходими". Ако го приемем, ще приемем и промяната която носи. Тогава тя ще дойде отвътре, а няма да "трябва да дойде отвътре". И няма да ни се налага да се променяме, а ще го правим естествено и неусетно. Като отклик на необходимостта (житейската, а не тази дато ни хвърля във вряла пот в малките часове, като само си помислим, че можем да не я удовлетворим)...

Без да мислим и да се чудим, без да си заповядваме или налагаме или да се стремим да бъдем като Буда, Кришна или още там някой. Така някак си - плавно и без насилие, а с радост. Cool

Пуснато наПуснато на: Съб Яну 17, 2009 1:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Каза си думата и тежката артилерия! Very Happy Всичко това е правилно и вярно и много полезно, но..."едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш". Аз чувствам, че това, на което трябва да се науча е търпение, да се освободя от страховете си, от там ще се освободя и от агресивността си /защото тя е тяхна проекция/, и най-важното - да се науча да приемам живота и хората, такива, каквито са, а не да искам да ги направлявам и контролирам постоянно. То всъщност и не мога, но носи само страдание. Ясно ми е всичко това. Но нещо не ми се получава на практика. Вероятно и затова продължават уроците. Тежък случай. Embarassed
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 12:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да се увърташ, за да не го направиш" Very Happy

Трудното в случая е да го приложиш в реалния живот - теорията е добра и всичко друго, ама как ще стане на практика, защото направиш ли еди какво си ще се разбута еди кое си и то във всяка житейска сфера. Погледнато отвън - всичко изглежда страшно и незапочваемо.

Правилният отговор, ако има такъв, е, че след известно разбунване, нещата се преподреждат от само себе си, но по нов и по-присъщ начин. Тревата си расте и без да я подсторваме. Светът продължава спокойно и без нас, и без страховитите ни притеснения или илюзорното ни чувство, че по някакъв начин контролираме друго освен себе си.

Някои хора се отказват, заради възможните негативи, или заради неизвестността, или от страх да не загубят притежаваното и т.н., които пък преценяват от позициите на предразсъдъците, предразположенията, целите, които преследват и т.н. А други пък се отказват насред опита си, заради началното разбунване...

В крайна сметка всеки преценява за себе си. Нищо притеснително - прераждания дал Бог... Cool

Пуснато наПуснато на: Нед Яну 18, 2009 12:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност ... или правиш нещото, или не го правиш.

А и в двата случая живота си тече, и нещата в него се случват - такива, каквито сме ги сътворили самите ние.

С вътрешната промяна или ... без нея. Confused

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Ясно ми е всичко това. Но нещо не ми се получава на практика. Вероятно и затова продължават уроците. Тежък случай. Embarassed

Най-бързият и сравнително безболезнен начин да започне една промяна от вътре е като спрем да правим външни промени.Ако малко намалим външната активност,ако забавим темпото,ако остави живота да тече с неговия си ритъм-освобождаваме време и енергия за вътрешните промени.
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Yordan Petkov написа:
Най-бързият и сравнително безболезнен начин да започне една промяна от вътре е като спрем да правим външни промени.Ако малко намалим външната активност,ако забавим темпото,ако остави живота да тече с неговия си ритъм-освобождаваме време и енергия за вътрешните промени.

При мен точно при такава промяна на ритъма на живот се случиха някои вътрешни промени. Не я възприемах като нещо положително в чисто прагматичен и битов план, но явно всяко зло за добро. Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Yordan Petkov

Пуснато наПуснато на: Сря Мар 25, 2009 9:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не мога да чета мисли,лаконична си.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите